ziel
|
IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: pandica Ja mislim da ne mora biti ni do odgoja, vjerovatno je lakse kad je muskarac vec odgojen da su svi poslovi zajednicki, ali moze se to promijeniti i ako nije. Ja imam dvojicu rodjaka. Jedan u zivotu se nije uhvatio niceg zivog u kuci, kako se ozenio, kuha, pegla, čisti. Žena za vikend izadje sa djecom, on generalno kucu uradi. Znam da je mojoj mami to bilo van pameti, čuj ona hoda a on radi, kaze on, meni je to zadovoljstvo i skontas wtf??? Zena je fino u startu postavila kako treba. Živimo zajedno, prljamo zajedno, jedemo zajedno. Drugo je to kad su zene bile non stop u kuci, a muzevi do kasno radili na teskim poslovima. Al covjece danas i zena ko i muz radi i jos bi trebalo da stigne na sve. MM recimo nista svojoj mami nije pomagao, znam da kad smo se trebali vjencati ona meni kaze molim te sve sto mozes prebaci na njega... Poslusala sam, iskreno i on je od starta htio, ali sam i ja bila ta koja je polako uvodila. Hej hajde dok ja kuhinju ti operi kupatilo, hajde ti usisaj a ja cu prasinu. Fino prvo brze zavrsimo, pa imamo mnogo vise vremena da provedemo jedno s drugim. Mi zene najvise grijesimo u onom, "neka ja cu", brze cu...isl.. Kako god da uradi, radije ispravi ti kad on ne vidi, samo ne tersaj... Što se bebice tiče, ja sam svom vec dala do znanja da očekujem da ce je i cuvati i presvlačiti i pomagati u svemu. Kaze da jedva ceka, pa vidjet cemo Na porod ga ne tjeram, jer i sama ne bih voljela da gleda to. Meni kao zeni izgleda bljak, a ne muz... ne znam mozda je i glupo, ali jednostavno mislim da njemu nije mjesto tu.. ima ovo sto kazes donekle mjesta. ukoliko je mama /svekrva po cijeli dan kuci logicno da nece sinove uciti da kuhaju ili peglaju...mada ja smatram da to svakako treba nauciti, cisto od viska glava ne boli, nedaj Boze zena moze u bolnicu, moze se teze razboliti... treba da pocrkaju od gladi u prljavom a i otici ce negdje sam, na neki put, na par dana...pa mozda ce morat kosulju oprat, opeglat... moja mama i svekrva su stvarno puno radile i bas kao sto rose rece, bila su dnevna zaduzenja, pobrisati, oprati, pustiti masinu, prostrijeti... kasnije kako sam porasla preuzela ja i kuhanje (recimo ja prva smjena dodjem skuhama nama troma jer se mami jedno vrijeme nije znalo za radno vrije-takav posao) kad sam se udala tata i brat preuzeli (tata mi je inace imao 97 jako tezak mozdani udar, bio u komi, kasnije ga penzionisali...mislim hvala Bogu moze on oko sebe ali eto dosta slabo hoda, sve je losiji iz godine u godinu sa zdravljem) mada tata i dan danas uskoci gdje moze, znao nam je i skuhati (mama recimo na putu a brat i ja studirali, nema nas po cijeli dan)...poenta je bitna je organizacija a ne ovo je muski ovo zenski posao... i sto se tice poroda, nije gadan koliko vas vecina prvorotki misli...zaista nema nista ljepse nego kad mama i tata po prvi put vide bebicu, pomirisu je i poljube... ja znam da mm i dan danas spominje da nema ljepseg osjecaja za njega od onog trenutka kad su nam dali L u narucje i on je mazio i ljubio razumijem ako neki muskarac nece ali vjerujem da je njima zaista divan osjecaj jer oni nemaju ovih 9 mjeseci koje mi imamo, udarci, okretanja...sve ove slatke muke dok pupa raste... ziel draga samo lagano i pamet u glavu, vec smo nebroj puta pricale o tome, samo zajednickim snagama, dijete je plod zajednicke ljubavi, sve se moze kad se male ruke sloze bitno je samo da se ne unosi panika i nemir u redove vjeruj ima takvih dana...ja sam juce i danas krepana (iskreno receno lakse mi bilo na poslu sjediti noge u zrak i mlatiti po tastaturi) ali nema cijene to sto sam s malenom a i nema razloga da muzu navece skacem po glavi de ti oko nje (mislim on to svakako preuzme) ali nije ni on odmarao, ustane u 6 kad i ja ode na posao, radi... bitno je samo da ima razumjevanja i sve se onda moze. valjda ima smisla ovo sto sam napisala hocu svasta nesto da kazem a ne bih da pisem romane Naravno da ima smisla i pokusacu da ga prilagodim porodicnom zivotu, nije on tipicna mamina maza ali je jedna vrsta te maze naucio od svog oca , njegov otac nece pomaci kasiku sa stola a kamoli sta drugo, nece da nalozi vatru za centalno grijanje sto mi je bas muski posao, ono ubacivanje drva i uglja u pec itd, npr ja to nikad nisam radila, niti cu i vec je jedna zima prosla ja ne ulazim u kotlanu da im ne bi ja nosila ugalj to tesko, nije za zensko... i ja nesto napisa, ali eto shvatate poentu, moram promijeniti ono sto su ga roditelji 30 god. ucili ....