hanabanana -> RE: Zastoj u motoričkom razvoju (14.8.2009 11:56:14)
|
IZVORNA PORUKA: pingpong Ja kod nje već primijetim napredak... od prije 15-ak dana počela je da hvata predmete ispred sebe i da se sama okreće sa leđa na tibu (a njoj je već 6,5 mjeseci), sjedi već od 5,5 (još uvijek ne samostalno), dok leži na tibi nekad zna dizati guzu (kao priprema za puzanje) ali nema još uvijek snage u rukama da se pridigne dovoljno (još se oslanja laktovima o podlogu). Ne mogu da ne brinem[sm=smiley19.gif] i ne mogu da nekad ne pomislim na najgore[sm=smiley19.gif] , a to me pojede. Moja Sajra je počela samostalno sjediti sa punih osam mjeseci. Ja inače djecu nisam postavljala u sjedeći položaj, ali ona je recimo sjedila samo u hranilici, kada bi je stavila da sjedne na pod rušila bi se ili na starnu ili naprijed čelom. Ne mogu reći da se nisam malo brinula, jer starija je sa šest mjeseci fino sjedila ( ali se nije sama posjedala ). I onda jedan dan dok sam je presvlačila, Sajra je se sama digla iz ležećeg u sjedeći položaj, znači sa punih osam mjeseci, i više nije nikada legla. Evo to je moje iskustvo, tek toliko da vidiš da nije ništa alarmantno što dijete od pet i pol mjeseci ne sjedi samostalno. Čak znam da pedijatri kažu da je gornja granica osam mjeseci da se djeca počnu posjedati, moja je bila prešla tu granicu, ali je zato sada pravi zvrk. I puzati je počela sa punih osam mjeseci, i dizati se na noge. Sve sama.
|
|
|
|