LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (15.7.2015 19:18:54)
|
IZVORNA PORUKA: Maslackica Drage trudnice, prikljucujem se vasem razgovoru, koji vec neko vrijeme citam :) ja sam 34 + sedmice. Posto sam imala puno obaveza na poslu u proteklom periodu, nisam se jos nimalo pocela pripremati za dolazak prinove (koju ocekujemo krajem avgusta). Mislim da mi je sad vrijeme vise:) :) Ugavnom, do sad sam vodila trudnocu iskljucivo privatno, a sad je vrijeme da pocnem sa onim uputnicama/nalazima isl za porodiliste. Je li mi od nalaza trebaju samo bris grla, nosa i vaginalni bris i je li ok da donesem privatne nalaze (nemam vremena sad da hodam previse oko toga)? Drugo, da li porodiljsko odsustvo (28 dana prije porodjaja) otvara drzavni ginekolog ili moze i dr opste prakse (na osnovu privatnoh nalaza)? Pitanja se odnose na Sarajevo, da ne bude zabune. Trece, je su uputnice za ctg i za porod odvojeni papiri i da li trebam otici kod drz ginekoga da ih uzmem ili svojoj dokorici opce prakse? I posto nisam nikad bila kod ginekologa drzavnog je li svejedno kod kojeg cu da odem (npr vetazova, skerlicvea isl)? Mene sad uhvatila panika da ce drzavni ginekolog da me gnjavi sa uputnicama jer nisam nikad ranije dosla ili da mi nece dati termin na vrijeme. I ako ima jos neko ko je bio u situaciji da je trudnocu vodio iskljucivno privatno, a sad je pri kraju, a nema kartona kod drzavnog ginekologa, slobodno da doda sta ima :) Inace, do kad se rade ctg u skerlicevoj i vrazovoj, jer ja bih najradije da mi odmah daju uputnicu za vojnu i da ih tamo radim? dobrodosla [sm=bravo.gif] nadam se da ces to malo vremena sto ti je ostalo do porda lijepo uzivati s nama (nas par smo tu negdje ko i ti pa smo u pripremama uveliko a plus imamo iskustvo iz prve ili druge trudnoce pa ga rado dijelimo sa prvorotkama) pokusacu djelimicno da dam odgovore na tvoje nedoumice [sm=smiley1.gif] meni je druga trudnoca ali i prvu i ovu vodim privatno. ne moras ti ici ginekologu drzavnom sve dok ne udjes u 9ti mjesec [sm=smiley1.gif], za to ti treba samo uputnica od doktora porodicne medicine (velika A4 formata koju ujedno nosis i kad krenes da se poradjas a koristis je i za ctg - to je sad neko novo pravilo). sto se tice odabira gdje ces raditi ctg i gdje ces se poroditi to biras sama. niko te nece vrati s vrata bolnice. ja sam se u prvoj odlucila za OBS (Drzavnu bolnicu i u ovoj trudnoci cu isto aBd za koju sedmicu). sto se tice otvaranja porodljskog tj bolovanja sa nalazom privatnog doktora kod moje doktorice ne moze [sm=smiley36.gif] ali mozda je do moje doktorice. ja sam i u prvoj i drugoj trudnoci imala hyperemesis gravidarum (izrazito povracanje) pa sam nalaz morala ganjati od drzavnog doktora (koji je u principu samo prepisao nalaz privatnog doktora i ibretio se svo vrijeme sto mu dolazim zbog toga [sm=smiley36.gif] to sad u drugoj trudnoci, u prvoj sam normalno mogla uz nalaz privatnog doktora), tako da mozes probati ali nisam sigurna. mislim da su uveli sad to neko pravilo da moras za bolovanje donositi nalaze drzavnog doktora. ne znam jesam li sve pohvatala. ako sam sta propustila slobodno pitaj. eee da za briseve ne znam tj nisam sigurna, ja sam u prvoj trudnoci radila privatno nekad u 7om mjesecu trudnoce i u 9tom u OBS-u tako da mislim da sve moras kod drzavnih doktora (sto se tice briseva meni je to dr Nakas na jednom pregledu uradio i samo odnijela u onu nisku zgradu sa desne strane i bilo gotovo za dan-dva). Ne treba ti nikakva uputnica nista to ti doktor uradi u sklopu pregleda i ti samo odneses. Treba ti uputnica za ginekologa i za ctg tj ova za porod.
|
|
|
|