|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  80 81 [82] 83 84   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Razgovori u ocekivanju beba-August
25.8.2015 23:24:27   
Travelove
Bravo za kontrole. I ja sam danas bila, i sve super, sve za 5. Kilogrami super, smrsala pola kg, ma odlicno. Beba nam je spavala, prekrstene nogice, ruka ispod glave, i prava mala beba. Doktorica kaze da je bas umiljata i mirna, prava mala damica. Eto i ja sam zadovoljna, inace se bas ziva stresiram dva dana prije pregleda. Beba ima nesto malo manje od 1 kg, s tim da su odstupanja u +- 200 grama, u odnosu na aparat. Mi smo zadovoljni, da tako i ostane :-)

(odgovor članu UmmuHamza2305)
Neposredna veza do poruke: 2026
25.8.2015 23:41:35   
*pcelica*
Gdje ste zeMske.
LTM kod tebe bukvalno evo ja svratila da se porodim. A je li ti to opet bila ista sestra. Cini mi se da ti je i prosli put bila Zlatka.
Ziel user posted image za kontrolu. Masala rastemo user posted image
Elastgirl user posted image i za tvoju kontrolu
Ostale imate mahanje da vas ne nabrajam pojedinacno. Jer cu nekog izostaviti

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2027
26.8.2015 0:25:54   
Isha
Meni niko da odgovori user posted image

Idem gore sutra aBd oko 11ili 12, pa ce me valjda neko primiti user posted image

Carobno, pisi me za 28.02., nisam se htjela prijavljivati ranije, ko na iglama sam nakon jednog misseda i poslije bebe sa atrezijom jednjaka. Valjda cu do kraja ostati ovdje, da bude sve u redu aBd.

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 2028
26.8.2015 0:42:50   
ziel
UmmuHamza i ja idem svake 4 nedjelje tj mjesecno i taman je pozelim da vidim.bebu kako napreduje i kako se pomijera user posted image
Hvala vam zene...
Ja se probudila napuhala se haman od kospa jela malo pred spavanje...

< Poruku je uredio ziel -- 26.8.2015 0:50:27 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu UmmuHamza2305)
Neposredna veza do poruke: 2029
26.8.2015 6:40:42   
ninuska

IZVORNA PORUKA: rose

IZVORNA PORUKA: ninuska

IZVORNA PORUKA: ninuska

IZVORNA PORUKA: Carobno jutro

Jutro,

Je li se javljala LTM? Poslah porukicu ali ne odgovara.. Mozda spava, sad mi krivo da je nisam probudlia, valjda nisam.

O kilama je rijec. Nemam sta da kazemuser posted image Spast ce poslije, ne sekira me to uopste. Sta cu im jauser posted image

A mazem se onom babylove kremom. Stomak i grudi, poslije tusiranja. Eto cisto da smirim savjest.user posted image Evo me u devetom a nisam primijetila ni jednu striju. Nadam se da ce tako i ostati.

Farah, vi bas uziateuser posted image . A ako mi ima sta gore od toga nego kad se umiri. Hoce mi nesta biti. Pa je razbudjujem na sve nacine. Rekla sam da me pocela sekirati a jos se ni rodila nije. Bude aktivna par dana, znaci ne staje nikako, odjednom dan jedan se haman i ne javiuser posted image Ne kontam joj ritam nikako. Nema nista ustaljeno. Ishavijesti me totalnouser posted image

rose,, kakav je pritisak sada, s obzirom da ne pijes nikakve lijekove?

Maksi, MAM, Rose, lala, bonee de nam malo oo bebicama pricajte, kako paajke, sta rade...user posted image

nemam pojma ne kontrolisem user posted image a sinoc mi opet jezik otekao i to s desne strane...i nisam htjela u hitnu radi dojenja reko cekam jutro a ako ne spadne idem dr...i spalo ...ja nemam pojma od cega to user posted image i boli me lijeva sika user posted image na dodir mada mala doji i ja pomalo izdajam a bradavica hocu krepat kad je uzme

Sto kaze maksi razmisli jesi li istu namirnicu jela prije otoka. Najgore su mi alergije.bas je tesko utvrditi od cega je..
A, za siku, ako se upali, ne saj Boze, kupi sintocinon sprej. Mene je spasio kad sam fasovala mastitis nakon vise od dva mjeseca dojenackog staza.

maksi bas je lijepo ime. Mi jos nismo skontali za naseg decka user posted image .
ziel sretno na kontroli. Ne sekiraj se. Sad ti sve smetw
Znam po sebi.

kako taj sprej djeluje?

Smeksava zlijezde u dojkama..tako da ukoliko dodje do zastoja mlijeka, mastitisa, on djeluje kao "taj neki hormon " oslobadjajuci mlijeko. Meni je to dr prepisao u vojnoj bolnici kad sam zaglavila sa jednom sikom.

A, da probas staviti silikonske bradavice ako te puno bole?

jel moze bez recepta? stavaljal sam i silikonsku...hoce i preko nje da dojin (a gadi joj se flasica) ali i dalje je bolno

Moze...samo provjeri jel' ima u svim apotekama. Mi smo kupovali u Dini koliko se sjecam. Mozda sad ima svugdje. Ipak je to bilo prije 4 god :).
Kako si danas? Sike?

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 2030
26.8.2015 6:45:02   
ninuska
Ja pristavila kafu...moram danas bris da odradim, laboraoriju i kod Aide u vojnu. Nadam se da cu sve stici. Eh, ja vec piskila zaboravila da moram u bocicu user posted image . Valjda pospana..valjda moze i dr urin user posted image .

ltm uzivajte..mazite se user posted image user posted image . Mogu misliti seke :). Znaci, burno u vojnoj, ha?
isha ja stvarno ne znam user posted image .
pcelice, bina, gdje si ti? Moras li se user posted image . Kako vam je? Jeste u hr ili ? Gdje god, uzivajte user posted image

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2031
26.8.2015 7:15:16   
ziel
Joj zene drage, ja gladna ko vuk a dr. mi rekla da smanjim u pola s jelom... user posted image Sta da jedem a da se ne debljam, a da opet ne budem gladna user posted image

Ustala prije 6, popila caj , dosla na posao, nakon posla cu s mamom do Fisa da vidimo krevetic sto nam je stigao, da mama plati user posted image i da uz njega narucimo i komodicu, ja pital aneki dan kaze od 80 do 100KM bi bila, ne bi bila skuplja, solidna cijena... Boja ce biti kao krevetic, neka nebo-plava, da bude kao komplet. A kasnije cemo uzeti i podlogu za presvlacenje... Da bude sve spremno za dolazak malog princa. user posted image

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu ninuska)
Neposredna veza do poruke: 2032
26.8.2015 7:38:46   
Travelove
Dobro jutro zenice,

Ziel, i ja sam tako prosli put, muka sa jelom, al kada se disciplinujes i uobrocis, vjeruj da nije tesko. Jedi sve, samo pazi na kolicinu. Pokusaj tijesto izbaciti, a posle povremeno. Ja sam jela dosta salata, i krem juhice od povrca. Ali nista strogo pa poslije i cevape i ovako i onako. Vjerujem da ti je dosta tesko obzirom da radis, nositi na posao, al to je samo u pocetku. Ja sam se juce posteno najela poslije pregleda heheeh user posted image .
Mada i doktori sad pretjeruju,hajd bogati sve koga znam nije se udebljao makar 15 kg, a sve su vise. I zdrave i mame i bebe i bubrezi, a kasnije sve ode.

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2033
26.8.2015 7:51:05   
ziel
IZVORNA PORUKA: Travelove

Dobro jutro zenice,

Ziel, i ja sam tako prosli put, muka sa jelom, al kada se disciplinujes i uobrocis, vjeruj da nije tesko. Jedi sve, samo pazi na kolicinu. Pokusaj tijesto izbaciti, a posle povremeno. Ja sam jela dosta salata, i krem juhice od povrca. Ali nista strogo pa poslije i cevape i ovako i onako. Vjerujem da ti je dosta tesko obzirom da radis, nositi na posao, al to je samo u pocetku. Ja sam se juce posteno najela poslije pregleda heheeh user posted image .
Mada i doktori sad pretjeruju,hajd bogati sve koga znam nije se udebljao makar 15 kg, a sve su vise. I zdrave i mame i bebe i bubrezi, a kasnije sve ode.

Uhh sta bi sad dala za cevape user posted image sto spomenu user posted image
na poslu sam ogranicena s hranom, jedem konzervirano ili nesto iz pekare, a to ne spada bas u zdravu ishranu.
jutros kupila 2 lisnato s hrenovkom, bananu, smoki i imam gusti sok od jagode. da sam znala kako je malo ovo lisnato kupila bih 3, evo pojela jedno , kao da nisam ni pojela.... i kad ovo sve pojedem bicu gladna oko 12-13h moracu otici do prodavnice kupiti jos nesto ili bar neko voce...

Gledam sad dijabeticku dijetu, dr, mi spomenu jucer, nije tesko to pratiti ali kad budem kod kuce, na poslu ne mogu. a uskoro idem na bolovanje tacnije 3. sept. cu otvoriti makar 2 sedmice, sve mi je teze i teze raditi... pa cu na bolovanju pokusati pratiti ovu dijabeticku dijetu.
http://www.obs.ba/_documents/tablice%20final.pdf

< Poruku je uredio ziel -- 26.8.2015 8:02:12 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu Travelove)
Neposredna veza do poruke: 2034
26.8.2015 7:58:42   
Carobno jutro

IZVORNA PORUKA: Isha

Meni niko da odgovori user posted image

Idem gore sutra aBd oko 11ili 12, pa ce me valjda neko primiti user posted image

Carobno, pisi me za 28.02., nisam se htjela prijavljivati ranije, ko na iglama sam nakon jednog misseda i poslije bebe sa atrezijom jednjaka. Valjda cu do kraja ostati ovdje, da bude sve u redu aBd.

Udjem i doceka me post.user posted image Draga ne vidjeh ranije tvoj post, jesi li nesto pitalauser posted image
Znam da ti nije lako, zna da se bojis svega ali zna i moju situaciju pa evo me pre kraj i nadam se najboljem. Pretpostavljam da je do sada sve uredu . Ko te vodi?
A ti mene obradova pa kako god, ja ti zelim svu srecu da sve bude super do kaja i da se bebi rodi ziiv i zdravuser posted image user posted image

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 2035
26.8.2015 7:59:43   
Carobno jutro

Neaktivne clanice izbrisane sa spiska...postupak je moguce obrnuti user posted image

AUGUST

06.08. Maksi user posted image porodila se 29.07. user posted image
14.08. Rose user posted image porodila se 18.08 user posted image
15.08. Pandica user posted image porodila se 10.08.user posted image
18.08. Putujuca user posted image porodila se 01.08.user posted image
24.08. LieToMeuser posted image porodila se 24.08.user posted image
28.08. MAM user posted image porodila se 10.08.user posted image
28.08. Airyfairy
28.08. Bebac bucko

SEPTEMBAR

02.09. Novo Ime user posted image
12.09. Araj user posted image
20.09. Carobno Jutrouser posted image
23.09. Ninuska user posted image
23.09. hexe user posted image

OKTOBAR

06.10. Aidana user posted image
09.10. mojbebac user posted image
23.10. Banancica user posted image

NOVEMBAR

08.11. Blue moon user posted image
12.11. UmmuHamza2305 user posted image
12.11. Pcelica user posted image
15.11. Leptirica 87
19.11. ziel user posted image
22.11. *nur* user posted image
26.11. Farah 00 user posted image
28.11. Travelove user posted image

DECEMBAR

03.12. *JJ* user posted image
07.12 Elastigirl user posted image
14.12. Leena user posted image

JANUAR 2016.

07.01. Leptiri user posted image
25.01. mom2B user posted image

FEBRUAR

28.02. Isha

MART 2016.

04.03. škorpija

(odgovor članu Carobno jutro)
Neposredna veza do poruke: 2036
26.8.2015 8:06:40   
Carobno jutro

e sad jutro
dok iscitah,

user posted image user posted image za sve kntrole. Neka tako i nastavi user posted image

LTM se vidim javila, nadam se da stee provele mirnu nocuser posted image mislim na vas sveuser posted image

ninuska , jesi li ti spremila torbuuser posted image

isha, sad nadjoh sta si pitala, ne znam stvarno do kada su pregled gore, mene mojdr naruci u dezuri pa ja idem uvijek popodne tako da stvarno ne znam, a naravno da ces ostati do krajauser posted image user posted image nema ti druge, kad te jednom ubacimo na spisak, nema sa njega dok ne rodis aBduser posted image

ziel, lisnato ti je dobro masnoo i definitivno nije za mrsanjauser posted image izbaci sve hljebasto i slatko, znam da grozno zvuci ali navikns se vjeruj miuser posted image i te sokove isto, to je puno secera. Bolje ti je ponijeti narandzu pa iscijediti ili samo vodu piti ili nezasecereni caj. Uzmi voca pa non stop nesto grickaj, da te zasiti..

Neposredna veza do poruke: 2037
26.8.2015 8:08:49   
Travelove
E nemoj sokove biti te, uzmi one bez secera, fructal ili one bakina tajna, jesu skuplji,al jednu casicu dnevno, pogot sto si spomenula zeljezo da ti opada, imas raznoraznih crvenih, aronija ribizla borovnica...
A de mi reci ta komoda za presvlacenje, jel to neko pravi ili su gktove. Ako imas sliku da postavis user posted image

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2038
26.8.2015 8:18:45   
ziel
IZVORNA PORUKA: Travelove

E nemoj sokove biti te, uzmi one bez secera, fructal ili one bakina tajna, jesu skuplji,al jednu casicu dnevno, pogot sto si spomenula zeljezo da ti opada, imas raznoraznih crvenih, aronija ribizla borovnica...
A de mi reci ta komoda za presvlacenje, jel to neko pravi ili su gktove. Ako imas sliku da postavis user posted image

Evo ja sam nasla na google pa kako ko voli... https://www.google.ba/search?q=komoda+za+presvlacenje&espv=2&biw=1600&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIitTr-4vGxwIVyXEUCh0IlwW5

Ovi u Fisu prave samo komodu mislim to sto je drveno a podlogu za presvlacenje mozes kupiti u baby shopu kao sto cu ja kupiti i nju mozes naci na google da vidis kako izgleda, stavi se odozgo na komodu...
Ne znam odakle si ti ali ja sam nasla jednu Fisovu radnju u Kalesiji u kojoj je sve jeftinije neog u velikim centrima Fisa, npr. krevetic ce nas izaci jeftiniji za 30 KM user posted image tj. 172 KM ovaj sto smo rezervisali, stavicu sliku kad stignem, imam na mob. a zab. ja mob. jutros kod kuce po baxuzluku...
EDIT: nadjoh na netu isti ovakav je kod nas https://www.google.ba/search?espv=2&biw=1600&bih=799&tbm=isch&sa=1&q=krevetic+plavi+s+ladicama&oq=krevetic+plavi+s+ladicama&gs_l=img.3...7769.9329.0.9409.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.7TGUSxrIfds#imgrc=HiOOpd5sP8dwLM%3A

A zene sta da jedem , na poslu sam... Gladna sam... To mi donekle drzi sitost... user posted image

< Poruku je uredio ziel -- 26.8.2015 8:33:02 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

Neposredna veza do poruke: 2039
26.8.2015 8:19:36   
Carobno jutro

Mi smo napravli komodicu za presvlacenje, danas ce nam je dovuci. Ja sta god sam trazila nisam mogla naci da mi se uklopi bojom i velicinom. I odoem ciki koji nam je napravio spavacu sobu i nacrtam i eno je gotova. Super. Prezadovoljna sam

Neposredna veza do poruke: 2040
26.8.2015 8:26:31   
ziel

Mi smo napravli komodicu za presvlacenje, danas ce nam je dovuci. Ja sta god sam trazila nisam mogla naci da mi se uklopi bojom i velicinom. I odoem ciki koji nam je napravio spavacu sobu i nacrtam i eno je gotova. Super. Prezadovoljna sam

Tako je najbolje, po svojoj zelji jel imas sliku da vidim kako tvoja izgleda ili taj crtez user posted image Ja sam kontala nesto ovako http://www.bebenova.eu/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/i/lilly-060.jpg Pa ne znam opet...
I kolika je visina tvoje komode?

< Poruku je uredio ziel -- 26.8.2015 8:35:01 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

Neposredna veza do poruke: 2041
26.8.2015 8:27:34   
aidana
Dobro jutro, imate mahanje sa Jadrana user posted image user posted image user posted image U sobi nemam net na mobitelu pa vas nisam nista citala. Upratila sam samo da se LTM porodilauser posted image user posted image

Voda je divna, vrijeme super ali ce meni ipak srce biti na mjestu kad se vratimo user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 2042
26.8.2015 8:29:41   
ziel
IZVORNA PORUKA: aidana

Dobro jutro, imate mahanje sa Jadrana user posted image user posted image user posted image U sobi nemam net na mobitelu pa vas nisam nista citala. Upratila sam samo da se LTM porodilauser posted image user posted image

Voda je divna, vrijeme super ali ce meni ipak srce biti na mjestu kad se vratimo user posted image user posted image

Oooo moras se moras user posted image Ma i sta ce ti net na moru, da ti odvlaci paznju, izvali se na plazi ili u plicaku i uzivaj uhh tako ti zavidim user posted image

< Poruku je uredio ziel -- 26.8.2015 8:30:13 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 2043
26.8.2015 8:35:03   
Carobno jutro

IZVORNA PORUKA: ziel

Tako je najbolje, po svojoj zelji jel imas sliku da vidim kako tvoja izgleda ili taj crtez user posted image Ja sam kontala nesto ovako http://www.bebenova.eu/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/i/lilly-060.jpg Pa ne znam opet...

Super ti je slatka ova komodica.user posted image Nemam sad sliku ali danas ce mi doci pa uslikam pa postavim. Ja sam isla na varijantu da mi bude kao dio spavace sobe. Ista boja i isti materijal, jos sam bila ogranicena prostorom. Elem imam pet ladia i sa strane policce male isto koliko iladica. ore imam policu sa onim pletenim kutijama. Kutije kupila u yisku. Podlogu za presvlacene kupila i samo cu je namonirati na komodu. A visina komode prilagodjena mojoj tako da se ne moram ni mrve sagetiuser posted image

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2044
26.8.2015 8:35:38   
Carobno jutro

IZVORNA PORUKA: aidana

uzivajte dragauser posted image super za vrijemeuser posted image

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 2045
26.8.2015 8:36:24   
ziel

Super ti je slatka ova komodica.user posted image Nemam sad sliku ali danas ce mi doci pa uslikam pa postavim. Ja sam isla na varijantu da mi bude kao dio spavace sobe. Ista boja i isti materijal, jos sam bila ogranicena prostorom. Elem imam pet ladia i sa strane policce male isto koliko iladica. ore imam policu sa onim pletenim kutijama. Kutije kupila u yisku. Podlogu za presvlacene kupila i samo cu je namonirati na komodu. A visina komode prilagodjena mojoj tako da se ne moram ni mrve sagetiuser posted image

E bas te htjedoh pitati za visinu komode... Ne znam koliko treba da bude, ja sam poprilicno niska, 160 pa da mi je nesto da mi bude na ruku

novembar 2015 -
decembar 2017 -

Neposredna veza do poruke: 2046
26.8.2015 8:38:34   
Carobno jutro

E bas te htjedoh pitati za visinu komode... Ne znam koliko treba da bude, ja sam poprilicno niska, 160 pa da mi je nesto da mi bude na ruku

isto smo visoke/niskeuser posted image user posted image izmjerit cu ti danas isinu pa ti kazem, jer me je ciko mjerio user posted image user posted image i stvarno juce kad smo otisli da pogledamo, u centimetar potrefio da se ne saginjemuser posted image

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2047
26.8.2015 8:41:02   
mom2B
Dobro jutroooo user posted image

Samo da se tuspasim i pozelim ugodan dan svima user posted image

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 2048
26.8.2015 8:41:49   
*pcelica*
Dobro vam jutro user posted image

Ziel mani se pekara. Bijelo tijesto em nije zdravo em deblja. Kupi voca bar ga sad ima na izvoz. Sokove izbaci pij prolom vodu.
Ja evo cekam da djeca ustanu da idemo na dorucak. Muski dio ekipe su poranili da nam zauzmu mjesto na plazi. Zene drage mene ovo ubi. Ustani hajd na dorucak pa na plazu. Kad dodjemo tusiranje vecera setnja. Sutradan opet isto

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

Neposredna veza do poruke: 2049
26.8.2015 8:47:34   
ziel

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Dobro vam jutro user posted image

Ziel mani se pekara. Bijelo tijesto em nije zdravo em deblja. Kupi voca bar ga sad ima na izvoz. Sokove izbaci pij prolom vodu.
Ja evo cekam da djeca ustanu da idemo na dorucak. Muski dio ekipe su poranili da nam zauzmu mjesto na plazi. Zene drage mene ovo ubi. Ustani hajd na dorucak pa na plazu. Kad dodjemo tusiranje vecera setnja. Sutradan opet isto

Pa sad ja kukam gladna zeno, u 6 ustanem , budem na poslu do 15:00 ..... ne mogu kuhati ovdje user posted image

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 2050
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  80 81 [82] 83 84   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  80 81 [82] 83 84   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *