Dalija098
|
IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: aidana IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Dalija098 IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Dalija098 Zdravo ženice, mogu li i ja da vam se pridružim? :) Za koji dan ulazim u četvrti mjesec trudnoće. Ima li neka od vas iskustva sa skraćenim grlićem već od ranih sedmica? Na prošloj kontroli mi je doktor rekao da ćemo pratiti, pitala sam ga da li trebam puno da se zabrinem, rekao je ne, ali mene jaaaako strah jer sam tri mjeseca prije ove trudnoće imala spontani u osmoj sedmici... Mislim da LieToMe i ja imamo istog doktora, jako je detaljan i ništa ne prepušta slučaju ali opet nekako ne mogu da se ne brinem. heeejjj prvo dobro dosla imam ja iskustva sa skracenim grlicem ali ne od samog pocetka, kod mene se naglo srati u 6tom-7om mjesecu, pa onda deveram do uslaska u 9ti. Vjerujem da je rijec o dr.Divanovicu. Ja sam i prvu a evo i drugu trudnocu kod njega i zaista bih rekla da nemas prostora za paniku, jako je detaljan, i kad je u pitanju pregled a i nalazi. Jel on tebi rekao da se grlic skracuje ili samo da ce pratiti? Generalno o skracenom grlicu znam puno (jer sam to temeljito prostudirala u prvoj trudnoci a evo prati me i u drugoj) javlja se usljed dvije stvari: ili infekcija (urinarnih) ili genetika. Kod mene je ovo drugo. Ako je i kod tebe slucaj da je usljed genetike, onda ce ti preporuciti mirovanje, lezanje, bez napora, da usporis tempo...eventualno ce te staviti na neku terapiju ako bude potrebe. Moj ti je savjet da ne googlas i ne iscitavas po forumima jer svaki grlic i trudnoca su jedinstveni i ne skracuje se kod sviju isto. Tako da bi te to samo bezveze opteritilo a nista dobrog ne bi donijelo. Moj topli savjet ti je da ga stvarno slusas, sve sto kaze, ako kaze strogo mirovanje (kao meni u prvoj trudnoci) onda mirovanje. On se nije nadao da cu uopste uci u 9ti sa ovim mojim grlicem, doslovno sam smjela samo do wc-a i nazad a ja se prorodila dan pred termin. Samo polako i bice sve ok LTM draga, hvala ti na detaljnom odgovoru i utješnim riječima. Napisao je i rekao samo da je grlić kraći, da mjeri 32 mm i da ćemo ga pratiti, eventualno uraditi serklaž oko 16e sedmice aBd. Nije se puno zabrinuo, čak je bio poprilično veseo jer je sa bebacem hvala Bogu za sada sve okej, budući da je prošla trudnoća bila jako jako jako šokantna, specifična i iscrpljujuća kako za mene tako i za doktora, jer se radilo o jako rijetkom slučaju. Mene je pri samom mjerenju grlića malo zaboljelo, on je konstatovao da imam osjetljiv grlić i da ćemo pratiti... Nije mi spominjao još uvijek nikakvo mirovanje, imam sljedeći pregled aBd za deset dana, vjerujem da ću tada više znati dokle je grlić i šta se dešava. Drago mi je što si me upozorila da ne čitam forume, jer sve što sam do sada pročitala me samo izbezumilo. Gdje god da pogledam, moja dužina mi se čini ekstremno mala ali kako Divke kaže, nemam šta razmišljati on razmišlja za oboje Dalija ne brini nista jer to nije rizicno s obzirom da se serklaz moze raditi a on cervikometrijom utvrditi skracuje li se, za koliko i kako. Ti si bar mirna sto se toga tice. Mislim da te MAM moze vise informisati s obzirom da je ona radila serklaz. Kod mene je ipak malo zabrinjavajuca situacija jer kod mene grlic miruje i onda se naglo pocne skracivati kad vise nije izvodljivo raditi serklaz. Ja imam za sutra ujutru zakazanu cervikometriju (prije 2 sedmice sam bila na pregledu) kod mene je grlic iste duzine ko kod tebe ali problem je sto sam tad jos bila u 6tom mjesecu i rizik od prijevremenog poroda i komplikacija je mnogo veci nego u ranijim sedmicama. Ipak, nije bio toliko preplasen ko prvi put, sad vec poznaje dobro tok moje trudnoce, samo mi je rekao da vise mirujem i usporim. Slobodno ti pitaj sve sto te interesuje, ja i ove divne trudnice cemo ti pomoci koliko god mozemo. Ja odoh praviti palacinke da se malo utjesim pred pegled pa ako je neko za, bujrum! sta cete vi kad ode u julu na godisnji citav mjesec mene nesto strah da mi ne zatreba, ne znam kome bi sta ja znam nisam ni znala da ga nece biti citav mjesec. ja ako mi sutra konstatuje smanjivanje grlica moracu na bolovanje a to znaci da cu morati kod nakasa zbog doznaka. tako da eto imam rezervnu opciju. a ako koga zanima nakas rece da je u augustu na godisnjem (na proslom pregledu me pitao kad mi je termin i tad rece mozda se i vrati do termina) Joj jeste on uvijek ide za Ramazan na godišnji i ne radi po mjesec dana. Ja veze nemam kome u ruke uopće otići čak i kad/ako taj serklaž budem radila. Ima li neko preporuku ikakvu, valja se sutra aBd i porađati... LTM sretno na kontroli!!! Mislim da me Alman pitala kad mi je termin, nismo još izračunalo zbog moje šetajuće ovulacije, znat ću tačno aBd za devet dana pa rado javim da me ''pritefterite'' na spisak.
|