Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 25.4.2015 12:06:39
mama2009
svoj djecici zelim brz oporavak
da se ima sta reci,ima.. mnogo nelogicnosti ima u cijeloj prici, potvrdjeno je u bolnici da djeca imaju salmonelu, jos nije gotov nalaz sa uzoraka iz JU Djeca Sarajeva... samo odredjeni broj vrtica ima oboljelu djecu? sad mozemo naglabati, razapinjati ovog ili onog al sva prica je u celofanu i rukavicama
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 25.4.2015 12:16:26
maja78 RR
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Ja inace ne padam na teorije zavjere, sto ne znaci da u nasem drustvu toga nema. Ali na primitivizam i ogranicenost ne mogu sutiti. Danas sam cak procitala da vlahindura hoce da potruje nasu djecu. Mislim strasno! 21 vijek. Ono sto ja govorim, govorim kao roditelj iz iskustva. Moja djeca su u vrticu bila i za jednog i za drugog managementa. Ja sam sok dozivjela kad sam uvidjela da kod moje S. vise nema na jelovniku pasteta, salama i hrenovki... Da vise ne moramo donositi voce...jer im se voce sluzi.....Da ne moramo donositi toaletni papir...A cijena vrtica ista! Dakle, koliko god ona bila psiholog uspjela je sa istim resursima podici kvalitet ishrane na jedan visi nivo. Njena prethodnica je bila magistar, al joj nije polazilo za rukom. Moja S. je svako toliko isla u pozoriste, muzej, grad....moja S. je nosila ruzu i polozila je na spomenik djeci Sarajeva. Povjerenje koje sam imala u S. uciteljice je bilo toliko da sam je bez problema pustila na vrtic u prirodi - 5 dana! Slala sam dva puta dopise, oba puta sam dobila informaciju nazad. Kod Hane sam uvijek imala jednosmjernu komunikaciju i sleganje ramena njenih uciteljica.
potpisujem!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 25.4.2015 12:31:15
canim
I ja zelim brz oporavak djecici
Nadjoh ovo na al jazeeri
Kako je dodala, u 29 vrtića u Kantonu Sarajevo ukupno boravi blizu 2.800 djece, a dnevno se spremi oko 2.500 obroka.
Nesto ne vjerujem da se svi obroci spremaju u jednom loncu, vjerovatno onaj lonac koji je isao u vrtice gdje su djeca obolila je imao nesto pokvareno, jaja/pavlaku/sir, nadam se da ce u buducnosti kontrola biti veca.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 26.4.2015 21:45:20
dambolina
mi smo i ubruse i vlazne maramice i tecni sapun nosili u oba menadzmenta. i u oba menadzmenta smi nosili i voce i sokove i grickalice. i u oba menadzmenta smo sufinansirali kupovinu tv-a i pribora, tj. papira, flomastera itd. korisnici smo u kontinuitetu od 2004 do 2014, dogodine nastavljamo. ovo sto se desilo, je zaista prvi put, negdje je u lancu neko kiksao, ali mislim da nece biti problem ustanoviti sta se i kako zaista desilo. teska situacija kako za roditwlje tako i za kompletan menadzmebt.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.4.2015 15:17:36
M kao Mama
Sve je ovo pod velikim upitnikim, ja sam u subotu na FB stavila komentar za koji sam dobila nekoliko poruka da su moje FB frendice zgrožene, ipak moje mišljenje je moje i ja stojim iza njega,
salmonela je jako, jako opasna bolest, htjeli mi to priznati ili ne, negiranje ministra Lera da se ne radi o opasnoj bolesti, je u namjanju ruku zabrinjavajuće,
danas vidim ministrica zdravstva KS traži da se proglasi epidemija,
na sve to pitanje, ako je u hrani kako su bebe zaražene, budući da se pretpostavlja da bebe imaju svoju ishranu, ne vjerujem baš da su i kod njih bile makarone, ao je do makarona, jajaj i pavlake.
Kako god, ovo nije nimalo bezazlena situacija, i zaista se nadam da će djeca proći sa što blažim posljedicama.
U Srbiji je danas objevljeno da je 6 osoba umrlo od salmonele,
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.4.2015 17:05:54
mama2009
ja mislim da po FB i drugim drustvenim mrezama nema potrebe pisati svasta, kao prvo osudjivanje i bacanje ljage na ime direktorice JU DS, ona je odgovorna al dajte priliku zeni da vidi sta je i ko uzrok svega desilo se ok, desavalo se i u restoranima pa Boze moj... ova direktorica ima masu pozitivnih stvari koje je uvela u JU zasto to niko ne spominje ne mi so tipicne BOŠNJe kad valjas svi ste, cim gresku napravis kao da nikad nisi valjao fuj
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.4.2015 20:48:59
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: mama2009
ja mislim da po FB i drugim drustvenim mrezama nema potrebe pisati svasta, kao prvo osudjivanje i bacanje ljage na ime direktorice JU DS, ona je odgovorna al dajte priliku zeni da vidi sta je i ko uzrok svega desilo se ok, desavalo se i u restoranima pa Boze moj... ova direktorica ima masu pozitivnih stvari koje je uvela u JU zasto to niko ne spominje ne mi so tipicne BOŠNJe kad valjas svi ste, cim gresku napravis kao da nikad nisi valjao fuj
ljudi ne razlikuju odgovornost od krivice. a svi se u sve razumiju u sve kao i obično kod nas.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 9:26:00
M kao Mama
Na mom FB zidu mogu da pišem šta želim, za odgovornost je odgovorno lice koje je odgovorno, brate imaju ugovor kad ga potpisuju, valjda pored cifre pogledaju, šta su njihove obaveze, prava dužnosti,
nebitno nije tačno da niko ne pominje, ja ni u jednom momentu nisam osporila njenu stručnost, njeno zalagnaji i sl. menu je trn bio što je na press konferenciji izjavila da je o svemu obaviještena iz medija, da ne zna koji su vrtići, odnosno iz kojih vrtića su djeca, broj djece, da bi se pojavio snimak koji to pobija, sve da je i taj snimak fingiran, ne mogu da vjerujem da Dikretor/odgovorna osoba ne zna šta se dešava u vrtiću, pogotovo imajući u vidu ovu situaciju.
Druga stvar, to što sam pomenula Tužilaštvo, ako dotična nema oraha u džepovima, ne znam čemu panika, pa samo će im pomoći da otkriju da li im konkurencija, politika ili neko treći potura noge ili je zaista riječ o nećemu drugom.
I na kraju pitanje, da li bi isto mišljenje imale da ste vi sa djecom na Infektivnoj klinici.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:05:40
canim
A zasto se prica o epidemiji salmonele ? Ako je samo iz jedne kuhinje bakterija dosla i ako se tacno zna ko moze oboliti ne kontam zasto epidemiju? Jeli to znaci da imaju nove slucajeve oboljelih od salmonele koji nisu direktno povezani sa vrticem a na neki nacin prenijeli su im vrticka djeca?
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:15:00
dambolina
i meni je jako neobicno da se nekako odjednom povecao broj pogodjenih vrtica, neobicno mi je da niko iz djecijeg grada - u kojem je centralna kuhinja - nije obolio i neobicno mi je da su se tako dugo nakon konzumiranja obroka pojavili novi slucajevi. posebno jer je receno da je inkubacija 72 sata. nadam se da ce odgovarajuci organi detaljno sprovesti istragu i blagovremeno obavjestiti javnost.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:22:22
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: canim
A zasto se prica o epidemiji salmonele ? Ako je samo iz jedne kuhinje bakterija dosla i ako se tacno zna ko moze oboliti ne kontam zasto epidemiju? Jeli to znaci da imaju nove slucajeve oboljelih od salmonele koji nisu direktno povezani sa vrticem a na neki nacin prenijeli su im vrticka djeca?
jelde i tebi šega epidemija... i meni... niđe veze
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:24:29
bebaa
meni nije nešto jasno... zar epidemija nije nešto što se kao zaraza širi,prenosi s jednih na druge....ovo su trovanja,nisu prelazna....šta oni kriju pod tom epidemijom....
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:42:05
Finepex
IZVORNA PORUKA: bebaa
meni nije nešto jasno... zar epidemija nije nešto što se kao zaraza širi,prenosi s jednih na druge....ovo su trovanja,nisu prelazna....šta oni kriju pod tom epidemijom....
Koliko sam ja skontala bez obzira kako su to oni "upakovali" nesta su djeca pojela, i ta neka hrana izazvala je trovanje. Ja jos nisam cula da je neko dobio trovanje sto se s nekim igrao.. Samo ono sta mene nervira, vec ako je proglasena epidemija, ako su se djeca otrovala od hrane. Zasto ne kazu sta su jeli? Da se i drugi pricuvaju. ne nego ovako ispada, eto salmonela, zbog tamo.."djecije" igre. Zna se kako i gdje se razvija salmonela.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:42:07
canim
Meni nema smisla da ministarstvo zdravstva trazi da se proglasi epidamija osim ako nemaju novih slucajeva oboljelih a prenosnik da su vrticka djeca. Sad jos jednom procitah onaj tekst na klixu o salmoneli, kontam nesto nisam dobro skontala i evo sta pise o nacinu prenosa
"Uobičajeni izvori salmonele su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. Salmonela se uglavnom prenosi proizvodima životinjskog porijekla, a čest način prenošenja na ljuski kokošjih jaja i putem mlijeka. Međutim, salmonela se može prenijeti i putem druge hrane, pa i sa drugih zaraženih površina i kontaktom sa zaraženim ljudima"
Zar se stvarno salmonela moze prenijeti kontaktom sa zarazenim ljudim ili ovi pretjeruju
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:44:59
Finepex
IZVORNA PORUKA: dambolina
i meni je jako neobicno da se nekako odjednom povecao broj pogodjenih vrtica, neobicno mi je da niko iz djecijeg grada - u kojem je centralna kuhinja - nije obolio i neobicno mi je da su se tako dugo nakon konzumiranja obroka pojavili novi slucajevi. posebno jer je receno da je inkubacija 72 sata. nadam se da ce odgovarajuci organi detaljno sprovesti istragu i blagovremeno obavjestiti javnost.
Sta god su malisani pojeli iz te kuhinje, nemoze biti da sam kuhar te neke kuhinje ne pojede "zalogaj". ja ipak mislim da je nesta koristeno od nasih prehrambenih proizvoda, da se nebi pravila hajka od tog i tog prehrambenog proizvoda zaraza salmonela, ispalo je, takva prica, da se sada lopta baca na nesta drugo. Nije niko budala, zna se gdje se salmonela razvija.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:46:44
Finepex
IZVORNA PORUKA: canim
Meni nema smisla da ministarstvo zdravstva trazi da se proglasi epidamija osim ako nemaju novih slucajeva oboljelih a prenosnik da su vrticka djeca. Sad jos jednom procitah onaj tekst na klixu o salmoneli, kontam nesto nisam dobro skontala i evo sta pise o nacinu prenosa
"Uobičajeni izvori salmonele su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. Salmonela se uglavnom prenosi proizvodima životinjskog porijekla, a čest način prenošenja na ljuski kokošjih jaja i putem mlijeka. Međutim, salmonela se može prenijeti i putem druge hrane, pa i sa drugih zaraženih površina i kontaktom sa zaraženim ljudima"
Zar se stvarno salmonela moze prenijeti kontaktom sa zarazenim ljudim ili ovi pretjeruju
Dobro pa nisu rekli da se moze prenijeti kihanjem ili kasljanjem, da covjek treba staviti ruku na usta ako zijeva da slucajno nebi nekoga necija klica iz usta zarazila.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 28.4.2015 10:49:45
LieToMe RR
Kako se prenosi Ljudi se inficiraju salmonelom kada progutaju bakteriju. To se može dogoditi kada se jede kontaminirana hrana koja nije potpuno skuvana ili koja je zagađena posle spremanja. Salmonela se može preneti s osobe na osobu i kada inficirana osoba ne opere dobro ruke posle upotrebe toaleta. Oni koji rade sa hranom ili zdravstveni radnici koji imaju infekciju mogu inficirati hranu za vreme pripreme ili dok hrane pacijenta, ukoliko nisu prethodno dobro oprali ruke.
Hrana u kojoj je ima Salmonela se obično može naći u prehrambenim proizvodima životinjskog porekla, kao što su jaja, proizvodi od jaja, meso, proizvodi od mesa, nepasterizovano mleko i drugi nepasterizovani mlečni proizvodi. Kuvanjem i obradom hrane, bakterija salmonele se može efikasno uništiti. Uprkos tome što je infekcija salmonelom najčešća posle konzumiranja zaraženog pilećeg mesa ili jaja, u poslednjih nekoliko godina primećeno je da se lekarima javlja sve veći broj osoba zaraženih pomenutim bakterijama iz voća i povrća. Američki stručnjaci su ustanovili da voće i povrće ne mora uvek da bude zdravo za jelo. Može da bude zaraženo bakterijama salmonele i ešerihije koli, i tada postaje opasno, baš kao i meso. Preciznije, voće i povrće s tim bakterijama može da izazove više štete kod ljudi od, na primer, nedovoljno pečenog pilećeg mesa ili jaja zaraženih tim istim bakterijama.
Salmonela i u vodi Ćelije salmonele su pronađene i u stolici bolesne, ili prividno zdrave osobe ili životinje. Otkriveno je da većina domaćih životinja, uključujući stoku, patke, svinje, pse, mačke, kornjače i piliće, nosi ili prenosi salmonelu. Bakterija je pronađena i kod raznih vrsta divljih životinja. Preporučuje se dobro pranje ruku posle kontakta sa životinjama kako bi se sprečilo širenje salmonele. Zagađena voda je takođe mogući izvor infekcije salmonelom.
Malo guglala, ako laze google, lazem i ja. Mislim, ako se vec prica o epidemiji onda ocito da ima nesto vise od jela iz vrtica...