|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
10.5.2012 12:00:04   
Emmy

IZVORNA PORUKA: vila_7

Emmy..... pa primila je te 2 pa koliko ja znam ( a ne znam bas mnogo) mislim da su rekli da treba jos trecu dozu te!? user posted image . I da sa svakom malo namjerno kasnimo,tako da smo MMR primili umjesto sa godinom- sa godinu i pol. Znaci ti mislis da ne ide ta treca doza nego oralni polio i HiB? Mene onda jos vise strah zbog te HiB! I da i sa ovom cemo jos kasniti jer kasljuca i curi nosic. Samo ne znam hoce li joj htjeti dati ljeti ili to vise nema veze?

Leena...i ja sam se MMR najvise bojala,ma umirala, pogotovo jer od svake vakcine je imala temperaturu, kad ono jedino od ove MMR nista user posted image

Ako je primila dvije doze DiTePera, onda vam je ostala još jedna doza koja se daje sa navršenih 6 mjeseci. Nemoj se plašiti revakcinacije, pošto ti dijete nije imalo do sada reakcije, ovo je samo treća doza te iste vakcine. Ako ste svjesno kasnili onda ti najbolje znaš, odnosno ljekari u DZ (piše ti u knjižici i u kartonu šta je sve isprimala). Inače nakon treće doze DiTePer, ako ste već primili MMR vjerovatno će vam zakazati još termin za polio i HiB i onda ste mirni do daljnjeg. Nema veze to za ljeto, ne znam gdje si ti u DZ, ali meni uvijek napišu kada trebamo ponovo doći. Inače, pošto ste kao što si rekla namjerno kasnili sa vakcinama (osim ako dijete nije bilo bolesno) razmisli o tome da je svaka vakcina prilagođena za određenu dob djeteta, to je objašnjeno na tribini o kojoj sam pisala ranije i u tim slučajevima se smatra da su vakcine najefikasnije (tj. u slučajevima kada se daju prema propisanom kalendaru imunizacije).

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 351
10.5.2012 12:01:16   
bebacha
ovo sto cu sad napisat nema veze samo s vakcinama
zasto onda vi djecu vodite doktoru kad kaslju,imau proliv,temp
ja kako vidim otprilike ko god je protiv vakcine on je generalno i protiv doktora
pa ako oni pojma nemaju i za sve imaju odg da uplase roditelje sto onda im vodite djecu

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 352
10.5.2012 12:09:55   
vila_7
bebacha ne slazem se s tobom......jedna stvar je sto vodim dijete dr.radi adekvatne dijagnoze jer ako nista iz iskustva i znanja dat ce ispravnu dijagnozu i terapiju, a druga stvar je vakcina koja je i medju samim doktorima diskutabilna - znam do sad raspitivajuci se 3 doktora samo u svojoj okolici koji nisu vakcinisali nijedno svoje dijete.
Mislim da se razumijemo...mene je strah vakcina zbog svega ovoga ali ipak je vodim jer ono - izaberi od 2 zla ono manje

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 353
10.5.2012 12:14:49   
Semica

IZVORNA PORUKA: bebacha

ja kako vidim otprilike ko god je protiv vakcine on je generalno i protiv doktora
pa ako oni pojma nemaju i za sve imaju odg da uplase roditelje sto onda im vodite djecu

iskreno da ti kazem-sada mi sami svojoj djeci moramo biti doktori...i znas da ako dijete kaslje-ima upalu grla ili bilo cega drugog da ce mu dati antibiotik ( to je masovna pojava sada-samo dijele antibiotike kao da su bombone)-ali eto odvedemo dijete da neko ko je "strucniji"od nas potvrdi nase sumnje da ne dajemo antibiotik na svoju ruku....a toliko grijese doktori u zadnje vrijeme da je to nevjerovatno...pa pocev od mene,moje sestre ( koje smo odrasle ) tj od nasih doktora pa do pedijatara i ostalih...ne samo u postavljanju dijagnoze i terapije nego i u kucanju nalaza ..( rijetko koji ce te saslusati kako treba,ili hoce-ali ce mu odmah na drugo uho izaci sve sto si rekao) pa ce u nalazu napisati sta mu se cefne-kao mojoj sestri...otisla jer je u 5h povratila 10 puta...doktor koji je spavao tu noc i ona ga probudila kada je dosla napisao u nalazu nije povracala....da ona nije uspjela procitati njegov svrakopis i zamoliti ga da ispravi-ko bi bio upravu kasnije-ona ili njegov pogresni nalaz...a ispravio je takos to je to prekrizio i napisao iznad da jeste povracala...to nema smisla...a meni ginekolog kada sam trudna bila pogrijesio i ime i prezime na nalazu...i datum zadnje menstr. i svasta jos nesto...UZAS!!!

Mami i tati poklon za 5 mjeseci braka-nasa princeza Sarah 15.09.2011 :)

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 354
10.5.2012 12:16:47   
bebacha
i mene je strah vakcina i neodlucna,sreca pa nemamo usko ni jednu
al stvarno na ovoj temi se doktori pljuju ko najveci dusmania svi im idemo i kad treba i netreba
mrzim kad se digne prasina oko neceg i onda se svi nadignut.ovdje ima dosta zena koja znaju o vakcinama i pisu i vide se da se razumiju al kad mi neko samo kopira nesto i neke linkove postavlja a da ga ptas nesto oči u oči nema pojma o tome

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 355
10.5.2012 12:19:14   
bebacha
ja nazalost odlicno znam koliko doktori znaju bizi bezobrani,neznalice al nije to bas uvijek.trebaju oni nama i cesto i pomogu

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 356
10.5.2012 12:21:16   
Semica

i mene je strah vakcina i neodlucna,sreca pa nemamo usko ni jednu
al stvarno na ovoj temi se doktori pljuju ko najveci dusmania svi im idemo i kad treba i netreba
mrzim kad se digne prasina oko neceg i onda se svi nadignut.ovdje ima dosta zena koja znaju o vakcinama i pisu i vide se da se razumiju al kad mi neko samo kopira nesto i neke linkove postavlja a da ga ptas nesto oči u oči nema pojma o tome

ma dobro niko ne kaze da su SVI doktori FUJ...ali istina je da je vecina njih pljunula na svoju zakletvu i diplomu svojim ponasanjem i iskoristavanjem svog polozaja....

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 357
10.5.2012 12:21:45   
vila_7
bebacha ma to si u pravu....mislim opet oni mnogo mnogo vise znaju od nas (nisu djaba isli u skolu) -e sad sve zavisi na kojeg naletis. Konkretno-trenutno sam sa svojom zadovoljna jer npr. zna od pocetka da mi nismo za antibiotike ako bas ne mora-i ona je s tim odusevljena i svaki put smo ga hB uspjesno izbjegli.
A s druge strane ona sama nama kaze- svaka vam cast, jer ima roditelja koji ako ne da odmah antibiotik nego da se dijete malo samo pokusa izboriti, deru se na nju da hoce da im pati dijete! Tako da...svaka prica ima 2 strane

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 358
10.5.2012 12:39:03   
Semica
Skrenusmo mi s teme...ja mislim da NIKO sem onih koji su napravili vakcine ne znaju TACNO STA je to vakcina ustvari i koje NUS POJAVE moze ona izazvati pa cak ni doktori koji kazu da li nase dijete MOZE ili NE MOZE primiti vakcinu pa ni sestra koja nasem djetetu DA vakcinu....to je moje misljenje...

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 359
10.5.2012 12:40:38   
vila_7

IZVORNA PORUKA: Semica

Skrenusmo mi s teme...ja mislim da NIKO sem onih koji su napravili vakcine ne znaju TACNO STA je to vakcina ustvari i koje NUS POJAVE moze ona izazvati pa cak ni doktori koji kazu da li nase dijete MOZE ili NE MOZE primiti vakcinu pa ni sestra koja nasem djetetu DA vakcinu....to je moje misljenje...

POTPISUJEM! mogu milioni ljudi i doktora nagadjati i dokazivati za i protiv ali samo ONI znaju.....e jest doduse da je jedna stvar sigurna - a to je da nije potpuno BEZOPASNA ali koliko je takvih lijekova.......

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 360
10.5.2012 12:44:13   
Semica
IZVORNA PORUKA: vila_7

IZVORNA PORUKA: Semica

POTPISUJEM! mogu milioni ljudi i doktora nagadjati i dokazivati za i protiv ali samo ONI znaju.....e jest doduse da je jedna stvar sigurna - a to je da nije potpuno BEZOPASNA ali koliko je takvih lijekova.......

ma jeste to-ali od drugih lijekova nisu kobne posljedice kao od vakcine-naravno ako se pridrzava osoba doziranja pravilnog...ali meni je strasna pomisao da danas dijete moze biti zdravo a nakon vakcine da mu moze zivot biti totalno unisten ( sto ne mogu reci za ostale lijekove da imaju ovako strasne nus pojave )...a uostalom nervira me sto uz svaki lijek dobijmo upustvo-i pisu nus pojave..upozoreni smo dakle a kada dijete prima vakcinu niko nista ni da nam kaze ni da nam da da procitamo nesto vezano za tu vakcinu-sta je ona i koje su nus pojave :/// za nase dr i sestre nus pojave vakcine su samo temperaturica-ostale ne spominju pojave...:( i da-kada dobijemo neki lijek mi odlucujemo hocemo li ga popiti ili ne a za vakcine to nije slucaj barem u TK-zakonom su obavezne :(

< Poruku je uredio Semica -- 10.5.2012 12:46:04 >

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 361
10.5.2012 12:44:42   
ladyblue RR
mi još sutra primamo vakcinu i mirne smo do 5. godine. nikada do sada nije ni skontala da prima vakcine a nije imala ni reakcije pa se nadam da će i ovaj put biti tako.

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 362
10.5.2012 12:48:01   
bebacha
sta mislis dali se dobije apustvo kad primis injekciju penicilin.znas li sta je penicilinski sok i koliko je cest
znas li zasto danas ima ovoliko djece koja su alergicna na svakve stvari
uhvatiliste se vakcina i izvlacite stvari iz naftalina,provjerene i neprovjere .de malo vidite koliko ima stvari stetni nemalo ko vakcine al to niko ne primjecuje
ako su vakcine stetne uopste
svako zlo za neko dobro

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 363
10.5.2012 12:51:53   
Semica

sta mislis dali se dobije apustvo kad primis injekciju penicilin.znas li sta je penicilinski sok i koliko je cest
znas li zasto danas ima ovoliko djece koja su alergicna na svakve stvari
uhvatiliste se vakcina i izvlacite stvari iz naftalina,provjerene i neprovjere .de malo vidite koliko ima stvari stetni nemalo ko vakcine al to niko ne primjecuje
ako su vakcine stetne uopste
svako zlo za neko dobro

ja govorim uopsteno...necu sada razglabat o svakom lijeku posebno...a u svakom sl ti znas sta je penicilin i koje posljedice mogu biti od njega i mozes odbiti tu inekciju-a vakcinu ne mozes----to je srz moje price

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 364
10.5.2012 12:54:07   
Semica
a sto se tice alergija djece-tu ima i do genetike a i do pretjerane higijene ....imam prijateljicu koju su cuvali roditelji pod staklenim zvonom pa je zbog toga na 1001 djavo alergicna za razliku os njene sestre kojoj su pustili da "jede" zemlju-pa niti 1 alergiju nema...i opet skrenusmo s teme

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 365
10.5.2012 13:48:40   
amiboj

Iskreno, vodim dijete na redovne kontrole i kada bas treba. Sto je najgore, plaamo citav zivot zdravstveno osiguranje, vodimo dijete privatno kod jedne doktorice jer sam imala lose iskustvo sa doktorom u domu zdravlja Mojmilo. Nismo uopste lovatori pa se preseravamo ali cemo se stisnuti na drugim stvarima ali odvesti kod doktorice koja je zaista Doktor.
Zeljela sam da dijete dojim, ona je prodojeci pedijatar i naravno podrzavala je tu odluku (i savjetnica je za dojenje), a ne kao doticni doktor odmah da se ukljucuje AD jer naravno taj mjesec imaju sponzora npr HIPP i Novalac pa treba koju paricu i tako zaraditi...

Otisla sam off topis ali nemojte mi pricati kako su doktori bas doktori i gledaju samo nasu dobrobit. Nisu ni blizu. Ne bi se davali antibiotici za viroze,...kaze doktor da je viroza u pitanju i onda krh antibiotik....halo, pa nismo s drveta spali....

A tolike alergije, atopijski dermatitisi i ostli poremecaji imuniteta su itekako povezani sa vakcinama.....

14.10.10 - nas sin nam stigao u zagrljaj

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 366
10.5.2012 14:52:19   
Emmy
Evo poslala sam mail ekipi Zabranjenog foruma, nadam se da će neka pitanja uzeti u obzir:

Prije svega pozdrav ekipi Pinka!

Inače sam vjerni fan Zabranjenog foruma, do sada samo pratila, nikad pisala, ali s obzirom na temu koja me jako zanima, ovaj put sam se odlučila i javiti. Pozdravljam temu, svaka čast, jedva čekam da gledam emisiju, ne znam ko su gosti pa će i to biti zanimljivo pogledati.

Inače sam prisustvovala na nedavno organizovanoj tiribini o vakcinaciji koja je održana u prostorijama organizacije Nahla. Sve moje dileme su tu riješene, do sada vakcinisali oboje djece i nastavljamo definitivno sa revakcinacijom.

Napisi u novinama, TV prilozi su u zadnje vrijeme doveli do totalnog preobrata u mojim stavovima, dodatnim strahovima, koje su srećom dr. Zupčević i dr. Koluder eliminisali odgovarajući na pitanja zabrinutih majki na navedenoj tribini.

Uz dužno poštovanje roditelja djece za koju se sumnja da su teško oboljeli ili preminuli od vakcinacije, te njihove borbe za pravdu i istinu, ipak je potvrđeno da do sada u BiH nije zabilježena niti jedna sudska presuda u kojoj se vakcina navodi kao uzrok smrti/bolesti djece. Ili je zaista nemoguće dokazati takvu vezu između vakcine i bolesti (dakle postojao je okidač za određene bolesti) ili je nešto „truhlo u državi Danskoj“.

Pošto sam aktivna članica foruma Ringeraja, posebno na temi „vakcine-da-ne“, najčešće dubioze roditelja su:

1. Zašto je cijepljene regulisano u vidu Naredbe, tj. zašto ne postoji slobodan izbor roditelja u odlučivanju da li će se njihovo dijete cijepiti ili ne?
2. Kakve su sankcije kod nepoštivanja Naredbe Vlade FBiH (u slučajevima roditelja koji na svoju ruku odluče da neće vakcinisati djecu)?
3. Zašto su u dosadašnjim slučajevima obdukcije djece za koju se sumnjalo da je uzrok smrti vakcina dolazila kontradiktorna mišljenja vještaka sudske medicine iz BiH i Srbije npr?
4. Uloga pedijatara, da li oni pregledom djeteta prije same vakcinacije mogu realno utvrditi da je dijete zdravo da primi vakcinu?
5. Kolektivna imunizacija, šta ako se većina odluči da ne vakciniše svoju djecu, posljedice?

Imala bih još dosta pisati, ali sigurna sam da ćete biti zatrpani brojnim pitanjima, vama hvala što nam omogućujete da o tome slušamo, gledamo i sudjelujemo.

Lijep pozdrav

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 367
10.5.2012 15:43:08   
Semica
I ja sam poslala mail...ali sam samo jedno pitanje postavila-o vezi izmedju upisa u skolu i vakcinacije...postavila bih jos puno pitanja ali mislim da nece htjeti procitati---

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 368
10.5.2012 15:47:55   
Semica
Iskreno mislim da ce opet na pitanja odgovarati neki doktori koji ni 1 negativnu rijec nece dati da se kaze za vakcine-ili protiv drugih doktora tako da sam malo skepticna sto se tice iskrenosti i realnosti ,te tacnosti odgovora njihovih...ali hajde-vidjet cemo ;)

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 369
10.5.2012 16:17:37   
mamina princeza
poslah ija pitanja svoja - mene recimo interesuje da li je potrebno da vadim krv djetetu prije nego primi vakcinu da utvridmo d alima nemko zariste koje ne vidimo trenutno , onda me interesuje sta ce oni reci za zalenu stolicu koju ju imal aSonjina beba da li je trebalo to detaljnije ispitati... jel zelena stolica moze biti nekad i normalna kod dojenih beba pa kako znati da je tot o ili je neki poremecaj. Ovo me interesuje jer moj mali isto ima ponekad zelene stolice u posljednje vrijeme al ne stalno i nemam nista vise....

N eznam da licu veceras uspijeti gledati emisiju jer sam sama s djecom a oni polude u tom periodu oboje i traze me 100%. Ako ne budem uspiejla jel ima repriza i kada ili cemi neka od vas prepricati bar ono sto me interesuje user posted image

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 370
10.5.2012 16:19:43   
Semica

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

poslah ija pitanja svoja - mene recimo interesuje da li je potrebno da vadim krv djetetu prije nego primi vakcinu da utvridmo d alima nemko zariste koje ne vidimo trenutno , onda me interesuje sta ce oni reci za zalenu stolicu koju ju imal aSonjina beba da li je trebalo to detaljnije ispitati... jel zelena stolica moze biti nekad i normalna kod dojenih beba pa kako znati da je tot o ili je neki poremecaj. Ovo me interesuje jer moj mali isto ima ponekad zelene stolice u posljednje vrijeme al ne stalno i nemam nista vise....

N eznam da licu veceras uspijeti gledati emisiju jer sam sama s djecom a oni polude u tom periodu oboje i traze me 100%. Ako ne budem uspiejla jel ima repriza i kada ili cemi neka od vas prepricati bar ono sto me interesuje user posted image

i SOnja ce da gostuje u emisiji pa ce vjerovatno i ona to pitati...mislim da ima repriza ali ne znam kada...u svakom sl-prenesemo ti odgovore ako postave tvoje pitanje ;)

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 371
10.5.2012 16:43:31   
leona81
@emmy svaka cast, pitanja su super, ja nazalost nemam vremena da se angazujem, cak ne znam hocu li moci gledati, M je bolesna i non stop sam uz nju...
samo da naglasim da svaka vakcina moze izazvati reakciju - cak i ako je revakcinacija u pitanju, ja sam to isto pitanje postavila dr kad smo trebali na revakcinaciju HIB vakcine i rekla je da bez obzira na to sto je M vec ranije primila istu vakcinu - svaki put moze da se desi neka reakcija - alergijska npr, cak i ako se nije pojavila 2 ili 3 puta prije...

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 372
10.5.2012 21:34:31   
Hanady RR
Emisija na pinku je počela...pratimouser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 373
10.5.2012 21:37:47   
Lady26
user posted image

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 374
10.5.2012 21:40:18   
Hanady RR
Sonja i suprug su u studiju.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *