RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta)

Poruka

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 18:53:27)

IZVORNA PORUKA: amelaaaa

Žene kad već pišete o bolovanju, imam jedno budalasto pitanje, ali eto zanima me. Meni se sutra, u petak, računa zadnji dan godišnjeg, tako da se trebam javiti na posao 13.7.-odnosno, pošto mi je termin 18.7. otvorit ću porodiljsko.
Eh zanima me, šta ako se porodim npr. u subotu ili nedjelju 11./12.7. da li se porodiljsko otvara na taj dan, ili u ponedjeljak? Znači da li porodiljsko teče bukvalno od dana poroda, nebitno da li je vikend, ili ide od prvog radnog dana? :)

porodiljsko otvaras na dva nacina, u tvom slucaju ranije, nakon godisnjeg ili da otpusnim pismom (kad si vec na bolovanju pa se porodis). e sad ukoliko se porodis za vikend na otpusnom pismu ce ti pisati dan poroda, to sto je ove godine recimo subota ili nedjelja naredne ce biti nedjelja ili ponedjeljak. u svakom slucaju ne gubis nista.
ako se porodis u subotu, sljedece godine ces aBd na posao u nedjelju osim ako ti etodnevna radna sedmica...valjda si skontala [sm=smiley36.gif]
kako god uglavnom porodiljsko je od dana otvaranja porodiljskog. recimo ja sam se porodila 2.1. neradni dan, bila na bolovanju do poroda, godinu poslije se vratila na posao, posto je drugi neradni dosla 3.1. na posao, bio petak, radila dan odmarala vikend i opet na posao...valjda ce se jos neko javiti da objasni bolje od mene

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 18:59:45)

IZVORNA PORUKA: ziel

Žene kad već pišete o bolovanju, imam jedno budalasto pitanje, ali eto zanima me. Meni se sutra, u petak, računa zadnji dan godišnjeg, tako da se trebam javiti na posao 13.7.-odnosno, pošto mi je termin 18.7. otvorit ću porodiljsko.
Eh zanima me, šta ako se porodim npr. u subotu ili nedjelju 11./12.7. da li se porodiljsko otvara na taj dan, ili u ponedjeljak? Znači da li porodiljsko teče bukvalno od dana poroda, nebitno da li je vikend, ili ide od prvog radnog dana? :)

Ja mislim da se racuna od termina koji ti je doktor prije vec odredio, bez obzira dal si se prije na par dana porodila.. Ali ne otvara se ni taj dan nego svaka trudnica ima pravo 28 dana prije termina da otvori trudnicko bolovanje, osim ako hoce jos da radi, pa moze malo i produziti, ali ko bi produzio... [sm=smiley36.gif] npr. termin ti 29.jula, a otvoris bolovanje 1. jula...
Eh sad ja tebe ne kontam, tebi termin za nekoliko dana a ti radis jos? Otvori ti to odmah, sta ces na poslu

e samo ziel zaboravljas da je porodiljsko godinu dana i tu nema stimanja ako vec nisi na bolovanju (ja sam u prvoj bila zbog grlica a i u ovoj cu poslije godisnjeg na bolovanje do poroda jer imam tu komplikaciju koja me automatski salje na bolovanje)
znaci zene kad nisu na bolovanju i nemaju tu mogucnosti cekaju da sto kasnije otvore porodiljsko da bi duze bile sa bebom.
sto se zakona tice on je jasan kaze najranije ne znaci da moras, mozes ti sa posla otici da se porodis. poroljisko traje godinu dana i tako je. sto ga kasnije otvoris duze si sa bebom. postoji i mogucnost da vezes godisnji poslije porodiljskog pa si produzis taj prazan hod.

amelaaaa -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 19:06:38)

ziel nisam na poslu :D heheh Na godišnjem sam, tako sam ga provela da mi otprilike dođe do termina (na taj način ću biti duže s bebom, odnosno neću se morati vratiti na posao 28 dana prije bebinog prvog rodjendana).
LieToMe znači šta piše u otpusnici to je relevantno. Ih ja bih na svaki mogući način da izvučem koji dan ekstra (sa bebom naravno), samo nešto preračunavam i kalkulišem [sm=smiley36.gif] Muž mi se stalno smije [sm=smiley36.gif] Evo baš gledam, ako se prodim 11.7. - subota, sljedeće godine 11.7.pada u ponedjeljak pihh...

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 19:38:49)

okrenula se na glavu [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
fino rastemo ja dobila 2 kg [sm=smiley36.gif] beba u skladu sa sedmicama, posteljica I stepen...odlucia sam se za GAK i murtezica, moja dr ce mi javiti kad je dezurni da odem na prvi pregled [sm=smiley1.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 19:42:43)

ziel nisam na poslu :D heheh Na godišnjem sam, tako sam ga provela da mi otprilike dođe do termina (na taj način ću biti duže s bebom, odnosno neću se morati vratiti na posao 28 dana prije bebinog prvog rodjendana).
LieToMe znači šta piše u otpusnici to je relevantno. Ih ja bih na svaki mogući način da izvučem koji dan ekstra (sa bebom naravno), samo nešto preračunavam i kalkulišem [sm=smiley36.gif] Muž mi se stalno smije [sm=smiley36.gif] Evo baš gledam, ako se prodim 11.7. - subota, sljedeće godine 11.7.pada u ponedjeljak pihh...

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] ne upratih da je sljedeca prestupna. ma skontala sam ja sta si ti zamislila. i ja sam tako u prvoj trudnoci sebi stimala, cuvala godisnji, meni termin trebao biti 3.1. reko taman 1 i 2 neradni... imam godisnjeg... radicu...sve ja to bila lijepo sracunala ali ne uracunah da ce me poslati na bolovanje i na strogo mirovanje skoro 2 mjeseca... propao i godisnji i sve...srecom ispalo sve super po bebu i mene,ona se nije rodila prije vremena nego u terminu a ja bila na bolovanju tako da sam dobila cijelu godinu s njom.
sad sam radila do 1.7. i uzela cijeli godisnji da mi ne propadne. 2.7. otisla na pregled doktor mi napisao bolovanje i mirovanje, reko ja sam na godisnjem, kaze on nema veze takva je dijagnoza. rekao da izguram jos dvije-tri sedmice do ulaska u 9ti zbog pluca bebe (pocela sam se otvarati iznutra, unutrasnja diletacija 3 cm) tako da moze biti da se porodim dok budem na godisnjem a moze biti i na bolovanju...kako dod meni ovaj moj grlic diktira tempo, nista ne mozes planirati [sm=smiley36.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 19:45:00)

IZVORNA PORUKA: rose

fino rastemo ja dobila 2 kg [sm=smiley36.gif] beba u skladu sa sedmicama, posteljica I stepen...odlucia sam se za GAK i murtezica, moja dr ce mi javiti kad je dezurni da odem na prvi pregled [sm=smiley1.gif]

cestitamo [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
super beba [sm=bravo.gif] nas dvije imamo isti tempo, beba na glavi, posteljica I stepen [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
onda se ne vidimo u drzavnoj [sm=smiley36.gif]
znaci nas dvije se utrkujemo ti si tacno u sedmicama a ja furam 3-4 sedmice ispred mojih sedmica [sm=smiley36.gif]

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 19:54:03)

IZVORNA PORUKA: LieToMe

super beba [sm=bravo.gif] nas dvije imamo isti tempo, beba na glavi, posteljica I stepen [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
znaci nas dvije se utrkujemo ti si tacno u sedmicama a ja furam 3-4 sedmice ispred mojih sedmica [sm=smiley36.gif]

ma da...ti ganjas doktora kojeg znas i koji te zna ja to nemam ni u jednoj bolnici [sm=smiley36.gif]...ja sam se odlucila na dr koji radi s mojom dr i koji porasdja njene pacijentice ...ukljucujuci i njenu kcerku [sm=smiley1.gif]

ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 20:02:35)

Pa dobro kako ko hoce heh.. a moze se i godisnji nadovezati na porodiljsko pa da se nekako.doceka.taj 1.rodjendan, mada nije toliko ni vazno, ako se ne moze biti kuci za rodjendan moze se proslaviti u slobodne dane...

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 20:09:00)

moja S se rodila u subotu...prvi rodjendan bio u nedjelju [sm=smiley1.gif]

anitaa -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 20:50:33)

A fina dana, i za spavanje, i za hodanje i za dobre ctg-ove :-) odoh danas do Vojne, prvi dojam pozitivan, ako me tu potkaci Jezero nema nikakve sanse, uglavnom dr bas zadovoljan ctg-om, srce lupa kao ludo, nije bas nesto detaljizirao, ali vidjela.sam vijednost pl. vode 9, koliko se sjecam 10 je normala, a i jesam popila od jucer hektolitre vode, ultrazvucni pregled isto uredan, tlak malo poskocio u odnosu na jucer, danas je 130/80, ma lakse se dise, slj. Ctg mogu tu odraditi u ponedjeljak ili utorak ako budem tu, ako Bog da bicu i tako...ma neka je moja privatna dr malo digla hampu, bolje i tako nego prst u uho...

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 20:57:46)

IZVORNA PORUKA: anitaa

A fina dana, i za spavanje, i za hodanje i za dobre ctg-ove :-) odoh danas do Vojne, prvi dojam pozitivan, ako me tu potkaci Jezero nema nikakve sanse, uglavnom dr bas zadovoljan ctg-om, srce lupa kao ludo, nije bas nesto detaljizirao, ali vidjela.sam vijednost pl. vode 9, koliko se sjecam 10 je normala, a i jesam popila od jucer hektolitre vode, ultrazvucni pregled isto uredan, tlak malo poskocio u odnosu na jucer, danas je 130/80, ma lakse se dise, slj. Ctg mogu tu odraditi u ponedjeljak ili utorak ako budem tu, ako Bog da bicu i tako...ma neka je moja privatna dr malo digla hampu, bolje i tako nego prst u uho...

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
ja se bas pitam danas gdje li si, dokle si [sm=smiley1.gif]
koji ti je doktor u Drzavnoj bio?
pritisak ti je vjerovatno i od vode koju unosis malo skocio. bitno da sve ide kako si ti planirala [sm=bravo.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 21:03:52)

ma da...ti ganjas doktora kojeg znas i koji te zna ja to nemam ni u jednoj bolnici [sm=smiley36.gif]...ja sam se odlucila na dr koji radi s mojom dr i koji porasdja njene pacijentice ...ukljucujuci i njenu kcerku [sm=smiley1.gif]

ja ti vec rekoh, naravno da ces ici gdje te salju na preporuku, lijepa rijec sva vrata otvara [sm=smiley1.gif]
svakako je meni bliza drzavna a tebi jezero cini mi se [sm=smiley36.gif] mi cemo ko u nadrealistima, koja ce prije do destinacije u 9tom [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (9.7.2015 21:05:29)

moja S se rodila u subotu...prvi rodjendan bio u nedjelju [sm=smiley1.gif]

moja u srijed srijede [sm=smiley36.gif] prvi rodjendan bio u cetvrtak ja nikakva upetak na posao [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] onda vikend opet zalomili...danima sam sebi dolazila [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 7:14:43)

juutrrrooooooo [sm=smiley1.gif]

kakve ste mi jutros? godi li vam zahladjenje?
ja kako je zahladilo navalila na hranu isto da sam iz gladnih pustena [sm=smiley36.gif] a ovim tempom kako dobijamo beba i ja kile, definitivno prelazim trocifrenu brojku [sm=smiley36.gif]
jutros se cim progledah zasladih pudingom od vanilije i mojim domacim dzemom od malina [sm=smiley1.gif]

cekam muza da se spremi da ga ispratim na posao pa da se i ja lagano sredjujem, budim malenu, doruckuje i idemo kod mojih... danas je ostavljam malo kod bake i dede a mi idemo popodne u skitnju (valjda nece neko nevrijeme [sm=smiley36.gif])
uglavnom, imam plan za cijeli dan...

ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 7:36:17)

Joj zene drage, ja sam jedva ustala, da izvinete kad je zazvonio alarm, jb sam sve alarme na svijetu sto postoje [sm=grrr.gif]
Hronicno sam nenaspavana...
Evo na poslu vec se skuplja guzva, dodje i onaj arogantni pacijent, predaje knjizicu i ja cujem dok predaje govori: MORAM SE SVADJATI S NJIMA. Uvijek raspolozen za raspravu. Ja u sebi ponavljam: IGNORE, IGNORE, IGNORE, IGNORE..... [sm=grrr.gif]

LTM i ja vec pojela jedan sendvic manji ali et da crijeva nesto rade, da nisu besposlena [sm=smiley36.gif] Dodje mi nekad muka i zadrhtim na poslu ako ne jedem nesto do 8:30, organizam tako navikao pa mu treba gorivo. Ponijela jos takva 2 mala sendvica (1sendvic -1komad zvijezde) i 250ml mlijeka da napravim cokoladno mlijeko oko 12:00 [sm=smiley1.gif]

M.A.M. -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 7:49:46)

Jutro [sm=nosecka.gif]
Ja ko zombi jutros,sreca pa je zahladilo,zeljna sam se naspavati i najesti,iduce sedmice kontrola a imam osjecaj da sam smrsala,sinoc se i oko toga zakacila sa mm,legla sam ljuta ko puska [sm=smiley36.gif]
Desava li se inace da se apetit gubi ili sam ja neki izuzetak [sm=zmeden.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 7:54:21)

ma i kod mene ti je navika da jedem cim progledam...narocito u trudnoci... tacno gorivo za pokretanje...i ja tako po cijeli dan...uvijek nesto zvacem, jedem, pijem [sm=smiley36.gif]
ja nemam problema sa tim alarmima ja se sama budim. evo na godisnjem ravno 10 dana ja i dalje ustajem u 6 najkasnije.

ja se spremila na pola, pospremila na brzinu i po kuci. i malenu sam spakovala, ostale jos igracke i dekice i neke djidje (to moram u ruksak ne moze sve da mi stane u torbu) [sm=smiley36.gif]
pakujem ja nju slazem bodije, majice, trenerke, helanke, pa pantalone za vani...dvije dukserice...kaze meni muz pa ne ide dijete na 10 dana [sm=smiley36.gif] reko neka, nek se nadje, ja vise volim kad ima viska garderobe nego da im zafali. jos ne nosim pola stvari jer ima kod mame, ali opet dok je spakujes puna torba.

a i ja sebe spakovala, nema me cijeli dan [sm=smiley36.gif] jos se razmisljam hocu li vukljati kisobran? i sta cu na noge...tene ili baletanke... kontam ipak cu hodati puno mozda mi bolje tene a i zatovrenije su mi od baletanki ako me kisa uhvati. joj mojih dilema [sm=smiley36.gif]

LieToMe RR -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 7:56:35)

IZVORNA PORUKA: M.A.M.

Jutro [sm=nosecka.gif]
Ja ko zombi jutros,sreca pa je zahladilo,zeljna sam se naspavati i najesti,iduce sedmice kontrola a imam osjecaj da sam smrsala,sinoc se i oko toga zakacila sa mm,legla sam ljuta ko puska [sm=smiley36.gif]
Desava li se inace da se apetit gubi ili sam ja neki izuzetak [sm=zmeden.gif]

juutrrroooo
ma desava se bona, ja u prvoj uopste nisamimala apetita, povracala prvih 5-6 mjeseci od mucnina kasnije od kiseline... stalno gladna bila a nista nisam mogla jesti. ja ne znam ni kako je ovo moje dijete rodjeno sa 4 kg zive vage [sm=smiley36.gif] kojom magijom. kad skontam sta sve jedem u ovoj trudnoci a u onoj nisam mogla ni ocima tacno se zapitam.

ja se jutros vagala ja od pregleda do sad 1,5 kg dobila [sm=smiley36.gif] tacno hefticno kg dobijama [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

ninuska -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:05:25)

Jutro

Godi ovo vrijeme. Malo je svjezije, al haj. Nema sredine :).
I ja se obicno budim prije alarma. A, nekakva sam slomljena ova tri dana tako da te razumijem ziel.
MAM ja nisam mogla jesti dok sam imala mucnine. Ali, sam bila gladna. Izvagaj se. Ako nemas mucnina natjeraj se bar voca da jedes.
ltm cura ode kod bake. I moja uziva da ide kod nane. Valjda joj udovoljavaju, sta li [sm=smiley36.gif]
ja pojedoh kocku Seka cokolade i pijuckam kafu. Dok ja s onom malom kafu pijem tek kad odu. Da sjednem ko covjek.
jutro kaze da ne moze da izadje iz kreveta, noge je bole [sm=zmeden.gif]. Naravno, izmislja. A, soba na spratu. Reko ja te nositi ne mogu do dole. Pa je muz nosio. Samo izmislja nesto [sm=smiley36.gif]

ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:05:43)

ma i kod mene ti je navika da jedem cim progledam...narocito u trudnoci... tacno gorivo za pokretanje...i ja tako po cijeli dan...uvijek nesto zvacem, jedem, pijem [sm=smiley36.gif]
ja nemam problema sa tim alarmima ja se sama budim. evo na godisnjem ravno 10 dana ja i dalje ustajem u 6 najkasnije.

ja se spremila na pola, pospremila na brzinu i po kuci. i malenu sam spakovala, ostale jos igracke i dekice i neke djidje (to moram u ruksak ne moze sve da mi stane u torbu) [sm=smiley36.gif]
pakujem ja nju slazem bodije, majice, trenerke, helanke, pa pantalone za vani...dvije dukserice...kaze meni muz pa ne ide dijete na 10 dana [sm=smiley36.gif] reko neka, nek se nadje, ja vise volim kad ima viska garderobe nego da im zafali. jos ne nosim pola stvari jer ima kod mame, ali opet dok je spakujes puna torba.

a i ja sebe spakovala, nema me cijeli dan [sm=smiley36.gif] jos se razmisljam hocu li vukljati kisobran? i sta cu na noge...tene ili baletanke... kontam ipak cu hodati puno mozda mi bolje tene a i zatovrenije su mi od baletanki ako me kisa uhvati. joj mojih dilema [sm=smiley36.gif]

Tene bices rahatnija [sm=smiley1.gif]
Blago tebi kad ti ne treba alarm, ja se ziva istrgam ujutro kad zazvoni [sm=hudicek1.gif]

ninuska -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:11:07)

Blago tebi kad ti ne treba alarm, ja se ziva istrgam ujutro kad zazvoni [sm=hudicek1.gif]

Ti ko moj muz. Jutros nije ustao na sehur. Kaze da nije cuo alarm [sm=zmeden.gif]. A, i prije je tako. Zna mu zvoniti on nista. Samo me iznervira. Sad redovno za vikend pitam je li ugasio alarm. Mene razbudi, a on spava [sm=smiley36.gif]

M.A.M. -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:12:09)

IZVORNA PORUKA: ninuska

Jutro

I ja se obicno budim prije alarma. A, nekakva sam slomljena ova tri dana tako da te razumijem ziel.
MAM ja nisam mogla jesti dok sam imala mucnine. Ali, sam bila gladna. Izvagaj se. Ako nemas mucnina natjeraj se bar voca da jedes.
ltm cura ode kod bake. I moja uziva da ide kod nane. Valjda joj udovoljavaju, sta li [sm=smiley36.gif]
ja pojedoh kocku Seka cokolade i pijuckam kafu. Dok ja s onom malom kafu pijem tek kad odu. Da sjednem ko covjek.
jutro kaze da ne moze da izadje iz kreveta, noge je bole [sm=zmeden.gif]. Naravno, izmislja. A, soba na spratu. Reko ja te nositi ne mogu do dole. Pa je muz nosio. Samo izmislja nesto [sm=smiley36.gif]

hehe kako je namazana mala [sm=smiley1.gif],ma nemam j mucnine,nisam ih nikada imala,natjeram se da jedem bar voce,al je to sve minijaturno naspram kako sam jela do 7 mjeseca,pa me brine

*pcelica* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:18:54)

Jutrica

Probudili su me radnici. Asfaltiraju ulicu pa svaki dan tandrcu s onim masinama i kamionima. A nista se ne vidi da urade. JA bih do sad zgradu napravila, dok oni zakrpe par rupa [sm=hudicek1.gif]
Zene drage sta sam ja sinoc sve pojela to nije normalano. NA iftaru pojela supu i tanjir buranije inajela se . KAsnije pojela jedan palacinak s eurokremom, pa zdjelu lubenice, breskvu i osam onih cokoladica after eight [sm=zmeden.gif] Jutros ustala gladna ko da danima nista nisam jela [sm=smiley36.gif]

ninuska -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:22:01)

IZVORNA PORUKA: M.A.M.

Jutro

hehe kako je namazana mala [sm=smiley1.gif],ma nemam j mucnine,nisam ih nikada imala,natjeram se da jedem bar voce,al je to sve minijaturno naspram kako sam jela do 7 mjeseca,pa me brine

Mozda ti ove vrucine smetaju. Obicno na toploti se slabije jede. Jesi li se vagala kod dr?.ili imas svoju vagu?
Meni neki dan poznanica prica da ona sto se udebljala to je bilo do nekog 6-og mjeseca. Kasnije nista [sm=zmeden.gif]. HB, rodila zdravu bebu.

*pcelica* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli (10.7.2015 8:22:15)

Ti ko moj muz. Jutros nije ustao na sehur. Kaze da nije cuo alarm [sm=zmeden.gif]. A, i prije je tako. Zna mu zvoniti on nista. Samo me iznervira. Sad redovno za vikend pitam je li ugasio alarm. Mene razbudi, a on spava [sm=smiley36.gif]

I mmje tvrd na usima kad zaspi. Ja opet ako nesto susne se probudim. Jednom me je cak probudio alarm na autu u garazi. Kaze on kako si ga cula [sm=smiley36.gif] Redovno kad ide na posao dva alarma navije u razmaku nekih desetak minuta i ja se probudim pa ga onda ja budim. Svi me pitaju sto ga ja budim sto sam ne ustane a sta cu kad se ja probudim a on jok

Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sljedeća stranica >   >>