salmy -> RE: kako pravite supice (28.6.2010 11:09:23)
|
IZVORNA PORUKA: dadada Ovako ja pravim...stim da pravim koljenicu odmah i za nas velike Supa od koljenice - koljenica (najbolje prednja) - luk - 2 mrkve - 1 krompir - persun i celer -sol i biber (u zrnu) glacicu luka stavim direktno na plin (tihu vatru) da ga malo zapecem...s obje strane (dok ne uhvati na mjestima crnu boju) u pretis stavim koljenicu, krompir (oguljen ali citav) mrkvu (nasjecenu), listove persina i komadic celera, sol (ili malo vegete) i par zrna bibera i tu glavicu luka...maspem vode...malo vise od pola pretisa...i to sve kuham preko 1h...1,5h..gotovo je kada se meso odvaja od kosti...a onda Andreju izvadim krompir i jednu mrkvu, malo mesa...pa to se sa supom izblendiram...naravno, prije toga supu procijedis.. A kad mu dajem tu supicu onda mu jos zakuham ili neku tjesteninu ili cancarele (razmuceno jaje sa brasnom) ili knedle od griza Supa od povrca na malo ulja (ili putera) izdinstas malo luka, dodas nasjeckan krompir i mrkvu na kockice, malo soli, zrno-dva bibera, pola litre vode...kada prokljuca dodas karfijol, mogu prokule, brokule...etc. sta imas...kuhas 45 min. (i ovo mu izblendiras...dobijes kao krem juhu...a ja volim i pavlaku staviti) Supa od krilaca 2 krilca, krompir, 1 mrkva...krompir prepolovim napola, mrkvu nasjeckam, dodam malo soli, uspem vode da prekrije krompir i krilca...kuhama 1h...sknem mu meso sa krilaca, opet krompir i opet mrkva i juha...dobijes kasu...sve zavisi koliko pilece vodice stavis Skoro isto pravim supice,s tim sto ja luk nikako ne podnosim! znaci sve na ovaj fazon bez luka!
|
|
|
|