|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
21.5.2013 13:45:04   
tinkivinki
moj malac je danas primio di-te-per + polio i hib u drugu ruku.sad do škole nemamo ništa.a taj hib nisam očekivala,ali uveli su revakcinaciju od 18 mjeseci

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 726
21.5.2013 20:55:12   
vila_7
tinkivinki kod nas je vec odavno revakcinacija HiB-a i Polio sa 18 mjeseci,ali nije diteperuser posted image

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 727
21.5.2013 23:02:19   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: vila_7

tinkivinki kod nas je vec odavno revakcinacija HiB-a i Polio sa 18 mjeseci,ali nije diteperuser posted image

primio je 3 doze di-te-per i sad je trebao godinu dana posle zadnje,tj 19.4,ali pošto smo malo zakasnili ona je dala i to i hib

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 728
23.5.2013 7:45:52   
dijana79
mi smo juče primili mmr i za hepatitis drugu dozu jel to hib što pišete koliko doza trebaju primiti mi nismo stigli sa 9 mj na revakcinaciju pa smi juče inače to u Sloveniji djeca primaju sa 5 godina a mi pošto često putujemo morali smo primiti
evo nije imao temperaturu niti je mjesto uboda pocrvenilo ni oteklo ja nisam bila za mmr još al mm daj daj pa daj njemu je 18 mjeseci i 20 dana tako da smo i to kasnili.

Neposredna veza do poruke: 729
23.5.2013 8:12:19   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: dijana79

mi smo juče primili mmr i za hepatitis drugu dozu jel to hib što pišete koliko doza trebaju primiti mi nismo stigli sa 9 mj na revakcinaciju pa smi juče inače to u Sloveniji djeca primaju sa 5 godina a mi pošto često putujemo morali smo primiti
evo nije imao temperaturu niti je mjesto uboda pocrvenilo ni oteklo ja nisam bila za mmr još al mm daj daj pa daj njemu je 18 mjeseci i 20 dana tako da smo i to kasnili.

nije to ista vakcina.na mmr reakcija bude tek 10-15 dana posle primanja,ako je bude uopšte.a tvoj i moj sin su ili rođeni istog datuma ili dan razlike.moj je 12.11.11user posted image

(odgovor članu dijana79)
Neposredna veza do poruke: 730
23.5.2013 14:20:21   
dijana79
on je rođen 3.11.2011user posted image
a šta je onda hib vakcina mi smo primali petovalentne vjerovatno je u sklopu te?

Neposredna veza do poruke: 731
2.7.2013 15:45:36   
Buba.B
Pozdrav svima, imam jedno pitanje za upucenije mame...
Naime, mm i ja smo se dogovorili da bebanu ne vakcinisemo vise... ima dva meseca i primila je sve sto treba do tog uzrasta, e sada-danas smo isli na sistematski i sestra nam je rekla da je vakcinacija obavezna, na pitanje da li mozemo da vidimo deklaraciju tj. sta sve sadrzi ta vakcina, odgovor je bio: na zalost-ne mozete user posted image da ne duzim sada jer smo je dosta toga pitali a odgovore smo povrsne dobili....
Zatim je mm otisao kod sestre koja daje vakcine i pitao je da li je zakonska obaveza vakcinacija, na sta je ova rekla da jeste i da ako to ne uradimo dobicemo prijavu... tj, idemo na sud... dete ne moze u skolu... bla bla....

Moje pitanje, tj pitanja su: da li je ovde obavezna vakcinacija (jer sam do pre godinu dana zivela u Srbiji, ovde sam se udala pa nisam upucena) i da li moze neka mama, koja je odbila vakcinaciju da mi kaze kroz sta je prosla...
HVALA VAM UNAPRED

(odgovor članu dijana79)
Neposredna veza do poruke: 732
2.7.2013 17:00:38   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Buba.B

Pozdrav svima, imam jedno pitanje za upucenije mame...
Naime, mm i ja smo se dogovorili da bebanu ne vakcinisemo vise... ima dva meseca i primila je sve sto treba do tog uzrasta, e sada-danas smo isli na sistematski i sestra nam je rekla da je vakcinacija obavezna, na pitanje da li mozemo da vidimo deklaraciju tj. sta sve sadrzi ta vakcina, odgovor je bio: na zalost-ne mozete user posted image da ne duzim sada jer smo je dosta toga pitali a odgovore smo povrsne dobili....
Zatim je mm otisao kod sestre koja daje vakcine i pitao je da li je zakonska obaveza vakcinacija, na sta je ova rekla da jeste i da ako to ne uradimo dobicemo prijavu... tj, idemo na sud... dete ne moze u skolu... bla bla....

Moje pitanje, tj pitanja su: da li je ovde obavezna vakcinacija (jer sam do pre godinu dana zivela u Srbiji, ovde sam se udala pa nisam upucena) i da li moze neka mama, koja je odbila vakcinaciju da mi kaze kroz sta je prosla...
HVALA VAM UNAPRED

Pozdrav draga.
Nisam imala nikakvih problema s doktorom kada smo bili na sistematskom za upis u školu.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Buba.B)
Neposredna veza do poruke: 733
3.7.2013 10:18:29   
Hannan
Isto kao i Jasmin nikakvih problema sa upisom, samo sam trebala potpisati da odbijam.
A prije 10 dana sam se porodila i odbila sam i one prve vakcine u porodilistu, madjutim uspjeli su nekako valjda prije mog reagovanja d ajoj daju K vit. dolazile su delegacije i delegacije ljekara, med.sestara da vide to "cudo od zene koja odbija vakcinaciju" pa su pokusaval Ida me ubijede na sve moguce nacine, pa onda da ne moze u skolu da se upise, ali kad sam rekla da sam prije 3mj. upisala jedno nevakcinisano dijete u skolu pokupili su se i nisu vise dolazili. Cak su me pitali da li iz vjerskih razloga odbijam, jer sam pokrivena pa eto mozda je to razlog:)

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 734
3.7.2013 10:22:20   
hanabanana
Razumijem odbiti vakcine, ali zašto i tu u petu što se daje po rodjenju ( vitamin K )?

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 735
4.7.2013 11:04:47   
Buba.B
Cure, hvala vam puuuuno na odgovorima user posted image ... moja beba je trebalo sada da primi diteper i odlozili smo je nekako.. jer nam dr nije bila tu a rekla sam da je imala malo sekreta u nosu dan pre toga (sto i jeste istina)

Hanabanana- ne razumem ni davanje kalijuma bebama user posted image koja je svrha toga, sada prvi put cujem za to, tako da ne znam ni da je moja beba dobila K...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 736
4.7.2013 11:35:22   
leona81

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Razumijem odbiti vakcine, ali zašto i tu u petu što se daje po rodjenju ( vitamin K )?

zasto ne? ako vec odbija da primi sve, zasto bi primila tu. ta vakcina je kontroverza i u svijetu i mnogi su misljenja da je sasvim nepotrebna

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

Neposredna veza do poruke: 737
4.7.2013 21:32:33   
Hannan

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Misljenja sam da ako se beba rodi na prirodan nacin, bez komplikacija, uz to jos doji od samog rodjenja nema potrebe za tom vakcinom. Kolostrum je posebno bogat vit. K i ukoliko beba podoji Kolostrum dobija dovoljnu kolicinu vitamina.

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

Neposredna veza do poruke: 738
24.7.2013 16:43:50   
Sandrich
IMa li mama sa iskustvom da mi napisu,ukoliko nisu dali neke vakcine ili sve dali su mogle upisati dijete u vrtic i skolu?

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 739
24.7.2013 19:46:03   
djoisa
nama fale 2 vakcine do sada..upisali se u vrtic bez problema

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 740
2.8.2013 0:08:31   
Buba.B
A nama su danas ponovo pominjali sudiju za prekrsaje i prijavu sanitarne inspekcije i rekli da je zakonski obavezno... terali nas da potpisemo da odbijamo da beba primi vakcinu-naravno da nismo to uradili, rekli smo da cemo razmisliti... uh... kako me nerviraju sa tom prijavom koju pominju a ako dodje do toga znam da cemo izgubiti na sudu :( na zalost... ovako cemo oduglovaciti koliko god mozemo...

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 741
2.8.2013 0:15:56   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Buba.B

A nama su danas ponovo pominjali sudiju za prekrsaje i prijavu sanitarne inspekcije i rekli da je zakonski obavezno... terali nas da potpisemo da odbijamo da beba primi vakcinu-naravno da nismo to uradili, rekli smo da cemo razmisliti... uh... kako me nerviraju sa tom prijavom koju pominju a ako dodje do toga znam da cemo izgubiti na sudu :( na zalost... ovako cemo oduglovaciti koliko god mozemo...

Koji je ovo kanton u pitanju?

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Buba.B)
Neposredna veza do poruke: 742
2.8.2013 0:16:45   
Buba.B
Banja Luka... mozda ima razlike?

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 743
2.8.2013 0:19:49   
Buba.B
Htedoh da napisem-mozda nije isti zakon svugde user posted image
ili nas samo plase user posted image

(odgovor članu Buba.B)
Neposredna veza do poruke: 744
2.8.2013 0:28:13   
Hanady RR
Zdravtveno je uređeno na nivou kantona kod nas u federaciji...
Kod vas u RS na nivou entiteta...
moguće je da su određene zakonske regulative u tom smilu raličite...
pokušat ću to malo provjeriti ovih dana...baš me zanima...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Buba.B)
Neposredna veza do poruke: 745
2.8.2013 0:35:15   
Buba.B
Hm...ja mislila da je zakon isti za celu BiH... Od skoro sam se doselila ovde, pa jos nisam sa zakonima upoznata! Mnogo me buni sve to oko vakcina, jesam citala zakon koji je kao za celu Bih i tamo pise da je obavezna (ako sam ja to lepo nasla) a onda citam ovde da ne vakcinisu decu zene i da ih upisuju u skolu i sve normalno! Spava mi se sada, pa cu kada nadjem vremena da iskopam taj link gde sam procitala da je obavezna vakcinacija za BiH!
Hvala ti u svakom slucaju

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 746
2.8.2013 9:36:42   
Emmy
Buba, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je na entitetskom nivou, FBiH i RS, ali su dosta slični, posebno kada je u pitanju imunizacija.
Zakon o FBiH propisuje tu obavezu u svom članu 40.:

Imunizacija je obavezna:
1. protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, rubeole,zaušnjaka, zarazne žutice tipa B i Hemofilus influence tipa b - za sva lica određenog uzrasta;
2. protiv bjesnila - za sva lica ozlijeđena od bijesne životinje ili životinje za koju se sumnja da je bijesna;
3. protiv žute groznice - za lica koja putuju u zemlju u kojoj postoji ta bolest ili u zemlju koja zahtijeva imunizaciju protiv te bolesti;
4. protiv meningokoknog meningitisa i drugih zaraznih bolesti - za lica koja putuju u zemlju koja zahtijeva imunizaciju protiv tih bolesti;
5. protiv trbušnog tifusa i drugih zaraznih bolesti - za sva lica za koja postoje epidemiološke indikacije.

Dok Zakon u RS isto to propisuje u svom članu 32.

Vakcinacija je obavezna protiv sljedećih bolesti:
a) protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilus influence B, morbila, rubeole i parotitisa za djecu i omladinu određenog uzrasta (osamnaesta godina – završni razred srednje škole), kao sistematska imunizacija,
b) protiv hepatitisa B, bjesnila i tetanusa za lica izložena povećanim rizicima od obolijevanja od tih bolesti i
v) protiv žute groznice, kolere i meningokokne bolesti, za putnike u međunarodnom saobraćaju koji putuju u zemlje u kojima ima tih bolesti ili u zemlje koje zahtijevaju vakcinaciju protiv tih bolesti.

Oba entitetska zakona predviđaju novčane kazne za roditelje, samo što su blaže kazne u Federaciji:

FBiH
Čl. 65
Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 2000 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice ako:
1. ne omogući postupanje po članu 3.ovog zakona;
Kada se obaveza odnosi na maloljetnika , za prekršaje iz stava 1 tač. 3.,4., 5., 6. i 7. ovog člana, kaznit će se novčanom kaznom iz stava 1. roditelj odnosno staratelj, ako propusti dužnu brigu za maloljetnika.

RS
Čl. 62.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM kazniće se za prekršaj roditelj, odnosno staratelj, maloljetnog djeteta ako djetetu ne obezbijedi sprovođenje obavezne imunizacije protiv zaraznih bolesti (čl. 32–34).

Dakle zaključak je da se Zakon u RS provodi, dok se u Federaciji očito ne provodi, što nije prvi primjer.

Ako se nešto zakonski propisuje onda je to potrebno jednako provoditi. Eh sad drugi je par cipela što ima roditelja koji su protiv vakcinacije, ali onda se trebaju preduzeti mjere da se zakon izmijeni, do tada je obavezujući za sve, odnosno barem bi trebao biti.

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu Buba.B)
Neposredna veza do poruke: 747
2.8.2013 9:48:19   
djoisa
IZVORNA PORUKA: Emmy

FBiH
Čl. 65
Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 2000 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice ako:
Kada se obaveza odnosi na maloljetnika , za prekršaje iz stava 1 tač. 3.,4., 5., 6. i 7. ovog člana, kaznit će se novčanom kaznom iz stava 1. roditelj odnosno staratelj, ako propusti dužnu brigu za maloljetnika.

a kako glasi član 3.?

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 748
2.8.2013 9:52:20   
Medić*
Samnom je u bolnici bila porodilja, porodila se isti dan kao i ja. Kada su dosli ujutru da pedijatri pregledaju bebe i daju vakcinacije one prve u bolnici...zena je rekla da ne zeli, dr su ispostovali to, ostale bebe vakcinisane, njena nije. Samo je potpisala da ne zeli, niko nije diskutovao.

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 749
2.8.2013 10:02:19   
Emmy

IZVORNA PORUKA: djoisa

IZVORNA PORUKA: Emmy

FBiH
Čl. 65

a kako glasi član 3.?

"Član 3

Zaštita od zaraznih bolesti dužnost je jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova,zavoda zdravstvenog osiguranja , nositelja privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba.
Sve fizičke i pravne osobe moraju dozvoliti zdravstvene i higijenske preglede i savjete, kao i preliminarna medicinska ispitivanja i superviziju, prikupljanje potrebnih nalaza i primjenu ostalih mjera za zašitu od zaraznih bolesti navedenih u ovom zakonu."

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *