Super Beba -> RE: POST u trudnoci.... da ili ne? (20.7.2012 14:33:30)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Trudnica i dojilja nisu dužne postiti ako se boje za sebe i/ili za svoje dijete. Dužne su napostiti onoliko dana koliko nisu postile u neko drugo vrijeme kad strah za sebe i/ili dijete prestane. Trudnica ili dojilja koja se osjeća sposobnom da posti treba da posti. Ženi je data olakšica da može da odluči prema vlastitom osjećaju, i preporučljivo savjetovanju sa ljekarom da li može postiti u ovim posebnim situacijama. To da li je nekome van pameti da se posti u trunoći ili van pameti da neko ne posti je stvar prioriteta i značaja određenih pojmova u životu. Objektivno gledano, i jedan i drugi stav su jednako vrijedni. I to zapravo u opće nema veze sa temom. Nekome je post toliko važan da će ga propustiti samo u ekstreno problematičnim situacijama. Nekom drugom nije važan i on će ga se odreći i za najmanji razlog. Neko ne posti zato što puši, neko posti i kad radi ili putuje u ekstremno teškim uslovima. To je sve do naših prioriteta u životu. O tome kako i koliko ustezanje od hrane i pića tokom dana ima na nerođenu ili bebu koja doji bi trebalo raspraviti sa nekim ko se tim stručno bavi. Smisao ove teme bi trebao biti u tome da oni koji su u nedoumici oko propisa koji postoje potraže savjet, nikako u tome da se iznose lični stavovi dali da se posti u trudnoći i tokom dojenja ili ne. LejlaKa, poštujem tvoj stav, ali ja ću ipak citirati Višnju i njen post, jer mislim da je upravo to smisao ove teme. Ne mogu ja nekom dati stručni stav da li treba postiti u trudnoći ili ne (nit sam doktor nit ulema). I s druge strane, mislim da je vrlo jasno šta Kur'an kaže o postu u trudnoći i za vrijeme dojenja. I zna se ko to tumači, a sve je fino i rečeno. Na nama je da odlučimo i izaberemo. IZVORNA PORUKA: Visnja RR mislim da sam davno rekla da se suzdrzite od raznih citiranja jer sve ste vi mudre i pametne zene sa bogatim iskustvima ... i ovaj forum je s ciljem da se razmjenjuju iskustva ... vjerski sajtovi i knjige su tu da svima koje zanima daju saznanje koje nemamo a zelimo imati kada je vjera u pitanju...pa je pohvalno ako se posjecuju i iscitavaju ... ali ovdje cemo razmjeniti iskustva iz nasih zivota, kako smo to mi radile... jesmo ili nismo!... nema potrebe za tenzijama samo molim da se pridrzavamo pravila foruma... Hvala na razumjevanju!
|
|
|
|