Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 22:49:00
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady
da iz dobrih drugarskih odnosa nije pomislila sama da dođe da ti pomogne oko djeteta
Najviše me je ovo pogodilo! I priča ako sam ja slobodna i ne radim zašto nju zovem. E tu me izpi pravo. Pa ne tražim ja da meni neko tek tako dolazi, ja plaćam to!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 23:02:47
R&T@
Joj, žene, i ja imam sličnih problema i jedva cekam da i mlađa krene u vrtić.... Nju sad cuva (opet i privremeno)moja svekrva, ali je kao Enisina čuvalica...
Nego, da mi Bog oprosti, ja jutros sabahile niz Bistrik na posao, a kod turbeta se poredalo barem deset_ onih profesionalki što prose sa djecom, i ja ljuta i nenaspavana mislim: "One nosaju svoju djecu i provode dan sa njima. A mi svoje bebare ostavimo "bogapitajkome" i rintamo...." Skroz sam pukla...
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 23:07:19
Anoniman
Meni je tako muka, tako se grozno osjećam, ubiše me emocije. Ko će mi sada opet ući u kuću, koliko će B trebati da se navikne, šta, kako...... I ja jedva čekam da bude dovoljno "veliki" za vrtića.....ali ima do toga još, još
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 23:10:27
Hanady RR
enisa nije smak svijeta...bolje da je sad otišla...B je još malen nego za pola godine kada bi navikao na nju pravo...vidiš nije bilo ni pamtno što si je u kuću pustila s početka. ma čim početak ne štima...odmah treba reći kraj. Elem...nemoj se sikirati...naćemo mi tetu i bolju od enine za B....samo polako.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 23:17:19
taurus
Draga enisa gjde si bila prije mjesec dana. Ja sam na dvije različite teme nudila svoju tetu čuvalicu jer je moj R od 1. marat krenuo u vrtić. I nećeš vjerovati samo su mi se dvije forumašice javila čisto onako informativno i na kraju sam našla peko prijetelje bebu koju će čuvati moja teta čuvalica, jer joj je posao bio neophodan. Joj baš mi je žao Moja teta je bila super. Plačala sam je 350 km plus kupon, od kućnih poslova samo mi je peglala i naravno čistila iza sebe. Nikad ne treba dozvoliti da ti za tvoje pare neko nešto diktira. Ja radim u smjenama i kad sam druga teta je dolazila u pola 9 i preuzimala dijete, bez obzira što sam ja u kući, tako da sam mogla završiti ostale poslove ili jednostavno otići prije posla i pozavršavati vani šta trebam. MM radi do 16 tako da je on preuzimao dijete oko pola 5 bez obzira koja sam ja smjena. Vikende i praznike je uvijek bila slobodna. Čak sam joj i godišnji odmor plaćala, jer kontam i ja dobijem platu kad sam na odmoru pa nisam mogla ženu ostaviti mjesec bez ikakvih prihoda. Naravno i mi smo u početku imali malih nesuglasica dok je ona prihvatila i navikla se na moja pravila, ali to je normalno. Želim ti puno sreće u traženju nove tete čuvalice
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 19.3.2010 23:26:53
Anoniman
IZVORNA PORUKA: taurus
Vikende i praznike je uvijek bila slobodna. Čak sam joj i godišnji odmor plaćala,
Ma ovo mi se podrazumjeva i naravno da sam joj plaćala puni iznos i išla je 100_x_ ranije i baš je pazila pravooo. Da ne spominjem da sam joj mimo davala (ništa pretjerano, više simbolično, i svaki mj. neki poklon - sitnicu) a tako me razočarala sa tim izjavama ne mogu da vjerujem dokle ide ljudski bezobrazluk.
Sad kako mi se sve "sliježe i odmotava film" sjetih se da je na izlazu tako zalupila vratima da se sve zatreslo. Da mi dijete nije bilo u rukama čini mi se da bih je sa ulice vratila i dobru joj lekciju održala uz obrazloženje da se u mojoj kući tako vrata ne zatvaraju
taurus, nisam upratila. Nije suđeno....
schecherlemica, hvala ti mila
Hvala vam puno svima (da ne nabrajam, nekoga ću izostaviti) što ste mi svojim javljanjem olakšale ovaj dan
< Poruku je uredio enisa_sara -- 19.3.2010 23:30:04 >
wow... ovo je i previse... kod nas je cijena 150 do u vrh glave 250 KM.... a te tete kao da rade u drzavnoj firmi pa zanovijetaju... da nece mozda i topli obrok i regres... pa eventualno i 13-tu platu...
ma standard je ovdje veći, veće plate mama samim tim i čuvalica
veeseelaa,
Nekad i nije baš tako, mnogih stvari se odričemo da bi platili tetu ali kada znas da je za dijete bolje tako, onda ni to nije teško... na kraju ni to nije zauvijek iako meni se čini da se one pravo vezu za tu djecu, muz od moje tete je neki dan Bilalu odrezao noktiće Moj muz ima prigovora jer su citava porodica zeljovci, a mm navija za sarajevo..
činjenica je da nisu iste plate raji u Zenici, Goraždu, Sarajevu npr prosvjetnim radnicima ima razlike u par stotina maraka
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 20.3.2010 2:05:14
veeseelaa
prekasno je lupam bezveze htjela sam reći da je razlika plaća u istim branšama velika u odnosu Zenica, Goražde - Sarajevo tako je i sa tetama čuvalicama i ko ih prozva tako???? šega baš, čuj teta čuvalica jel ovaj termin koristite i private il samo na netu??? aj dadilja ili žena koja mi čuva dijete (indijanci bi je tako zvali ) Ova bivša enisina bi se zvala "žena koja jede pire"
< Poruku je uredio veeseelaa -- 20.3.2010 2:06:53 >
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 20.3.2010 22:01:46
Lalana
enisa_sara polahko, sve ce doci na svoje, bas sam iscitala tvoje lose iskustvo.
Moja tetka je cuvala jednu curicu, i ona je starija zena, a sjecam se da me previse nerviralo sto ona sa njom obidje citav grad, pijacu, cak i svrati na kafu kod nekoga.
Sjecam se da me to previse nerviralo, jer, stavljala sam se u situaciju tih roditelja koji ostave na povjerenje svoje dijete stranoj osobi, ali eto dugo su je drzali nisu joj dali otkaz mozda im nije smetalo, jer sumnjam da nisu znali obzirom da je mala imala 5 godina, i bila velika pricalica
Vjerujem da ces naci pravu osobu i da ce se beba naviknuti, samo budi strpljiva i naravno ne dozvoli da te zmija ujede 2 puta iz iste rupe.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 20.3.2010 22:35:19
D_K
Draga Enisa. Vjerovatno je za tebe veci hajr sto je otisla nego da je ostala - vidi se da je bila nezadovoljna stanjem a mozda bi se to odrazilo i na njen odnos prema malenome. Mozda i ne bi ali nije to sitacija koju si zeljela - meni bi jako smetalo da radim sa nekim ko je nezadovoljan pa jos i gore sto ne pokazuje, onda nemas pojma sta se desava. Mozda nadjes neku tetu koja bude savrsena i bolja od ove prethodne. Ali ova mi je tema interesantna jer je preslikavam na druge vrste odnosa medju ljudima i bas se pitam dokle vrijedi popustati i zatvarati oci pred nekim stvarima koje nam smetaju. Ima li to uopste smisla i da li time dobijamo ili gubimo.. U svakom slucaju ti zelim srecu. Ako naletim na neku tetu koja bi bila zainteresovana za cuvanje malog ja cu se oglasiti..
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 20.3.2010 23:33:42
Anoniman
IZVORNA PORUKA: D_K
i bas se pitam dokle vrijedi popustati i zatvarati oci pred nekim stvarima koje nam smetaju. Ima li to uopste smisla i da li time dobijamo ili gubimo..
Nikad neću biti "na čisto" glede ovoga
I evo, dan nakon svega toga, i dalje se bezveze osjećam, i još ne znam šta da radim, i opet razmišljam i kalkulišem, i opet mislim šta dalje, i opet se osjećam krivom što ću izlagati ponovnoj adaptaciji, i već osjećam onaj grč u stomaku izazvan razmišljanjem kako mu je, pazi li ga, plače li, je li jeo, da li je spavao, sekira li se najradije bi prespavala period koji slijedi. I na kraju vrijedi li uopšte sve to??? Za šta, za neki novac za koji radim da pokrijem sve te troškove svoga izbivanja iz kuće..... Svjesna sam da se nakon određenog vremena neću, vjerovatno, sjećati tih ružnih emocija ali nikako da se trgnem.....
< Poruku je uredio enisa_sara -- 20.3.2010 23:35:57 >
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 21.3.2010 9:29:35
Anoniman
Enisa_sara, bolje što si na vrijeme vidjela s kim imaš posla... Sve se to desilo s nekim razlogom... možda ćeš, kad nađeš novu tetu, biti prezadovoljna i presretna... k''o što sam i ja sada (nakon onog mog prvog uhljupa od dadilje!) Imaj na umu da si ti POSLODAVAC a ona tvoj RADNIK!!! Da ona radi u firmi ne bi mogla svom direktoru tako nešto reći (zašto me zoveš kad si ti slobodna!!! ) Ja sam se tako postavila od prvog dana! Ako nečim nije bila zadovoljna trebala je to odmah reći... nije joj niko uperio pištolj u čelo i rekao MORAŠ!!! Nije mi se jednom desilo da zovnem tetu da dođe ranije da bih ja mogla otići na kaficu prije posla. Trudim se da je nikad ne zadržavam duže od 16h (a ako moram, to joj barem dan ranije najavim) i da su joj vikendi slobodni (dosad je samo jednu nedjelju čuvala Esmu) jer smo MM i ja morali na put! Mi smo se dogovorili za radno vrijeme od 7:30 do 16, ali ja tri dana u sedmici nemam prve časove, pa tim danima ona dolazi u 10h! Postavi se kao "poslodavac" i ne vezuj se previše za druge ljude! Distanca mora postojati. Dovoljno je da budete ljubazne jedna prema drugoj i da se zna ko za koga radi i ko kome daje plaću!!! Sretno... i ne sekiraj se!!!!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 21.3.2010 22:16:30
D_K
IZVORNA PORUKA: acudesa RR
Sve si upravu D_K...al mene zanima kad ćeš ti doći na kafu da te upoznamo
gdje me nadje draga moja. svidja mi se ideja o kaficama nedeljom. ja sam bila sebi obecala da cu u ovu nedelju doci ali nisam smjela nista tipkati - kontala sam ako uspijem organizovati samo cu se pojaviti ali muz je juce dogovorio sastanak i nisam mogla ostaviti djecu. imam nijet da dodjem na neku od sljedecih kafica ako Bog da i nadam se da cu to ostvariti :)).. do tada pregledam vase slike sa kafica i parim oči :))
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 21.3.2010 22:26:42
D_K
draga Enisa. dobro ti je pingpong rekla - treba uspostaviti odnos poslodavac - zaposlenik. ovo dodje kao dobro iskustvo - sljedeci put ces se i ti drugacije postaviti. e neko zna od pocetka postaviti stvari kako treba a nekom treba ovakva skola - ti bi sve finjaka, da bude teta zadovoljna jer kontas da ce ti bolje cuvati dijete a tamo ''teta od pirea'' u akciji. meni pade na pamet ako objavis oglas za tetu cuvalicu a opet ti se ova prijavi .
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 23.3.2010 14:33:54
škorpija
Eh drage moje ja još nemam problem sa tetom čuvalicom jer još nije počela raditi, ali već sma počela satavljati kao neki mali priručnik za baratanje s Ajdinom , znači njene obaveze oko njega, šta smioje šta ne smije, šta on voli šta ne voli, dosad sam napisla poglavlja: presvlačenje, hranjenje, spavanje, a planiram još odlazaka u šetnju i igranje. E sad zanima me šta mislite šta bih ja još trebala da tu stavim, na što da obratzim pažnu u dogovoru s tetom da poslije ne bi bilo kakavih belaja, šta god vam padne na pmaet predložite, možda sam ja nešto važno zaboravila
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 23.3.2010 15:03:42
aazra
IZVORNA PORUKA: pingpong
Enisa_sara, bolje što si na vrijeme vidjela s kim imaš posla... Sve se to desilo s nekim razlogom... možda ćeš, kad nađeš novu tetu, biti prezadovoljna i presretna... k''''''''o što sam i ja sada (nakon onog mog prvog uhljupa od dadilje!) Imaj na umu da si ti POSLODAVAC a ona tvoj RADNIK!!! Da ona radi u firmi ne bi mogla svom direktoru tako nešto reći (zašto me zoveš kad si ti slobodna!!! ) Ja sam se tako postavila od prvog dana! Ako nečim nije bila zadovoljna trebala je to odmah reći... nije joj niko uperio pištolj u čelo i rekao MORAŠ!!! Nije mi se jednom desilo da zovnem tetu da dođe ranije da bih ja mogla otići na kaficu prije posla. Trudim se da je nikad ne zadržavam duže od 16h (a ako moram, to joj barem dan ranije najavim) i da su joj vikendi slobodni (dosad je samo jednu nedjelju čuvala Esmu) jer smo MM i ja morali na put! Mi smo se dogovorili za radno vrijeme od 7:30 do 16, ali ja tri dana u sedmici nemam prve časove, pa tim danima ona dolazi u 10h! Postavi se kao "poslodavac" i ne vezuj se previše za druge ljude! Distanca mora postojati. Dovoljno je da budete ljubazne jedna prema drugoj i da se zna ko za koga radi i ko kome daje plaću!!! Sretno... i ne sekiraj se!!!!
Podrzavam ovo Ja sam sebi napravila problem jer sam se postavila previse prijateljski prema njoj, pa je onda ona pocela da mi kuka kako "ne stigne ovo, ne stigne ono", onda sam je ja pitala da li joj se uopste radi i zasto mi se zali ona je rekla "govorim ti kao prijateljici" kakvo prijateljstvo kada ja nju plaćam nisam je tražila da mi bude prijatelj već da čuva moje dijete!!! onda sam joj stavila do znanja da to tako ne može i da ako joj se ne radi to fino , lijepo kaže pa ću ja naći nekoga ko će raditi, ona je shvatila i sada je sve u redu. ali prva je ona postavila "distancu" ustvari mislim da me vise ne smatra prijateljicom ja mislim da tu nema rijeci o prijateljstvu, jest da neki kontakt mora postojati, na kraju one se i vezu za dijete, ali to jedan interesni odnos gdje ja nju plaćam da mi čuva dijete. U svakom slučaju sada je sve u redu, ali da sam na vrijeme primjenjivala ovo što kaže pingpong ne bi mi sada bilo nezgodno da pokažem autoritet. Dakle, savjet, od početka da se zna ko za koga radi i ko koga plaća
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.4.2010 23:05:24
aya
Evo i mene ponovo na ovoj temi. Para mi ide na usi!!!! Danas mi je teta cuvalica odrzala pridiku (kao da mi je mama, a meni je recimo 15) Naime, zakljucila sam da joj je osnovni zadatak kad udje na vrata da smisli kako ce dijete super nahraniti i odmah uspavati. Tako se jadna probudi u 10 (navece je legla u 23) a onda je teta napapa i brzo unina i u 11:30 je vec u krevetu. Medjutim, prije par dana sam ja izasla na kratko i ona je toliko natrpala da je jadna poslije 3 sata tako pocela povracati kao da je prethodnih 3 godine jela bez prestanka, elem da skratim, ja je zamolila da daje cesce da jede, ali iskljucivo po 2-3 kasike hrane, u tome se ona naljutila i slijedi ovako: pa valjda znam kako se odgajaju djeca, do sad sam valjala, a sad ne valjam, e napisi na papir kako cu ti odgajati dijete. Ja , rado bih joj rekla .................(pip pip pip). Pir tome, zaista je dobro placena, ako ne i preplacena za onoliko koliko cuva dijete, a i toliku masu pomagala ima (ljulja, hodalica, igraonica, stolica....), da joj je dovoljno da u svakom dijete zadrzi 20 min. i da joj u tome prodje cijeli radni dan od par radnih sati.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.4.2010 23:08:54
mamma mumi
Pa valjda ako je ti placas i tvoje je dijete imas pravo da joj skrenes paznu. najvise me nervira sto svaka zena koja rodi dijete misli da je prof u odgoju, ma svako dijete je za sebe, i briga me kako si ti hranila svoje, moje ces ovako ili nikako. Sta si joj ti na to rekla danas?
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.4.2010 23:10:41
Hanady RR
uh draga aya al ja se nebih ljutila...već bih fino uzela papir i otkucala joj sve što smatram da grješi prema mome djetetu. platila si tražiš da posao bude adekvatno obavljen.
uvijek pamti činjenicu ti si u ovoj priči poslodavac a ona zaposlenik...i zamisli da ti svom šefu tako kažeš šta bi bilo dalje.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.4.2010 23:13:01
aya
mamma mumi, ja sam ti posebna vrsta idiota, i zato sam jos vise ljuta. Samo sam rekla da nismo dosli bas do toga da joj pisem na papir i ucutala i citav dan se susrecemo u jednoj sobi i mrsko mi je da je pogledam, ali imam namjeru da joj kazem da je nas poslovni odnos okoncan, vjerovatno jos do kraja sedmice, a danas sam progutala knedle da je ne bi fizicki izgurala vani
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 14.4.2010 23:13:59
R&T@
Uh, uh, uh.... mrzim zene koje drze "predavanja", i uvijek odgovorim, iako nije pametno... A ta tvoja nije bogom dana... Neka si ti presutjela, ali mijenjaj taktiku ili tetu...
Trazi da je izvodi u setnju, recimo od 10 do 12 i onda je nece moci uspavati... I tacno odredi sta ce pojesti i koliko...
I zapamti ti si poslodavac u tom slucaju....
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.