Visnja RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (23.4.2015 9:25:39)
|
"Klinka za infektivne bolesti u bolnici u Sarajevu bila je sinoć puna djece za koju se sumnja da su se otrovala hranom, bilo je strašno i roditelji su strašno uznemireni. Čekali smo po dva sata da nas prime, jer je to veliki broj djece i čeka se na pregled, iako su doktori stvarno radili. Moja kćerka je imala temeperaturu do 40, povraćala je i bolio je stomak", priča za Al Jazeeru Deniza Avdibegović Đipa, majka jednog od djeteta iz sarajevskih vrtića koji imaju simptome trovanja. Na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sinoć je primljeno 44 djece predškolskog uzrasta, a njih 18 je zadržano u bolnici, rekla je za Al Jazeeru Azra Dedajić, šefica Službe za odnose sa javnošću KCUS-a. "Mališanima je ukazana ljekarska pomoć i njihovo stanje se prati. Roditelji govre o salmoneli, ali ne možemo reći da li je to u pitanju, jer se sada rade analize i nalazi te čekamo rezultate, a to ne može biti u toku dana." Avdibegović Đipa, koja je svoju kćerku prvo odvela u Dom zdravlja koji su je uputili u bolnicu, kaže da je dosta djece uz pristanak roditelja otišlo kući. "Na infektivnoj je bilo i pet djevojčica koje idu u istu grupu u vrtiću kao moje dijete. Ja sam danas zvala naš vrtić i rekli su mi da je dosta djece dobro i da su jutros došli. Pretpostavljam da se radi o jednoj kanti hrane, možda majoneze. Po našim informacijama, djeca koja nisu dobro dolaze iz tri vrtića." Hrana u sarajevskim vrtićima Iz Javne ustanove "Djeca Sarajeva" za Al Jazeeru je rečeno da još nemaju informacija o čemu se radi. "Još nije potvrđeno da li je riječ o trovanju, a direktorica je trenutno na terenu kako bi saznali o čemu se tačno radi." Nedim Begunić, predsjednik Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja Kantona Sarajevo nije želio komentarisati ovaj slučaj, rekavši samo da će "sačekati da se utvrdi šta se desilo". Djeca u svim sarajevskim vrtićima jedu istu hranu. Kako prenose sarajevski mediji, hrana koja se servira svakodnevno se kontrolira, a samo jučer je pripremljeno oko 2.300 obroka. Svakodnevno se uzimaju i uzorci hrane te bi se i na osnovu toga trebalo moći utvrditi da li je hrana uzrok trovanja. Izvor: Al Jazeera i agencije
|
|
|
|