|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
11.5.2012 9:58:46   
Hanady RR
ja sam također zadovoljna emisijom.
U principu neke sam si stavri razjasnila...neke potvrdila...i to me raduje...

na goste imama i pohvale i zamjerke...
imam i ''ljutnju'' na nedorečena i neodgovoren pitanja...

najzanimljivija ali i jako razočaravajuća kontatacija mi je dr. Pilav ( političarke) da je tranzicija u društvu i u vezi sa vakcinacijom...pa eto da i to shvatimo...
no žena je politčar i na tranziciju kao pojam više smo trebali oguglati..smao ona nije svjesna činjenice da ja na ''ekonomsku krizu u svijetu i Bih'' ne gledam kao na svoje dijete...kod mene teže preteže...za razliku od politike koju ova zemlja vodiuser posted image

Dr. Ravlija me pozitvno oduševila...
stalno ponavljanje na direkntom kontaktu ustanove na čijem je čelu i roditelja...user posted image
priznanje da nisu svi pedijatri isti i da imamo pravo i trebamo pitati , zahtjevati i tražiti odgovore...
i konačno...njen vrlo ozbiljan stav kao stručnjaka što je njeno komletno gostovanje i potvrdilo...rečenica - garantira kvalitetu vakcina koje se daju našoj djeci.

ja sam donijela odluku da joj vjerujem...pokazala je šta zna i koliko...
vrlo otvoreno i plastičino...

Gostovanje Sonje i supruga kao i majke Azre pozdravljam i zaista sam oduševljena hrabrošću njihovom...svaka čast.

ostale učesnike i ne smatram vrijednim pomena...
Moje razočarenje u jagodu savić se potvrdilo...
nažalost...
odavno sam stava da određeni broj udruženja je formiran i postoji za uzimanje novaca bez konkretnih rješavanja problema i situacija...
Njena ''glasnost'', vrijađanje bijeloga mantila, uzimanje novaca a da nije dala konkretan odgovor čovjeku koji je pitao...samo mi je dodatno otvorilo oči...

nažalost...uvijek s enađe neko ko na tuđoj muci zarađuje...
žao mi je al ja takva doživljaj imam sa Jagodom Savić i njenim uduženjemuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 401
11.5.2012 10:27:49   
Semica
Ja NISAM zadovoljna emisijom...
I dalje su ostala ne odgovorena pitanja kao i prije..i dalje jedna te ista zbrka i ono sto nas je plasilo ...zakljucak emisije je: Vakcine mogu izazvati nus pojave i komplikacije..vakcinisite djecu i nadajte se da nece imati neku kobnu reakciju na vakcinu!!!

Mami i tati poklon za 5 mjeseci braka-nasa princeza Sarah 15.09.2011 :)

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 402
11.5.2012 10:35:07   
mamina princeza
ja sma postavila pitanje da li ja mogu biti mirnija ako svom djetetu izvadim krv i ako je krvna slika uredna da li me to moze malo umiriti da ne popstoji zariste koje ne vidim ...
aleksandar je procitao moje pitanje al zbrljavise kod odgovroa kao ne moze se to tako reci mora se djete pregledati ne moze se krv vaditi svakom... to nisma ni pitala.. ja bi uradila u privatnoj reziji ako mi oni kazu da time mogu biti mirnija...

kao sto cu vjerovtano i uraditi...

mi vakcinu sigurno necemo ni primati na vrijeme jer curica mi kasljedva mjeseca nedefinisano al posto nalazi dolaze tek za 20 dana ne bih da rizikujem s bebom je rkad psotavi dokotrica pitanje jesul svi u kuci zdravi ja ne znam zbog njenog kaslja d aodgovorim. iako oni kazu d aje zdrvaa kaslaj ej kasalj....
ja sam za vakcinaciju al cu ipak pricekati dok se to ne iskristalise pa vjerovatno sa nekih 4-5 mjeseci ako daju vakcine ljeti dati bebi umjesto sa 2,5.

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 403
11.5.2012 10:37:39   
felix

IZVORNA PORUKA: ladyblue

moja curica je jutros primila vakcine (ima 18 mjeseci) i sada smo završile sa vakcinama do 5. godine.
nije ni skontala da prima vakcinu (kao što nije skontala nikada do sada). mahala je medicimskim sestrama, rekla im pa-pa, poslala pusu i vesela otrčala iz ordinacije.

hehhe dušica mi smo stobm vakc. najbolje prošli od svih je imao ture al od te ništa ama apsulutno ništa kao da je nije ni dobio .....

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 404
11.5.2012 10:43:36   
Semica

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

ja sma postavila pitanje da li ja mogu biti mirnija ako svom djetetu izvadim krv i ako je krvna slika uredna da li me to moze malo umiriti da ne popstoji zariste koje ne vidim ...
aleksandar je procitao moje pitanje al zbrljavise kod odgovroa kao ne moze se to tako reci mora se djete pregledati ne moze se krv vaditi svakom... to nisma ni pitala.. ja bi uradila u privatnoj reziji ako mi oni kazu da time mogu biti mirnija...

mi vakcinu sigurno necemo ni primati na vrijeme jer curica mi kasljedva mjeseca nedefinisano al posto nalazi dolaze tek za 20 dana ne bih da rizikujem s bebom je rkad psotavi dokotrica pitanje jesul svi u kuci zdravi ja ne znam zbog njenog kaslja d aodgovorim. iako oni kazu d aje zdrvaa kaslaj ej kasalj....
ja sam za vakcinaciju al cu ipak pricekati dok se to ne iskristalise pa vjerovatno sa nekih 4-5 mjeseci ako daju vakcine ljeti dati bebi umjesto sa 2,5.

daaa...i onda je pedijatrica rekla kao ona prvo ispita roditelje...kao rodilteji najbolje znaju djecu svoju...slazem se...ali ne mogu se brate dragi 100% se osloniti na to...sta je sa onih roditelja koji su prvi put to postali ...koji se tek upoznaju sa svojim djetetom pa ne znaju je li nesto ok ili nije...a da pitaju pedijatra sve sto ih zanima-pod ? je da li ce dobiti bilo kakav odg ili ce ih dr samo ignorisati ili zbrljaviti odg....uzas!

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 405
11.5.2012 10:44:24   
ciciban26
Ni ja uopste nisam zadovoljna emisijom.. Par njih me toliko nerviralo svojim stavom kao da su svu pamet svijeta pokupili.. I na kraju i dalje milion upitnika nad glavom..
Najvise me pogodila izjava profesora kako je negativnih posljedica vakcinacije BILO I BIT CE.. Sta treba da razmisljamo u smislu neka mom djetetu ne bude nista a za ostale me bas briga.. Fuj...

Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05

(odgovor članu felix)
Neposredna veza do poruke: 406
11.5.2012 10:44:56   
Semica
i opet je ispalo na kraju da je vakcinisanje OBAVEZNO...://// BIjesna sam!

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 407
11.5.2012 10:47:02   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

moje iksustvo sa dvoje djece je upravo dovelo do toga da mi kasni mlađa sa vakcinama...
kad je zdrava jedna druga nije i tako u krug...onda nestane vakcina,pa čekamo...dok dočekamo dođe ljeto pa ne vakcinišu ljeti itd otd...

Naš pedijtarica je dr. Amra Junuzović, pomenom kašlja kod jedne koji nije trtiran antibiotikom ili čak kašlja kod mene ili supruga...ona vakcinu sačeka...

sa dvoje djece vrlo je teško pratiti kalnedar imunizacije...

Moja starija je redovno vakcinisana...
dok mlađa kasni jer smo imale nekoliko tih začarnih krugova...jemso li zdravi ili ne...

naš karton je uredno popunjen u domu zdravlja...
sada kada s emeni čini zdravom moja starija djevojčica...prije vakcine mi je sugerisala doktorica da uradimo urinokulturu jer je imala ešerihiju poršle godine...
dijete nema problema...al potvrdili smo d aih nema tim nalazom...

u principu...
dobar i pouzdan pedijatar koji nas sluša će donijeti odluku dal treba raditi određene analize prije vakcinacije...

Lično smatram da je pedijatar načinio grešku sa sonjinim sinom...
na pomen zelene stolice od 7 dana prije vakcinacije trebali su uraditi nalaze da utvrede jel beba zdrava ili ne...

međutim ako je anamneza u kartonu djeteta vrlo uredna
ako dijete nije izloženo sticanju imuniteta u rvtićima sa većim brojem djece
ako pedijatar u razgovoru sa roditeljem i pregledu djeteta utvrdi zadovoljavajuće opće stanje...nalazi dodatni i analize nisu uvijek potrebmni...
dobar i predan pedijatar to će znati...za to se školovao, ja sma birala svoju pedijtaricu po povjerenju...

znači...
ozbiljniji pristup pregledima, jača i konstruktivija komunikacija sa roditeljom koji dođe sa djetetom...povjerenje u pedijatar kojemu vodimo svoje pile...iznjedrit će zaključak dal sačekati sa vakcinom, dal raditi dodatne pretrage itd...

ja nisma ni stava da bebi do godinu dana, vadim krv, urin i radim briseve u tako kratkom periodu kako teče kalendar imunizacije u periodu do godine dana...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 408
11.5.2012 10:49:34   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Semica

pa nije draga ispalo...
nego je tako...
struka je sinoć govorila...al zakone ne donose oni...
zakon je takav...i oni ga moraju poštivati...

Lično sam mišljenja da i oni sami mislim na pedijatre bili bi srteniji d aje kao u njemačkoj da se potpišem jel hoću il neću...
ovako za svaku nus pojavu, za svaki porblem nama je pedijatar kriv...i oni su svjesni koliku odgovornost nose , iskreno ja im nebih bila u koši ni 10 minuta a ne po 25 godina pedijatrijskoga staža...

mislim da bi i oni bili srteni da je zakon drugačije postavljen...
nije lako nositi ni taj teret-bremeuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 409
11.5.2012 11:03:21   
Semica
Da ja napisem svoje misljenje o emisiji:
KATASTROFA! Kao sto rekose prije mene-1000 upitnika je ostalo-1000 pitanja neodgovorenih..samo smo ( ja licno) zbunjeni jos vise..
Sonja i ADnan-svaka cas_t pitali sve sto ih zanima...traze,istrazuju,pitaju,salju dopise,raspituju se...svaka cas_t! Tim pokusavaju i nama pomoci i nasoj djeci...LJUBIM IH :*
Majka Azra-odlican stav...i sve sto im je rekla i sve sto ih je pitala -niti 1 odgovor nije dobila...sve sto su joj rekli bilo je: "ja tada nisam bila u epidemioloskom zavodu kada ste vi zvali i pitali"-i tu je bio kraj price-odmah je gospodja "Arogantna" tj.Ravlija sasjece...
Dr.Ravlija---e zbog onakvih uzdignutih i napuhanih i arogantnih osoba i ne mozemo komunicirati normalno..jednostavno ne da zena do rijeci...ona sto je zacrtala u svojoj glavi i sto je odlucila da kaze-to je tako moralo i biti..jos trazi od roditelja koji su izgubljeni,tuzni,zbunjeni da joj se direktno obracaju...1.roditelj u zalosti ne zna kud glavom da udara-treba im pomoc da znaju sta i kako dalje-kome se obratiti---e tu uskace Jagoda...( mnogi je osudjuju ali zena govori pametno i navela je imenom i prezimenom osobe koje mute u vezi vakcina procese i sl. )..2.Ravlija i svi oni tamo govore kako trebamo da imamo dobru komunikaciju sa doktorima-KAKO?? kako da je ostvarimo kada 90% njih se ponasa prema nama kao da smo zivotinje..neki nas i ne pogledaju..neki se ponasaju kao da su svu pamet svijeta popili kao da smo mi nistarije za njih-kao da nemamo pojma o zivotu...neki ne daju da im se obratis a oni sto im uspijemo postaviti pitanja-hoce/nece odgovoriti na pitanja..
Dr.Aida PIlav-POLITICARKA jedna koja je po meni pricala besmislice...nista pametno ona nije rekla...visak u emisiji...
Studenti-svaka cas_t..narocito studenstu koji je Ravliji postavljao pitanja...a ona strucno pokusavala zaobici odgovore...
Dr.Sinanovic-mozda covjek jeste izgledao zbunjeno...i brzopleto prica ali je jedini rekao da ni oni ne znaju sta je to ustvari VAKCINA...i hvala mu za taj odgovor!!!
JAgoda---za sve one koji je osudjuju zbog onog poziva u kojem ju je covjek optuzio da je uzela pare a nije dobio odg...zena je fino na pocetku rekla da bi se ikakva istrazivanja uradila moraju se dobiti nalozi od tuzilastva-a nalozi ne stizu vec godinama nego se kako je ona rekla "kisele" u uredu nekog tuzioca ( zab sam mu ime)...STRASNO je i ono sto vakcina 10 godina "cuci" u mupu i ceka da se testira jer epidemioloski zavod i tuzilastvo "suradjuju","mute" pa ne daju zeleno svjetlo za to testiranje..nema ona NISTA PROTIV UNICEFA-da ste slusali lijepo shvatili bi...ona samo misli da ta vrsta vakcina koje smo od njih dobili ( koje je dijete primilo pa obolilo-tj.te vakcine koje 10 god cekaju da se provjerre) nije bila OK-zato i jeste dala na analizu tj.covjek oboljelog djeteta dao na analizu...i ako se konacno uradit to testiranje-posto su ih javno pozvali da to urade-ti nalazi se lako mogu LAZIRATI..ko garantuje ako se stvarno nesto muti u vezi vakcina-da cemo dobiti valjane rezultate i informacije...
a pedijatrica u crvenom kompleticu-zab sam ime-sva je ona med i mlijeko...( da li je takva i iza kamera bas me zanima...ako jeste svaka joj cas_t! mada mi je picila po zivcima...samo se smjeska a o ozbiljnoj temi se govori...)

Sve u svemu..
Zakljucak koji sam ja izvukla iz emisije: Potvrdili su nam da postoje reakcije i komplikacije na vakcine i ne znaju reci kome se to desava ( samo se desi )
Dr.Ravlija je na kraju potvrdila da i vakcinisano dijete moze da oboli od bolesti protiv koje je dobilo vakcinu ...i da ju je bilo strah prilikom vakcinacije njene djece ( zbog reakcija kobnih)...

Sta na kraju uraditi??? Postoji rizik od komplikacije a vakcina nije 100% efikasna....ja i nakon emisije totalno ZBUNJENA!

< Poruku je uredio Semica -- 11.5.2012 11:13:52 >

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 410
11.5.2012 11:04:29   
Semica

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa nije draga ispalo...
nego je tako...
struka je sinoć govorila...al zakone ne donose oni...
zakon je takav...i oni ga moraju poštivati...

Lično sam mišljenja da i oni sami mislim na pedijatre bili bi srteniji d aje kao u njemačkoj da se potpišem jel hoću il neću...
ovako za svaku nus pojavu, za svaki porblem nama je pedijatar kriv...i oni su svjesni koliku odgovornost nose , iskreno ja im nebih bila u koši ni 10 minuta a ne po 25 godina pedijatrijskoga staža...

mislim da bi i oni bili srteni da je zakon drugačije postavljen...
nije lako nositi ni taj teret-bremeuser posted image

ne nose oni nikakav teret draga-roditelji i djeca su ti koji su izvukli deblji kraj...oni se lako ograde zacas i jedni drugima stite ledja...

Neposredna veza do poruke: 411
11.5.2012 11:06:34   
Malenaoduvijek
mene samo zbunilo kadasu pitali dali su djeca koja nisu vakcinisana potencijalna opasnost za rugu vakcinisanu djecu...malo su mi oko odgovora zabrljali ili ja nisam cula dobro...

rekose da se radi na kolektivnoj imunizaciji da ne bi doslo uopste do tih bolesti a sta ako ipak dodje...user posted image

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

Neposredna veza do poruke: 412
11.5.2012 11:09:30   
Semica

IZVORNA PORUKA: MALA1994

mene samo zbunilo kadasu pitali dali su djeca koja nisu vakcinisana potencijalna opasnost za rugu vakcinisanu djecu...malo su mi oko odgovora zabrljali ili ja nisam cula dobro...

rekose da se radi na kolektivnoj imunizaciji da ne bi doslo uopste do tih bolesti a sta ako ipak dodje...user posted image

da-rekla je da vakcinisana djeca mogu oboliti jer se probije kolektivni imunitet...zato sam ja jos vise zbunjena..znaci kada dijete prima vakcinu posotji sansa da dobije neke nus pojave i da dodje do komplikacija...a vakcina ga ne stiti 100%...uzas! ne znam sta da mislim...

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 413
11.5.2012 11:20:46   
canim
A o kakvom kolektivnom imunitetu pricaju ? Jeli to u granicama BiH ? A sta je s onima sto putuju van BiH cesto s djecom, jeli treba da razmisljamo o kolektivnom imunitetu te zemlje user posted image ne znam ali ja ovo kolektivni imunitet ne razumijem najbolje.

Sto se tice zakona o obaveznim vakcinama dr. na tribini u nahli je rekla da je zakon donesen iz razloga, ako vakcina nije navedena pod obavezom onda ni nabavka iste nebi bila u istoj mjeri kao i do sad i to bi bio problem, dakle nebi mogli finansirati dio nabavke vakcina iako veliki dio je donacija.

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 414
11.5.2012 11:23:36   
Hanady RR
Semice...čovjek je uplatio 500 km i dobio epruvetu po koju nikada niko nije došao da u nju stavi urin i poašlje u francusku...
jer udruženje za to uzme novac...
nakon toga nalaza preda se tužiteljstvu da radi....

no dobro...

Lično svi smo gledali ovu emsiju sa svojim već zacrtanim stavom...

vakcine imaju rekcije i nus pojave...
to ima i antibiotik koji damo djetetu po obavljenim nalazim koji nam pokažu bakteriju...
i kemoterapija ima nus pojave i može dovetsi do komlikacija...al je upješna da ubije ''oronjele'' ćelije da s ene šire...

1000 pitanja imamo...
uvijek ćemo i imati...
koliko samo pitanja imam kad mi dijete kašlje, ima temperturu, jer to je moje dijete...

međutim...
dal dijete izlažem riziku ako ga ne vakcinišem?
dali postoji zemlja na svijetu gdje nema vakcinacije?
dali želimo zaraze, epidemije, pandemije, vraćanje iskorijnjenih bolesti?
jel to rizik koji želim preuzeti sama kao roditelj?user posted image

Mislim podataka pedijatra da u praksi od 25 godina nije imala priliku sresti se sa bolestima određenim jer vakcinišemo djecu d ado njih ne dođe i stičemo kolektivni imunitet...da tu bolest smao poznaje teoretski u prkasi je nikada nije srela...izajva da sa sve manjim vakcinisanjem i donošenjem odluke o istom pravimo ''rupe'' i porbijamo kolektivni imunitet...mene iskreno straši....user posted image

da se moram i potpisati kao majka u Njemačkoj jel hoću il neću...ja bih sad bila bliže ovome hoćuuser posted image
jer ako sa svim ovim uništimo kolektivni imunitet, sa odlukama da idemo u tom pravcu...naša unučad i nemaju svjetlu budućnostuser posted image

i semice...
to da ne nose teret i štitte porfesiju poštujući zakone je istina...
no opet...i oni su ljudi...
pa nije ni njima lako sve ovo sada prolaziti...
mislim mi na njih sada gledamo kao ONI i Mi...pa i tamo su žene koje su bile majke i biće možda opet...i nane i pranane...nećemo sda vljad zaključiti da doktori kad vide bebu nemaju ista osjećanja kao miuser posted image
ne znam...
breme je to i treba to nositi kao ČOVJEk a ne kao doktor pedijataruser posted image

ja sam donijela odluku...svoju ću djecu vakcinistari...
no ruku na srce tu sma odluku donijela i prije ove emsije i prije svakoga pojedinačnoga slučaja i nakon emisije i nakon svakoga slučaja...

Samo smatram da pedijatri moraju biti predaniji...
svi redom i da oni trebaju određeni vid edukacije kako pristupiti roditelju...
jer ako ovaoliko nepovjernje natsvaimo...ja ne mogu ruku u vatru staviti da će to na dobro izaći za generacije koje dolazeuser posted image user posted image user posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 415
11.5.2012 11:28:24   
Semica
Slazem se ja HAnady sa svim tim sto si napisala...ali moras priznati da i u onom sto sam ja napisala ima istine...Rizik je i vakcinisati i ne vakcinisati dijete...kako god okrenes-nahebali smo user posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 416
11.5.2012 11:37:09   
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: canim

A o kakvom kolektivnom imunitetu pricaju ? Jeli to u granicama BiH ? A sta je s onima sto putuju van BiH cesto s djecom, jeli treba da razmisljamo o kolektivnom imunitetu te zemlje user posted image ne znam ali ja ovo kolektivni imunitet ne razumijem najbolje.

itekako treba. nema opasnosti ako se putuje u zemlej Evrope, Sjeverne Amerike ali ukoliko se putuje u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju (neke zemlje) obavezno treba primiti određene vakcine koje se u Evropi uopšte ne daju.

npr. u Južnu Ameriku ako se putuje, prima se vakcina protiv žute groznice. te bolesti nema u Evropi ali eto tamo je ima.

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 417
11.5.2012 11:41:21   
Hanady RR

Slazem se ja HAnady sa svim tim sto si napisala...ali moras priznati da i u onom sto sam ja napisala ima istine...Rizik je i vakcinisati i ne vakcinisati dijete...kako god okrenes-nahebali smo user posted image user posted image user posted image

istina...
zaista...

rizik nam je sve...

meni je rizik za moje dijete sve...

ja bih voljela da nam sve lakše prolazi...
da niti jedna majka suzu za djetetom ne pusti...

voljela bih da pedijatri dobiju edukacije od pedijatara koji su pedantinji, pouzadniji i u koje roditelji do sada su iskazali veće povjerenje...

Voljela bih reći ...da za sve što uradim i odlučim isparvno sma učinila....
no okreneme list u poršlost...i moja se mati pita jel baš sve bilo kako treba odlučila, uradila

ne možemo o ovako važnim pitanjima didći ruke tek tako...

mi dižemo i famu i paniku ovako...
a ja sam neki dan u domu zdravlja srela majku koja je donijel bebu sa brohitisom na vakcinu jer je vrijeme da je primi...
nije edukovana...
kažem joj...kakav crna vakcina...dijete ti nije zdravo...
u tom trenutku sestrica iazđe i kaže joj...idite kući...pa bolestan je...dijete je na antibiotiku...lutko moja što si s enamučila da dođeš...

zamisli koliko nezannje kruži ovim dunjalukomuser posted image
a zamisli koliko je mjesta koji nisu glavni grad i grad blizu glavnoga...
kakv je tamo higijena...
obrazovanost...
šta su im prioriteti...

Nije nam valjda afrika ciljuser posted image
user posted image

ja imam isti strah kao i ti...
kao i svi na ovoj temi...
user posted image
i relano je da je tako....

samo ja i ti se razlikujemo u tome...što ti nebi vakcinislaa dijete...a ja bih....
i naravno poštujem...svi imamo pravo izbora

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 418
11.5.2012 11:42:10   
ladyblue RR

1000 pitanja imamo...
uvijek ćemo i imati...

ja nemam nikavih pitanja. kada dođe vrijeme odvedem dijete, primi vakcine i vozdrica!
nikada nije ni skontala da prima vakcine niti imala ikakve reakcije. čak su me i pohvalili u DZ-a kako sam jedna od rijetkih čije dijete je tačno u dan vakcinisano. N je napunila 30.4. 18 mjeseci i danas je primila svoju posljednju turu vakcina do 5. godine.

nikada se nisam zamarala niti bavila mišlju treba li ili ne primiti vakcine. ljudi, mnogo kompetentniji i stručniji od mene su rekli da treba i ja oko toga uopšte neću da raspravljam.
svjesna sam da sve može biti rizik u životu ali ništa manji rizik nije ni kada izađem iz kuće i da ne znam da li će me auto opaliti.

Neposredna veza do poruke: 419
11.5.2012 11:49:58   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: ladyblue

1000 pitanja imamo...
uvijek ćemo i imati...

ja nemam nikavih pitanja. kada dođe vrijeme odvedem dijete, primi vakcine i vozdrica!
nikada nije ni skontala da prima vakcine niti imala ikakve reakcije. čak su me i pohvalili u DZ-a kako sam jedna od rijetkih čije dijete je tačno u dan vakcinisano. N je napunila 30.4. 18 mjeseci i danas je primila svoju posljednju turu vakcina do 5. godine.

nikada se nisam zamarala niti bavila mišlju treba li ili ne primiti vakcine. ljudi, mnogo kompetentniji i stručniji od mene su rekli da treba i ja oko toga uopšte neću da raspravljam.
svjesna sam da sve može biti rizik u životu ali ništa manji rizik nije ni kada izađem iz kuće i da ne znam da li će me auto opaliti.

upravo na to sma mislila...
1000 pitanja o svemu...
tako sam postavila svoje komlet postove...

ja se pitam mnogo toga dok odgajam svoju djecu...nisu mi vakcine jedine misli...

upravo na to sma mislila...pitat ćemo se svašta...al kad se pitam o ovome nisma spreman ići korak nazad...a bojim se ako svi donesemo doluku o nevalcinaciji da time činimo korake unazaduser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 420
11.5.2012 11:56:05   
Semica
Hanady-izvini ali ja nisam rekla da ne zelim vakcinisati svoje dijete...ja sam rekla da sam ZBUNJENA i dalje kao i prije emisije...
A sto se tice tog da su "kompetentniji" od nas rekli da dijete treba vakcinisati---to necu komentarisati...to je posebna prica...zbog takvih kompetentnih ljudi ( ne samo u podrucju medicine)..i zbog toga sto takve slijepo slusamo i nalazimo se u sr*nju u kojem jesmo..

Neposredna veza do poruke: 421
11.5.2012 11:59:33   
Hanady RR

Hanady-izvini ali ja nisam rekla da ne zelim vakcinisati svoje dijete...ja sam rekla da sam ZBUNJENA i dalje kao i prije emisije...
A sto se tice tog da su "kompetentniji" od nas rekli da dijete treba vakcinisati---to necu komentarisati...to je posebna prica...zbog takvih kompetentnih ljudi ( ne samo u podrucju medicine)..i zbog toga sto takve slijepo slusamo i nalazimo se u sr*nju u kojem jesmo..

ok oprosti....user posted image

zbunjenost nam je zajedničkauser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 422
11.5.2012 12:00:18   
ladyblue RR

svako ko je završio medicinski fakultet , u oblasti medicine za mene je kompetentniji od mene koja radim u pravosuđu. apsolutno nije nešto o čemu bih raspravljala niti razmišljala o tome. da sam tako stručna, ne bih dijete nikada doktoru vodila i imala bih sopstveni pečat da pišem recepte.

(odgovor članu Semica)
Neposredna veza do poruke: 423
11.5.2012 12:13:33   
maja_86

IZVORNA PORUKA: minja_

Ja sam sve izbjegavala da pisem na ovu temu i ne bih htjela da podcijenim Sonjino znanje o vakcinama i simptomima meningitisa, a ponajmanje bih da zvucim cinicno.
Nalaz lumbalne punkcije, kako sam procitala u Sonjinoj prici, jeste pokazao meningokok u mozdano-kičmenoj tečnosti i A. je liječen od menigokokne infekcije.
Simptomi meningitisa su isti, bez obzira na uzrocnika, simptomi sepse su isti, bez obzira na uzrocnika. Bilo gdje da to pročitate, stojaće isti simptomi, isti simptomi za sve bakterije, s tom razlikom da kad Hemofilus influence izazove meningitis nikada ne daje karakteristican osip, kao u meningokoknoj sepsi, a takav osip imao je A. Ja ne vidim razlog zasto bi u sekundama borbe za zivot djeteta neko izdao lazni nalaz punkcije i izmislio da je sepsu izazvao meningokok.
Jedinu vezu sa vakcinom ovdje ja vidim u tome da je A. u danima oko vakcine dosao u kontakt sa meningokokom, da mu je vakcina oborila imunitet i da je meningokokni meningitis iz tog razloga presao u sepsu i zavrsio tragicno:(

potpis user posted image

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 424
11.5.2012 12:26:22   
amiboj
Meni je bila dobra emisija iako je bilo premalo vremena, mogla bi postavljati pitanja i pitanja.... Bolja je bila nego sam ocekivala.
Znala sam da necemo dobiti nikakve odgovore niti biti nesto pametniji poslije nje ali mi je bitno da se prica o ovoj temi...da su svi svjesni da roditelji nisu vise zatucani i da vise nemaju bezgranicno povjerenje u doktore i u sistem, da se zna da ima itekako posljedica od vakcina, da se to krije i zataskava....

Nervira me sto bilo ko da je sa strane doktora, farmacije...ce bez obzira na sve braniti vakcine iako mi ocito nemamo pravu evidenciju posljedica vakcina, sto i dalje pricaju kao da ama bas niko ne zna nista o tome i onda se osjecamo kao debili jer se pitamo o cemu pricaju i sta je pisac htio reci....
Nemamo nikakva istrazivanja o nasim vakcinama, o posljedicama kratkorocnim i dugorocnim na nasu djecu, nemamo u stvari nikakave podatke ali svejedno oni ne daju reci da ima bolesne, hendikepirane i umrle djece od vakcina.

Kod nas su izgleda vakcine kvalitetnije od vakcina u zapadnim zemljama jer kod njih ima na hiljade i hiljade djece ostecene nakon vakcinacija, a kod nas niti jedno.... Kod nas nista nije od vakcine nego je sve samo sticaj okolnosti u tom periodu oko vakcine....

Svaka casti i Sonji i muzu i majci Azri na gostovanju i na sabranosti. Bili su za svaku pohvalu.

Pred kraj su mi bili najbolji gosti doktori sa odgovorima na pitanje
"sta moje nevakcinisano dijete moze naskoditi vasem vakcinisanom"?. Bas je lijepo za kraj emisije receno koliko u stvari stite vakcine djecu koja su ih primila :)
Kao probijen ce biti kolektivni imunitet, pa ok ali ako je vase dijete cijepljeno sta mu se moze desiti? Pa moze i ono oboliti...pa kako ako je primilo vakcinu.....pa ne stiti vakcina u potpunosti......

Pitanje o sastavu vakcina, kada je Ravlija rekla naravno da znaju sojeve virusa i bakterija, konzervanse....pa mislim i ja kao laik to znam, ali ne spomenu ni timerosal, ni aluminijum, ni formaldehid, ni.....a da ne spominjem druge sastojke od kojih mi se kosa na glavi dize (celije abortiranih ljudskih fetusa, celije majmunskih bubrega, pileci embrioni...).... i kao kod nas se svaka bocica provjerava i svaka je kontrolisana....kako su onda vakcinisali djecu u periodu od 2002-2007 doniranim vakcinama sa zivom i petoro djece je unisteno radi toga..... ma mislim mi smo samo brojke, njihov posao je nazalost od strane njih shvacen na nacin da oni moraju posto poto braniti to svojih jadnih stavova i to je tako.
Vakcinacija je obavezna ali me niko nece natjerati da moje dijete primi dalje vakcinu dok ne dobijem neku sigurnost i odgovore na pitanja.....

Mislim da su sretni ljudi koji ne razmisljaju ni o cemu nego samo rade kako ih voda nosi. Odvedu dijete po kalendaru na vakcinu i sretni jer su skinuli jednu brigu sa ledja.

I za kraj....iako pokusavaju prikriti stvarne posljedice vakcina za koje svi znamo da ih ima, ljudi su samo prestraseniji radi sturih tj nikakvih informacija. Ja iskreno bi bila puno mirnija da se otvoreno prica o tome. Jeste ima posljedica, statistika je takva i takva, uglavnom pogadja takvu i takvu djecu i bla bla bla nego da mi samo trazimo informacije..... ali daleko smo mi od toga.... a farmaceutski lobi najjaci na svijetu.....

14.10.10 - nas sin nam stigao u zagrljaj

Neposredna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *