RE: vakcine da-ne? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

tinkivinki -> RE: vakcine da-ne? (7.12.2012 12:45:08)

IZVORNA PORUKA: virgulina

i moja M je imala kao reakciju na MMR visoku temperaturu , negdje osmi - deveti dan nakon vakcinacije , trajalo je to neka tri - cetiri dana a kao reakcija na ovu vakcinu se moze javiti i otok zljezda iza uha , blagi osip
mada kazu pedijatri da je temperatura rijetka reakcija [sm=zmeden.gif]
a o autizmu i vezi sa MMR vakc ne mislim nista jer sam citala svakojake studije i ipak sam ju odlucila vakcinisati
treba promisliti prije i jako je bitno da je dijete 100% zdravo , kad mi je i mrvu bila sumnjiva ja sam vakcinacije odgadjala
hvala Bogu sve su dobro prosle

dobio je blagi osip,nekih par crvenih tackica po tijelu,a potpuno je bio zdrav prije vakcine.ja ne vodim na vakcinu ni ako nos malo curi mada oni kazu da se moze vakcinisati ako nema temperaturu.hvala bogu proslo je

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (16.12.2012 16:46:17)

http://vactruth.com/2012/12/16/36-infants-dead-after-vaccine/

malena sharena -> RE: vakcine da-ne? (17.12.2012 12:02:24)

IZVORNA PORUKA: Lulu_08

IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: malena sharena

E hvala ti Lulu. Ni moj J. nema oziljka, pedijatri nisu reagovali na to, a on je sad vec poveliki, tri su mu godine. Ipak cu ih pitati kad odemo sljedeci put.

u istoj smo situaciji, ni moja lana nema oziljka a ima 3 godine

BCG vakcina je protiv djecije tuberkoloze a podlozna su djeca do cca 4 godine tako da po mom sada vise nije toliko ni vazna ta vakcina. A inace njena vaznost i relevantnost je diskutabilna jer je tuberkoloza poslednjih generacija kod nas rijetka, eventualno gdje neko od bliske rodbine je odbolovao.

[sm=zmeden.gif] Joj, pa ja sam totalno neinformisana oko ovih vakcina, moram jos malo o ovome procitati. Nisam sigurna da zelim da je naredna bebica primi ako je ovo tacno. MMR sam istrazila od-do i odlucila da je necemo primiti, barem ne u onom uzrastu u kojem se kod nas daje prvi put.

sporty mamaa -> RE: vakcine da-ne? (17.12.2012 16:25:31)

Mi smo primili mo pa ru prije 15 dana i Hvala Bogu do sada nikakve reakcije nije bilo. Cak se i mjesto uboda nije nikako vidjelo.

Lulu_08 -> RE: vakcine da-ne? (17.12.2012 16:39:22)

IZVORNA PORUKA: Lulu_08

IZVORNA PORUKA: teacher75

E hvala ti Lulu. Ni moj J. nema oziljka, pedijatri nisu reagovali na to, a on je sad vec poveliki, tri su mu godine. Ipak cu ih pitati kad odemo sljedeci put.

u istoj smo situaciji, ni moja lana nema oziljka a ima 3 godine

BCG vakcina je protiv djecije tuberkoloze a podlozna su djeca do cca 4 godine tako da po mom sada vise nije toliko ni vazna ta vakcina. A inace njena vaznost i relevantnost je diskutabilna jer je tuberkoloza poslednjih generacija kod nas rijetka, eventualno gdje neko od bliske rodbine je odbolovao.

[sm=zmeden.gif] Joj, pa ja sam totalno neinformisana oko ovih vakcina, moram jos malo o ovome procitati. Nisam sigurna da zelim da je naredna bebica primi ako je ovo tacno. MMR sam istrazila od-do i odlucila da je necemo primiti, barem ne u onom uzrastu u kojem se kod nas daje prvi put.

Ne znam sta bih ti rekla, ja mislim da treba usporiti tempo primanja vakcina, mi kasnimo neka 2 mj, i planiram takav tempo i drzati, nece se zakasniti aBd..

Nama se od prije neki dan pojavio kruzic na lijevom ramenu, bez nekog crvenila, vise kruzic pa se guli kao kozica i hrapavo je, valjda zakasnjela reakcija na BCG.

mamaibabo -> RE: vakcine da-ne? (17.12.2012 18:40:32)

drage mame moja rabija treba sad primiti vakcinu onu sto je trebala primiti jos sa 6 mjeseci kasnimo zato sto smo imali mrsu po izlasku iz bolnice,e sad ja bih rado da joj uradim briseve prije ove vakcine mm naravno nije za to sta da radim tako se plasim ti vakcina[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Crnkica -> RE: vakcine da-ne? (16.1.2013 21:53:20)

http://doznajemo.com/2013/01/16/hrvatska-doktorica-upozorava-vakcina-protiv-hpv-a-djevojcice-moze-i-usmrtiti/

Lalali -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 17:33:15)

Da li mi neko moze reci (nabrojati) redoslijedom koje vakcine se primaju i protiv cega su?
hvala unaprijed

bebacha -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 17:36:54)

Kalendar obavezne imunizacije od 0 do 18 godina

DOB : VAKCINA - NAČIN DAVANJA

Po rođenju:
BCG - Interdermalno;
Hepatitis B - Intramuskularno

Sa navršenim 1 mjesecom:
Hepatitis B- Intramuskularno

Sa navršena 2 mjeseca:
Di-Te-Per - Intramuskularno;
Polio - Oralno;
HiB - Intramuskularno

U 4 mjesecu:
Di-Te-Per - Intramuskularno;
Polio - Oralno;
HiB - Intramuskularno;

Sa navršenih 6 mjeseci:
Di-Te-Per - Intramuskularno
Polio - Oralno
Hepatitis B - Intramuskularno

U 13 mjesecu:
MRP - Intramuskularno

U 18 mjesecu:
Polio - Oralno
HiB - Intramuskularno

U 5 godini života:
Di-Te-Per - Intramuskularno
Polio - Oralno

U 6 godini života:
MRP - Intramuskularno

U 7 godini života:
Za (0,1,6) Hepatitis B - Intramuskularno

U 14 godini života:
Di-Te - Intramuskularno
Polio - Oralno
Rubeola - Intramuskularno

U 18 godini života:
Ana-Te- Intramuskularno

Razmaci između vakcina koje se daju po kalendaru vakcinacije moraju biti najmanje 30 dana, izuzetno kod vakcinacije oralno-polio vakcinom, razmak mora biti 42 dana. Različite injekcione vakcine trebaju se aplicirati na različita mjesta.

bebacha -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 17:37:32)

•odmah poslije rođenja protiv tuberkuloze i hepatitisa B;
•sa navršenim jednim mjesecom života protiv hepatitisa B;
•sa navršena dva mjeseca života protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i bolesti koje uzrokuje hemofilus influence tip b;
•u četvrtom mjesecu života protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i bolesti koje uzrokuje hemofilus influence tip b;
•sa navršenih šest mjeseci života protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i hepatitisa B;
•sa 13 mjeseci života protiv morbila, rubeole i parotitisa;
•u osamnaestom mjesecu života - revakcinacija protiv dječije paralize i bolesti koje uzrokuje hemofilus influence tip b;
•u petoj godini života - revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječije paralize;
•u šestoj godini života - revakcinacija protiv morbila, rubeole i parotitisa;
•u četrnaestoj godini - revakcinacija protiv difterije i tetanusa, dječije paralize;
•u osamnaestoj godini života - revakcinacija protiv tetanusa;

Lalali -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 18:31:39)

Hvala puno bebacha, ni sama ne znam sta da radim. Sad sam je trebala voditi na tu sto se prima u drugom mjesecu (iako je njoj tri mjeseca) ali s obzirom da u domu zdravlja nisu odvojena bolesna i zdrava djeca strah me. A i strah me samih vakcina[sm=smiley13.gif]

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 19:35:29)

vise da covjek izludi...

http://doznajemo.com/2012/10/10/strasna-istina-koju-od-nas-kriju-vakcinacija-je-smrtno-zigosanje/

Mene zapravo zanima ima li koja mama na forumu s malo starijim djetetom koje nije vakcinisano,pa da kaze nesto o zdravlju i npr.da li jebolovalo ospice i sl i da li je teze odbolovalo te dj.bolesti....

marinčii -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 19:49:21)

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/znanost/6331-stetnost-cijepljenja-djece-4-izvrsno-zdravlje-necijepljene-djece

Emica_sa -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 19:51:08)

IZVORNA PORUKA: vila_7

vise da covjek izludi...

http://doznajemo.com/2012/10/10/strasna-istina-koju-od-nas-kriju-vakcinacija-je-smrtno-zigosanje/

Mene zapravo zanima ima li koja mama na forumu s malo starijim djetetom koje nije vakcinisano,pa da kaze nesto o zdravlju i npr.da li jebolovalo ospice i sl i da li je teze odbolovalo te dj.bolesti....

Moj brat rodio se 98,nije primio ni jednu vakcinu,danas momak,nije nikada bio nesto bolesljiv,ospice nije uopce bolovao.Ja ne vakcinisem svoju djecu [sm=smiley1.gif]

Hannan -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 20:24:53)

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

vise da covjek izludi...

Moj brat rodio se 98,nije primio ni jednu vakcinu,danas momak,nije nikada bio nesto bolesljiv,ospice nije uopce bolovao.Ja ne vakcinisem svoju djecu [sm=smiley1.gif]

Imam ja jednog od 33g evo ga kraj mene , prav - zdrav masallah. KAd je isao u Afghanistan svi primali nekakve vakcine(nekoliko vrsta) on nije htiio, bio tamo 17mj nista fasovao nije.
Meni sad zao sto ga nisam slusala kad je govrio da dijete ne vakcinisem, pa je isprimao sve one do 2g, poslije nije.Sad planiram odbiti i onu prvu u porodilistu sto daju.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 20:31:32)

evo ja ispunih ovu anketu pa predlazem i ostale da urade..... Istrazivanje koje je pocelo u Njemackoj ove godine - ankete o vakcinisanoj i nevakcinisanoj djeci ( ima i BiH)

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 20:33:43)

Ma Hannan znas sta je najgore sto da ovaj moj samo kaze NECEMO, ja ne bih....al i on jadan kao i ja izbezumljen pa biramo kao izmedju 2 zla.....Jer stvarno sam citala mnogo mnogo clanaka i ZA i PROTIV, i na obje strane imaju milion argumenata da ti muka dodje.......

canim -> RE: vakcine da-ne? (21.1.2013 21:43:27)

K

vise da covjek izludi...

Moj brat primio samo vakcinu u bolnici i mrp pred školu kad su svi primali onu revakcinaciju, nakon te vakcine toliko mu je opao imunitet da je čim ga je neki virus uhvatio završio u bolnici ali hB oporavio se, 1 godinu nakon toga kad je čitav razred bolovao pljuskavice njemu iskocile samo tri-četiri na tijelu, nije imao ni temperature ni ništa.

Inace je sedmance i mama ga nije htjela voditi na vakcine zbog toga.

Samo jos da dodam da dr nisu potvrdili da su to bile sto posto pljuskavice jer kao one bi trebale da se sire uz temp ali s obzirom da je mama već kroz to prola sa jos 3 djece kaze da su sigurno to jer one imaju svoj proces a i nemoguće da ga nije pogodilo jer je čitav razred odbolovao.

Lalali -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 10:03:45)

Pa evo djeca rodjena u ratu nisu vakcinisana, pa su svi zdravi. mislim ne vidim razlog cijepljenja protiv hepatitisa B ako je majka zdrava, znamo kako se on prenosi. Protiv djecijih bolesti koje svakako dobijes. Ja sam vakcinisana pa sam opet bolovala haman sve djecije bolesti.

mamina princeza -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 12:01:40)

ima li iko sa djecom koja idu u vrtic ili skolu a da nisu vakcnisana niakko ili bar ne djelimicno i imaju li zbog toga problema. ja sam curiu akcinisala al malenog ne .. kasnimo dosta i uopste ne znam hocemo li se nastavljati

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 12:04:16)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

ima li iko sa djecom koja idu u vrtic ili skolu a da nisu vakcnisana niakko ili bar ne djelimicno i imaju li zbog toga problema. ja sam curiu akcinisala al malenog ne .. kasnimo dosta i uopste ne znam hocemo li se nastavljati

Moji su djelimicno vakcinisani. Cura primila BSG,zatim s 2,4,6 mjeseci i s 12. Deckic samo do 6 mj. Isli su u vrtic,cura sad ide u pretskolsko. Nema frke. Nahladi se ponekad kao i sva djeca svijeta [sm=smiley1.gif].

Alhemicarka -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 13:17:38)

IZVORNA PORUKA: Lalali

Pa evo djeca rodjena u ratu nisu vakcinisana, pa su svi zdravi. mislim ne vidim razlog cijepljenja protiv hepatitisa B ako je majka zdrava, znamo kako se on prenosi. Protiv djecijih bolesti koje svakako dobijes. Ja sam vakcinisana pa sam opet bolovala haman sve djecije bolesti.

Odakle informacija da su svi zdravi? Iz ličnog iskustva onih nekoliko koje poznaješ, ili iz nekih zvaničnih statističkih podataka?
Kolegica koja radi sa mnom je 91. godište, u ratu nije vakcinisana. Nedavno je dobila zaušnjake i završila u bolnici. Mjesec dana je nije bilo na poslu, a kasnije joj ni neki jetreni nalazi nisu bili u redu, što je bila posljedica zaušnjaka. Čula sam za slučaj gdje su se jednoj djevojci borili za život nakon što je dobila zaušnjake, isto nije bila vakcinisana.

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 13:22:19)

Ma ima i more vakcinisane djece koji obole od onog protiv cega su vakcinisani. Ima i smrtnih slucajeva [sm=smiley19.gif].

reallove -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 13:28:11)

Moj Ameen je sve primio hB,sve prosle ok,ne znam ali ovdje uopste nema te frke oko vakcina,svako dijete primi,nema price hocu li ili necu..Ja kako citam ovo sve,ne znam kako bih vakcinisala drugo dijete,mislim ne znam kako cu kad budem imala aBd[sm=smiley19.gif]

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (23.1.2013 13:44:24)

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

IZVORNA PORUKA: Lalali

Odakle informacija da su svi zdravi? Iz ličnog iskustva onih nekoliko koje poznaješ, ili iz nekih zvaničnih statističkih podataka?
Kolegica koja radi sa mnom je 91. godište, u ratu nije vakcinisana. Nedavno je dobila zaušnjake i završila u bolnici. Mjesec dana je nije bilo na poslu, a kasnije joj ni neki jetreni nalazi nisu bili u redu, što je bila posljedica zaušnjaka. Čula sam za slučaj gdje su se jednoj djevojci borili za život nakon što je dobila zaušnjake, isto nije bila vakcinisana.

sve je moguce. i da vakcinisana djeca obole, i da ne obole...kao i za nevakcinisanu djecu. problem je kad si stariji, ali sve zavisi od celijskog imuniteta.
ja nisam vakcinisana protiv ospica(kod nas i ne postoji ta vakcina), a imala sam jedan od blazih slucajeva koji je dr vidjela u svojoj karijeri, kao i moje dijete...a znam za slucajeve koji su se vakcinisali vani, jer su sami to trazili i imali tezi oblik od mene...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>