Chuchi -> RE: Gradite li kucu? (2.6.2009 13:32:55)
|
Prije svega zelim vam da sto prije napravite svoju kucicu, svoj dom, i da budete sretni i nafakali u njoj! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Sto se tice materijala: Cijene nekretnina padaju u posljednjih par mjeseci, tj. odkako je pocela ova ekonomska kriza! Samim tim opadaju i cijene materijala! Ja sam prije dvije godine renovirala potkrovlje, i ulozila oko 10 000 na gradjenje, s tim da nisam mijenjala stolariju, samo uradila izolaciju iznutra, spanske zidove, laminat, glazuru, sve u svemu, napravila od potkrovlja novi stan, koji se ni izbliza ne moze prepoznati. Majstore nisam placala, sve smo uradili moj muz i ja, ko sebi! Najsitniju tackicu sam isplanirala do detalja i finirala je sto je najbolje moguce. Nijedan mi majstor tako ne bi uradio. Cijena spanskih zidova, tj. kvadrat zida je oko 20KM. Cijena kvadrata izolacije, sa ugradnjom stiropola i malterisanjem, i krecenjem je oko 100KM. Ja sam imala oko 100 kvadrata tog stiropola (mozda i vise ne mogu se sjetit) znaci ti sad pomnozi. Zidovi i plafoni su sve u spanskom stilu, pa pomnozi i to. Boja koju sam stavljala na zidove, oksidna, je 35KM 2l, i pokriva 8 kvadrata. Stolarija pvc je duplo jeftinija ali i duplo losija od drvene, i nosi sa sobom jos dosta stvari koje ti mogu zakomplikovati zivot u stanu. Pocevsi od vlage, nepropusnosti zraka, tj. prirodne ventilacije.. itd. Znaci moj ti je savjet drvena stolarija, koliko god kostala, ipak ce ti trajati mnogo mnogo duze nego pvc. Najskuplje ti je kupatilo, definitivno. Ja se raspisa nadugacko, poslacu ti slike svojih radova pa ces vidjeti kako to izgleda, i na kraju kad sam sacunala, mozda bi me jeftinije i jednostavnije izaslo da sam nanova gradila potkrovlje nego sto sam istemala tamo, pa zazidala ovamo, srusila tamo, pa napravila ovamo... itd Zelim vam srecne radove, jos jednom! [sm=bravo.gif]
|
|
|
|