Mamasta -> RE: krvna grupa i RH faktor (27.11.2010 23:11:00)
|
Drge rh neg trudnice, u 14 sedmici sam trudnoce, i dobila sam blago krvarenje, kao sukrvica prije par sati. Brine me sta je, muz mi radi nocnu, a ne mogu sama da idem, jersam ionako u panici. Neprjatna zenturaca na dezurnom broju me je rekla da mogu doci i sutra ali da ne zna da mi kaze kako da se ponasam do tad, jer me ne vodi (zar nije mirovanje preporuceno u takvim slucajevima, svi radi toga idu na bolovanje..), Kako god, trazeci po netu sam saznala da moram primiti rhogam poslije svakog krvarenja ili sukrvice. Znam da rhogam kod nas kao ni njegova proizvodnja nisu regulisani tako da vecina sadrzi thimerosal koji je vrsta zive i moze kod fetusa izazvati trovanje kao i autizam poslije druge godine. Sad se pitam da li je neko primio rhogam u trudnoci i rodio zdravo dijete (koje sada ima preko 2 godinem tako da su simptomi autizma vidljivi). Druga stvar, da li je neko imao krvarenje poslije 12e sedmice trudnoce i kako to s rhogamom ide, jeli oni daju ili ocekuju da same donesemo???? Znaci ako ne nadjem rhogam bez thimerosala, moram uzeti ovaj nas standardni, pa vas molim da mi posaljete vasa iskustva i kako su vam djeca ( znaci SAMO u slucaju ako ste dobile rhogam TOKOM trudnoce..) i takodjer kako s ovim krvarenjem, i rhogamom (nasi doktori su obicno nekompetentni za ovakve slucajeve, meni ova dezurna nije ni spomenula rhogam, tek kad sam drugi put nazvala mi je rekla da "ce provjeriti da li treba", dok je ovo na zapadu OBAVEZNA praksa, i nesto sto se podrazumijeva jer inace tijelo stvara antitijela jer krvarenje znaci da se krv majke i bebe vec pomjesala... Molim vas rh neg trudnice i mame, odgovorite mi samo u slucaju da ste imali to iskustvo, ne zelim da cujem kako mi trudnice kojima je sve proslo glatko i nikad nista slicno dozivjele da mi pisu da se pouzdam u doktora i da pretjerujem. Svaki dan citam o slucajevima gdje rh neg trudnice gube bebe radi ljekarskog nehata, tako da me ne zanima da li neko smatra da panicim, pustite me da se raspitam i najprije PUSTITE RH NEH TRUDNICE I MAJKE SA SLICNIM ISKUSTVOM DA ME POSAVJETUJU I ODGOVORE NA MOJA PITANJA!! A vama kojima se obracam za savjet, unaprijed hvala!!!
|
|
|
|