lejlas30 -> RE: Anksioznost?? (28.6.2009 17:19:34)
|
IZVORNA PORUKA: Anushka veeseelaa, anksioznost ti je ono sto u narodu zovu nervoza, stim da se zove bolescu kada vise nisi u stanju da se kontrolises i kada ti remeti svakodnevni zivot i odnose. To je kao velika psihicka napetost koju potiskujes i potiskujes i onda pocnes pucati (slikovito receno) i izbija iz tebe nekontrolisano. Ima citav niz simptoma, od stalno ponavljajucih misli kojih se ne mozes otresti, nekih radnji koje ponavljas a ne znas zasto (npr brojanje stepenica, prozora bandera i sl nebitnih stvari), fizicki nemir, izljevi emocija: Ja ovo STALNO radim, konstantno, svaki dan i svugdje. Kad vozim ili kad se s nekim vozim, obavezno i uvijek sabiram prvi i drugi broj registracije na autima ispred, uvijek brojim spepenice kojim se penjem ili silazim, brojim svoje korake, otkucaje sata... Dalje, veoma cesto mi se u glavi pojavljuju flesevi, neke saobracajke i u njoj stradaju (ne daj mi Boze dragi) moj otac ili brat, ali uvijek samo njih dvojica. Opet kazem ne daj mi Boze. Kad negdje krenem, uvijek kontam hoce li se sta desiti, kako ce proci put, hocemo li se sudariti negdje... I ja, kao sto napisa neka od forumasica, mislim Rabi, nikad ne mogu navece leci ako znam da mi u sudoperu ostane ijedna kasicica, a kamoli sta drugo. Ako se sjetim da je ostala, odmah ustanem i operem, pa onda mogu opet leci ... Ovih dana, kako sam sama, bez MM koji je kod svojih na selu, navece me spopadne takva fobija da ce mi sad neko pozvoniti na vrata, da ce uletjeti kroz balkon, po sto puta dok gledam TV ustanem i provjerum jesu li ulazna vrata zakljucana, jesu li svi prozori zatvoreni, jesam li spustila zaluzine, zamracujem stalno sobe da "ovi s vana" ne skontaju da sam unutra... Hajd, sve sam ove svoje fobije i postupke i mogla pravdati stresom i nervozom, ali niakd sebi nisam znala objasniti zasto sam toliko prepedantna i zasto uvijek sabiram beznacajne brojke ili nesvjesno brojim gluposti oko sebe? I kad zazmurim, ne gledam u registracije i tako pokusam da ne sabiram ili ne brojim, misli mi namjerno idu samo u tom pravcu... A o konstantnim razmilsjanjima kako ja necu biti dobra majka svom djetetu (ako mi ga Bog ikad da), da i ne pricam... Al eto, sad znam da nisam jedina i da nisam poluluda ... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|