Sportakus001 -> RE: Strabizam (31.1.2014 20:46:40)
|
Zdravo postovani, Htelo bih da vas pitam ..milion pitanja u vezi strabizma i ostale devijacije oka ali cu se potruditi da budem sto pokonkretniji. Imam sina koi je 2,7 godine i unazad nekoloko meseci uocili smo da mu desno oko bezi na trenutke prema nosu, mada mi sad moji bliski kazu da su to primetili posljednih godinu dana (NAPOMINJEM NE PRIJE). Uradili smo pregled ustvari dva i ovo su nam reziltate: 1.pregled pod cikloplegijom Objektivni naod 0.D - 0.05? O.S - 0.6 detski optotopi Predni segment O.D - Uredan naod O.S - Uredan naod Zadni segment O.D - Uredan naod O.S - Uredan naod D.G H50.0 CONVERGENT CONCOMITANT STRABISMUS D.G OU Esotropia alternans D>S OD:Amblyopia Preporuka za naocare za daljinu OD +2.75 Dsph+0.75 Dcyl ax.70 OS +1.75 Dsph+0.50 Dcyl ax.100 PD:51 Ovo su nam rezultate pre sirenje zenica OD: S +2.25 C +0.75 A 75 D 44.25 MM 7.64 A 170 CYL:-1.00 OS: S +0.5 C +1.00 A 95 D 44.25 MM 7.64 A 180 CYL:-1.75 A ovo posle sirenje zenica(ne sa kapima ATROPIN) dva put po jednu kapku sa pauzom po oko dvadeset minuta. OD: S +3.00 C +0.75 A 60 D 44.25 MM 7.64 A 160 CYL:-1.00 OS: S +2.25 C +0.75 A 105 D 44.25 MM 7.65 A 180 CYL:-1.75 I onda smo potrazili drugo misljenje kod drugog dr.-oftamologa koja nam je rekla da je strabizam desnog oka pod ugao od nekih 30% i uradili smo kompjuterski snimak, koi je sledeci: OD:+3.0 -0.75 163 OS:1.75 -O.75 17 Nismo uradili sirenje zenica jer nam je doktorica rekla da moramo da prvo nabavimo kapke ATROPIN 0,5% (koje kod nas u Makedoniji uopste nema, nemala je i doktorka)i da ih dajemo malom tri dana po dva puta na dan pa da onda cetvrtog dana odemo kod nje na pregled i dijagnostiku jer se sa tim kapima kako sto nam je rekla najtocnije moze odrediti disfunkcija oka. Sad zelim da vas pitam: 1.Dali da pokusam da nabavim te kapke (atropin) jel to moralno da se uradi, sa ogled da mi mali ide u vrtic? 2.Kako to da dijagnoza je tako razlicna, sta sad da radim? 3.Sta vi kazete o naodima mog sina, ima li nade da ce mu se oko(strabizam) i vid podobriti sa nosenje naocare i vezbama? 4.Koja ispitivanja su pozeljna da uradim? 5.Koje su najbolje metode i vezbe za da do toga dodje? 6.Moguce li da mu se strabizam pojavio pre dalekovidosto ili je obratno, i koja bi mogla biti pricina za strabizam? (Samo je jednom do sada bio bolestan i imao temperaturi do 40 i to u nekoliko navrata u rok od mesec dana posle vakcinu koja se daje u prvu godinu a mi smo je namerno primili sa dve godine, MRP mislim da se zove, inace drugo sve ok, nije pio nikakav antibiotik do sada, nemamo nikog u familiju sa strabizam ni muz ni ja, imam i stariju kjerku i ona je ok sa ocima ali moram i da napomenem da nam je decak vrlo nemiran u smislu da stalno trci, skace, penje se a i da je cesto padao i udarao glavu do pre neko vreme dok se nije stabilizovao) Puno vas pozdravjam, cekam vas odgovor i zahvaljuljem vam se od sve srca. P.S Ako zam nesto zaboravio da vas pitam slobodno mi odgovorite!
|
|
|
|