Gigana -> Da li ste imali problema sa pogresnim dijagnozama u trudnoci? (28.9.2007 14:44:07)
|
Curke, da li ste imale problema sa pogresnim dijagnozama u trudnoci? Da li vam se desilo da vas doktor NA SMRT UPLASI, a nakon toga se uspostavi da je sve u najboljem redu sa bebom. TMeni se desila takva stvar. Trenutno sam u 31. sedmici trudnoce. Problem koji se javio u mom slucaju je bio moj posljednji pregled (u 30. sedmici) u Zavodu za zastitu zena i materinstva u Skerlicevoj kod dr. Majde Slakovic (kod nje me poslao dr. Masic, jer je on na godisnjem, a inace mi on vodi trudnocu i sa njim sam prezadovoljna). Zena mi rekla da mi se beba slabo razvija, da joj je glavica puno veca u odnosu na tijelo i da beba ima lijena crijeva (hiperehogeno tanko crijevo), sto sve ukazuje na neku genetsku anomaliju. Onda mi rekla kako ona srijedom radi privatno kod Mehmedbasica i kako bi ona najvise voljela da me pogleda na 4D ultrazvuku, pa ako nade jos neki marker, onda bi me ostavila u bolnici i radila mi amniocintezu. Ni sama ne znam kako sam izasla iz njene ordinacije, jed do tog momenta je svaki moj pregled kod dr. Masica bio uredan. Odmah sam u panici nazvala muza i ne cekajuci ni trena vise, otisli smo na 4D ultrazvuk kod dr. Mehmedbasica, jer ga on jedini ima u privatnoj praksi. Covjek pogledao bebu i rekao nam da je sve u savrsenom redu i da nema nikakvog razloga za brigu. Pregledao i srce i ostale organe, i fizicki izgled bebe i sve ostalo sto je bilo potrebno i rekao da nam da je beba skroz u redu, da je napredna i cak krupnija (a dr. Slakovic rekla da se beba slabo razvija). Njegove mjere se uopste nisu poklapale sa njenim mjerama. Dva dan kasnije sam saznala da je jos jednoj zeni u osmom mjesecu trudnoce rekla identicnu stvar kao i meni, s tim da joj je jos rekla da beba ima Daunov sindrom (samo na osnovu ultrazvucnog pregleda) i trazila i od nje da joj dodje privatno u ordinaciju. Nakon toga, ta zena je otisla drugom doktoru koji je rekao da je sve u redu sa bebom. Zena je rodila prelijepog sincica, koji je savrseno zdrav i napredan. Na kraju, sta reci. Savjetujem svim buducim majkama da nikada ne uzimaju dijagnozu jednog doktora kao tacnu, vec da obavezno potraze druga misljenja. Ne dozvolite da vas nekoliko recenica jedne doktorice pokosi, kao sto su mene pokosile, pa mi je pritisak bio 170/100 ( a inace mi je nizak), pa sam se sva tresla i nisam mogla disati od placa i suza. Moglo je biti svasta i sa mnom i sa bebacem. Ova doktorica zasluzuje da je se tuzi, ali vaznije od toga je upozoriti druge mame da se moze i ovo desiti, ali ne posustajte.
|
|
|
|