Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 6.4.2014 16:10:22
Alma_27
Mi nasem od 2,5g i 15 kg dajemo 5ml dalsija. pomogne svaki put. Da dodam, ako je temp veca od 39, voltaren cepic ce pomoci ali opet nazovi hitnu sluzbu da ti za to daju savjet.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 22:04:37
ruby_
molim vas za savjet, dijete 3 i pol godine ima temperaturu od sinoć, do 39, teško je spuštam i vraća se na oko 3 sata. dalsy mu dajem na 6h, voltaren čepić od 12.5mg u sam dala u 17h, sad je opet dobio temperaturu pa sam mu dala dalsy (22h). u slučaju da se temp.opet brzo vrati, šta i kada bih mu smjela ponovo dati?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 22:37:46
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: ruby_
molim vas za savjet, dijete 3 i pol godine ima temperaturu od sinoć, do 39, teško je spuštam i vraća se na oko 3 sata. dalsy mu dajem na 6h, voltaren čepić od 12.5mg u sam dala u 17h, sad je opet dobio temperaturu pa sam mu dala dalsy (22h). u slučaju da se temp.opet brzo vrati, šta i kada bih mu smjela ponovo dati?
tako viska temp ce tesko spasti od paracetamola.ja inace uvijek dajem voltaren 2 puta dnevno ali posto tu paracetamol ne pomaze ja bih u slucaju tako visoke temp dala voltaren nakon 8 h. A probaj i tusiranje
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 22:51:03
hanabanana
Ako je na 4 sata, i tako naglo skače, onda je moguće trodnevna groznica. Ja sam davala voltaren čepiće na 4 sata, samo su oni skidali tem. Nakon tri dana, tem pala. Kad nema tem. dijete se ponaša kao potpuno zdravo.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 22:58:12
ruby_
nije trodnevna groznica, to smo već prošli. jaka upala grla je u pitanju. dobili smo cefaclor, ali je jos rano da pocne djelovati. temp.počne rasti 2-3 sata nakon dalsy-ja. a dalsy je samo "obori" do 37.5. živnuo je samo poslije ćepića
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 23:01:10
hanabanana
IZVORNA PORUKA: ruby_
nije trodnevna groznica, to smo već prošli. jaka upala grla je u pitanju. dobili smo cefaclor, ali je jos rano da pocne djelovati. temp.počne rasti 2-3 sata nakon dalsy-ja. a dalsy je samo "obori" do 37.5. živnuo je samo poslije ćepića
Trodnevna se može više puta u životu dobiti. Uzrok joj je virus. A virusa ima koliko hoćeš.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 23:14:47
ruby_
hanabanana, meni tada rekoše da se nakon trodnevniog virusa (tri dana temp. pa tri dana osip) stiče imunitet na isti. kako god, gadna neka baja/virus. hvala vam puno na odgovorima
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 10.4.2014 23:20:42
hanabanana
Ma i meni su to rekli. kao trajni imunitet. Onda mi druga doktorica rekla, da ali na taj jedan virus. Ko ce znati. Mada moja jedna cura nije imala osipe, a druga jeste. Neka maleni bude bolji i da noć prodje mirno.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.4.2014 10:00:04
malena27 RR
Nedavno se moj sin ubo na grafitnu olovku u obraz, dezinfikovala sam alkoholom, medjutim ostalo mu kao malo grafitne boje ispod koze, pokusala sam sinoc istisnuti, ima kao mali vrh, ali otimao se i plakao pa nisam uspjela, mazala sam jednim prirodnim melemom 2-3 x tokom noci...ne znam jeste li vi imale iskustva s tim? Kako i sta da mu stavljam na taj dio? Kontam da ce mu ostati tu crna tacka... bas ne bih voljela, ipak je lice u pitanju...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.4.2014 17:57:58
de_de
Malena ja sam se jos u osnovnoj skoli takodje ubola grafitnom olovkom u prst (onaj meki dio gdje je zglob) i ostao mi je biljeg, bas kao crna tacka koja je vremenom malo izblijedila. I ja sam istisnula vrh olovke, koji se bio zalomio u kozi ali ta tackica je ostala, ali se nije sirila kako sam rasla. E sad ne znam za to istiskanje na licu, mozda da vidis neki tonik ili nesto sl. u apoteci pa da cistis.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.4.2014 20:14:48
Alma_27
IZVORNA PORUKA: malena27 RR
Nedavno se moj sin ubo na grafitnu olovku u obraz, dezinfikovala sam alkoholom, medjutim ostalo mu kao malo grafitne boje ispod koze, pokusala sam sinoc istisnuti, ima kao mali vrh, ali otimao se i plakao pa nisam uspjela, mazala sam jednim prirodnim melemom 2-3 x tokom noci...ne znam jeste li vi imale iskustva s tim? Kako i sta da mu stavljam na taj dio? Kontam da ce mu ostati tu crna tacka... bas ne bih voljela, ipak je lice u pitanju...
odvedi ga u neki kozmeticki salon. ako se moze istisnuti, oni znaju kako se to najlakse i najbrze radi. cas posla a da mu ne ostane tacka na licu
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 28.4.2014 13:36:01
assmiras
Tajra,
kakva je situacija? Jel se sta popravilo ili se jos mucite ????
IZVORNA PORUKA: tajra26
danas mi je nekako lakse jutros je hB kakio i plakala sam od srece bukvalno... probudio se i trazi monte a kako slatko nije probao danima mm mu je dao i iza toga portalak sirup.... natezao se i uspio je... assmiras mi je donijela vlakna u prahu pa cu mu i to u supicu dodati... a ovo sa limunom svakako cu uvesti i maslinovo ulje na taste pa cemo vidjeti... ja kazem ovo ko prezivi svaka cast..bukvalno gledas kako se pati a nema pomoci dok se ne stisne.... nadam se samo da ce brzo proci.... i hvala vam svima na savjetima stvarno ste divne i nekako mi bude lakse kad vidim da nisam sama...ja sam plasljivica i odmah mislim na najgore .. ljubim i grlim svu pametnu djecicu i vas mamice i da guza vise nikada ne boli....
assmiras hvala za vlakna puno
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 28.4.2014 14:37:01
vila_7
IZVORNA PORUKA: malena27 RR
probaj onim tonikom za mitesere - jer oni imaju ono kao piling
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 18.6.2014 13:32:42
ena0002
Smije li se bebi od 8 mj staviti senf na noge ili razblazeno sirce....temp ne spada sa 38.3 ni nakon sirupa ni cepica...tusiranje slabo pomaze....dala cepic u 10 i interesuje me kada skidate tem je li se pridrzavate uputsva da se kod paracetamola ne smiju preci 4 doze unutar 24 sata....a ako se daje na svaka 4 sata onda se premasuju...ne znam smijem li nakon cepica u 10 ista dati u 14 ili da cekamo 16 sat
< Poruku je uredio ena0002 -- 18.6.2014 13:33:21 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 18.6.2014 13:51:32
Lady26
Mislim da smijes senf, ja stavljam ali je moja curica dosta starija... I neka pije sto vise tecnosti Paracetamol sam ide na 6h, nije previsoka temperatura, ako ne raste dalje ja bih sacekala da prodje 6h, do tada tusiranje i masiranje i obloge
Ali obloge samo ako su nogice tople, ako su hladne dobro ih istrljaj da se malo ugriju pa onda obloge, i podigni uzglavlje sto je vise moguce kad lezi
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 18.6.2014 14:17:29
Super Beba
IZVORNA PORUKA: ena0002
Smije li se bebi od 8 mj staviti senf na noge ili razblazeno sirce....temp ne spada sa 38.3 ni nakon sirupa ni cepica...tusiranje slabo pomaze....dala cepic u 10 i interesuje me kada skidate tem je li se pridrzavate uputsva da se kod paracetamola ne smiju preci 4 doze unutar 24 sata....a ako se daje na svaka 4 sata onda se premasuju...ne znam smijem li nakon cepica u 10 ista dati u 14 ili da cekamo 16 sat
Ja lično na ovako, uvjetno rečeno, nisku temperaturu i u 10h ujutro ne bih davala čepić. Išla bih samo na paracetamol i obloge...Čepić bih ostavila za noć i ne d'o Bog veću temp. Mislim da je jedna naša forumašica čak spominjala i obloge od kaladonta (na noge) po preporuci holandskih doktora...
I da, ja se pridržavam uputa (doziranje, vremenski intervali, i sl.)...Moj mali je veći, pa ako temp. ne spada, ja kombinujem paracetamol - dalsy (može tek ok 1. godine)...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 18.6.2014 14:21:19
Super Beba
Sad sam ga istusirala i mislim da je temp sad preko 39..a koje obloge na noge...od cega
Možeš izrendani krompir i razblaženo sirće ili samo razblaženo (jabukovo) sirće.. I što je lady napisala - ako su nogice hladne, masiraj ih da se ugriju, pa onda obloge... Možeš staviti i vlažnu maramicu/vlažni peškirić na vrat (ne na čelo ili glavu)...da rashladi malo glavu...to je nama dr. proporučila...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 18.6.2014 14:26:07
Lady26
Sad sam ga istusirala i mislim da je temp sad preko 39..a koje obloge na noge...od cega
Nemoj misliti, hajde izmjeri da znas sigurno kolika je. Jeste li isli dr, otkad ima temperaturu? Evo rece Sb, ja sam zaboravila,mogu i obloge od krompira
I cepic uvijek ostavljam za noc, za ne daj Boze prevelike temperature, a preko dana kombinujem sirupe i obloge