muaaa -> RE: Kada u skolu??? (24.2.2013 14:30:47)
|
IZVORNA PORUKA: novi kolacic Ja se ne slazem... Moja kcerka je u vrticu vec imala engleski jezik i pjesmice razne ucila svakodnevno i bila u vrticu do 17 sati, jer do tad radimo. Dala sam je u skolu nesto ranije jer se sad desava isto...Prvi je razred kao i vrtic, razlika je jedina sto mora napisati red slova dnevno. I u vrticu je uciteljica se trudila zadnju god.da im zadaje neke sitne zadace-da nauce imati obavezu. Mozda je to od skole do skole, neki tvrde da su djeca preopterecena. Moja kci ide u KSC i od uciteljice dobije za zadacu jedan red slova i nesto da oboji. Ili pjesmicu koja joj je toliko lagana za njen mozak da je nauci u produzenom dok dode kuci. A produzeni obozava, nosi igracke tamo i igraju se kao u obdanistu. Jedina je razlika sto uci da bude mirna da sjedi na casu, sto joj je i inace potrebno, jer nije u stanju ni jesti s mirom. Al pusta ih uciteljica i da hodaju po casu i pricaju... Inace su mi rekle tete u vrticu da bi bila na gubitku jos jednu godinu s njima, jer je prevazisla svo gradivo i svarila. Inace, krenula je u vrtic vec sa 15 mj. i naucila na taj "stil" zivota. Mozda je tacno da je to krada djetinjstva djetetu kog inace neko cuva, pa ce biti vani cijeli dan al moja svakako ne bude do 17 sati s nama. I inace je skola 3 casa, do 15 do 11, ona to ni ne osjeti. smatram da smo postali previse osjetljivi, nad djecom drhtimo kao da su od stakla. Kako smo mi isli, pita vas. Ja sam krenula sa 6 god. - isto godinu ranije. Nije bilo hodanja po casu, price i td., neg sjedi mirno, pisi po stranice kosa/prava i kad zavrsis ruke oko stolice, iza leda. terorizam za ono sto nasa djeca sad prolaze! Nek se ljuti ko hoce, al danas se oko svega drami. Prije su djeca smjela sjediti i sa 5 mj., grasak jesti i sa 3 mj., nismo imali pojma da se kravljemlijeko ne smije piti prije godine dana, nisu se nosale vlazne maramice da se djetetu ruke obrisu prije jedenja smokija a da ne spominjem rezdelije koje sada propadaju jer djeca ne znaju sta su. JA sam se lomila na rolama a sad ja prva umotavam dijete u milion stitnika pa kad se negdje malo ogrebe drama! Skola...Isto drama. Sad mame nervne slomove dobijaju godinu dana prije upisa djece i nervozu prenose na djecu. Kako ce njihovo siroto dijete? Opustimo se malo...Nekadasnje generacije su i zdravije i spretnije bile i samostalnije [sm=bravo.gif] Koliko znam mi smo kretali od 7 god.u skolu.neko od 6,5 to je drugacije nego 5 god i 6 god.Zrelost je u pitanju.U prvom razredu je ok,ali vec kako idu dalji razredi sve je teze a djeca tek tada pokazuju onu nezrelost pa da je i jedna god.u pitanju. Ja nedramim,odgajam djecu kako sam ja odgojena nista drugacije. A zao mi je tog njihovog djetinjstva jer nemogu prozivjeti ni u blizu ovo sto smo mi i kako smo mi odrastali. I nemoze me niko ubjediti da skolovanje nije teze nego je bilo kad smo mi isli u skolu.Ili smo mi imali drugaciji kadar koji nas je ucio na drugaciji nacin negoli sada.Sa mnom roditelj nikada nije sjeo da ispise zadacu.Ja sam do 5 sjedila i pomagala mojoj djeci jer nisu znali sami uraditi zadacu,jednostavno nisu znali.I ne samo da sam je sjedila vec znam nekolicinu roditelja koji su to radili....
|
|
|
|