animagical
|
IZVORNA PORUKA: sarahel animagical, koliko ja znam antifosfolipidni sindrom je samo jedan dio problema koji se javlja u ovom slucaju. ukoliko se iskljuci on opet ne znaci da je problem trombofilije time rijesen. Protein S, Protein C i Faktor V Leiden se svakako moraju isto prekontrolisati. Mutacije MTHFR mogu itekako utjecati na zacece, tj. da se plod ne moze razviti. A antifosf.sindorm se zna na dva nacina manifestovati: beba se razvija ali sporije, ili beba se razvija ispravno, ali dolazi do naglog prekida snabdijevanja maternice. veliki koagulogram obuhvata protrombinsko vrijeme, trombocite, agregaciju trombocita, aptv pretrage, fibrinogen, plazminogen, trombinsko vrijeme, D-dimer. ja ne vidim da se iz velkog koagulograma mogu vidjeti genetske mutacije kao sto su problemi sa metabolizmom folata, i dr. mozda grijesim, ali ako se dobro sjecam to su meni ljekari rekli. rjesenje je niskomolekularni heparin. znam i za slucaj gdje je djevojka imala habitualne spontane sve dok ovo nije rijesila. draga nadya nadam se da te nisam jos vise zbunila :) znam da ti nije neka utjeha, cetiri spontana odmah na pocetku trudnoce stvarno je tesko prezivjeti, ali ne daj Boze da je kasnije, mozda te Bog samo sacuvao vece patnje. Ja se tjesim tako, meni se desilo u 24. sedmici, a ovako kako se zavrsilo moglo je i pred kraj, tek onda ne znam kako bih prezivjela. ja metabolizam folata spomenula nisam.... a koagulogram radim na mjesecnoj osnovi da vidim jel terapija dobro fercera i super je...osim heparina koji spominjes vjeruj veliku razliku pravi i obicni aspirin 100 koji sprijeci jednim dijelom agregaciju trombocita sto je isto korisno. s obzirom da je antifosfolipidni sindrom imeneovan kao oboljenje tek osamdesetih, nije jos sasvim poznato sta sve moze uraditi organizmu, kao ni sta ga uzrokuje uopste...meni iskreno nemaju pojma zasto mi pozitivnost antifosfolipidnih i antikardiolipidnih seta gore dole naizmjenicno, niti mislim da ce u dogledno vrijeme saznati... kao ni sta aktivra povremeno visokopozitivna antinuklearna antitijela, a za sta kod nas ne daju nikakvu terapiju. ja sam nakon spontanog takodje utvrdila da mi je tsh iznenada duplo visi...isto ne znaju zasto, te povremeno optuzuju ANA. helem, niej mi namjera da koga isprepadam, a narocito ne da pametujem, vec samo onako da ispicam koje su od brojnih pretraga iza spontanog za moj izdvojen slucaj imale znacaja. hvala Bogu sada sam dobro.
|