teacher75 -> RE: Što kada tuku djecu??? (6.5.2010 13:00:36)
|
IZVORNA PORUKA: Tidzi Ja ne mislim da se dijece sva ista radjaju i da je stvar u odgoju. Evo, kon nas npr. jedan bezvezni promjer. Kada je nase prvo dijete, pocelo da puze, da pomalo hoda...htio je dirati sve na sto je naisao, a cvijece je obozavao. Jednom dok sam otisla u wc-e ga je totalno ocerupao i tada sam ga bas naruzila iako je imao samo 9 mjeseci. On je tako tuzno plakao, da sam htjela crci, ali nisam ga htjela uzeti. Po mom je najgore, ako za nesto naruzimo i kritikujemo dijete, a nakon 15 minuta ga grlimo i ljubimo. Bolje da ga tako kaznim, nego da ga udaram. I od tada smo stalno govorili za nesto sto se ne smije da dira, cim bi on posao "NE; NE!" Ne samo zbog toga sto ja npr. nedam da dira cvijece. ja bi njega pustila da on cupa koliko hoce, ali ako ga pustim kod svoje kuce, on ce to isto raditi i kod tudje. I on je od tada naucio da "NE" ne smije nista dirati i produzi dalje. Nije bilo tesko, samo malo dosadno ponavljati 100 puta na dan "NE". Dok, sa kcerkom je druga prica. Ona se uopce ne obazire ni nasto. Govorio ti "NE" ili "DA" njoj je to isto. Ona radi sta ona hoce. Jednostavno takvo je dijete da hoce sto ona hoce i snjom ta metoda kao sa starijim dijetom nije upalila. Nju smo morali par puta po rukica udariti da ona shvati da to ne moze i ne smije. Razlika izmedju njih je 20 mjeseci i isto ih odgajamo, ali i dan danas ona je sva svoja. Koliko to dijete zna da se nervira, ljuti...pa to je nenormalno. Al ipak ne uzim da ih tucem. Kaznjavamo ih sto ih razdvojimo u njihove sobe i nedamo da dugo izadju. Ili neke druge metode, a nikako tuca. Slazem se da nekada kada neide lijep razgovor dobro dodje i malo puc, puc. Ali jako malo, tek toliko da dijete shvati da ne moze kako ono hoce, a ne sad da izlupetamo dijecu da ubijemo Boga u njima ili da ih lemamo za sve i svasta. Protiv toga sam. I tacno je da dijete sve sebi memorise. Ako se roditelji psuju, vulgarno izrazavaju da ce i dijete. Ako toga nema u njihovom domu, nece to ni oni govoriti. Mislim da taj odgoj dolazi iz kuce i od roditelja. Ako si u kuci naucio lose stvari, na ulici ces ih samo potvrditi i uvelicati. slazem se s tobom, evo i ja sam gore navela primjer dvojice djecaka koja su potpuno drugacija a od istih roditelja
|
|
|
|