Mushu -> RE: Nuhalni nabor?? (25.9.2014 11:26:16)
|
IZVORNA PORUKA: Super Beba IZVORNA PORUKA: Mushu Meni je sestra rekla da je skrining 250km koni ja trebam da radim a samo nuhalni 200km. Sad sam zvala dr Masica i kod njega je 40km. A je li taj skrining ustvari triple test? Ja nista zivo vise ne razumijem :( Kad sam bila trudna sa 1. djetetom, tad nije postojao ovaj skrining [sm=smiley36.gif] Bio je samo double i triple test...Ja sam radila ovaj triple..Triple se radi nekad kasnije, čini mi se između 15. i 18. sedmice...I vadi se krv, uzmu se neki parametri (godine, visina, težina, i sl.) i na osnovu toga se utvrđuje rizik na neke genetske bolesti (Downov sindrom, oštećenje neuralne cijevi i Edwardov sindromom). Ovaj kombinirani skrining je na isti fazon, samo je to rani skrining, te se smatra efikasnijom metodom da se uoče određene deformacije ploda i rizici na određene genetske bolesti.... Znači, izvadi ti se krv, uradi se klasični UZ, izmjeri se NN, i onda se na papir unesu svi ti parametri i dobije se procent rizika postojanja nekih od bolesti... (Naravno, rezultati za sve ove testove se čekaju koji dan) Moj prijedlog, ako već nisi za ove dodatne testove - otiđi do dr. Mašića i nek ti uradi UZ (pretpostavljam da mu je dobar aparat, a i on je svakako dobar dijagnostičar)... I sretno! Joj double,triple ovo ono. Tacno mi se zamanta hahaha Ja sam zvala Dr.Masica i danas moramzvati popodne da se dog za termin. Valjda i on radi te skrininge. Ova sestra mi je spomenula obicni uz,imaju i 3d i 4d i po potrebi color dopler. Uglavmo idem kod njega sigurno. Svakako sam imala zelju otici bar na jedan pregled kod njega. Evo u vojnoj sam kod Nakasa i uzasno je zaboravan. Prosli put zaboravio da mi napise folnu pa sam kupila bez recepta,sreca pa je jeftina. Zadnji put mi samo rece da je pijem jos sedam dana i nista nakon nje ne spominje. A kazu zene da su poslije nje pile prenatal. A kod njega na kontrolu opet id3m tek 17.10. I do tada nista necu piti. Ne znam da li je to ok ili da uzmem nesto na svoju ruku. Tacno me sludise ovi doktori
|
|
|
|