panjičak -> RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka (14.12.2015 14:29:38)
|
Hvala svima na lijepim željama. Juče je bio ET.Vratili su tri embriona.Toliko ih je bilo. Lično smatram da je to dobro za moje pozne godine.Vidjela sam juče da dvije mlađe žene nisu čak ni jednu jajnu ćeliju imale za oplodnju. Želim da kažem svima vama koji idete u proces VTO sljedeće. Ja sam prošli put imala neuspješan VTO , takođe sa tri embriona.Bila sam sigurna da je neki problem do mog organizma, jer nemoguće da svi nisu valjali, a svi su izgledali dobro. Dokrorica iz MedicoS mi je dala da uradim dodatne nalaze na urođene i stećene trombofilije. Ispostavilo se da imam obije mutacije urođenih trombofilija koje utiču na spontani, ali rjeđe i na implantaciju. Mislim da je veći problem pozitivan ANA.To su anti nukleana antitijela.Zapravo se radi o velikoj aktivnosti imunog sistema koji i embrione prepoznje kao napadače i bori se protiv njih.na dan aspiracije , hematolog mi je prepisala Pronison(za smanjenu aktivnost imunog sisema )i rekla mi je da sam trebala početi ranije piti, a nalaz je tek stigao dan prije aspiracije. Sve u svemu, ovo je slučajno vidjela hematolog, a ginekolozi se puno ne bave s njim, a ja sam prilično sigurna , na osnovu svih saznanja, da je to veliki uzrok neplodnosti. Izvinite što dužim, ali molim vas da same tražite da radite sve ove nalaze ,a ne da radite jedan pokušaj VTO, pa ako ne uspije, onda će vam dati i ostale nalaze da uradite. Da sam ja to znala, ne bih išla u prvi pokušaj bez svih nalaza. Pozdrav svima[sm=bravo.gif]
|
|
|
|