RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


milenium -> RE: Fondant (4.10.2011 20:20:27)


IZVORNA PORUKA: ElmaB

Fondat:

Otopiti fruktozu, pa kada skroz postane tečna, dodati 1 supenu kašiku glicerinanu želatinu, te[/color] 3 kašike vode. Malo prokuhati te sipati u posudu u koju ste stavili 750 gr štaub šećera. Miješati malo kašikom a zatim postupak nastaviti rukama,dok ne dobijete glatku, ne ljepljivu masu. Ovaj sam fondat ostavili bijel, jer mi tako treba, a ujutro pravim plavi pa ću i tu postaviti slike. Fondat sam bojila četkicom, jer nemam baš jaku kvalitetnu crnu boju, pa prilikom miješanja u fondat dobijem sivu. Zato sam dijelove dipl. kape ofarbala četkicom.



elmaB[sm=bravo.gif] ti postala pravi majstor.hvala na detaljnom opisu,napokon netko da sve poslika i stavi.
'
samo još,kako se priprema ova želatina,piše ''dodat pripremljenu želatinu''?




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 20:24:50)

Želatinu u prahu potopiš sa 3 kašike vode, promiješaš i ostaviš da nabubri. Želatina izgleda gumena, baš nabubri. Ako je stavljaš u vruće jelo miješaš dok se ne istopi, a ako u hladno onda par sekundi u mikrovalnu da se otopi. Ako koristiš u listićima želatinu onda listiće staviš u posudu i potpunu pokriješ vodom, tj. potopiš. Isti je postupak ako miješa u toplo ili hladno jelo.




milenium -> RE: Fondant (4.10.2011 20:46:28)

a ako je koristim za kolače,npr za u kremu?
i ide li 3 žlice hladne vode ili vruće za fondat i isto tako za kolače,ide li hladna voda ili vruća preko želatine?




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 20:50:13)

Hladna voda uvijek za želatinu.




D_K -> RE: Fondant (4.10.2011 21:03:59)

IZVORNA PORUKA: Hannan

Evo moje tortice :)

[image]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/image]


Hannan - torta je fantazija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




milenium -> RE: Fondant (4.10.2011 21:04:32)

ne znam u čemu sam pogriješila,jednom sam tako stavila želatinu da nabubri i bila je prerijetka(barem sam ja tada tako mislila da treba da to bude gusta smjesa) i ja je zbog toga stavim malo u frižder da se bar malo zgusne ali nakon friždera je bila tvrda kao kamen,nije se ni smiksati mogla,mogla sam je samo baciti[sm=smiley13.gif] jesam li je možda trebala odmah sasuti u kremu čim se rastopila tj nabubrila ili?




milenium -> RE: Fondant (4.10.2011 21:05:06)


IZVORNA PORUKA: D_K

IZVORNA PORUKA: Hannan

Evo moje tortice :)

[image]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/image]


Hannan - torta je fantazija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]



hanan [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]i ružice[sm=bravo.gif]




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 21:30:31)

IZVORNA PORUKA: milenium

ne znam u čemu sam pogriješila,jednom sam tako stavila želatinu da nabubri i bila je prerijetka(barem sam ja tada tako mislila da treba da to bude gusta smjesa) i ja je zbog toga stavim malo u frižder da se bar malo zgusne ali nakon friždera je bila tvrda kao kamen,nije se ni smiksati mogla,mogla sam je samo baciti[sm=smiley13.gif] jesam li je možda trebala odmah sasuti u kremu čim se rastopila tj nabubrila ili?


Vidi, želatinu potopiš sa 3-4 kašike vode i promiješaš, i onbda je ostaviš da nabubri. Ona se sva stisne i takvu "stisnutu" stavljaš u kremu. I da čim nabubri odmah je stavljaš u jelo.




milenium -> RE: Fondant (4.10.2011 21:49:32)

[sm=smiley31.gif] odmah idući put pravim neki sa želatinom.hvala[sm=smiley1.gif]




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 21:55:52)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




klemzi -> RE: Fondant (4.10.2011 22:01:55)

IZVORNA PORUKA: Hannan

Evo moje tortice :)

[image]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/image]
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




dush -> RE: Fondant (5.10.2011 9:26:16)

IZVORNA PORUKA: Hannan

Evo moje tortice :)

[image]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/image]




Wow, prelijepa torta!!!!!!!!!! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Hannan -> RE: Fondant (5.10.2011 12:20:51)

Hvala vam! [sm=smiley1.gif]




madam x -> RE: Fondant (5.10.2011 17:14:08)

 

[image]http://www4.slikomat.com/11/1005/itd-kamion.jpg[/image]





Hanady RR -> RE: Fondant (5.10.2011 17:23:37)

Hannan divna torta[sm=love.gif][sm=love.gif]
Čak mi se čini da je ovu elegantnu nekada naša palachinken napravila. Divno zaista, prelijepa je[sm=smiley1.gif]

Zinanina bome ti njega sredi...da su boje kao na onoj fotci bila bi vjerna kopija istoga[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Super[sm=smiley1.gif]




jasmin -> RE: Fondant (5.10.2011 17:30:21)


IZVORNA PORUKA: Hannan

Evo moje tortice :)

[img]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/img]

E masaallah!Odavno nisam vidjela ljepsu.




ElmaB -> RE: Fondant (5.10.2011 19:12:36)

Zinanina, svaka čast, predivan kamion.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




madam x -> RE: Fondant (5.10.2011 22:12:46)

Hvala...dobiti oblik kabine je bilo lakše nego što sam mislila, eh sad , detalji su se mogli i ljepše izvesti ( zaboravila kupiti želatinu, pa sam jedan dio fondana pravila od bombona i malo se namučila sa njim, stvarno je ovaj sa glicerinom neuporedivo bolji), točkove nisam bojala u crno, jer mi se nije dalo čekati da se boja osuši...ali u suštini sam zadovoljna.




SdZ -> RE: Fondant (5.10.2011 22:14:40)

Zeno, prekrasna torta! Svaka cast!




ElmaB -> RE: Fondant (5.10.2011 22:15:22)

Sviđa mi se, dobro si ga napravila. Ja nisam zadovoljna sa svojom "diplomskom" tortom, mada su ljudi oduševljeni. Slova su mi kriva i jestivi flomaster mi se malo topio jer je fondat bio skroz svjež, nije se nimalo osušio, nisam imala vremena. Ali ova što pravim 11. oktobra će biti izvrsna. Već imam sliku i znam da će biti extra!




madam x -> RE: Fondant (5.10.2011 22:27:43)

IZVORNA PORUKA: ElmaB

Sviđa mi se, dobro si ga napravila. Ja nisam zadovoljna sa svojom "diplomskom" tortom, mada su ljudi oduševljeni. Slova su mi kriva i jestivi flomaster mi se malo topio jer je fondat bio skroz svjež, nije se nimalo osušio, nisam imala vremena. Ali ova što pravim 11. oktobra će biti izvrsna. Već imam sliku i znam da će biti extra!


I ja sam uvijek najkritičnija prema sebi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ...važno je da su kupci zadovoljni, ne bi valjalo da je obrnuto.





ElmaB -> RE: Fondant (5.10.2011 22:30:25)

Jesu, oni su prezadovoljni, mada se meni zaista ne sviđa sama diloma, ali hajd...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




zeze -> RE: Fondant (5.10.2011 22:34:40)

Svaka cast zene [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ElmaB hajde nam stavi sliku da vidimo, bas sam radoznala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ElmaB -> RE: Fondant (5.10.2011 22:40:49)

Imaš na prethodnoj strani, ako misliš na tu diplomsku!




ElmaB -> RE: Fondant (5.10.2011 22:41:34)

[image]http://img713.imageshack.us/img713/9945/img1289oh.jpg[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  221 222 [223] 224 225   Sljedeća stranica >   >>