Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 4:03:35
scarlett
Ja živim u Sarajevu, ali sam iz jednog malog gradića, kojeg jako jako volim. Hej ako imaš FB, javi se na PP. ovo važi i za ostale ženice, ja na FB od vas imam samo almond, jer mi se znamo dugo s druge teme. Ako još neka želi da se malo vizualiziramo, bujrum.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 7:59:06
Andy_Bec23
Jutro drage moje ... Mene opet grlo zeza ;( evo pijem caj i doruckujem ...
Vanch super za bebicu, a to sto te negledaju dole valda je to njihova praksa , eto mene gledaju svake 4 nedelje pa nijednom nisam dobila trudove :)
Scarlett draga banana jastuk pomaze puno kod bolova u kukovima... Ako bas nemas taj ili ne zelis kupovat uzmi obicbi jastuk i stavi izmedju koljena i tako spavaj...
Ja najvise spavam na desnoj strani i na ledjima tako mi najvise pase... Ovaj moj malac igro kolo cjelu noc a ja se budila radi ludog nosa :(
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 8:57:00
marinčii
Jutro i od mene, ja se probudila oko 4 h i sve konram kud cu ranije te se vrtila u krevetu i oko 6 opet zaspem evo sve dosada. VANCHII bravi za uredne nalaze, a sto rece andy ti pregledi se razlikuju od doktora do doktora, mene svaki put ginekoloski gledaju pa evo sve ok ANDY misa mu i grlo sami grgljaj s kaduljom da se ne upali a mozes stavit oblog od meda i bibera i to pomogne. SCARLET tebe i po noci mucnine zezaju, neznam sta da ti kazem izdrzi jos malo nadam se da ce ti proci brzo pa da mozes uzivati napokon.
Sto se tice spavanja ja navikla na stomak a kako id 15 tjedna to nije moguce spavam na. bok, malo na jedan pa kad. otrne ja se prebacim ba drugi i tako cijelu noc ko na raznju:) Svima. zelim ugkdan dan.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 9:41:34
almondray
Jutro I ja se rano probudim, pa se prevrćem po krevetu i onda zaspim pa odvalim do 9-9:30
Scarlet ne daj se draga, sreća pa nosimo samo 9 mj
Kako marinči reče i mene svaki put pregledaju dole pa ostadoh u komadu Mislim da mi sve imamo te momente od 30-34 sed. kad mislimo da nam curi voda, da je porod krenuo i sl.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 9:46:12
marinčii
ALOMOND u pravu si sve imamo te neke periode kad se upladimo da.ne bi krenuo prijevremeni porod,al sreca ipak to nije tako cesto al eto bolje opet uvijek i bezveze provjeriti nego da nesto bude a mi nismo nista poduzele.
NEGO mene sad brine oce li se ovo moje bebce okrenuti,citam do 37 tjedna je moguce pa se nadam da oce iako citam svasta uh.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 14:24:19
rose 87
ej gdje ste pobjegle,jutros se ne stigoh javiti imala neke goste a i ovo vrijeme me samo uspava...joj meni i rr steka nesto.,jedva ja post napisem,nemoze da me stigne,ceka po 2-3 minute da izbaci slova
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 16:50:49
BebeLina
Evo i mene. Nisam mogla ranije, potrovali se od mog bosanskog lonca i hljeba Salim se, naravno, sinoc smo se bas pocastili...
Nego, da ne bude da uvijek kukam, sinoc sam lijepo spavala. Jutros poranili, obavili neke stvari, a ja se onda zaputila u skolu za trudnice. I znate sta se desilo? Nisma mogla prisustvovati casu, jer smo obradjivali porod. Drage zene, Nakon samo 30 sekundi gledanja meni je dosla muka . Valjda sam i boju promijenila, jer mi je sestrica rekla da izadjem i da je bolje da ne gledam. Prikazivali su snimak sa onim rundjavim piiicama (da prostite) iz 1970. godina. Jos niej bilo tona, nije se cula vriska, ali kad sam vidjela zene u transu od bola, odmah mi je dosla muka. Nevezano za krv i porod. Sama pomisao na taj bol... A to mi nikako nije jasno, jer stvarno imam visok prag tolernacije bola. Cude mi se npr kako se mogu depilirati onim elektricnim epilatorom koji cupa dlake iz korjena. A meni to bezze... Sta mi je kad je ovaj porod upitanju, majko draga....
Danas sam uradila prvi CTG. Dr. kaze da je sve ok. Narucio me ponovo u ponedjeljak.
Sad cekam muza s posla, pa da idemo nasem perivatnom doktrou. Mozda ce me vaginalno pregledat da vidi kakvo je stanje... A i da malo detaljnije popricamo o porodu... Pa cu vam se opet javiti ...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:17:45
vanchi88
jao kako me bebelina nasmija.... vazno da smo obe spavale dobro,ja se uopste nisam budila :D izgleda kod svakog dr je drugacije i ne gleda dole,barem ovdje jer mene je prosla dr u 28oj nedelji prgledala jer sam ja trazila inace nista sami ne cackaju... almond, marinci da li je vama radio bris guze i vaginalnog otvora za onu bakteriju? nisam sigurna kakvu ona ulogu igra u porodu ali znam da se radi.. danas idem malo kupovati za bebu, neke odjece,flasica,dudica usli smo u 34 nedeljui andy,kako gripa? jel prolazi?
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:42:02
Andy_Bec23
Vanchi draga moja doktorica mi je rekla da ce mi uraditi taj bris na sljedecoj kontroli koja je za 5 nedelja ;) to je i zadnji pregled pred porod .... Rekla je ukoliko se ima ta bakterija onda se dobije neki antibiotik pred porod , da nebi beba dobila a zasto pojma nemam nije mi objasnila :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:47:49
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: BebeLina
Evo i mene. Nisam mogla ranije, potrovali se od mog bosanskog lonca i hljeba Salim se, naravno, sinoc smo se bas pocastili...
Nego, da ne bude da uvijek kukam, sinoc sam lijepo spavala. Jutros poranili, obavili neke stvari, a ja se onda zaputila u skolu za trudnice. I znate sta se desilo? Nisma mogla prisustvovati casu, jer smo obradjivali porod. Drage zene, Nakon samo 30 sekundi gledanja meni je dosla muka . Valjda sam i boju promijenila, jer mi je sestrica rekla da izadjem i da je bolje da ne gledam. Prikazivali su snimak sa onim rundjavim piiicama (da prostite) iz 1970. godina. Jos niej bilo tona, nije se cula vriska, ali kad sam vidjela zene u transu od bola, odmah mi je dosla muka. Nevezano za krv i porod. Sama pomisao na taj bol... A to mi nikako nije jasno, jer stvarno imam visok prag tolernacije bola. Cude mi se npr kako se mogu depilirati onim elektricnim epilatorom koji cupa dlake iz korjena. A meni to bezze... Sta mi je kad je ovaj porod upitanju, majko draga....
Danas sam uradila prvi CTG. Dr. kaze da je sve ok. Narucio me ponovo u ponedjeljak.
Sad cekam muza s posla, pa da idemo nasem perivatnom doktrou. Mozda ce me vaginalno pregledat da vidi kakvo je stanje... A i da malo detaljnije popricamo o porodu... Pa cu vam se opet javiti ...
Draga moja opusti se svaka zena je prica za sebe... Kada budes na porodu i u bolovima znaj zasto boli i koliko si se borila za tu Bebu ... Da boli porod boli, mora da boli.... Nemoj o tome razmisljati ta bol prodje u trenutku kad bebac izadje i zaboravi se na to ...
Ja vise imam strah od rezanjs ili da puknem dole jer to boli jos 10-15 dana poslje a sve ostalo se da izdrzati vjeruj...
Ja npr. Gledam na youtube ONE BORN EWERY MINUTE .... I mogu da gledam porod uopce mi ne smeta i cak uzivam gledajuci.. Moj muz kaze promasila sam profesiju trebala sam da budem babica ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:48:33
morenaa
Evo i mene da se malo javim pocela sam se debljati, zasad samo 1kg al i to mi je bitno da nakon silnog povracanja ne gubim vise na kilazi. Osjecam se bolje, jos uvijek spavam na stomaku a 15 tjedana sam valjda je to ok sutra imam svatove bliskoj prijateljici pa spremam nesto,vodit cu i curicu pa ce mi bit veselo al neka
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:49:44
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: marinčii
ALOMOND u pravu si sve imamo te neke periode kad se upladimo da.ne bi krenuo prijevremeni porod,al sreca ipak to nije tako cesto al eto bolje opet uvijek i bezveze provjeriti nego da nesto bude a mi nismo nista poduzele.
NEGO mene sad brine oce li se ovo moje bebce okrenuti,citam do 37 tjedna je moguce pa se nadam da oce iako citam svasta uh.
Okrenut ce se samo misli pozitivno ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 17:49:53
almondray
IZVORNA PORUKA: vanchi88
jao kako me bebelina nasmija.... vazno da smo obe spavale dobro,ja se uopste nisam budila :D izgleda kod svakog dr je drugacije i ne gleda dole,barem ovdje jer mene je prosla dr u 28oj nedelji prgledala jer sam ja trazila inace nista sami ne cackaju... almond, marinci da li je vama radio bris guze i vaginalnog otvora za onu bakteriju? nisam sigurna kakvu ona ulogu igra u porodu ali znam da se radi.. danas idem malo kupovati za bebu, neke odjece,flasica,dudica usli smo u 34 nedeljui andy,kako gripa? jel prolazi?
Nije, al' sam htjela tražiti prošle sedmice i zaboravila.Jel se posebno traži na tu baju ili je standardni bris pa ako je pokaže,pokaže. Znam da može uzrokovat meningitis kod beba.A bgm kod nas se često javlja.Mojoj poznanici beba treći dan obolila, i kaže u bolnici sa njom sve novorođenčad pa sad dal je od te baje ili nešto dr. ko zna.Al' znam da naši dr. ne vode računa o tome.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 18:00:59
marinčii
BEBELINA draga bas me nasmija,ja isto to ne mogu gledati nema sanse ,al na svom porodu ti nista i ne vidis imas onu spavacicu na sebi i samo vodis bebicu kad izidje nju ti pokazu ,ostalo je predstava za doktore a oni su se toga nagledali i njima je to ko dobar dan. MORENAA i ja sam do 15 tjedana na stomaku spavala reko mi doktor da je tada maternica jos uzdjelici i da bebi ne skodi ali kako pocne rast stomak morat ces prestati,bome to mi pd svega ilu trudnoci najvise fali i jedva cekam da se bacim na pupu i da se naspavam. VANCHII kod nas to ne rade al cujem da je u hrvatskoj standardno ,mislim da je to bris na streptokok. ALMONd nisam znala da izaziva mengitis uzas jedan bas me sad uplasi ,neznam jel to spada pod one areobei anaerobe ili se posebno radi ANDY ma valjda se okrene neznam sama vise citam da je moguce da beba se tako okrne kod zena koje su plasljivije ,bas aam pitala doktora jel moguce da sam svohim strahom to mogla izazvati on rece da ne pa eto nisam pametna
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 18:11:38
almondray
Marinči , nađoh ovo: Otprilike mjesec dana prije termina ginekolog bi vam trebao napraviti bris na beta-hemolitički streptokok grupe B. U slučaju da prilikom poroda prijeđe na dijete, streptokok može uzrokovati meningitis ili upalu pluća. Prema nekim podacima, svaka četvrta trudnica je prijenosnik streptokoka, no nemojte brinuti ako vam je dijagnosticiran. Ta vrsta streptokoka lako se liječi, bit će dovoljno da popijete antibiotik prije ili tijekom poroda.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 18:37:58
marinčii
ANDY probaj rasporediti sebi na vise obroka ali uzimaj manje porcije takp da zatomis glad ,nemoj se prejedati i pij sto vise vode. ALMOND uh pa kako se radi taj bris jel posebno na tu bakteriju ili?dodje mi da uzmem antibiotik na svoju ruku pa da ispijem
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 18:56:14
almondray
ANDY probaj rasporediti sebi na vise obroka ali uzimaj manje porcije takp da zatomis glad ,nemoj se prejedati i pij sto vise vode. ALMOND uh pa kako se radi taj bris jel posebno na tu bakteriju ili?dodje mi da uzmem antibiotik na svoju ruku pa da ispijem
pa pitaj svog dr.Ja bi sutra trebala na kontr. ali već sam 37 t, a i znaš kakva je moja dr.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 19:29:24
Andy_Bec23
Pa tvoj doktor ce ti uraditi na sljedecoj kontroli ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 20:07:44
marinčii
Eh moja andykod nas ti to niko ne preporučuje,privatno nemam gdje to uraditi jer ne postoji nijedan laboratorij koji to radi,jedino u bolnici da radim ali sumnjam da imaju reagense uvik im nešto fali ,ma grozna je situacija s našim zdravstvom...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 20:23:54
almondray
Eh moja andykod nas ti to niko ne preporučuje,privatno nemam gdje to uraditi jer ne postoji nijedan laboratorij koji to radi,jedino u bolnici da radim ali sumnjam da imaju reagense uvik im nešto fali ,ma grozna je situacija s našim zdravstvom...
Da bar drže čistim i sterilnim ono što imaju.Ja kad sam se prvi put porađala, nije bilo vode da se umijem a kamoli za šta drugo.Sreća moja pa sam prva taj dan a žena posle mene je legla na onaj sto koji su samo čaršafom prebrisali. A kad se porodimo , ležimo u krvavom krevetu, ako imamo snage presavijemo čaršaf koji put da nam nije stalno mokro.I na tom istom krevetu dojimo bebu. Ja sam molila za čistu spavaćicu, dan provela u onoj u kojoj sam se porodila, i curica na praksi mi donijela, sažalila se jadna, a vještice koje rade ništa. Uh kad samo pomislim gdje moram ići
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 20:30:16
marinčii
IZVORNA PORUKA: almondray
Da bar drže čistim i sterilnim ono što imaju.Ja kad sam se prvi put porađala, nije bilo vode da se umijem a kamoli za šta drugo.Sreća moja pa sam prva taj dan a žena posle mene je legla na onaj sto koji su samo čaršafom prebrisali. A kad se porodimo , ležimo u krvavom krevetu, ako imamo snage presavijemo čaršaf koji put da nam nije stalno mokro.I na tom istom krevetu dojimo bebu. Ja sam molila za čistu spavaćicu, dan provela u onoj u kojoj sam se porodila, i curica na praksi mi donijela, sažalila se jadna, a vještice koje rade ništa. Uh kad samo pomislim gdje moram ići
Ma užas nama samo na kolicima ostave spavačice i posteljinu u hodniku,i moraš sam otići uzeti da e presvučeš,ja ustala i sam mijenjala posteljinu jer nisam mogla na krvavoj lezati,. Sada nemaju ni spavačice pa ću ja ponjeti 3 svoje da se mogu presvući ne pada mi napamet biti u krvavoj,a ako ne budu promjenile posteljinu bunit ću se bome ,pa što im plaćamo osiguranje ... Čula sam da kod nas nema ni tople vode, pa kako da se hladnom tuširam u sred zime stvarno ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se dešava jošnaša bolnica napravljena prije 5 godina praktički sve novo al eto raskućiše ovi doktori i sestre sve odnosoše u svoje privatne ordinacije da nas prisile da idemo njima a da zaobilazimo bolnicu
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 20:39:20
almondray
IZVORNA PORUKA: almondray
Ma užas nama samo na kolicima ostave spavačice i posteljinu u hodniku,i moraš sam otići uzeti da e presvučeš,ja ustala i sam mijenjala posteljinu jer nisam mogla na krvavoj lezati,. Sada nemaju ni spavačice pa ću ja ponjeti 3 svoje da se mogu presvući ne pada mi napamet biti u krvavoj,a ako ne budu promjenile posteljinu bunit ću se bome ,pa što im plaćamo osiguranje ... Čula sam da kod nas nema ni tople vode, pa kako da se hladnom tuširam u sred zime stvarno ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se dešava jošnaša bolnica napravljena prije 5 godina praktički sve novo al eto raskućiše ovi doktori i sestre sve odnosoše u svoje privatne ordinacije da nas prisile da idemo njima a da zaobilazimo bolnicu
Kod nas ne daju unijeti spavaćice i to.Žena do mene obukla čarape i sestra se na nju dernja kao odakle joj pravo da se ističe od nas ostalih Strahota prava.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 23.10.2014 20:47:36
marinčii
Kod nas prije nisu dali jer su imali svoje,ali sada nema pa dozvoljavaju... To je stavrno teror i glupost najveca pa svako bi sebi ponio makar da je cist šts im to smeta,