RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


ElmaB -> RE: Fondant (2.10.2011 22:57:52)

Ovi linkovi su super. Ne, nemoj rezati plazmu uopšte, već napravi smjesu i mokrim rukama obliku prednji dio. Znači praviš pravougaonik od plazme pa ga rukama s prednje strane stišćeš u kosinu. Kada se stisne butter kremu stavi u debelom sloju i tada nmožeš malo nože praviti kosinu na prednjem dijelu.




ElmaB -> RE: Fondant (2.10.2011 23:03:09)

Ja sam ovu svojoj mami pravila za rođendan. Možeš promijeniti boju, neke sitnice ali eto čisto da imaš ideju.

[image]http://img846.imageshack.us/img846/3572/img0564t.jpg[/image]




madam x -> RE: Fondant (2.10.2011 23:06:53)

Hvala Elma, vidjećemo kako će ispasti.




ElmaB -> RE: Fondant (2.10.2011 23:10:06)

Ma sigurno dobro, ne sumnjam uopšte.




Hanady RR -> RE: Fondant (2.10.2011 23:10:18)

zinanina...
ja sam pravila oblik lopte...onako da vidim kako to ide sa ovim tortama koje se ne peku[sm=smiley36.gif]
i umesto plazma torte ( jer u nju idu jaja koja nisu termički obrađena) ja sma pravila po jednom mom receptu ledenu tortu, koju sma dobro namazala butter kremmom da sredim neravnine pa nešto sad kontam i s anjom bi se moglo raditi kao s aplazmom ovako oblik[sm=zmeden.gif]

Ledena torta za zimske dane

potrebno
4 žumanceta
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
250 grama sjeckanih oraha
250 grama grožđica
250 grama žele bombona
400 grama petit keksa
malo mlijea
vanilija šećer ili ekstrat vanilije
200 gr čokolade za kuhanje

margarin izraditi sa šećerom i dodati žuumanca prethodno skuhana na pari pazeći da se ne zgudnu previše pa u njih dodati i čokoladu za kuhanje da se otopi,, pa orahe, pa nasjeckane želele bombone, pa grožđ‘ice ( prije nego ih stavite potopite ih u mlaku vodu da odstoje jedno 20 min sa ekstratom vanilije ili vanilija šećerom, kad se ovo umuti dodati petit keks koji se rukama mrvi u smjesu na manje komadiće amože se i samljeti ili staviti plazma mljevena. Dobro umutiti, voditi računa da vam je zdjela u kojoj ovo radite velika jer je malo teže mutiti ovu smjesu, po potrebi od zavisnosti od gustoćee za sjedinjavanje dodati malo mlijeka ( pola fildžan otpirlike). staviti u torten pleh, dekorisati po želji.





zvecka -> RE: Fondant (2.10.2011 23:12:00)

IZVORNA PORUKA: zinanina

Zvečka, meni je ova divna, promijeniš detalje.
[image]http://www4.slikomat.com/11/1002/z7k-torta.jpg[/image]



bas je lijepa,,,ovo se pece u okruglom kalupu i moze se izrezati?hvala
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




madam x -> RE: Fondant (2.10.2011 23:15:33)

Hanady, evo isprintala sam sebi ovaj recept, pa ću na miru skontati, kako ću i šta ću.
Zvečka, nisam pravila ovu tortu, ali pretpostavljam da se prije fondana izreže, pa se onda fondant nanosi.




ElmaB -> RE: Fondant (2.10.2011 23:17:17)

To svakako prije nanošenja fondata se prereže, jer se vidi da su ivice obložene fondatom različitih boja. I kada bi se rezala torta na koju je većnanešen fondat oni bi se prilikom rezanja nožem povukao, ne bi valjalo.




zvecka -> RE: Fondant (2.10.2011 23:23:01)

idealna je da se kombiira dvje vrste okusa razlicitih,,,imam neki koji vole vocne trote a neki sa ljesnjacima,orasima,,,pa cu mozda i iskombinirat nesta,,,[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (2.10.2011 23:25:11)

dobro zvečka kojih si ti godina pa da znamo šta da tražimo[sm=smiley36.gif]
šalim se...[sm=smiley1.gif]
na ovoj temi negdje ima torta naše aquarius ( koje nešto dugo nema[sm=zmeden.gif] ) sa prelijepim ružama na njoj sa zlatnim sjajem...

a imaš mogućnost i drugog cvijeća...ja sma svojoj mami napravila kale...pa uz to moja djeca napravila čestitku sa kalama od kolaž papira...njoj je to bio divan poklon[sm=smiley1.gif]
http://imageshack.us/photo/my-images/525/17674917497464957851002.jpg/

eh a neko je na ovoj temi napravio tortu u obliku poklona ( mislim palachinken da joj je to bila među prvima) i baš je efektna bila
nešto ovako
http://sugarsleuth.files.wordpress.com/2009/11/dsc01987.jpg





ElmaB -> RE: Fondant (2.10.2011 23:31:55)

Meni su ove dvije baš onako primjerene za poklon, a nisu dječije niti prekomplikovane za napraviti.

[image]http://img26.imageshack.us/img26/6480/manad.jpg[/image]


[image]http://img200.imageshack.us/img200/135/srcat.jpg[/image]





ElmaB -> RE: Fondant (3.10.2011 23:06:58)

Evo ovdje ću postaviti u slikama kompletan postupak(jer mi je nekoliko forumašica to tražilo baš na ovoj temi, a kasnije mogu prebaciti i na foto kuhanje) pravljenja torte (ona torta od neki dan, što sam recept pisala) i fondat mase, a konačan izgled i diploma, sutra.

Znači, sve sastojke pomiješate, pa u rernu, 180 stepeni 20 minuta. Dva puta pečete tijesto, da bi ste presijecanjem dobili 4 kore.


[image]http://img256.imageshack.us/img256/4385/img1249a.jpg[/image]


[image]http://img850.imageshack.us/img850/4381/img1250su.jpg[/image]

[image]http://img593.imageshack.us/img593/5272/img1251h.jpg[/image]
[image]http://img193.imageshack.us/img193/851/img1252nt.jpg[/image]

[image]http://img3.imageshack.us/img3/9140/img1253tl.jpg[/image]



[image]http://img600.imageshack.us/img600/8392/img1254m.jpg[/image]


[image]http://img825.imageshack.us/img825/6765/img1255lb.jpg[/image]

[image]http://img94.imageshack.us/img94/373/img1256lw.jpg[/image]

Papirom obložiti kalup i usuti smjesu.

[image]http://img269.imageshack.us/img269/4200/img1257a.jpg[/image]

[image]http://img35.imageshack.us/img35/8334/img1259a.jpg[/image]

Pečenu koru izvaditi iz rerne, prohladiti i pažljivo odstraniti papir za pečenje. Rubove (vidi se na slici) koji su zbog papira ostali ne pravilni nožem lijepo odrezati.


[image]http://img444.imageshack.us/img444/7971/img1261n.jpg[/image]

FIL: Puding treba izgledati ovako kada se skuha, poprilično gust i u njega odmah dok je vruć

[image]http://img101.imageshack.us/img101/1115/img1266p.jpg[/image]
dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Dobro izmješati i staviti u frižider da se potouno ohladi.[image]http://img217.imageshack.us/img217/9337/img1267im.jpg[/image]

Početi sa mazanjem fila. Ja sam ovaj put cijelu tortu premazala sa svih strana, ali inače uvijek gornju koru ostavim suhu pa cijelu tortu premažem butter kremom. Ovaj put ću preko fila u debljem sloju nanijeti butter kremu, pa onda fondat.

[image]http://img820.imageshack.us/img820/3167/img1272ls.jpg[/image]




ElmaB -> RE: Fondant (3.10.2011 23:14:43)

Fondat:

Otopiti fruktozu, pa kada skroz postane tečna, dodati 1 supenu kašiku glicerina i pripremljenu želatinu, te 3 kašike vode. Malo prokuhati te sipati u posudu u koju ste stavili 750 gr štaub šećera. Miješati malo kašikom a zatim postupak nastaviti rukama,dok ne dobijete glatku, ne ljepljivu masu. Ovaj sam fondat ostavili bijel, jer mi tako treba, a ujutro pravim plavi pa ću i tu postaviti slike. Fondat sam bojila četkicom, jer nemam baš jaku kvalitetnu crnu boju, pa prilikom miješanja u fondat dobijem sivu. Zato sam dijelove dipl. kape ofarbala četkicom.

[image]http://img94.imageshack.us/img94/112/img1273la.jpg[/image]
pripremljena želatina (želatina sa 4 kašike vode, promiješana i ostavljena da nabubri)

[image]http://img268.imageshack.us/img268/8361/img1275rw.jpg[/image]
glicerin
[image]http://img508.imageshack.us/img508/846/img1276n.jpg[/image]
[image]http://img412.imageshack.us/img412/987/img1278vv.jpg[/image]

[image]http://img513.imageshack.us/img513/3236/img1279k.jpg[/image]


[image]http://img405.imageshack.us/img405/500/img1280f.jpg[/image]

[image]http://img12.imageshack.us/img12/2638/img1281qp.jpg[/image]

[image]http://img338.imageshack.us/img338/171/img1282zn.jpg[/image]

[image]http://img853.imageshack.us/img853/8176/img1283v.jpg[/image]






Lilly -> RE: Fondant (4.10.2011 8:30:07)

Molim vas, gdje u Sarajevu da kupim gliycerin??? Obisla sam par apoteka i imaju samo za vanjsku upotrebu a meni treba jestivi1 Help me!!! :(




Lilly -> RE: Fondant (4.10.2011 8:35:56)

Probala sam neki recept i bez glycerina, znam da ih ima ali, i moja torta je jadna ccccc....A ako se u ovom Minjinom receptu izostavi glycerin, onda fondan nema elasticnosti kao ni sjaja. Sve ima svoje!!!




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 8:41:21)

Ja sam kupila u Eurofarmovoj apoteci u prizmelju Merkatora(u Ložioničkoj ulici, glavni Merkator). 100 ml 3 KM. Imaš Eurofarmovu apoteku i na Ilidži, kod terminala.




M kao Mama -> RE: Fondant (4.10.2011 8:47:34)

Imaš u BBI centru u prizemlju istu apoteku, i ja sam tu kupila




Lilly -> RE: Fondant (4.10.2011 8:53:04)

Hvala vam puno! Jedva cekam da ga kupim i krenem na posao! Hvala jos jednom![sm=smiley31.gif]




Hannan -> RE: Fondant (4.10.2011 9:32:53)

Moram za TUZLANKE reci, jer znam da je neko pitao gdje se moze kupiti glicerin IBN SINA apoteka na Slatini, kod DZ, onaj sa bijelom naljepnicom 100ml 1,70KM, litar 16KM.
A moja tortica je super ispala samo nemam vremena da postavim slike, slavljenica je bila odusevljena i izgledom i ukusom , kao i gosti...Elma hvala za recept :)




Hannan -> RE: Fondant (4.10.2011 16:03:06)

Evo moje tortice :)

[img]http://www4.slikomat.com/11/1004/37r-306465.jpg[/img]




madam x -> RE: Fondant (4.10.2011 16:04:29)

Hannan, prelijepo, zaista[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image].
Elma, čekam tvoju tortu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Amani12 -> RE: Fondant (4.10.2011 16:47:57)

Hannan prekrasna torta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 19:22:51)

Hannan, predivna, zaista predivna. A moja je jošu frižideru, evo ispisujem diplomu i pokušavam kopirati logo ekonomskog fakulteta, pa me to slomi. Uglavnom sličica večeras, ako Bog da!




ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 20:05:26)

Nastavila sam slikanjem postupka.

Umućena butter krema


[image]http://img543.imageshack.us/img543/6943/img1284f.jpg[/image]

nanešena u debljem sloju


[image]http://img849.imageshack.us/img849/692/img1286b.jpg[/image]

zatim fondat preko torte


[image]http://img11.imageshack.us/img11/4899/img1287lu.jpg[/image]

pa ravnanje fondata

[image]http://img101.imageshack.us/img101/3396/img1288x.jpg[/image]






ElmaB -> RE: Fondant (4.10.2011 20:06:07)

I evo je, gotova torta:

[image]http://img713.imageshack.us/img713/9945/img1289oh.jpg[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  220 221 [222] 223 224   Sljedeća stranica >   >>