Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 12:40:58
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Vinetu
Drage moje, potreban mi je savjet. Od petka sam primijetila kratkotrajno i mjestimično crvenilo na licu moje djevojčice, koje traje minut-dva i nestane. Kasnije sam pomislila da se ogrebala po licu (jer upravo tako to crvenilo i izgleda), ali sam vidjela da joj noktići uopće nisu veliki. Nisam tome pridavala važnost do jutros. Primijetila sam da, kad god se počeše, pa i sasvim blago, bez nekog jakog trljanja, to crvenilo se pojavi i nakon par minuta nestane. Ona nema neki svrab pa da kažem da se stalno češe. Evo, maloprije sam je, namjerno, sasvim blago počešala po leđima i opet sve isto. Kad joj skidam majicu preko glave, opet crvenilo, na onim mjestima gdje je majica "očešala" kožu. Koža je ne boli, ne svrbi, nema nikakvih promjena, a nema ni temperaturu - zato sam isključila pljuskavice; crvenilo se javlja samo nakon češanja - pa sam zato isključila i mogućnost da je alergična na deterdžent za veš kojim su oprane njene stvari. Šta vi mislite o ovome? Ima li ko sličnog iskustva?
Moj Andrej ima takvu kozu...jako osjetljivu...samo je to njemu bukvalno od rodjenja recimo kad ga drzim cvrsce za rame u kadi...tipa...ostanu tragovi mojih prstiju koji se za cas povuku...al da neko to vidi netom nakon kupanja rekao bi da ga maltretiram boze me sacuvaj ...tako je i kad se cese...njemu se to crvenilo bas prosiri ko kakva alergija...al isto tako nestane nakon par minuta...jednostavno, uzasno osjetljiva koza. A i tetka (muzeva sestra) je ima...pa pretpostavljam da je nasljedno...jah...i od siperka mu zna ostati ko da ga je neko davio ...ma kriza
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 14:24:52
Medić*
Vinetu , kao sto cure rekose vjerovatn je osjetljiva koza u pitanju, cim se brzo povlaci i ne ceska se stalno.
I kod mog malenog je slino kao kod Andreja Dadada . Bas tako prilikom kupanja rekao bi neko silom ga kupam, ali bas ima osjetljivu kozu, odmah pocrveni valjda zato sto je bas svijetle puti.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 15:52:20
Vinetu
To se dešava od petka... zaista bih primijetila da je ranije imala taj "problem" sa kožom. Kod nas inače niko nema problema niti sa alergijama niti sa preosjetljivom kožom... tako da bih genetiku izbacila. Palo mi je na um, da joj je možda imunitet oslabio, jer je posljednje dvije sedmice stalno bila bolešljiva (te proliv, te temperatura, pa onda kašalj). Baš sam se zabrinula. Krajem sedmice svakako idemo dermatologu, zbog jedne bradavice koje smo se riješili, pa ću pitati doktoricu i za ovo.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 17:02:59
Anoniman
To se dešava od petka... zaista bih primijetila da je ranije imala taj "problem" sa kožom. Kod nas inače niko nema problema niti sa alergijama niti sa preosjetljivom kožom... tako da bih genetiku izbacila. Palo mi je na um, da joj je možda imunitet oslabio, jer je posljednje dvije sedmice stalno bila bolešljiva (te proliv, te temperatura, pa onda kašalj). Baš sam se zabrinula. Krajem sedmice svakako idemo dermatologu, zbog jedne bradavice koje smo se riješili, pa ću pitati doktoricu i za ovo.
Prati iducih par dana,ali nemoj ni alergije da iskljucis potpuno,kako sam ja citala jer imam dijete alergicno,na par stvari,ne mora niko u familiji da b de alegican a da osoba ipak ima alergiju....
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 18:17:20
Niina
Drage moje, potreban mi je savjet. Od petka sam primijetila kratkotrajno i mjestimično crvenilo na licu moje djevojčice, koje traje minut-dva i nestane. Kasnije sam pomislila da se ogrebala po licu (jer upravo tako to crvenilo i izgleda), ali sam vidjela da joj noktići uopće nisu veliki. Nisam tome pridavala važnost do jutros. Primijetila sam da, kad god se počeše, pa i sasvim blago, bez nekog jakog trljanja, to crvenilo se pojavi i nakon par minuta nestane. Ona nema neki svrab pa da kažem da se stalno češe. Evo, maloprije sam je, namjerno, sasvim blago počešala po leđima i opet sve isto. Kad joj skidam majicu preko glave, opet crvenilo, na onim mjestima gdje je majica "očešala" kožu. Koža je ne boli, ne svrbi, nema nikakvih promjena, a nema ni temperaturu - zato sam isključila pljuskavice; crvenilo se javlja samo nakon češanja - pa sam zato isključila i mogućnost da je alergična na deterdžent za veš kojim su oprane njene stvari. Šta vi mislite o ovome? Ima li ko sličnog iskustva?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.10.2011 18:36:26
Vinetu
Hvala, Niina, čitala sam dosta o ovome jer je i meni ličilo na to, samo što kod moje malene ne nastaju plikovi, već samo crvenilo. Pratit ću kako ovo napreduje, pa ako se pogorša, otići ću i ranije dermatologu.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 28.10.2011 9:25:54
Vinetu
Primijetila sam poboljšanje ovih dana, pa se nisam ni javljala. Upravo smo se vratile od dermatologa. Kad sam joj objasnila šta se dešavalo, prvo je i sama počešala kožu moje djevojčice po leđima... nije bilo nikakvog crvenila. Rekla mi je da koža tako reaguje ako dijete ima problema sa stolicom (npr. ako je tvrda, pa se dijete napreže). Spomenula je i dermografizam ali je utvrdila da se kod moje curice ne radi o tome. Tek sam joj tada rekla da je malena imala proliv, temperaturu i kašalj u zadnje dvije sedmice... pa je rekla da je vjerovatno zbog svega toga koža ovako reagovala. Uglavnom, nema potrebe za panikom.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.10.2011 9:33:07
maja78 RR
Gdje da A odvedem danas doktoru? Kaslje jako, ali gore je to sto ga uho boli od nocas jako i od jutros ima i temperaturu. Sa uhom se nije zezati. Ja mislila da ga vodim u hitnu, ali se nesto sjetim da mozda i neki dom zdravlja ima pedijatra. Ako neko zna da mi kaze
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.10.2011 12:46:15
pocahontas
IZVORNA PORUKA: maja78 RR
Gdje da A odvedem danas doktoru? Kaslje jako, ali gore je to sto ga uho boli od nocas jako i od jutros ima i temperaturu. Sa uhom se nije zezati. Ja mislila da ga vodim u hitnu, ali se nesto sjetim da mozda i neki dom zdravlja ima pedijatra. Ako neko zna da mi kaze
ja se sjecam da smo mi jedno u nedjelju otisli bez uputnice, bez bilo cega pravo na pedijatriju..i primili su nas...doduse, stazerka doktor ali sta ima veze..neka ga pogleda bilo ko da ne razmisljas! a sutra onda aBd odmah kod svog pedijatra! sretno!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.10.2011 12:46:41
škorpija
sreli smo druga andreja u vrazovoj ,
i nama treba hitno savjet, zna li neko kako se koristi inhalator, tek smo ga kupili, a nema nikakvo uputstvo, znamo da trebamo staviti 5 kapi ventolina, ali koliko fiziološke, i kako ćemo odmjeriti kapi kad nema kapaljek na ventolinu, kako se održava inhalator,
Inhalator je aparat s kojim mozemo uzimati lijekove u sitnim česticama, raspršenim poput magle. Što to znači za pacijenta? Uzimanjem lijeka u raspršenom obliku omogućuje se ulazak lijeka u dublje dijelove pluća. Ovo je najlakši način uzimanja lijeka i ujedno ste najsigurniji da je doza koju trebate uzeti potpuno iskorištena. Iz toga proizlazi da potrebu za uporabom inhalatora uglavnom imaju: djeca do 5 godina starosti, pacijenti koji imaju teskoća pri uzimanju lijeka u bočicama s aerosolom, ili diskhalera, pacijenti koji imaju teže oblike astme. Vama važni dijelovi inhalatora su posuda za lijek, nastavak za usta ili maska za lice, te cjevčica koja ta dva dijela povezuje.
Uporaba inhalatora je jednostavna: 1. U posudu inhalatora stavlja se fiziološka otopina koja ima svrhu razrijediti lijek; 2. Zatim se ukapava lijek (dozu lijeka propisuje liječnik!). Ukoliko imate već priređenu "mješavinu" lijeka onda preskačete točku 1 i počinjete sa točkom 2; 3. Priključite nastavak za usta ili masku na posudu s lijekom; 4. Obujmite nastavak za usta tako da usnice budu dobro priljubljene, ili stavite masku za lice tako da dobro prijanja uz lice; 5. Uključite inhalator; 6. Udišete polako kroz usta; 7. Zadržite dah 1-2 sekunde prije svakog izdaha; 8. Nastavite disati dok lijek iz posude ne nestane (oko 10 minuta); 9. Isključite aparat, spremite lijek.
Održavanje inhalatora: Redovnim čišćenjem spriječit ćete začepljenje cjevčica i spriječiti infekcije, te produljiti vijek trajanja svog inhalatora. Najbolje ga je čistiti poslije svake uporabe. To nije teško - istreset_e preostalu tekućinu iz spremnika i obrišete ga papirnatom maramicom, a nastavak za usta ili masku operete mlakom vodom. Povremeno je dobro u spremnik uliti destilirane vode i pustiti aparat da radi "u prazno" oko pola minute kako bi se pročistili svi dijelovi kroz koje prolazi lijek do usta.
Na tržištu postoje mnogi različiti proizvodi, a izreka "koliko para, toliko muzike" će vam pomoći kad odlučite kupiti svoj inhalator. Iskustvo liječnika i pacijenata govori da oni jeftini inhalatori proizvode grublje čestice, dok oni nešto skuplji fino raspršuju lijek u sitnije čestice. Što time dobivate? Lijek ulazi u najudaljenije dijelove pluća, terapija traje kraće, a nije zanemariv detalj da skuplji aparati traju duže.
< Poruku je uredio gvendolina -- 30.10.2011 13:08:04 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.10.2011 14:04:22
Anoniman
IZVORNA PORUKA: škorpija
hvala gvendy , jeste bolestan je, baš ga stislo, dobio je bocu u guzu, iako on misli da ga je ujela pčela, jadničak
hej dusa draga a moj anel ima fobiju od toga ko blizu smo bolnice , i zna gdje je put kad je bolestan kad se vozamo al kad god prolazimo pored bol. anel vice nece anel bocu nece nece a sav se ukoci, ocima upilji stah ga nece reko nece al moras slusat mamu, oblacit se ne skidat gace po kuci gologlav hodat i bos pa ces biti zdrav Maja brzo ozdravljenje malenom
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.10.2011 23:05:22
gvendolina
IZVORNA PORUKA: škorpija
hvala gvendy , jeste bolestan je, baš ga stislo, dobio je bocu u guzu, iako on misli da ga je ujela pčela, jadničak
e jooj pa zar i boce ..dusa draga,mogu misliti jadinka malenog ne znade sta ga snadje pa kako ste mu uspjeli smutiti za pcelu..bjezat ce sad od pcela ko opecen
Ja bas mrzim boce jer sam ih kao mala bas isprimala i sad se bojim....kad je na porodu sestra krenula prema meni sa inekcijom ja se ustrocala,zaboravila i na porod i na kontrakcije
maja kako je uho zeznuto kada boli bas mi je zao ,moj A je uzasno plakao kada ga je nedavno uho bolilo zelimo obojici brzo ozdravljenje
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.11.2011 15:59:51
chuci
ako iko može da mi da savjet šta da radim bila bih zahvalna
sin tete koja čuva ajšu ima zaušnjake. ajša je dobila onu vakcinu sa godinu MPR, i koliko ja shvatam ona je imuna kao posljedicu toga, ali ne znam da li ima više vrsta virusa koji to izazivaju i jel cijepljena protiv svih. ja pojma nemam ni jesam li cijepljena kao mala, a nisam nikada bolovala od toga. plus sam trudna 11 sedmica.
ne znam smije li mi teta dolaziti čuvati ajšu i radi nje i radi mene. ni mm nije nikada bolovao a znam da je to opasno za odrasle muškarce.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.11.2011 16:10:42
chuci
to se desilo preko bajrama. teta nije dolazila od petka, jer ja u ponedjeljak nisam radila zbog bajrama. sreća mi je pa su mi sad ispitni rokovi, pa nemam svaki dan dežure i ne moram ići na posao. jučer je čuvala svekrva, danas ja. izgleda sutra će opet svekrva, u petak opet ja, jer nemam ispita taj dan. brinem se šta će biti sljedeće sedmice. ne mogu je nositi svekrvi svako jutro jer je to drugi kraj grada a ujutro prije 7 moramo izaći, bude i hladno.
ne znam može li nam teta kao osoba koja nije oboljela prenijeti zaušnjake, to me interesuje
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 9.11.2011 16:11:30
Emica_sa
IZVORNA PORUKA: chuci
ako iko može da mi da savjet šta da radim bila bih zahvalna
sin tete koja čuva ajšu ima zaušnjake. ajša je dobila onu vakcinu sa godinu MPR, i koliko ja shvatam ona je imuna kao posljedicu toga, ali ne znam da li ima više vrsta virusa koji to izazivaju i jel cijepljena protiv svih. ja pojma nemam ni jesam li cijepljena kao mala, a nisam nikada bolovala od toga. plus sam trudna 11 sedmica.
ne znam smije li mi teta dolaziti čuvati ajšu i radi nje i radi mene. ni mm nije nikada bolovao a znam da je to opasno za odrasle muškarce.
Nije ni curica chuci imuna,sva su dijeca vakcinisana,pa izvrsena revakcinacija,pa je opet dosta dijece obolilo