RE: platnene pelene (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Oprema za bebe

Poruka

ElmaB -> RE: platnene pelene (18.1.2012 11:35:30)

IZVORNA PORUKA: taurus

ja znam da ni u ludilu ne bih koristila platnene pelene
moje oboje djece nikada nisu imali problema sa jednokratnim pelenama
ne kontam u čemu je fazon[sm=zmeden.gif]
da se u modernom dobu vraćamo unazad [sm=smiley29.gif]
pa hajdemo onda sav veš prati ručno i sapunom jer prije nije bilo mašina za veš, zdravije je veš u lonac pa na šporet
da se vozimo zaprežnim kolima da ne zagađujemo okolinu izduvnim gasovima iz automobila[sm=jezicek.gif]
i uz sve to da radimo 8 sati dnevno

Sve sam ja ovo davno rekla, još za vrijeme gostovanja zajedno sa maminom curom na TV Pink-u!

Mya_81 RR -> RE: platnene pelene (18.1.2012 11:36:37)

Sve je stvar izbora [sm=smiley1.gif]

taurus -> RE: platnene pelene (18.1.2012 12:10:49)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ja znam da ni u ludilu ne bih koristila platnene pelene
moje oboje djece nikada nisu imali problema sa jednokratnim pelenama
ne kontam u čemu je fazon[sm=zmeden.gif]
da se u modernom dobu vraćamo unazad [sm=smiley29.gif]
pa hajdemo onda sav veš prati ručno i sapunom jer prije nije bilo mašina za veš, zdravije je veš u lonac pa na šporet
da se vozimo zaprežnim kolima da ne zagađujemo okolinu izduvnim gasovima iz automobila[sm=jezicek.gif]
i uz sve to da radimo 8 sati dnevno

za sve je kriva klara cetkin i kako sma s eudala uopšte je nevolim više toliko[sm=jezicek.gif]

tačnije slažem se sa tobom u potpunosti[sm=smiley1.gif]

i ja proklinjem klaru cetkin....da se nije borila ja se ne bih sada spremala za posla, već bi uživala sa svojom djecom
a možda bi i platnene pelene koristila[sm=smiley36.gif]

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 12:55:30)

Fazon je u tome da ne zelim da moje dijete bude dan-noc u peleni u kojoj se nekakve hemikalije mijesaju sa fekalijama i tako 3 godine...

Hannan -> RE: platnene pelene (18.1.2012 13:27:04)

Ja sam sa sinom 2,5g koristila jednokratne pelene, nije imao ojeda osim u istuacijama kad sam imala izlete kupovanja nekih koje nisu Pampers.
Ako Bog da, ako budem imala drugo dijete intenzivno razmisljam da nabavim taj pocetni paket platnenih...nekako imam osjecaj da to nije bas tako zahmetli, jer se fakticki samo na onom "ulosku" zadrzava kaka, pa to nije toliko zahmetli isprati i gurnitu u masinu.Pelenu izgledaju kaoi i jednokratne klik driker i to je to,a ne moraju se peglati.
A iskreno da vam kazem da su mi se ove jednokratne zgadile kada sam na jednom izletistu u jednoj rupi (taman tolikoj da stane pelena) vidjela nesto bijelo, pa probija malo zuto, ljigavo, gelasto...i ja i muz vijecali sta li je, dok ja u neko doba nisam prmijetila sare na izblijedjeloj peleni i skontala sta je.
Koliko samo ima zena pa kotiste platnene uloske, i znam da su neke i na RR hvalile kao vise nemaju probleme koje su prije imale, a i to sve valja isprati, oprati, pa ih niko ne napade da se vracaju i kameno doba.

Svako ima pravo na svoj izbor, i zasto vazda resetati rduge koji rade suprotno od nas.

taurus -> RE: platnene pelene (18.1.2012 13:45:23)

IZVORNA PORUKA: ĐoIsA

Fazon je u tome da ne zelim da moje dijete bude dan-noc u peleni u kojoj se nekakve hemikalije mijesaju sa fekalijama i tako 3 godine...

a ne smeta ti da ti beba bude u tim istim fekalijama cijelu noć sa pelenom kaja ne upija
i uz sve to beba bude u mokrom[sm=smiley24.gif]

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 13:52:38)

Ko zeli da proba kako to ide sa pp, ja bi savjetovala da prvo nabavi dobre zastitne gace i min 10 - 15 kom tetri i isto toliko svedskih, to je dovoljno za probu..sivene pelene se teze suse i skuplje su, ali princip je isti kao sa tetrama..

I sta mi ovako moderni i napredni, sve zbog svog komfora, ostavljamo nasoj toliko voljenoj djeci? U kakvoj okolini ce oni svoju djecu podizati?

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 13:58:58)

a ne smeta ti da ti beba bude u tim istim fekalijama cijelu noć sa pelenom kaja ne upija
i uz sve to beba bude u mokrom[sm=smiley24.gif]

ne smeta..ni meni..ni bebi..pp ipak nesto upija..meni je vazno da nema hemije raznih mirisa,gelova,ljepila,boje i sl..

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:17:00)

Imam iskustvo i s jednim i s drugim, jer smo mi prvih pet mjeseci koristili jednokratne, a onda smo presli na tetra pelene.

Moji razlozi su:

- zdravlje (nema vjestackih materijala, nema gelova, ne zagrijavaju kozu kao jednokratne sto je stetno narocito za musku djecu).

- jednokratne definitivno vise smrde i moram ih u sto kesa zamotati, pa onda staviti u kantu da ne osjetim neugodni miris.

- bilo me je strah ''gubitka vremena'' na odrzavanje, ali kad smo ih poceli koristiti vidjela sam da i nije neki zahmet. Odmah nakon skidanja ih properem, stavim u kantu i pospem deterdzentom za ves da izvuce fleke. To mi uzme jedno 2 min vremena nakon svakog presvlacenja. Perem sa ostalim vesom na 95 stepeni.

- na ekonomski faktor nisam nikad ni na sekund pomislila, jer mi nije bio presudan, ali kasnije se ispostavilo da smo ipak dosta, dosta ustedili. Jos ako dragi Bog da jos djece, necu morati kupovati i za njih.

Ne iscudjavam se zenama koje koriste jednokratne pelene, niti volim da se one iscudjavaju meni. Ne ubjedjujem ih u to sta je bolje, ekonomicnije, prakticnije, zdravije. Svako ima pravo na svoj izbor.

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:25:27)

Ko zeli da proba kako to ide sa pp, ja bi savjetovala da prvo nabavi dobre zastitne gace i min 10 - 15 kom tetri i isto toliko svedskih, to je dovoljno za probu..sivene pelene se teze suse i skuplje su, ali princip je isti kao sa tetrama..

I sta mi ovako moderni i napredni, sve zbog svog komfora, ostavljamo nasoj toliko voljenoj djeci? U kakvoj okolini ce oni svoju djecu podizati?

I ja sam kupila nekoliko platnenih, sivenih, pa sam kombinovala, malo tetre, malo platnene. Po meni, razlika u moci upijanja je neznatna, platnene bogdu bolje upijaju od tetri, teze se suse (meni je balkon uvijek u suncu i na vjetru, ali mnogima nije, a ne znam smiju li u susilicu?), za ljetno doba su mi predebele, skupe su...Ono jesu sminka, sto jest, jest, onako sarene i lijepe, al treba para za to [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .

Galicia -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:27:05)

Kad kazes "isperem", nisam sigurna gdje ih isperes?
Govna isperes u kadi, lavabou?

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:31:34)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Kad kazes "isperem", nisam sigurna gdje ih isperes?
Govna isperes u kadi, lavabou?

Joj Galicija tebe, eto u sudoperu ih isperem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. U lavoru koji stoji u kadi, pa onda prospem u solju. Inace, i nakon pranja djecije guze i nakon ispiranja pelena uvijek Sanitarom dezinfikujem kadu, ne bih se mogla istusirati poslije pranja guze u njoj. A sto se toliko zamaras s tim, pa ne zovem tebe da mi ih operes [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

henna ze -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:34:28)

tušem sapere u plastičnu kantu..to prospe u šolju..opere kantu i u nju čuva oprane  pelene sa deterdžentom dok naveče ne uključi mašinu..valjda tako

Galicia -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:34:34)

Hvala na odgovoru. Samo me je to zanimalo i nista vise.
Ironija nije potrebna.

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:36:35)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 14:58:14)

[image]http://img441.imageshack.us/img441/4443/p1010376p.th.jpg[/image]

Mi imamo ove, stvarno su slatke. Preko njih idu i zastitne gacice. Sila jedna nasa draga forumasica :)

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 15:08:54)

[image]http://img525.imageshack.us/img525/4951/slika0078n.th.jpg[/image]

Ove vise koristimo, samo sto je umjesto ove nepromocive svedske pelene koja ide preko, bolje kupiti cover kod mamine cure ili neke druge zene koja sije pelene, jer su kod njih kvalitetniji i zdraviji materijali koji propustaju zrak.

Ovdje proces umotavanja nije zavrsen zbog radi bebinih nestasluka, uglavnom, ova pamucna pelena sto viri iznad svedske treba biti savijena i lijepo ''''upakovana'''' u svedsku, tako da to dosta ljepse izgleda i ne propusta nigdje.

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 15:40:49)

Ja sam se uvjezbala,beba je uvijek lijepo upakovana,imam svoj nacin slaganja tetre tako da je pelena lijepo rasporedjena i guza nije golema,preko stavim sarenu ili neku u boji svedsku,nije sve bijelo i dosado,a i zastitne su nam u boji..sivene su za noc jer su prilicno debele..imam ih nekoliko-nisam mogla da im odolim..mada su tetre ipak broj 1.
Iskreno ja uzivam u koristenju pp.

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 15:48:35)

Iskreno ja uzivam u koristenju pp.

Lijepo si ovo rekla, Boga mi i meni je to uzivancija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

taurus -> RE: platnene pelene (18.1.2012 16:17:35)

ja imam toliko ljepših stvari od pranja pelena u kojima uživam sa bebom[sm=jezicek.gif]

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 16:29:03)

ja imam toliko ljepših stvari od pranja pelena u kojima uživam sa bebom[sm=jezicek.gif]

samo nastavi.. I da znas pelene pere masina..

malena sharena -> RE: platnene pelene (18.1.2012 16:37:42)

[sm=smiley20.gif]

lepetetka -> RE: platnene pelene (18.1.2012 16:39:30)

Ni ja ne bih vala mogla deverati sa platnenim, nekako mi ljigavo, sjetim se u ratu nekad bi imala uložaka a nekada ne, pa sam morala koristiti improvizovane platnene [sm=hudicek1.gif]...a meni menstruacija uvijek obilna pa bi često procuri i to me strašno nerviralo, usput da prostite dolje sam se uvijek osjećala nekako mokro fujjj...
Tako isto nekako kontam da bi mi i dijete u tim pelenama bilo mokro [sm=zmeden.gif], ne znam , nisam stručnjak, što se tiče zdravlja, ali znam da ta ista vlaga pogoduje gljivicama i bakterijama, te da koža ne voli baš tu mokrinu, ali eto vjerovatno ima stručnijih ljudi od mene po tom pitanju [sm=smiley1.gif]
Ja volim da se sve upije [sm=smiley1.gif] i nikada nisam imala problema tipa ojeda, crvenila i dr.....
Ali ko voli nek izvoli, svako ima svoje mišljenje, a i mogućnosti....

milenium -> RE: platnene pelene (18.1.2012 18:39:01)

znate šta ću vam reć,toliko sam ukakanih vešova oprala dok smo se navikavali na tutu da mislim da mi nebi bio problem oprati i te pelene.i usput od male bebe nije tolko strašan miris,koliko je strašan onaj iz veša dok smo se odvikavali od pelena. kad se samo sjetim... po 5 gov*avih vešova nekad dnevo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]ludila sam.zato mislim da nakon toga mi ništa nebi bilo teško.

djoisa -> RE: platnene pelene (18.1.2012 18:50:45)

Stvarno nije tesko, zar je toliki problem ISPRATI jednu pokakanu pelenu dnevno? Pa sta i ako ih bude 5,al uglavnom je 1? I to je samo ispiranje kake male bebe, ja kratko isperem, pokiselim u malo vruce vode, odstoji, ubacim u kantu sa prljavim pelenama, prljave pelene opere masina, ne peglam, slozim s ostalom robom..svejedno perem ves, a za ISPIRANJE pokakane pelene imam hB 3 minute dnevno..

Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>