Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.8.2013 9:21:08
dambolina
Kod nas je svako dijete imalo svoju pregradicu za pelene, kremu i maramice. Ruksacici sa stvarima su bili svi zajedno, ali je sve bilo obiljezeno. Meni je to bilo OK.
Za mene, vrtic nije cuvaliste djece, vec odgojno obrazovna institucija. Za djecu u jaslicama i nije bas jer su oni mali, ali za ove starije sigurno jeste. Ja sam sa vrticima imala samo pozitivna iskustva i mislim da djeca mogu izvuci jako puno koristi iz boravka u njima.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.8.2013 9:27:43
HAHA
IZVORNA PORUKA: bebaa
eh da da vas pitam....juče pričala s jednom tetom koja radi u jaslicama ali ne našim nažalost....ona traži npr. da se sve dječije stvari obilježe imenom,čak i na pelenama napisati na svaku pojedinačno ime.......na flašicu dole na dnu staviti lakom za nokte ime i prvo slovo prezimena.....komplet dječija presvlaka,cuca za svaki slučaj mada ona mom nije predmet interesovanja..... ....pape....cijelo paklo vlažnih maramica,krema....... da li vi poznajete ta pravila i jesu li svugdje ista.....
bebo,na paket pelena,vlažnih maramica,kremu napiši ime djeteta,a tete obično napišu na pelenama pojedinačno kad pripremaju za presvlačenje,i stave na hrpu,tako im je jednostavnije,pogotovo ako ima puno djece,da u toku presvlačenja ne moraju izvlačiti iz paketa.Nije to loše za obilježavanje bočice,dok ne zapamte.Sretno
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 27.8.2013 10:11:30
aya 05
Kod nas se mjesecno nosi veliki paket pelena,kuhinjski ubrusi i krema za mazanje guze.Sedmicno paket vlaznih maramica.Presvlaka je u ormaricu gdje se odlaze obuca i jaknice,koji je obiljezen imenom djeteta.Na flasicu napišem ime djeteta flomasterom.I sve je super funkcionisalo u jaslicama.Mi sada prelazimo u vecu grupu pa cemo vidjeti.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 10:15:21
Mrvica_83
Zene pozdrav Trebam malu pomoc ? Drugarica ima curicu od 4 godine koja ide u drzavni vrtic .. prije neki dan je imala incidentnu situaciju jer tete nisu prijavile da je dijete povrijedjeno ( udarac u glavu ispod kose ) samo su rekle da je taj dan bila jako nemirna itd. .. Kad je drugarica dosla kuci i skinula curicu da je presvuce na ramenu je primjetila modricu koja je tacno odgovarala stisku sake odrasle osobe a koju nije imala prije polaska u vrtic to jutro Nakon toga dvije mame cija djeca takodjer idu u istu ustanovu su je nazvale da pitaju sta se desilo jer su im njihova djeca ispricale svoju varijantu dogadjaja .. Drugarica je ujutro otisla u obdaniste i sve rekla uciteljici ali nije dobila nikakav odgovor vec negiranje i sl. Kako je cula to nije prva primjedba na ovu vaspitacicu .. Da upotrebljava fizicku silu nad djecom .. Kome se mozemo obratiti ? Pisanim putem naravno? Uprava konkretnog vrtica ? Ili ?? Dodatno problem usloznjava jer je djevojcica inace tesko prihvatila polazak u vrtic / skoro godinu dana je trajao njen strajk i sad je ovo usloznilo situaciju jer se ponovo odvija faza placa , odbijanja polaska ujutro i slicno .. Ako neko ima savjet bilo bi sjajno ! Hvala
24.10.12 Jedan anđeo 26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 10:39:51
Lady26
Trebalo je reagovati odmah, po meni je sad 'kasno', i nikakav pismeni put nego prvo popricati sa glavnom odgajateljicom, ako ne pomogne, zvati/otici u Upravu... Koji je vrtic u pitanju?
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 10:56:11
Mrvica_83
Vjestice popricala je sa odgajateljicom odmah sutra ujutro jer je bilo kasno da ide nakon dolaska kuci u Cetvrtak / proslo je radno vrijeme .. Pokazala joj je modricu , pitala kako je nastala .. Teta nije imala odgovor sem da je dijete bilo nemirno .. Ok bila nemirna ali objasnjenje povreda je izostalo LadyU pitanju je vrtic Masnica ..
24.10.12 Jedan anđeo 26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 15:31:26
Full Moon
E, grozno, jadno dijete, ne daj Boze da je mojoj tako, cini mi se da bih u onoj huji nasrnula na tu tetu Cuh i nekih prica o uciteljicama u skolama, da su pojedine babaroge, da vriste na djecu i slicno, pa stvarno uzas
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 16:24:26
ElmaB
IZVORNA PORUKA: Mrvica_83
Vjestice popricala je sa odgajateljicom odmah sutra ujutro jer je bilo kasno da ide nakon dolaska kuci u Cetvrtak / proslo je radno vrijeme .. Pokazala joj je modricu , pitala kako je nastala .. Teta nije imala odgovor sem da je dijete bilo nemirno .. Ok bila nemirna ali objasnjenje povreda je izostalo LadyU pitanju je vrtic Masnica ..
Mašnica! Moja djecu idu u Mašnicu(već šest godina smo tamo) iskrena da budem jako sam iznenađena tom pričom i uopšte nisam sigurna da je u pitanju odgajateljica. Dešava se da moja djeca dođu sa modricom, sin se povrijedio u vrat i čak smo bili u bolnici, ali pošto ja znam da ih ni u kući ne mogu smiriti, onda isto tako znam šta rade u vrtiću. Vjerujem da je dijete dobilo modruicu ali ipak mislim da je u pitanju kontakt sa drugim djetetom. Ja u tom vrtiću znam poeimenično sve i jednu odgajateljicu, i vjeruj da ne postoji niti jedna od njih na koju bih i posumnjala da je u tsanju da udari dijete a kamoli da kažem, da to je tačno. Žao mi je djeteta, ali opet ponavljam sigurna sam da je u pitanju udracas od strane drugog djeteta.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 20:53:23
Mrvica_83
ElmaB Problem je sto modrica na ramenu tacno odgovara stisku sake odrasle osobe .. Nikako djeteta Meni ja drago da ti imas pozitivno iskustvo eto i njeno je bilo takvo do proslog Cetvrtka Vidjet cemo sta dalje .. Svim zenicama hvala na odgovorima ..
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 21:04:33
Visnja RR
a kakve su verzije druge djece???
jer modrica ne mora biti zbog grubosti vaspitačice...
ja sam nedavno napravila modricu mojoj A jer je zapela za štrik za preskakanje i zamalo pala ... uhvatila sam je jako izmad lakta i zaustavila ali je imala baš ružnu modricu...
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 1.9.2013 21:20:01
hanabanana
Dijete od 4 godina bi trebalo znati prepricati sve sto se desilo. Ali dijete treba ispiitati na pravi nacin ne stavljajuci joj odgovore u " usta ". Odnosno nikako reci: da li te je ovo teta jako pritisnula za rame? Jer time joj se u biti kaze da je modricu napravila teta, nego pitati: imas modricu na ramenu, mozes li se sjetiti od kud ti?
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 2.9.2013 11:02:06
Emmy
Moja mladja kcerka jutros polazi u vrtic kod istih uciteljica kod kojih je bila i starija tako da mi je to malo olaksanje, jer ne znam kako ce dijete prihvatiti novu sredinu. Mi smo je jako dugo pripremali i pozitivno pricali o vrticu, tako da je ona jutros sama stavila ruksak, obula patike i cekala mene da se spremim ispred vrata, toliko je bila nestrpljiva. Kada smo dosli u vrtic odvijala se cijela drama zbog jedne djevojcice koja je s njom u grupi koju niko nije mogao "savladati". Dijete je majka ostavila i otisla (logicno, zena ode na posao), a malena je vristala iz sveg glasa i bacala se, dok su ostala djeca posmatrala, a moja malena je usla u vrtic bez problema, mada sam vidjela po njoj da je to bilo nevoljko, zbog tog "incidenta". Meni nije bilo prijatno, a kamoli djetetu koje prvi put tu dolazi. Da mi je neko pricao ne bih mu vjerovala, ali posto sam sama bila svjedokom da se dijete istrgnulo uciteljici, istrcala je vani (pri tome sve vrijeme vristi), mi smo je svi ganjali vani da je stignemo, ja sam je jedva uspjela uhvatiti i moliti je da se vrati, ali ona se toliko otimala, a ja sam se bojala da je jace stisnem da je ne ozlijedim, medjutim uspjela sam je nekako primiriti dok je nije uciteljica preuzela. Vjerujte da uciteljicama nije nimalo lako boriti se sa djecom, ja ne znam sta bih da je moje dijete u pitanju, jos nikada nisam dozivjela ovakvu reakciju na vrtic bilo kojeg djeteta a vec se "druzimo" 4 godine. Mene su onda drugi roditelji poceli smirivati misleci da je moje dijete u pitanju, ali ja sam samo izasla u susret uciteljicama, jer sam bila najbliza ulazu kad se ona istrgnula i htjela sam pomoci. Ni sama ne znam sta da mislim o ovome, imala sam srecu da mi djeca ne prave ovakve "epizode", mada kada su ovakve stvari u pitanju nije lako ni roditeljima ni uciteljici.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 2.9.2013 17:25:04
Mrvica_83
U principu sutra ujutro je majka odmah otisla u vrtic i zahtijevala da teta objasni kako su povrede nastale .. Medjutim nije dobila pravi odgovor a kroz pricu druge djece a kasnije i razgovor sa djevojcicom ustanovljeno je da je vaspitacica povukla za rame sto je uzrokovalo pad djeteta i ozljedu na glavi / ispod kose .. Niti je u pitanju majka koja pravi problem ako dijete u igri dobije neki udarac i slicno i koja bi reagovala na prvu a niti je djevojcica neko razulareno dijete koje ne mozes kontrolisati .. Njeno ponasanje i kad je bila u periodu adaptacije nije bilo agresivno nego se sastojalo od odbijanja hrane , aktivnosti i slično . Iako nije napravila dokaz u vidu fotografija obratit cemo se Upravi vrtica pa ici i dalje ako bude trebalo ..
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 3.9.2013 9:09:22
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Mrvica_83
U principu sutra ujutro je majka odmah otisla u vrtic i zahtijevala da teta objasni kako su povrede nastale .. Medjutim nije dobila pravi odgovor a kroz pricu druge djece a kasnije i razgovor sa djevojcicom ustanovljeno je da je vaspitacica povukla za rame sto je uzrokovalo pad djeteta i ozljedu na glavi / ispod kose .. Niti je u pitanju majka koja pravi problem ako dijete u igri dobije neki udarac i slicno i koja bi reagovala na prvu a niti je djevojcica neko razulareno dijete koje ne mozes kontrolisati .. Njeno ponasanje i kad je bila u periodu adaptacije nije bilo agresivno nego se sastojalo od odbijanja hrane , aktivnosti i slično . Iako nije napravila dokaz u vidu fotografija obratit cemo se Upravi vrtica pa ici i dalje ako bude trebalo ..
Meni nešto jako smeta.....gdje ćete ići dalje i sa kojim osnovama?! Da li su pitali dijete šta se desilo? I na koji način su pitali?! I kakva je priča druge djece koja imaju 4 godine?! Možeš si misliti?! Ne kažem ja da se to nije desilo, da ne govorim da se tako što ne smije apsolutno desiti, ali hadje malo popričajmo prvo sa svojom djecom.
Ja sam imala sličnu situaciju prošle godine, moje dijete je imali 4 godine i par mjeseci. Ja sam u vrtić došla sa argumentom, koje je i razgovor sa dijetetom potvrdio. ( razgovor je obavila starija voditeljica grupe i jasno je bilo da dijete ne laže )
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 9.9.2013 14:54:00
veeseelaa
E, grozno, jadno dijete, ne daj Boze da je mojoj tako, cini mi se da bih u onoj huji nasrnula na tu tetuuser posted image
isto no treba s djetetopm popričati, što reče hanabanana ne stavljati riječi u usta nego pitati odakle modrica i co a ako je teta zaista povrijedila dijete a nema valjano opravdanje za isto, u smislu kojem je Višnja pričala onda postupiti po naprijed citiranom ja se fkt vama divim kako ste smirene i fine, svaka vama čast proučite nešto ili...???
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 9.9.2013 20:52:13
Mrvica_83
Zene nije mi bila namjera da otvaram rasprave bilo kakvog oblika .. Pokusavam pomoci prijateljici .. Za koju znam kakva je majka i osoba a odlicno poznajem i njeno dijete .. Cemu sad rasprava tipa jel dijete izmislilo nesto da napakosti teti ako je ustanovljeno da povreda odgovara djelovanju odrasle osobe ? Majka ima dovoljno iskustva da procijeni povredu jer dijete ide u vrtic vec pune dvije godine i imala je dosta situacija na osnovu kojih moze suditi ..Naravno da nisam apriori za to da se osudi odgajateljica ali nisam ni za to da se zatvaraju oci pred svakodnevnim povredama duznosti i obaveza osoba koje su zaduzene za najmladje clanove drustva .. Nemojmo omalovazavati spoobnost cetverogodisnjaka da ispricaju sta su vidjeli ,pogotovo jer se desilo na nacin da su majke dvoje djece nazvale prijateljicu da pitaju i vide sta se dogodilo ? Dakle niko nikome nije stavio rijeci u usta nego su djeca majkama u svakodnevnom razgovoru o desavanjima u vrticu rekle svoje vidjenje dogadjaja jer su bile prisutne .I sasvim slucajno se obje price podudaraju / na kraju i sa verzijom curice kojoj se to dogodilo ? Moguce je da je u pitanju zavjera cetverogodisnjaka koji su se potrudili da naprave modricu koja bi bila u prilog njihovoj prici .. Moja drugarica je reagovala tako kako jeste .Previse blago . Ja znam kako bih i kako cu kad uz Boziju pomoc docekam svoju princezu !