milenium -> RE: krvna grupa i RH faktor (3.8.2010 1:45:13)
|
IZVORNA PORUKA: 28.11.2010 Dragi moji, pošto se po prvi put javljam na ovaj portal, nadam se da ce neko moci da mi pomogne, da bar malo otjeram lose misli. Nalazim se u 24- sedmici trudnoce (treca trudnoca po redu ). Prva protekla uredno, druga vanmatericna i sad treca ( svaki put primila injekciju Rhogam ). Moja krvna grupa je 0- neg. a suprugova A-poz. Od prvog mjeseca zaceca radila sam ICT nalaz koji je bio negativan. Prije nepuni mjesec dana sam pocela da krvarim, tacnije u 20-sedmici gdje mi je ponovljen ICT nalaz koji je ovaj put nazalost bio pozitivan. Mada mi moj ginekolog govori da ne treba da se brinem jer su antitjela za sad 1:2, ja nemogu da budem mirna, strah me za moju bebu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]. slijedeca kontrola na antitjela je za 15 dana. Molim pomoc[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] ako neko zna vise o ovome. Pozdrav Određivanje prisustva antieritrocitnih protutijela u majčinoj krvi obvezni je dio antenatalne skrbi trudnica. Ovaj test (indirektni Coombsov test ili antiglobulinski test) obavlja se kod prvog pregleda trudnice i određivanja krvne grupe, a potom se kontrolira kod Rh pozitivnih trudnica u 32. tjednu trudnoće. Kod Rh negativnih trudnica druga pretraga se obavlja u 24. tjednu i treća pretraga u 32. tjednu trudnoće. Ukoliko ova pretraga ukazuje na prisustvo antieritrocitnih protutijela u titru višem od 1:8 i ovaj titar raste napredovanjem trudnoće, postoji sumnja na hemolitičku bolest fetusa. U ovakovim slučajevima radi se amniocenteza i određuje razina bilirubina u plodnoj vodi. Po potrebi punktira se pupčana arterija (kordocenteza) i određuje razina hemoglobina i prisustvo anemije u fetusa. Fetalni hidrops nastupa kod pada razine hemoglobina ispod 40 g/l. Već nakon 20. tjedna trudnoće može se u specijaliziranim centrima poduzeti intrauterina transfuzija kompatibilne krvi. Količina krvi koja se transfundira varira između 40 i 120 ml, ovisno o stadiju trudnoće i veličini fetusa. Liječenje se obično ponavlja svaka 2 tjedna do navršenih 34. tjedna trudnoće, kada se trudnoća dovršava carskim rezom. Niti kod jedne druge bolesti u trudnoći nisu postignuti tako dobri rezultati kao kod Rh inkompatibilije. Redovita antenatalna skrb, ultrazvučni pregledi i određivanje bilirubina u plodnoj vodi, kao i porod ovisno o stanju fetusa i visini trudnoće snizili su pre- i perinatalnu smrtnost djece kod Rh inkompatibilije na 0.05 - 0.1 promil. Ovdje se osobiti značaj pripisuje imunoprofilaksi kod Rh negativnih trudnica koja se sprovodi unutar 72 sata od poroda Rh pozitivnog djeteta. U mnogim zemljama se zaštitna injekcija daje i tijekom trudnoće, osobito kod krvarenja u trudnoći (prijeteći spontani pobačaj, placenta previja), kod provođenja metoda prenatalne dijagnostike (biopsija korionskih resica, amniocenteza), i preeklampsije. Imunoprofilaksa (zaštitna injekcija) kod Rh negativnih trudnica podrazumijeva primjenu imunoglobulina protiv Rh pozitivnih fetalnih eritrocita (Anti-D imunoglobulini). Ovi imunoglobulini se vezuju na fetalne eritrocite u majčinoj krvi i razaraju ih prije nego što reagira majčin imunološki sustav stvaranjem vlastitih protutijela koja bi onda osobito pogibeljna bila za bebu u sljedećoj trudnoći.
|
|
|
|