anandi -> RE: Gradite li kucu (uređujete stan)? (18.2.2016 11:54:08)
|
pony prvo da ti zazelim srecu i aBd da prodete sto jeftinije [sm=bravo.gif] Kao sto ti kaze Blue rose grubi radovi su najjeftiniji dok ovi fini (zavrsni) istiskuju dosta novca. Ja sam inzinjer gradevine i promatrala sam dosta tih radova...nedavno mi je brat nadogradivo sprat, 64kvadrata i prosao je jeftinije od 30 000KM. Draga sve ti zavisi sta ti hoces, npr. mozes kupiti kuhinju u trznim centrima (recimo FIS) po cijeni od 300-400KM a mozes pravit po mjeri po cijeni 700KM, mozes kupiti na pijaci kanjise za store za tri sobe po cijeni cca 70KM a mozes uzeti one trake kao u poslovnim prostorima po puno vecoj cijeni i preko 100KM, pa imas i plocice koje su komad 1,5KM a imas i po 3,0KM. Ovo sto kaze Bluerose koliko god da predvidis dodaj jos toliko, to je ziva istina ali ako ces ti traziti posebno radnike za sve pojedinacne radove. Moj savjet ti je da nadete neku manju firmu (5-6 radnika) ima ih dosta i da ih angazujete za sve poslove na prvi mah mislit ces da ti je skupo ali u konacnici se isplati. Navest cu ti primjer gradnje moj kuce, sto se tice zidanja angazovali smo par rodaka i komsija (kontajuci da cemo proci jeftinije), sve je nesto islo kilavo, ja sam im kuhala pa kad je vrijeme obroka ne ustaju po dva sata...al dobro zavrsili to, vrijeme da se razvodi voda, nasli "dobrog" majstora koji je skoro dvije sedmice razvodio vodu na dva zida i krtikovo zidare da nisu zidovi pravi. Poslije smo nasli keramicara koji je kritikovo i zidare i vodoinstalatere[sm=smiley36.gif] sve im nesto treba, i kad odes da kupis vratis se bez 100KM a u sustini nista im nije ni trebalo. Na kraju kad sam izracunala sve troskove i troduplo duplo vise nego sam planirala. Zato najbolje je naci firmu, oni dodu pogledaju kazu svoju cijenu i nemas brige da ce im nesto falit, ay ti dodes i samo ih nadgledas. Sretno
|
|
|
|