RE: Kontrakcije (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

mala_sa -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 22:10:58)

Mala87 to je to, ne bi bilo lose da u tim trenutcima legnes na lijevi bok jer je tako bolja prokrvavljenost maternice, i da se odmaras sto vise.

Dz3ni -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 22:12:03)

Meni je doktorica za bolove u donjem dijelu leđa rekla da su to kontrakcije, iako me ne boli stomak uopšte, nemam nikakve bolove "naprijed" ali me zato leđa bole za priču. Zbog toga sam na apaurinu i mogu reći da pomogne, ali ne baš potpuno...neki tupi bol je uvijek prisutan ako ništa. Ako malo duže hodam (pogotovo u zadnje vrijeme kako mi je pupo pravo veliki) tako me jako probode u leđima i to s desne strane toliko da ne mogu stati na desnu nogu...u mozak udara bol [sm=smiley13.gif] Neki dan sam se baš prepala zbog ovoga.
Ima li neko ovakvo iskustvo? I još me zanima da li ću i poslije trudnoće imati te bolove i koliko dugo? [sm=zmeden.gif]

mala_sa -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:02:24)

Ja sam imala uzasne bolove u desnom kuku, 9ti mjesec me citav boljelo. Nakon poroda me je boljelo sigurno 2mj cim malo duze stojim. A i dan danas 11mj nakon poroda me zaboli ako se bas premorim.

Dz3ni -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:05:38)

Iskreno, nadala sam se drugačijem odgovoru, nešto tipa "ma to samo kratko nakon poroda" [sm=smiley36.gif]
Ništa, pripremit ću se psihički i na to...nema mi druge. Bar znam da vrijedi [sm=smiley1.gif]

nutellica -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:10:43)

Imam pitanje?Kad su kontarkcije u pitanju jel se grci cijeli stomak ili samo donji dio?
Ja sam 19 sedmica i meni bas pupo tvrd od pupka prema gore[sm=zmeden.gif]

mala_sa -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:17:47)

De3ni znam da ti nisam olaksala, al ne mora znaciti da ce i tebi tako ta bude. Meni je bio problem jakog sirenja kostiju, i onda sam imala taj problem sa kukom.

Nutellica kad su u pitanju kontrakcije zgrci se bas cijeli stomak. I nekako se ispupci kao brdo, znaci ne ostane okrugao, vec vise vuce prema brdastom obliku (joj opisa [sm=smiley29.gif]). Uglav,om, ja mislim da je kod tebe sad faza suzbijanja dijafragme, zeludca, rebara i ostalih organa prema gore, pa ti to pravi pritisak dok se sve fino ne namjesti.

nutellica -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:20:46)

Mala_sa hvala velika, ma i ja nesto mislim da nije od zeluca zgaravica me nekakva muci i pomalo podgirujem, ali ne boli me po dnu niti presjeca preko ledja, ali se bas bio stvrdnuo maloprije kako rekoh od pupka na gore[sm=smiley1.gif]

mala_sa -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:43:35)

Ma bice tih boluckanja raznih, vidjet ces. Ja sam jednom u hitnoj zavrsila, jer sam imala uzasne bolove pod desnim rebrom, a sve je bilo samo iz razloga pomijeranja i pravljenja mjesta za bebicu [sm=smiley36.gif].
Usput za zgaravicu ti je spas svjeza mrkva ili casa mlijeka [sm=smiley36.gif]

nutellica -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:45:37)

Uhhh mene bolova bas strah, inace mi je rizicna trudnoca, imam i serklaz tako da mi kontakcije nisu nimalo dobrodosle[sm=smiley13.gif]

Dz3ni -> RE: Kontrakcije (29.3.2012 23:48:31)

De3ni znam da ti nisam olaksala, al ne mora znaciti da ce i tebi tako ta bude. Meni je bio problem jakog sirenja kostiju, i onda sam imala taj problem sa kukom.

Ma ja sam oduvijek imala malo šire kukove, pa mi od početka nije jasno otkud ta bol u leđima (a imam je skoro bukvalno od početka, 8. sedmica otprilike). Ništa se nije sad nešto aman proširilo, osim pupe koji je baš porastao i kako više raste, to me ova bol više ubija. Kontam da mi nije apaurina, baš bi imala problema, i ovako se jedva krećem. I pranje suđa je postala nauka [sm=smiley13.gif] Hajd', bar sam se pošteno iskukala ako ništa [sm=smiley36.gif]

mala_sa -> RE: Kontrakcije (30.3.2012 0:10:37)

Nutellice bice to dobro aBd, samo se malo vise odmaraj, i nek te boli briga za sve kucanske poslove; kome smeta nered nek poradi, a ti noge na krevet i uzivaj [sm=smiley36.gif]

Dz3eni nama su na vjezbama spominjali da bas puno trudnica ima te bolove u ledjima, i da vecini prodju poslije poroda, tako da tebi ne bi trebao biti problem kao sto je kod mene [sm=smiley1.gif]

mala87 -> RE: Kontrakcije (30.3.2012 14:35:49)

mala_sa hvala na savjetu  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].......da i meni se desavalo da imam ostar bol pod rebrima ali na lijevoj strani a sad se borim sa kiselinom, ponekad imam osjecaj da cu se ugusiti i da mlako mlijeko i mrkva su dobar savjet............sretno svima.........

nutelice meni se desavo slicno malo jaci bol sam osjacala pod rebrima, ja sam mislila posto sam mala da je bebici tijesno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  cak sam skontala da mi stomak veci na jednu stranu.......

Dz3ni -> RE: Kontrakcije (30.3.2012 19:28:48)

Dz3eni nama su na vjezbama spominjali da bas puno trudnica ima te bolove u ledjima, i da vecini prodju poslije poroda, tako da tebi ne bi trebao biti problem kao sto je kod mene

Eh ovo mi je trebalo [sm=smiley36.gif] Baš ti hvala! [sm=smiley1.gif]

ajla86 -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:27:39)

evo jos jedne sa istim jadima...
ja sam u 16 sedmici...mozda rano za kontrakcije..ali ja nemam kako vi opisujete to grcenje periodicnoi da se stvrdne stomak [sm=zmeden.gif] kod mene je vise pol po dnu stomaka kao pms...nemogu puno sjediti,hodali,lezati....
dr kaze materica u kontrakciji..dal je razlicito to i kontrakcije????
ordiniran mi je utrogesten 3x2 i apaurin 2x1 od 2 mg i magnezijum...
kaze dr za ginipril rano...kao poslije cemo preci na njega...
mene zanima sta su posljedice kontrakcija...da li moze dovesti do spontanog???

M kao Mama -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:34:09)

Ajla za kontrakcije nema rano ili kasno, a za ginipral ja sam bogami mislila da će ti ga uključiti, jer mene je tako boljelo i odem do dr. Pašić u 19 nedjelji i ona mi odmah uključi, a moj dr. bio na godišnjem ja njega nazovem i on kaže da nastavim sa dabrastonom, ali da moram mirovati. To što ti opisuješ jesu zaista kontrakcije,

ajla86 -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:44:51)

pasic ona u d.zdravlja u vogosci jel tako???
ma mislila sam otici danas ali reko necu dizem famu oko toga...ali mogla bih otici sutra ako je tako jer me sanjin nece primiti prije petka ili ponedeljka...
oticu kod pasicke sutra nek me pregleda...utrogestan je bezveze jel za kontrakcije nije bas najbolji..bolji je ginipril...

M kao Mama -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:46:02)

IZVORNA PORUKA: ajla86

evo jos jedne sa istim jadima..
ja sam u 16 sedmici...mozda rano za kontrakcije..ali ja nemam kako vi opisujete to grcenje periodicnoi da se stvrdne stomak [sm=zmeden.gif] kod mene je vise pol po dnu stomaka kao pms...nemogu puno sjediti,hodali,lezati....
dr kaze materica u kontrakciji..dal je razlicito to i kontrakcije????
ordiniran mi je utrogesten 3x2 i apaurin 2x1 od 2 mg i magnezijum...
kaze dr za ginipril rano...kao poslije cemo preci na njega...
mene zanima sta su posljedice kontrakcija...da li moze dovesti do spontanog???

a, ja svatih da si išla kod dr. pa ti rekla da je rano, ma Pašićka će ti sigurno uključiti

nutellica -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:48:12)

MENI dr nije htio ukljuciti ginipral prije 20-te sedmice, kaze i suvise rano...poslije serklaze maternica bila kontraktibilna ali samo pilsa apaurin i magnezij, tek u 20-te sedmice pocela ginipral!

ajla86 -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:52:07)

meni je reko sanjin dekovic danas...da nastavim sa utrogestanom blblbla kako se vec zove [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] i da cemo poslije preci na ginipril kao rano je za njega....
i hajd reko da neidem opet dr...
a meni je 16 sedmica....
vidim ti si alma pocela ginipril piti u 19-tajko si napisala jel tako??

M kao Mama -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:54:02)

nisam ajla, ja sam sa ginipralom počela u 25 sedmici nakon tokolize, a u 19 mi je pašička htjela dati, ali mi dr. moj nije dao, on je tada bio na godišnjem, pa svratih u DZ, do tada sam bila na depo progesteron injekcijama svaki drugi dan i dabrastonu 4 puta na dan

ajla86 -> RE: Kontrakcije (17.4.2012 20:59:31)

meni se cini da svaki dr ima svoje metode lijecenja...svi nekako razlicito...sutra cu poslati sanjinu poruku....a ako nista neodgovori javit cu se onda pasicki...nadam se najboljem....odoh gurati utroseston[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] i to mi je nesto nakon 16 sedmica[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

smajli80 -> RE: Kontrakcije (18.4.2012 12:52:00)

meni se cini da svaki dr ima svoje metode lijecenja...svi nekako razlicito...sutra cu poslati sanjinu poruku....a ako nista neodgovori javit cu se onda pasicki...nadam se najboljem....odoh gurati utroseston[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] i to mi je nesto nakon 16 sedmica[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Da svi imaju svoj sistem rada i to treba poštovati jer oni(ginekolozi)ipak najbolje znaju ocijeniti da li naše stanje zatjeva određeni lijek.
Ovo pišem iz vlastitog iskustva jer sam od 9-16ned koristila urogestan 3x1.To sam pila kod doktorice koja mi je do tad vodila trudnoću.
U 19/20ned sam završila u bolnici(po prvi od tri puta) i bila 10dana na tokolizi(ginypral i isoptin iv.)zbog niske trudnoće i jake urinarne infekcije.
Po izlasku iz bolnice drugi ljekar koji mi je nastavio voditi trudnoću mi nije dao da pijem ginypral iako mi je trunoća bila visokorizična.Rekao je da on svojim pacijentima NE DAJE taj lijek da piju sami već da (naravno ako je potrebno )ga on daje u isključivo bolničkim uslovima i pod njegovom kontrolom.
Meni iskreno je to i odgovaralo jer sam i od tokolize ponekad imala ječe lupanje srca[sm=smiley13.gif].Tj,ako mi povećaju dozu (VIŠE OD 25KAPI/1MIN).
Do kraja trudnoće imala sam kontrakcije i još 2x bila u bolnici na tokolizi.
Eto ja sam uspijela BEZ ginyprala(pod stalnom kontrolom) da iznesem trudnoću do 39ned,a uz to sve imam djevojčicu od 4god.kojoj sam morala da posvetim jako puno pažnje i kuću *na sebi*jer mm jako puno radi i skoro nikad nije bio tu da mi pomogne.

Sad sam jako sretna majla dvoje malih [sm=angel.gif]

ajla86 -> RE: Kontrakcije (18.4.2012 16:26:55)

to sam, i ja zakljucila vidim koliko zena toliko nacina lijecenja...
tebi svaka cast...ipak si ti bila mama a mama mora stici sve [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] i popspremiti i rucak napraviti i pomaziti djete i biti nasmijana i vesela...svaka cast...inace su mame heroji svjecki....
ja idem u petak da vidim sta se desava...imam jako velike bolove po dnu stomaka...cak i kad lezim na ljevom boku neprestaju....
valjda ce sve biti uredu...

M kao Mama -> RE: Kontrakcije (18.4.2012 16:42:42)

to sam, i ja zakljucila vidim koliko zena toliko nacina lijecenja...
tebi svaka cast...ipak si ti bila mama a mama mora stici sve [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] i popspremiti i rucak napraviti i pomaziti djete i biti nasmijana i vesela...svaka cast...inace su mame heroji svjecki....
ja idem u petak da vidim sta se desava...imam jako velike bolove po dnu stomaka...cak i kad lezim na ljevom boku neprestaju....
valjda ce sve biti uredu...

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja ne bih čekala ponedjelja, kontakcije nisu šala, pogotovo ti koja si imala spontani, ali na tebi je odluka

smajli80 -> RE: Kontrakcije (18.4.2012 16:51:51)

Šta se mora nije teško,svašta čovjek prevali preko leđa i ostane normalan(to je malo diskutabilno kod mene[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif].
Nego,ako imaš tako jake bolove nemoj čekati petka otiđi odmah-vjeruj mi na riječ-ODMAH!!
U takvim situacijama su ponekad bitni sati kamoli dani.Ja da sam zakasnila 2 dana imala bi spontani pobačaj u 19ned[sm=smiley13.gif].Jer sam imala jaku urinarnu infekciju koja je proširila mokraćne kanale a oni nisu više imali mjesta,pritiskali maternicu i s tim uzrokovali kontrakcije.
Ne bih ta te štrašim ali MOLIM TE nemoj se s tim igrati.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>