Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.7.2012 12:27:55
Alma_27
dijete (2,5g) izgleda ima hemoroide. nije imao tvrdu stolicu ali izgleda da je nekoliko puta malo duze sjedio dok je kakio (skoro skinuli pelene). ne osjeti se odmah nego nekada osjetim dva cvorica dok mu perem guzu i tada ga boli kada tu diram. inace, ne zali se.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.7.2012 15:23:38
teacher75
IZVORNA PORUKA: Alma_27
dijete (2,5g) izgleda ima hemoroide. nije imao tvrdu stolicu ali izgleda da je nekoliko puta malo duze sjedio dok je kakio (skoro skinuli pelene). ne osjeti se odmah nego nekada osjetim dva cvorica dok mu perem guzu i tada ga boli kada tu diram. inace, ne zali se.
mogu li necim to mazati ne znam sta djeca smiju
namazi medom, inace je med dobar za hemeroide a med mu ne moze naskoditi u svakom slucaju
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.7.2012 15:38:21
SailorMoon
domacom svinjskom masti mazati. To je mene spasilo u trudnoci i posle. Za 2 dana sam pukne i kao da nista nije bilo
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.7.2012 15:38:31
chuci
možeš probati nevenovom kremom malo mazati i masirati lagano da se to vrati. obzirom da se njom može ionako mazati guza kad nose pelene ne bi trebala smetati. ja sam čitala da je nevenova dobra za hemeroide
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.7.2012 22:35:34
Skvo RR
Vecer..bebac mi je prosle sedmice...imao proljev..hB sve je stalo..ali eto ostale mi uputnice za nalaze stolice...e sada ja bi ih iskoristila ..da eto se provjeri stolica..pa me zanima..gdje se uzorak moze jos dati osim na Ilidzi? Ima li sta u gradu...? Cini mi se da je neko spominjao..da imaju punkt negdje u gradu.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 22:48:46
Apotekarka
Treba mi savjet.... Antonio je prije 10-ak dana zvanicno naucio na tutu i sve je bilo ok....Medjutim nije kakio od ponedjeljka n ikako,vec dva dana samo malo prducne i na gacicama malo ostane ali nika<ko pravo,cak veceras zadnji put kad mu se to desilo malkice rijetko bilo,on zove kao da ce kakiti i nista ne obavi samo gacice malo zaprlja....zalio se i da mu je muka,a pupo mu sav napuhan...Inace on je dijete koje je uvijek imalo 2-3 stolice dnevno i to normalne.... Sad ne znam je li ga mozda strah nesto kako to na tutu obavlja p odgadjao pa ga sad to muci ili je nesto drugo... Jedino sto sam imala trenutno u kuci je prolife i dala sam mu on regulira crijevnu floru....Da se nije prehladio?Ove 2 noci je nesto i kao umoran i pospan
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:01:14
teacher75
cula sam dosta slucajeva da djecaci kad skinu pelene nece da kake u tutu pa trpe dugo, bas maloprije mi se zali drugarica kako od njene sestre mali ima isti problem, danima trpi i nece da kaki u tutu, a znam ia za slucaj da su malom jednom skinuli pelene sa godinu dana da bi do 4 i po godine trazio pelenu da mu stave kad hoce da kaki, nije htio sjesti ni na tutu ni na solju
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:05:22
Apotekarka
Ma ja njemu stavljam po noci pelenu jos je spisan i govorim mu ako ga muci da kaki u nju on kaze ma ne mogu u pelenu....Bas me brine....TAj samo par puta nije dan kakio a ovoliko nikad...i vidim po njem u da ga muci ne znam sta da radim
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:05:59
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Skvo RR
Vecer..bebac mi je prosle sedmice...imao proljev..hB sve je stalo..ali eto ostale mi uputnice za nalaze stolice...e sada ja bi ih iskoristila ..da eto se provjeri stolica..pa me zanima..gdje se uzorak moze jos dati osim na Ilidzi? Ima li sta u gradu...? Cini mi se da je neko spominjao..da imaju punkt negdje u gradu.
ima na čaršiji... kod crvenog polumjeseca..preko puta vjećnice
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:16:50
ElmaB
Njihova laboratorija u gradu se nalazi preko puta restorana Imaret tj u haustoru odmah do butika Hepening. Znači, u zgradi gdje se nalazi porezna uprava kantonalni ured. Evo njihov broj te laboratorije u gradu: 208 348
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:20:28
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Ma ja njemu stavljam po noci pelenu jos je spisan i govorim mu ako ga muci da kaki u nju on kaze ma ne mogu u pelenu....Bas me brine....TAj samo par puta nije dan kakio a ovoliko nikad...i vidim po njem u da ga muci ne znam sta da radim
asje je trebalo mjesec i po da se navikne da kaki u tutu... jednom se desilo da je trpila 7 dana a drugi put 6 dana ... a preostali period svaki treci dan... kad je prvi put nakon velike patnje konacno sjela na tuut da kaki kakila je opet svaki dan ... a nakon 7. i 6. dana se bas napatila...ne volim se ni sjecati toga
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 12.7.2012 23:22:46
Apotekarka
On nikad nije imao problema sa stolicom par put proljewv tj stomacni virus i to prije neke 2 godine mozda ili 1,5 godinu a ovako nikad...Da se nije prehladio kako u gacicama....A puno sam slusala o odgadjanu stolioce bas radi tute....Vidim da jadnika muci kaze muka mu valjda ga prisjeca a on odgodi samo prducne....Mozda mu sta pomogne ovaj prolife
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.7.2012 10:47:04
Lejla Ka
Apotekarka, vrlo vjerovatno trpi. Vrlo vjerovatno ga je strah, jer je česta pojava da djeca stolicu, njen izlazak i odvajanje od tijela percipiraju kao nešto strašno. Moj je sin dosta dugo trpio danima dok na kraju više nije mogao izdržati i onda bi se ukakio u gaćice, jer je panično odbijao obaviti to na tutu. Problem tu još predstavlja i to što zbog zadržavanja stolice ona u crijevima postaje čvršća, teže izlazi, i stvara bol kod eliminacije pa to dijete još više preplaši. Obavezno u ishranu uvedi namirnice koje imaju laksativno djelovanje, puno voća (breskve, kajsije, sok od naranđe). Postoji i neki laksativni sirup za djecu (to ćeš ti znati) potpuno na biljnoj bazi od ekstrakata voća bez hemije koji ne izaziva navikavanje crijeva.
Nemoj se uplašiti ove pojave, jako je česta. Meni se čini, nakon preživljene faze, da je jako važno da ti budeš strpljiva, da tješiš, da pričaš utješne priče, da priđeš djetetu sa razumjevanjem straha koji osjeća.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.7.2012 11:44:25
Visnja RR
Apotekarko vec sam ti gore napisala da se moze desiti da mu kakanje bude bolno.... moras biti spremna na to...bas sam se zarovila u svoje star epostove i pronasla jedan od meni tezih trenutaka ...sve se desavalo prije godinu i 5 dana ...
"ja sam imala veceras dramu nad dramama... asja je u 7 h dobila potrebu da kaki ali nije mogla... 10 minuta se patila , natezala , pa malo i pisnula...i onda trazila da je presvucem... kad sam je polegla da je presvucem u gacicama bila tri klikercica... i kaka koja je virila iz guze a cmar skroz rasiren... onda sam vrlo pribrano pokusala da joj prstima izvadim kaku... uspjela desetak klikera a onda se guza zatvorila... a dusa draga samo cvili i govori "mako jel gotovo" zatim je izbrisem i presvucem a ona legne pored mene sva umorna i pretuzna... nakon sat vremena opet dobije potrebu da kaki... i opet isto... upiski se, i trazi da je presvucem... par klikercica i kaka viri... i opet joj prstima pokusam al uspijem samo par ... srce mi se stezalo koliko me je molila da zavrsim brzo... opet je presvucem ...nakon sat isto.... pokusava da kaki al ne moze kako da ispadne... svo vrijeme je molim da sjedne na tutu jer ce jo biti lakse...i dusa moja kad vise nije mogla izdrzati kaze "mako daj tutu bebu boli kaka" ...brzo je sjednem na tutu i kaka iste sekunde ispadne... a ona zivnula i samo govori "mako kaka vise nece dirati tvoje dijete", "mako jesi sretna kakila sam u tutu" .. huh... e tek da sam ocepila plakati u kupatilu dok se mm igrao sa asjom... bas me slomilo...a kakva je ona bila da vam i ne pisem..."
eto ...ne zelim da te uplasim vec samo upozorim da se moze desiti problemcic koji moze biti i njemu i tebi stresan...nadam se da ce kakica brzo izaci ...ljubim vas....
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.7.2012 11:48:14
Mya_81 RR
Apotekarko, mi smo se mučili baš dugo sa tvrdom stolicom i njenim odgadjanjem da kaka, u tom prelaznom periodu navikavanja na wc. Stalno se žalila na bolove u stomaku, jednom smo i kod doktora završili.
Uglavnom, ono što nam je stvarno pomoglo je kašikica lana istuckana onako da počne puštati te svoje djelotvorne sastojke i otprilike deci jogurta. I to popije ujutro na tašte.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.7.2012 11:50:27
Medić*
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR
Apotekarko, mi smo se mučili baš dugo sa tvrdom stolicom i njenim odgadjanjem da kaka, u tom prelaznom periodu navikavanja na wc. Stalno se žalila na bolove u stomaku, jednom smo i kod doktora završili.
Uglavnom, ono što nam je stvarno pomoglo je kašikica lana istuckana onako da počne puštati te svoje djelotvorne sastojke i otprilike deci jogurta. I to popije ujutro na tašte.
I nama je jogurt dosta pomagao kao i kasikica ulja ujutru.
A druga stvar u pocetku nisam ga forsirala da sjedne kakiti, vec stojeci a ja drzim tutu izmedju nogica i brzo se opustio. Probaj.