Hanady RR -> RE: Fondant (29.4.2011 15:40:42)
|
evo da citiram post koji sam nedavno postavila po ko zna koji put... evo helena i moj recept i objašnjenje...ja sma inače naporna i dosta detaljna...a ovo je mislim jedno 10 verzija da nekome kažem kako sma ja to pokušavala[sm=smiley1.gif] IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: veeseelaa možel neko napisati načine na koji se fondanr pravi, ima ih bezbroj napisanih pa mi više nije ništa jasno, koji je najlakše napraviti? najeftinije? za čiju smjesu se mogu nabaviti sastojci i sl a i ovo s bojama mi nije jasno??? kako se boja doda? način i sl Možel neko da pojednostavi stvar, npr sastojci za fondant i spisak + gdje se imaju kupiti i boja se pravi na način.... pa objašnjenje Imaš dvije vrste... od bombona i ovaj sa glicerinom... iz moga iskustav... bombone teži način, teže za rad, skuplja varijanata i ne dobije se isto lijepo kao sa ovom drugom vrstom fondanat... za varijantu bombona treba ti 250 grama machmolow bombona http://www.sxc.hu/pic/m/c/cr/craigpj/798242_pink_and_white_marshmallows.jpg i 900 grama šećera u prahu recept: 250 grama marshmallow sa 1,5 kasikom vode prelijte pa stavite u mikrovele da malo odmekne toliko da se moze mijesiti .Uoriginalnom receptu pise da se na pocetku radi sa mikserom ali ja sam radila rukom .Ako nemate mikrovele marshmallow otopite nad parom u cjediljci bez dodavanja vode ili u rerni isto sa vodom kao u mikrovele.Marshmallow OTOPITI ne rastopiti znaci samo malo ra se ugrije i da se moze raditi rukom da nije vrelo po prstima.Prvo stavite pola kolicine secera i onda dodajete i ostalo postepeno mijesajuci .Masa je dobra kad mozete da je valjate u rukame kao loptu a ne lijepi se za dlanove .Bitno je da nemozete pogrijesiti -ako je smjesa rijetka dodajte secer ako je tvrda malo je ugrijte u mikro ili na pari ponovo malo navlazite .Masa je tako dobra za oblaganje da je mozete tako lako raditi ne razvlaci se , ne puca ne susi se brzo ali ne i dugo.Ako dodajete tecne boje ponovo dodajite secer u prahu dok ne dobijete zeljenu cvrstinu Zelim vam puno uspjeha i radosti koliko sam je ja imala sa ovom masom Eh bombone marke Fini imaš u konzumu...trebaju ti 4 kese namajnej za ovu mjeru a jedna kesa 1,80 KM.... šećer u prahu dobar je Bony , plavo pakovanje u Dr marektima 500 gr 1,30 Eh a sad onaj sa glicerinom: http://www.minjina-kuhinjica.com/fondam-i-gum-pasta/figurice-od-fondana/domaci-fondan-uz-video-klip/ link vrlo kratko i decidno napisano.... a gdje kupiti.... glicerin eurofarm apoteke 100 ml 3 KM. fruktoza 3,80 u DM-u želatin goveđi oko 1,20 u svim prodavnicama boje oko 35 feninga u Bingu, ali su toliko i u merkarotu... to su male ksice boje u prahu... Bopjiš tako što malo boje razumtiš sa nekoliko kapi vode...pa čačaklicom umačeš u boju i stavljaš na fondat i mjesiš na radnoj površini na šećeru u prahu dok ne dobiješ željenu bokju i tvrdoću fondanta
|
|
|
|