Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 19.3.2014 21:05:05
Visnja RR
Najprije svakako treba pokušati s paracetamolom (Lupocet, Panadon, Plicet, Citripan) Od navedenih lijekova on ima najmanje nuspojava. Daje se u pojedinačnoj dozi od 10 (Do max.20) miligrama po kilogramu tjelesne težine (kgtt), ali nemojte razbijati glavu s računanjem, pročitajte upute, do četiri doze dnevno, dakle svakih 6 (do 8) sati. Svakako preporučuje se sirup, prije nego čepići, jer se lakše dozira i aplicira. Naravno, djetetu koje povraća ili odbija sirup lakše je staviti čepić. Treba ga izbjegavati kod oštećenja jetre.
Ibuprofen (Ibuprofen, Dalsy) je lijek drugog izbora, barem za početak. Osim što je izvrstan antipiretik, jako dobro djeluje i protiv bolova, te je dobar recimo kod upala grla. Daje se u dozi od 5 mg/kgtt (do 10 mg/kg max.) tri puta dnevno, izuzetno do četiri puta. Može se kombinovati s paracetamolom - ako bebici ne padne temperatura nakon paracetamola, ili se brzo povrati, nemojte mu dati ponovo istu stvar, nego mu nakon 4 sata dajte ibuprofen.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 20.3.2014 10:16:09
vila_7
IZVORNA PORUKA: tinkivinki
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Dr mi rekao da ta kombinacija utice na mozak ostecuje ga
prvi put čujem,do sada su uvijek savjetovali kombinaciju ova 2 lijeka,a voltaren tek kao treći i zadnji izbor zbog najviše mogućih nuspojava.je li dr neurolog?
I nama su jednom savjetovali Paracetamol i Voltaren.... Mi koristimo Voltaren jer nam Paracetamol uopce nimalo ne snizi turu,nego samo nastavi rasti.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 27.3.2014 22:31:02
Alannah
Ima li ko budan od mama sa iskustvom? Mali 18 mjeseci,odjednom veceras postao strasno placljiv.Nekoliko puta si dotaknuo desno uho,pokusava da doji,pa pocne plakati.Nakon sto je stalno plakao,odemo provozamo ga u autu,cim je izasao iz kuce,bio dobar u autu zaspao,ja mu dotaknem iza usiju,ne reaguje.Sad se probudio i opet plac,jedva zaspao.Prije 5 dana imao jedan dan samo temp. 38.4,brzo sama spala.Jedino ima pun nos slinica,koje stalno cistimo.Strah me da nije upala uha.Moze li biti?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 27.3.2014 22:36:12
Alma_27
IZVORNA PORUKA: Alannah
Ima li ko budan od mama sa iskustvom? Mali 18 mjeseci,odjednom veceras postao strasno placljiv.Nekoliko puta si dotaknuo desno uho,pokusava da doji,pa pocne plakati.Nakon sto je stalno plakao,odemo provozamo ga u autu,cim je izasao iz kuce,bio dobar u autu zaspao,ja mu dotaknem iza usiju,ne reaguje.Sad se probudio i opet plac,jedva zaspao.Prije 5 dana imao jedan dan samo temp. 38.4,brzo sama spala.Jedino ima pun nos slinica,koje stalno cistimo.Strah me da nije upala uha.Moze li biti?
moze biti al bi reagovao da bu diras oko usiju.slobodno malo jace prstom pritisni dok spava pa vidi. i moj je imao bas temperaturu kad je fasovao upalu uha. da nisu zubici? petice?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 27.3.2014 22:49:49
Mamica24
Moj ti je savjet prati temperaturuako je nema moze biti da su zubici ili nesto sto ga je mozda trenutno malo zabolilo. Znaci prati temp hrani kao i inace pa vidjeces sutra najbolje... ja mislim da nisu usi... ne bi bilo lose ako nastavi sutra da ga odvedes pedijatru.. mada hoce oni drekati i pred spavanje evo moja se idplakala i zaspala ko top a nije joj nista koliko ja vidim i znam..
< Poruku je uredio Mamica24 -- 27.3.2014 22:56:02 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 27.3.2014 23:43:06
pjel
Molim za savjet Beba, 8 mjeseci ima temperaturu od veceras do 38,7. Dala joj paracetAmol tusirala. Dilema je kod kombinacije lijekova, dali da joj dam paracetamol, pa dalsy??? Ima 8kg, ali eto mladja je od godinu dana .... Ili da joj dajem.paracetamol na svakih 4-6 sati po uputstvu?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 28.3.2014 0:01:03
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: pjel
Molim za savjet Beba, 8 mjeseci ima temperaturu od veceras do 38,7. Dala joj paracetAmol tusirala. Dilema je kod kombinacije lijekova, dali da joj dam paracetamol, pa dalsy??? Ima 8kg, ali eto mladja je od godinu dana .... Ili da joj dajem.paracetamol na svakih 4-6 sati po uputstvu?
tuširanje, paracetamol i eventulano na 39.5 lupocet čepići... beba je do godinu dana ja ne bih lično davala dalsy a voltaren čepiće i ne smijete
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 3.4.2014 10:16:42
mamiconi
Jutro, ako moze savjet, vadila sam nalaze, KKS za dijete, zbog kontrole anemije, posto je pio legofer, pa da viidimo je li se stanje posboljsalo. Limfociti su povecani, ref.vrijednost je do 49, njemu je 79, a granulociti su smanjeni ref.vrijednost je od 42..., a njemu su 16,4, ostalo izgleda u granicam referentnih vrijednosti. Danas popodne nosim nalaze doktoru, ali me malo brine ove povecane, odnosno smanjene vrijednosti. Hvala!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 3.4.2014 17:10:01
Alma_27
IZVORNA PORUKA: mamiconi
Niko nikakav savjet??? Ok
Nemoj da se brines. Nalazi za djecu nisu iu istim referentnim vrijednostima kao za odrasle i sve to moze varirati. moj stariji sin je npr. imao CRP 25 kad je primljen u bolnicu zbog bronhitisa/upala pluca i kad sam kasnije nekad ovom mladjem vidjela na nalazu CRP 63 (normala valjda do 22) kad se nisam onesvijestila. Plakala u cekaonici a doktorica nista kad me je primila. kaze pa ima on ospice i upalu grla, evo mu sirup i proci ce i proslo.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 3.4.2014 17:30:00
tinkivinki
IZVORNA PORUKA: mamiconi
Jutro, ako moze savjet, vadila sam nalaze, KKS za dijete, zbog kontrole anemije, posto je pio legofer, pa da viidimo je li se stanje posboljsalo. Limfociti su povecani, ref.vrijednost je do 49, njemu je 79, a granulociti su smanjeni ref.vrijednost je od 42..., a njemu su 16,4, ostalo izgleda u granicam referentnih vrijednosti. Danas popodne nosim nalaze doktoru, ali me malo brine ove povecane, odnosno smanjene vrijednosti. Hvala!
pa ukupni leukociti su mu vjerovatno u redu,a ove komponente bijele loze variraju u zavisnosti da li je neka upala u toku ili je prošla.i ne mora nužno biti bolestan,odnosno da ispolji znake bolesti.a reće ti dr sve
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 3.4.2014 20:57:19
aidana
Mi imamo sutra u 8 zakazanu vakcinaciju, a ja tek veceras skontala da knjizica nije ovjerena Zna li neko da li socijalno radi od 7-7:30? Ima li neke sanse da se tokom dana donese ponovo knjizica u DZ? Ne znam kako mi se ovo moglo desiti.