Arminaa -> RE: Tripl test (14.8.2012 16:07:18)
|
IZVORNA PORUKA: merima_s IZVORNA PORUKA: Arminaa IZVORNA PORUKA: merima_s Nedavno sam čitala u novinama intervju sa doktoricom na temu ovih testiranja na anomalije. Nakon što je objasnila koje se sve metode primjenjuju napomenula je i to da se u nekim evropskim zemljama razmatra ukidanje doutble i triple testa zbog netačnih rezultata koje daju. Naime, od 100 pacijentica kojima su nalazi pokazivali mogućnost anomalije ni jedna nije rodila dijete sa poremećajem. Tako da su ovi testovi zaista nepouzdani. Prije svega, treba uzeti u obzir da je double i triple test samo statisticka vrijednost, a ne dijagnosticka, pa da budu tacni 100% (mislim da i sama amniocenteza nosi nekih 95% tacnosti). Meni su 3 ginekologa potvrdila da mjerenje nuhalnog nabora, double i triple test zajedno daju visok postotak tacnosti, do 90-95%. I naravno da ti testovi nisu sveta slova, ali daju uvid u eventualne anomalije i odstupanja od normalnog stanja fetusa. U dosta europskih zemalja ovi testovi su obavezni i rutinski, bas kao i testiranja na toksoplazmozu i slicno, a kod nas je, po mom misljenju, minoran broj trudnica koje su radile, recimo TORCH test. Tako je to na brdovitom Balkanu. Pozdrav Ja i još 5 trudnica koje znam radile su triple test koji je pokazao visok stepen rizika za downov sindrom a sve rodile normalnu djecu. Stres i briga koju sam prošla od momenta čitanja rezultata do poroda ne bih poželjela nikom a kamoli trudnicama koje bi trebale da se čuvaju od takvih stvari. Danima sam plakala i jedina nada mi je bila činjenica da taj test u velikoj većini slučajeva nije tačan. Čak sam našla i podatak da je ministarstvo zdravlja u Srbiji zabranilo ove testove jer bespotrebno izlažu trudnice stresu. A povrh svega još i ovaj podatak iz novina koje je iznijela droktorica koja radi na tim stvarima i prenijela je svoje iskustvo. Dobro, necemo se sada ni raspravljati, ni ubjedjivati, svako treba za sebe da odluci sta smatra da mu je najbolje. Ali kao sto sam ranije rekla, test nije dijagnosticki, vec statisticki, pa ga tako i treba posmatrati. A osim toga, zavisi i gdje je test radjen, buduci da je na DIP-u ogroman postotak netacnih testova koji pokazuju lazno pozitivne rezultate, a izgleda da je u pitanju aparat i parametri koje isti uzima za mjerenje, pa zbog toga svi ginekolozi privatnici savjetuju da se test, ukoliko ce se raditi, ne radi na DIP-u. Iz istog razloga je i povecan broj zena koje cekaju amniocentezu, jer su nalazi sa DIP-a katastrofalni u vecini slucajeva (u sto se mozes i sama uvjeriti, ako procitas ranije postove na ovoj temi). Vjerovatno su i te trudnice koje poznajes, bar vecina njih, nalaz radile na DIP-u. Lijep pozdrav
|
|
|
|