teacher75
|
Dijalozi iz sudnica, izvadak iz knjige "Nered u sudovima - Stvari koje su ljudi stvarno rekli rijec po rijec, zapisani daktilografima koji su bili prisiljeni ostati mirni dok su se izjave davale." Odvjetnik: Jeste li seksualno aktivni? Svjedok: Ne , samo ležim tamo. Odvjetnik: Kada ste rođeni? Svjedok: 18-tog srpnja. Odvjetnik: Koje godine? Svjedok: Svake godine. Odvjetnik: Koju opremu ste imali u trenutku udarca? Svjedok: Gucci trenirku i Reebok tenisice. Odvjetnik: Ta "myasthenia gravis", utječe li na vaše sjećanje uopće? Svjedok: Da. Odvjetnik: Na koji način utječe? Svjedok: Pa zaboravljam. Odvjetnik: Zaboravljate? Da? Možete li nam dati primjer nečeg što ste zaboravili? Odvjetnik: Koliko je star vaš sin, koji živi s vama? Svjedok: 38 ili 29, ne sjećam se. Odvjetnik: Koliko dugo živi s vama? Svjedok: Oko 45 godina. Odvjetnik: Koja je prva stvar koju vam je suprug rekao ujutro? Svjedok: Rekao je "Gdje sam, Maja?" Odvjetnik: I zašto vas je to uzrujalo? Svjedok: Moje ime je Patricija. Odvjetnik: Recite doktore, je li istina da osoba kada umre u snu, zapravo ne zna za to do idućeg jutra? Vještak: Vi ste stvarno položili pravosudni ispit? Odvjetnik: Jesti li bili prisutni kada su Vas slikali? Svjedok: Možete li ponoviti pitanje, molim vas? Odvjetnik: Znači dan začeća vašeg djeteta je 8 kolovoza? Svjedok: Je. Odvjetnik: Što ste tada radili? Svjedok: Uh.. Odvjetnik: Znači imate troje djece, da? Svjedok: Imam. Odvjetnik: Koliko je djevojaka? Svjedok: Pa tri. Odvjetnik: A dječaka? Odvjetnik: Kako je prestao vaš prvi brak? Svjedok: Pa smrću. Odvjetnik (zbunjeno): Čijom? Odvjetnik: Možete li opisati počinitelja? Svjedok: Bio je otprilike srednje visine, kratke brade zapravo neobrijan, crna jakna, ili možda siva, mislim . Odvjetnik (prekida ga): Je li bio muško ili žensko? Odvjetnik: Doktore, koliko autopsija ste izvršili na mrtvacima? Svjedok: Sve autopsije sam vršio na mrtvacima. Odvjetnik: Svi vaši odgovori moraju biti usmeni, dobro? Koju ste srednju školu pohađali? Svjedok: Usmeni. Odvjetnik: Možete li se sjetiti u koje ste vrijeme počeli pregledavati tijelo? Svjedok: Pa, autopsija je počela oko 8:30 ujutro. Odvjetnik: A gospođa je bila mrtva u to vrijeme? Svjedok (ljut): Ne, sjedila je na stolu pitajući se zašto radim na njoj autopsiju. Odvjetnik: Doktore, kada ste radili autopsiju, jeste li provjerili puls? Svjedok: Ne. Odvjetnik: Aha. A krvni pritisak? Svjedok: Ne. Odvjetnik: A disanje? Jeste li provjerili disanje? Svjedok: Ne. Odvjetnik: Znači, ipak je bilo moguće da je pacijent bio živ kada ste počeli sa autopsijom? Svjedok: Ne, nije. Odvjetnik ( zadovoljno). Ne? A kako možete biti tako sigurni, nijednu provjeru niste radili? Svjedok: Zato što osobe na koje padne betonska ploča od 3,7 tona nemaju tendenciju ostati žive. Odvjetnik (ne posustaje): Da, da, a je li ipak moguće da s obzirom da niste radili niti jednu provjeru, pacijent bio živ, ili da je čak i sada ipak živ? Svjedok (vidno uzrujan): Je, moguće je da je živ i vjerojatno je odvjetnik!