Hanady RR
|
anđelo...pa biraj :) CARSKA TORTA (ČOKOLADA) Sastojci: Tijesto: 8 jaja 180 gr šećera 100 gr mljevenih oraha + 80 gr brašna, pola praška za pecivo 30 gr kakao praha Fil: 5 jaja 220 gr šećera 220 gr čokolade za kuhanje 220 gr margarina 1 zamrznuta narandža (može i bez nje) Glazura: 100 gr čokolade za kuhanje, malo vode, šećera i margarina (Zagrijavati dok se čokolada ne istopi) 1 kesica šlag pjene Izrada: KORA: Ulupati bjelanca, dodavati šećer, zatim 1 po 1 žumance. Izmješati orahe, brašno, prašak za pecivo i kakao, pa postepeno dodavati u šato. Tepsiju obložiti masnim papirom, istresti tijesto i peći u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi dok se rub kore ne počne odvajati od tepsije. Ohlađenu koru izrezati na 3 dijela. FIL: Umutiti jaja i šećer u gust šato. Kuhati u šerpi na pari dok se fil ne zgusne. Ubaciti čokoladu izlomljenu na komadiće i miješati dok se čokolada ne istopi. U ohlađen fil umiješati margarin i izrendanu zamrznutu narandžu. Kore malo navlažiti prokuhanom i ohlađenom vodom sa šećerom uz dodatak malo ruma ili soka od narandže. Filovati kore i okolo. Preliti ohlađenom glazurom, a kad se glazura stvrdne, ukrasiti šlagom. Azure čokoladna Kore: Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4) Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera. Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem. Reform: Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin) Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih. krema: 10 žumanaca 200 gr Åšećera u prahu 3 rebra čokolade ( možeš I više malo) 250 gr putera 3 kašoke crne kafe ili ness kafe Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi… Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš… TORTA TEODORA Sastojci: Za prvu koru (tamna kora): 8 jaja 8 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 4 kasike prezle 1 kasika kakao-a Za drugu koru (bijela kora): 5 jaja 5 kasika secera 150g sjeckanih oraha Za fil: 5 zumanjaca 250g secera u prahu 150g cokolade za kuhanje 3 supene kasike kuhane kafe 250g putera I KORA Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa. Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora. Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore. II KORA Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio. FIL Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe. U hladno dodati umucen puter. Slaganje: tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil JAFFA TORTA dug je proces pravljenja al se iplati svaka minuta vjerujte ... bomba je sastojci: 12 jaja 12 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 3 kasike krusnih mrvica, ja sam stavljala prezlu zuti fil 1 litar mlijeka 4 pudinga od vanilije 200 g secera 1 margarin smedji fil 200 g secera 1,5 dl vode 200 g mljevenih oraha 1 cokolada za kuhanje 1/2 maslaca nadjev 3 kutije jaffa keksa 2 sokica dvojni-c (ja sam uzela dzus od narance) priprema: kore: napraviti 4 kore i to - umutiti 3 jajeta sa 3 kasike secera. dodati 3 kasike mljev. oraha i 1 kasiku mrvica. lagano umijesati i peci na oko 200 stepeni pola sata. tako svaku koru zasebno zuti fil: napraviti puding od mlijeka i praska za puding. ostaviti da se ohladi (ne mora bit ledeno) i dodati secer i margarit, pa ponovo dobro umutiti smedji fil: prokuhati secer s vodom da se napravi kao agda, dodati zatim orahe i istopljenu cokoladu. kad se ohladi dodati maragrin i umutiti. torta se pravi ovako: -na tablu staviti jednu koru, premazati je dijelom zutog fila. -po zutom filu sloziti keks prethodno umocen u sok, pa premazti keks zutim nadjevom (najbolje je samo da popunite rupice izmedju keksova, jer vam nece moci biti zutog fila ako stavljate puno) -prekriti drugom korom i premazati polovinom smedjeg fila -staviti trecu koru ponoviti postupak kao i sa prvom: zuti fil, keks, zuti fil -staviti cetvrtu koru i premazati ostatkom smedjeg fila -ostavite malo zutog fila na kraju da tortu premazete okolo. -ukrasite po zelji
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.'' H- 25.6.2006 F-12.2.2009
|