Valerie -> RE: Rak dojke - upozorenje! (21.5.2013 12:28:07)
|
Pozdravljam sve na ovom forumu... Želim da s vama podijelim svoje iskustvo sa tegobama koje imam sa dojkama. Godinama sam zbog PCOS pila Diane 35. Naravno, sve pod kontrolom doktora, ništa na svoju ruku. Kad sam se malo više informisala o tom lijeku, odlučila sam da ga prestanem uzimati. Naime, nisam vjerovala da ću doživotno uzimati neke hormonske tablete da bih imala redovan ciklus, nije mi to u skladu sa zdravom logikom. Osim toga, željela sam da vidim da li moj organizam funkcioniše sam, bez pomoći nekih lijekova. Istovremeno sam promijenila način ishrane, izgubila na kilaži i za dva mjeseca počela dobivati menstruaciju bez ikakvih lijekova. U međuvremenu, primjetila sam prilikom tuširanja jednu kvržicu na lijevoj dojci. Odmah sam otišla na UZV (kod iste doktorice koja me je godinama kljukala Dianama 35). Otkriveno je da u obje dojke imam po nekoliko cisti. Preporuka je da ih redovno pratim. To se dešavalo prije 5 godina. Redovno, dva puta godišnje idem na ultrazvuk. Svaki put se konstatuje da su se ciste povćale ili da se povećao broj cisti. Unazad dvije godine, iz lijeve dojke mi se pojavio svijetlo žuti prozirni iscjedak. Ne mnogo, ostane par flekica na grudnjaku. Išla sam na citološku analizu tog iscjetka, normalan je, odnosno nema loših ćelija. Urađen je i bakteriološki bris, koji je također bio uredan, dakle, nije infekcija. Jedne prilike, ujutro sam na pokošulji primjetila krv. Odmah isti dan sam otišla da ostavim bris na citološku analizu. Opet je nalaz bio uredan, uz tragove eritrocita. Radila sam analizu hormonskog statusa, nije prolaktin u pitanju, iako imam blagu rezistenciju na inzulin, te preporuku da uzimam metformin (siofor). U zadnje vrijeme me grudi dosta bole, posebno u toku noći. Bol nekad ide i prema rukama. Mogu napipati nekoliko tvrdih kvržica. Zadnji UZV sam radila kod radiologa u novembru 2012., gdje mi je rečeno da su u pitanju obične ciste i da dođem na kontrolu za 6-8 mjeseci. Krvavi iscjedak je isti dan prestao, a nastavio se pojavljivati žuti prozirni. Uzimala sam Femisan-A kapi, jer su navodno dobre za promjene u dojkama. Dosta sam zabrinuta, jer mi nije jasno koja je svrha redovnih pregleda, uz konstataciju da su ciste od prošli put narasle? Mene grudi bole, i to ne samo kad imam PMS (kad je izraženije), nego stalno. Čula sam da postoji i neka vrsta ispumpavanja tečnosti iz cista, koja se radi na klinici. Za koji dan ću ponoviti ultrazvuk dojke. Nisam rađala, a od doktora sam često čula preporuku da trebam roditi, jer dojenje blagotvorno djeluje na promjene u dojkama. Ja bih naravno rado imala dijete, ali to je neka druga tema. Preporuka za rađanje ima logike, ali je psihološki veoma bolna, obzirom na neke druge stvari. Nemam konkretno pitanje, samo sam željela podijeliti svoje iskustvo i nadu da će se sve dobro završiti i da jednog dana, uz sve ove silne redovne preglede i analize ipak neću čuti lošu dijagnozu. Imam 35 godina i istoriju karcinoma s obje strane (i mama i tata).
|
|
|
|