alman -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Maj (7.5.2015 12:03:34)
|
IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: alman IZVORNA PORUKA: ninuska IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Carobno jutro Ma ja najvise volim tursku. Nju litrima mogu popiti. Na poslu sam znala ujutro napraviti ogromnu solju i onda cijeli dan po malo pijuckati, onako hladnu. U mene u kuci bio ritual ta kafa/kahva. Mama cijeli zivot radila u Vispaku, bas na toj kafi pa ti je to kod nas procedura dok voda prokuha, dok se zalije pa digne pa slegne[sm=jezicek.gif] elem bas ritual. Naviknuh se bez cigara. Imala sam srecu da mi je muka bilo od njih. Pa i nije bio problem da ih bacim. A poznavajuci sebe, kada bih uzela jednu, ja bih kutiju ispusila. Nisam karakter nikako[sm=smiley36.gif] Ja volim tursku i mi isto imamo ritual (moj tata i ja), provri voda pa zalijes pa da se digne pa vratis jos dva puta tako [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] svi se ibrete. Ali tata je nekad davno negdje vani bio i vidio da se tako prava kafa pravi, ono zaljevas i vratis 2-3 puta da se podigne do vrha kasnije sa par kapljica hladne vode odozgo pospes (e za to ima i hemijsko objasnjenje vruce-hladno talog se brze spusti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) Tata i ja smo nauku napravili od kafe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] E jedino sto ja kafu pijem skroz gorku [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] bez grama secera. Bas cu probati ovako da napravim. I ja vratim na kolo ali samo jednom...vidis, mozda je bas fol u 2-3 puta i hladnom vodom[sm=smiley36.gif] . bosansku ne secerim, pijem je sa mlijekom, a espreso sa natrenom cula sam za ovo da se na kraju malo doda hladne vode, i probala sam par puta i fakat ima nesto u tome, al ja to ono kad mi je neki cejf, inace kad je brzo pravim onda samo jednom vratim da sto bi se reklo "kihne" [sm=smiley36.gif] a jednom sam gledala kako turci prave i oni zaspu malo pa dobro izmjesaju, pa vrate na vatru da krene, pa opet dodaju vode i mjesaju i tako 2-3 put, samo sto to zna zeznuti pa iskipi, al kafa bude bas super [sm=smiley1.gif] Ma da samo sto malo ljudi zna da turci nisu bas puno poznati po pravljenju kafe nego vise po caju, i tamo se puno caja pije (isto kao egipat, maroko - zbog velikih vrucina oni piju vise cajeve nego kafu, i kod njih je taj gust u tom posebnom caju, cak imaju i one predivne nazovimo ih fildzane za caj). fazon je da ne sipas svu vodu u dzevu nego od prilike 2/3 tako da imas prostora za to spustanje i dizanje, ja obavezno smnanjim ringlu na najmanje (plinska je) i onda laganini se ona dize, sklonim da se spusti i opet tako sve skupa 3 puta. Onda stavim na tacnu, pustim da se slegne dospem vruce vode i na samom kraju dodam dvije tri kafene kasike hladne vode ali ono skoro kao kap po kap. Na taj nacin se talog brze slegne i ostane ona divna zlatno-zuta pjena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] E sad mi se pije kafa a nisam je od vikenda popila kad smo pravili pauzu u krecenju majstor i ja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ma znam da su poznatiji po caju, kad sam bila u Turskoj kupila sam sebi i cajnik i soljice, ja bas volim turski caj i uvijek imam barem pola kg u kuci, mm nije ljubitelj kafe tako da ga cesto pravim, a ni meni nije na pocetku kafa nikako prijala, pa sam sve pila caj [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|