LieToMe RR
|
IZVORNA PORUKA: Carobno jutro IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Carobno jutro IZVORNA PORUKA: LieToMe carobno jutro necete vi meni zamjeriti nadam se ja sam evo pustila masinu, malena je doruckovala, jela je i sirnice onda joj i jaje palo na pamet pa joj ispekla i jaje i jogi naravno uz sve to sad cu da nam izblendam borovnicu, maline i aroniju pa da moze do za uzinu a sebi cu sejk napraviti. od mm tetka nam juce poslala tri velike kutije, domaca aronija, sve domace neprskano ma meni lice uvijek ko suza bilo. a sjetih se da juce u onoj guzvi i frci nisam ocistila lice micelarnom a znojila sam se pravo. pa sam maloprije i lice ocistila, namazala valjda ce se srediti i smiriti. leptiri sretno danas na pregledu, obavezno nam javi kako prodje! pitanje za vas domacice imam dvije saksijske ruze ali izgleda da su ih neke baje napale (biljne usi vasi sta vec kako se zovu) cime da prscem, cime da tretiram. ruze su mi divne bojim se da ce ih ove nemani potamaniti HELP!!! Dobar ce ti taj sejk biti, vidis imam borovnice i malina, mogla bih trknuti po jos nesto pa da i ja sebi izmiksam Mala ti jede fino bas. Mi svi imamo traumu od djecijeg jela odnosno nejela. Ova nasammala od zaove, ma nista. To je borba bila da ista pojede. O zdravoj ishrani nekoj nije bilo govora, bilo je bilo sta da pojede, super. Joj kad se sjetim. Zaova je znala plakat po vazdan, mala usta otvorit nece, nema sanse. Supa je odhranila, samo je to htjela. Sad je drugacije, narasla nam je ali svi smo istraumirani definitivno od njenog nejela, pa meni drago cuti tako kad neko dijete fino hapi a sto se tice ruza, ja ti ne znam nista o tome Samo cu ti reci da je meni drvo zivota umrlo pa eto vidi sad moje znanje o tome ma moja jede mashala ne ureklo se za uzinu pojede jednu bananu (pasiranu), jabuku ili krusku joj izrendam, dodam i nektarinu, e sad uz to uvijek ide nesto sezonsko (sljive, jagode, juce je bio komad dinje, danas ce biti ove borovnice, aronija i maline) u to krknem dvije kafene kasike meda domaceg i plazme malo da pokupi tekucinu, ne voli rijetko, ona voli na kasiku jednom ja sa kolegicama pricam o vocu i pita me kolegica jede li mi malena voce reko jede i ja sad nabrojim, kaze jel ona to sedmicno pojede jok reko na dnevnoj bazi e tu je na mene a da ti ne kazem da sam se prvu godinu posvetila kuhanju, upoznavanju sa zdravom hranom. dijete kad vidi cokoladu zaobilazi u sirokom luku mislim, nismo joj mi branili ali ona radje pojede vocke i puding ili suhe palacinke nego cokoladu i bilo sta slatko. njen domet grisini i petit keks ali zato o d voca, povrca, mesa sve zivo jede... ribu, puretinu, piletinu, teletinu pravi mali mesozder... i nepika dijete dan bez supe nikako (i tu je na mene). a sve ce pojesti ako je jogurt tu, doslovno sve nadjoh na nekom biljnom forumu da se moze i rastvorom detrdzenta za sudje i vode poprskati pa sam ih uvalila u kadu i naprskala. ako mm stigne kupice u biljnoj apoteci neko djubrivo ili nesto za ove stetocine a bas su lijepo cvjetale, bile divne, ja ih prihranjivala i odjednom. maloprije procitam da hoce ove da napadaju kad prihranjujes. Nisi svjesna koliko je to divno kada dijete jede sve, pogotovo voce. Sad ne znam da li ima do navike ili ne ali znam koliko je probelma bilo da ova nasa mala bilo sta pojede. Ali eto hvala Bogu opet je zdrava, nije bolesljiva. Ali kad procitam sta tvoja sve pojede, pa to je krasno fakat Meni mama prica da sam ja isto ters bila kada sam bila mala. Nisam htjela nista osim banana i cevapa sa lukom. Kaze ona, jau zemlju propadam, dijete se najelo cevapa sa kilo luka, smrdi kilometar Kaze da nije branila jer je to jedino povrce bilo jedno vrijeme sto sam jela. SAmo de nadam da ova moja nece biti ista kao ja. Kasnije sam se projela ali eto bilo je belaja kada sam bila mala. MM jede sve i uvijek je jeo. Nadam se da ce biti na njega ma jesam svjesna sam stvarno, ona meni mashala jede divno i zdravo. pojede sve sto ja skuham a meni nista nije mrsko. ja vjerujem da ima i do djeteta ali ima i do te navike da djetetu od malena kuhas i da ga ucis na redovne obroke. ja imam par drugarica tako mrsko im bilo kuhati, mrsko hapice, kupi hipp, frutek, sta vec...mislim i ja sam to nekad znala, tipa idemo na kafu ili negdje iznenada pa nemam kad da pravim pa ponesem teglicu ili kupim usput, ali trudila sam se da joj stvarno pravim domace. sjecam se mi na moru, njoj 8 mjeseci ona za uzinu tad jednu bananu i bersku sa plazmom smlati na plazi dok si rekao keks e sad ja sam ti po starinski, nisam slusala pedijatra sjecam se mi sa 4 mjeseca (maj) upeklo, mi na vakcinu kaze pedijatrica doji li, reko doji, samo dojenje, reko pije ona i vodu. mislim halo, 30 i kusur vani stepeni necu je na sisu stavljat svako 5 minuta. djetetu vodu od malena uvodili. prvo voda je zdrava za probavu za mozak... zato mi sad vodu pije u litrima, sokic vrlo urijetko. dok imam od prijateljice malenu koja vodu nikako ne pije samo sokove pa imaju problem sa stolicom. i kad su kod pedijatra kaze njoj pedijatrica aaa ne moze mora dijete vodu da pije. ova je napala pa kaze jeste mi govorili da ne dajem vodu ja kad sve i jednoj govorila dobronamjerno ispalo ja najpametnija, vaka-naka... sad moje dijete jede ama bas sve a one deveraju. normalno da dijete nece da jede supu ako nije pola godine prije probalo mrkvu, brokulu, karfiol, persun... odoh ja sad predaleko. aBd ja i sa drugim isti plan i program kao i sa prvim. dojim ali sa 4 mjeseca uvodim vocke, povrce... evo sam nam pun blender izblendala...imamo i ona i ja za dva dana ove prve ture, onda u fridzu imamo jos za jednu turu