Visnja RR -> RE: krvna grupa i RH faktor (13.11.2010 16:37:11)
|
IZVORNA PORUKA: Mamasta Pošto sam RH negativna a muž pozitivan,voljela bih voditi trudnoću kod doktora koji ima iskustva s takvim slučajevima. Na zadnjem pregledu mi je doktor rekao da se rogam daje u slučaju da se pojave anti'tijela, iako se to nikako, ali nikako ne smije u tim slučajevima, već samo preventivno. Iznenadilo me odsustvo stručnih doktora u slučaju rh inkompatibilnosti, pa bih rado čula vaša iskustva i preporuke (znači ime doktora ili doktorice, najradije u Sarajevu). Unaprijed hvala od srca! IZVORNA PORUKA: Aquarius IZVORNA PORUKA: Mamasta Pošto sam RH negativna a muž pozitivan,voljela bih voditi trudnoću kod doktora koji ima iskustva s takvim slučajevima. Na zadnjem pregledu mi je doktor rekao da se rogam daje u slučaju da se pojave anti'tijela, iako se to nikako, ali nikako ne smije u tim slučajevima, već samo preventivno. Iznenadilo me odsustvo stručnih doktora u slučaju rh inkompatibilnosti, pa bih rado čula vaša iskustva i preporuke (znači ime doktora ili doktorice, najradije u Sarajevu). Unaprijed hvala od srca! Ne razumijem na koje doktore misliš ?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] RH tvog muža nema ama baš nikakve veze sa tvojom trudnoćom, jer za razliku od krvne grupe RH nije nasljedan. Dakle bitni su tvoj RH i RH tvoje bebe. Ako ti je to prva trudnoća, a pretpostavljam da jeste pošto se raspituješ, na kraju trudnoće će ti dati Rogam injekciju da bi spriječili pojavu antitijela, što je bitno za narednu trudnoću a ne za trenutnu. I to je sve. Ne postoje specijaliste za takve slučajeve, to ti može uraditi bilo koji ginekolog. Niti se trudnoća nešto posebno vodi. Sve je to normalno. IZVORNA PORUKA: Almaa svaki dr. koji ti vodi trudnocu ce provjeravati tvoju krvnu grupu, ako si pozitivan onda je sve ok, međutim ako si negativna, a muz pozitivan kao sto je tvoj slucaj, beba vrlo lako moze naslijediti RH faktor muza, jer je + dominantniji. Nadam se da ce ti se javiti neka trudnica koja je ovo prosla, da ti da bolji savjet, jer ja znam samo da me svaki dr. pitao za RH faktor. IZVORNA PORUKA: Gracanka Mislim da je skoro svaki ginekolog imao iskustva s trudnicama sa rh-,a kao što već neko reče te se trudnoće vode normalno kao i sve ostale,jedino što se radi titar antitijela i nakon poroda primiš rogam. IZVORNA PORUKA: tweety IZVORNA PORUKA: Aquarius IZVORNA PORUKA: Mamasta Pošto sam RH negativna a muž pozitivan,voljela bih voditi trudnoću kod doktora koji ima iskustva s takvim slučajevima. Na zadnjem pregledu mi je doktor rekao da se rogam daje u slučaju da se pojave anti''tijela, iako se to nikako, ali nikako ne smije u tim slučajevima, već samo preventivno. Iznenadilo me odsustvo stručnih doktora u slučaju rh inkompatibilnosti, pa bih rado čula vaša iskustva i preporuke (znači ime doktora ili doktorice, najradije u Sarajevu). Unaprijed hvala od srca! Ne razumijem na koje doktore misliš ?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] RH tvog muža nema ama baš nikakve veze sa tvojom trudnoćom, jer za razliku od krvne grupe RH nije nasljedan. Dakle bitni su tvoj RH i RH tvoje bebe. Ako ti je to prva trudnoća, a pretpostavljam da jeste pošto se raspituješ, na kraju trudnoće će ti dati Rogam injekciju da bi spriječili pojavu antitijela, što je bitno za narednu trudnoću a ne za trenutnu. I to je sve. Ne postoje specijaliste za takve slučajeve, to ti može uraditi bilo koji ginekolog. Niti se trudnoća nešto posebno vodi. Sve je to normalno. Ja sam RH - a MM je RH + I moje 2 trudnoće su proteke super,nisam imala nikakvih smjetnji radi RH faktora.U roku od 72 sata nakon poroda žena prima Rogam inekciju samo ako je dijete primilo očev RH faktor,znači ovaj pozitivni.Kod mene je oboje djece imalo RH + faktor tako da sam ja oba puta dobila Rogam inekciju. Aquarius ti je sve rekla,nema specijaliste za to. IZVORNA PORUKA: Mamasta Aquarius, RH jeste naslijedan, i beba ga moze naslijediti od mog muza, ako nisi dovoljno upucena u rh inkompatibilnost, imas dosta o tome na netu. Drago mi je da je nekima ovako lako to sve proslo, ali nije uvijek tako lako i u slucaju razvijanja imunizacije tj antitijela moze doci do komplikacija. Znaci hvala vama, ali bih voljela da cujem misljenje zena koje su mozda prosle kroz tako nesto i da preporuce nekog doktora. Znam da nema specijaliste za rh faktor na ovim prostorima ali bih bar htjela da vodim trudnocu kod doktora koji je vec imao takve slucajeve.. U slucaju doktora kod kojeg sam sad, po njegovim izjavama sam shvatila da sam licno vise upucena nego on... Znaci ocigledno ne zelim da mi neko takav vodi trudnocu.. To rogam- i to je to nije istina, jer se zna zakomplikovati, malo procitajte vise o tome. Voljela bih da sve prodje bez komplikacija, ali vase razmisljanje je naivno i osnovano na nedostatku informacija. Znam dosta o ovoj temi, i samo mi treba preporuka rh negativnih trudnica ko im je vodio trudnocu. Ne znam zasto je tesko razumijeti ovu recenicu...Znaci hvala svima, ali molim trudnice u Sarajevu da preporuce doktore koji su im vodile trudnocu.. ime i prezime.. ZNACI SAMO IME I PREZIME DOKTORA KOJI SU IM VODILI TRUDNOCU I PREPORUKE. Ostali koji imaju misljenje o ovoj temi nek slobodno otvore novu temu, mene zanimaju samo PREPORUKE.
|
|
|
|