Lejla Ka -> RE: Tripl test (8.9.2011 22:35:11)
|
IZVORNA PORUKA: teacher75 IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Teacher, ja ti od srca preporučujem da privatno odeš nekom dobrom na 3D UZV. Ako bude postojala ikakva indicija da nešto ne štima razmisli o amniocentezi. Tvoje godine nisu same po sebi indikacija. Ne znam šta se ovo uzdiglo, pa problem je predstavljala prva trudnoća iza 35, a sad sa 36 godina ženu koja je prije rađala proglašavaju rizičnom. Tripl izgleda spominu svakom, a redovno nasekiraju i trudnicu i cijelu familiju. I još da napomenem, amniocenteza kod nas se radi samo na najpoznatije tj. najčešće poremećaje, neki rjeđi se ne ispituju. I amniocenteza daje lažno pozitivne rezultate u nekom manjem procentu pa su se i poslije lošeg nalaza amniocenteze rađala (a i bila pobačena) potpuno zdrava djeca. Znam da nije red, ali na Višnjin komentar da ne zna nikog ko je ostao bez bebe poslije amnio želim odgovoriti da ja znam i da je potvrđeno da je bila ljekarska greška. ja idem na 3D UZ privatno kod dobre doktorice- poznata je kao dobar dijagnosticar, ona mi je prije 12.sedmica predlozila tripl zbog mojih i mm godina, i d bih izbijegla amnio koju sada masovno preporucuju. rekla sam da nisam sigurna da li da ga radim a ona je onda rekla da cemo sacekati 12.sedmicu da vidimo nuhalni nabor. otisla sam u 12.sedmici i sve je bilo super, beba napredna i ziva, motorika super, sto je dobar pokazatelj i tada nije spomenula tripl. naredna kontrola je u 16.sedmici, ja ipak sada razmisljam da za svaki slucaj uradim tripl, al me malo strah sta ako pokaze neki rizik jer sam cula da zna biti lazan. Suviše je nepouzdan i ne precizan da bi ga radila "za svaki slučaj". Evo ja ti kažem, nemoj "za svaki slučaj". Ako je doktorica dobar UZV dijagnostičar vjeruj joj. Nemaš rizika u porodici? Vi niste stari roditelji! Nisi imala problema tipa ponavljanih spontanih prije ove trudnoće? Ti jednostavno nemaš predispozicija za nekakve komplikacije, ti to i sama znaš, ali te opet jede preveliko znanje. Odmakni se malo od ovih tema i pokušaj se posvetiti drugim temama. Ako ne možeš drugačije, otiđi toj svojoj doktorici stručnjaku ranije i otvoreno joj iznesi bojazni. Pitaj je misli li da ima ikakve indicije da se trebaš brinuti.
|
|
|
|