Lejla Ka -> RE: POST u trudnoci.... da ili ne? (8.7.2013 12:31:18)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 Baš sam nedavno razmišljala šta bih sad uradila u navedenoj situaciji. Postim od 13-te svaki ramazan, i nisam taj jedan prije dvije godine kad sam bila trudna s svojom djevojčicom i kajem se zbog toga. Jer kad prokontam da sam prvih 6 mjeseci trudnoće provela nad wc šoljom i dušu ostavljala tamo 4 puta na dan, smršala 6 kg, nisam mogla pojesti ni jabuku a da je ne izbacim...a mojoj bebici ama ništa zasmetalo nije, čak što više rodila se s nekom prosječnom kilažom, mislim da ni post ne bi naštetio. Već sam postila i dojila, mislim da bih se sad usudila postiti i biti trudna, pod uslovom da mi opet wc šolja ne postane najbolja drugarica, al u tom slučaju post ne vrijedi ionako. Nedavno sam čini mi se baš na forumu pročitala izjavu da su djeca od začeća sebična bića, ono će sebi namiriti koliko mu je potrebno, mamu ko šiša...mislim da je tako i s postom[sm=smiley36.gif] Mama treba da šiša samu sebe, jer je odrasla osoba i trebalo bi da je pametna i razumna [sm=smiley36.gif] Ako neko osjeća da može i želi treba da proba. I to je to. I to se naravno odnosi na zdravu trudnicu i zdravu dojilju sa zdravom bebom. Bebi tu u svakom slučaju najmanje zafali, i majka je ta koja zapravo treba da razmišlja o svojoj ishrani i posmatra reagovanje svog tijela. Zato joj je i data olakšica da post može odgoditi ako ne može postitit u Ramazanu kao trudnica ili dojilja. Logično je da nije ni blizu isto isključivo dojiti i dojiti starije dijete uz dohranu, kao ni dojiti i postiti i dojiti u najdužim ljetnim danima i u kratkim zimskim danima. Iz mog iskustva mi se čini da je dosta lakše postitit trudan nego dojiti i postiti. Ja sam ispostila cijeli ramazan trudna sa prvim djetetom, a sa drugim nisam jer sam bila na kraju trudnoće i zaista sam osjećala da mi je to napor. Prvo dijete nisam dojila tako da sam Ramazane dalje postila normalno, ali sam ispostila Ramazan dojeći drugo dijete, no sin je već imao 8 mjeseci i nekakav mrljavi obrok dohrane. Ni jednom mi nije bilo teško, i zato sam valjda i postila. Zato kažem da treba probati. Svi smo mi jedinstveni, svaki organizam ima svoje jedinstvene potrebe i onda kad su sve okolnosti na izgled iste, različito će reagovati i odgovarati na njih.
|
|
|
|