Mya_81 RR -> RE: Fondant (6.2.2011 22:52:22)
|
IZVORNA PORUKA: bebacha Mya ako nije problem recept.cokoladna uvjek prolazi:) valjda cu uspjet to sa slamkama.to samo malo treba virit iz donje torte Evo post od Azure (s tim da naravno ne stavljas preko šlag jer ide fondant...završavaš tortu ili kremom ili buttercreamom, pa onda preko fondant...i ne stavljam rum ako je za djecu... IZVORNA PORUKA: Azure O hayidi ja strasno volim kad jutro zapocne "slatko". Vec mi voda na usta ide. Strasno volim kolace, cokoladne posebno. Ja cesto pravim cokoladnu tortu koja moze u kombinaciji orah, ljesnilk, badem zavisi sta volis. Nije komplikovna (tj. bila je pa sam je ja prilagodila sebi cisto zbog vremena. Ne znam da li vise volis kupovne kore ili da ih ti pravis. Ja vise volim praviti jer pravim vecu tortu. Ove kupovne su mi nekako male. Kore: Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja volim u kore dodati i malo ruma, bilo pravog bilo ekstrakt. Ako ces ekstrakt onda dodaj manje od pola bocice. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4) Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin secer, ja opet stavim malo ruma, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera. Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i oplet malo ruma . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem. Ponekad prije fila dodam slatko vrhnje (koristim Hopla vrhnje od 200 mililitara), premazem tanko pa onda fil, kora fil... do kraja i na kraju izdasna COKOLADNA GLAZURA. . E ti mozes staviti i glazuru od vrhnja (oli šlaga) i ukrasiti je kako volis. Ja je obicno ukrasim tako sto pospem oraha ili... postranice torte i malo da predje gornje rubove. Nekada dodam polovice jezgre oraha ili listice badema, zavisi sta koristis. eto ako ti se dopadne (moji je svi vole a ja posebno i ne bude ti komplikovna za praviti (a nije zaista) zelim ti sladak i ukusan dan sa dragim
|
|
|
|