scarlett
|
N_N ovo je meni poznato, ali ne znam od kada stupa na snagu i jeli uopće već stupilo Eh evo da vas još malo tušim, u školama je izašlo otprilike do sada nekih 15-20 konkursa za moju struku i sve je to na određeno, par škola nudi punu normu ( ali tu se puno i ne nadam jer ima kolega koji imaju prednost) a ostali konkursi su od 2-10 časova sedmično. Svaka škola traži minimalno 4 dokumenta ( neke i 6-7). Kada sam bila u TK tamo sam već potrošila skoro 40,- da bih se prijavila na 4 konkursa u SK. Obzirom da sam trenutno u Sa, krenem ja jučer u opštinu Novi grad i kontam sad sam u "svom" kantonu i neću trebati plaćati ovjere jer sam ovdje na birou. Može se samo desiti da mi traže potvrdu s biroa. Jučer je bio zadnji dan za 5 konkursa, tako da mi je trebalo minimalno za te konkurse ovjera, što znači ca. nekih 30 papira. Došla na red, kaže meni teta, može samo 1 besplatno, objasnim ja njoj da sam na birou, ako treba potvrda, bilo šta, mora biti neki put da budem oslobođena... Kaže teta nema nikakve mogućnosti, osim da svaki dan donosim papire za samo jedan konkurs, a recimo poslijepodne dođe neko drugi da to odradi za mene... Kntam ja ne mogu nikako jer mi taj dan trebaju svi ti dokumenti, a osim toga dok bih svaki dan plaćala kartu kuća - opština, skoro da mogu odmah platit i ovjeru. Ja užas, vrti mi se 100 misli , kontam sada mi treba skoro 50,- KM da mi ovjeri sve što mi treba za taj dan, a da ne pričam da mi je ostalo još konkursa do kraja sedmice što trebam predati. Razmišljam dal' da se uopšte prijavljujem na neke konkurse, previše novca ode, a opet kako da odaberem na koji konkurs da se javim, kad je sve to tombola... Ja več počela da od ljutnje na ovu državu, pa kako nas mogu tako maltretirati... Nazovem prijateljicu da je pitam zna li nekog notara da možda ovjerava jeftinije "na veliko", kaže ona meni idi u opštinu Novo Sarajevo, ja sam tamo odnijela hrpu dokumenata sve mi besplatno uradili. Hajde super, javi se u meni trunka nade, dođemo mi u tu opštinu, kažu može se ovjeriti samo za tri konkursa, hajd ok i to zvuči bolje nego u opštini Novi grad. Nakon toga u opštinu Centar da vidimo i dole koliko može, zauhar je kolikogod, kaže meni teta, može kolikogod treba samo da joj dam radnu knjižicu i karton, ja sva happy Ovjerim ja ovdje još za 6 konkursa, nisam htjela biti baš bezobrazna da joj dam sve što imam, ima i drugih ljudi koji čekaju na red. Otići ću ponovo aBd. Stvarno mi nije jasno da tako bitna stvar toooooliko se razlikuje od opštine do opštine, znači da nisam probala dalje i da sam za recimo ovih 15 konkursa ovjerila po minimalno 4 papira, to bi me koštalo 120,- KM u opštini N. grad, a u opštini Centar dobih sve besplatno. Eto, ja stvarno ne kontam i toliko sam ljuta na ovu državu da sam u jednom gradu naišla na 3 različita pravila u roku 1,5h. Zamislite tek koje su razlike na nivou kantona, pa ovo stvarno nema smisla. Kako tek bitnije stvari da se uvežu u ovoj zemlji, ja sam stvarno pesimista po pitanju da će nam biti bolje, Hvala Bogu MM radi, pa bih u krajnjem slučaju platila i ove ovjere, ali šta je s ljudima koji su još uvijek na grbačama svojih roditelja koji su penzioneri ili neka druga kategorija sa lošim statusom, pa kako tek oni da konkurišu Ma toliko sam ljuta, mislim da ću se uskoro outovat kao antipatriota, a baš i to koga briga