|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  85 86 [87] 88 89   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bebe 2008
13.10.2009 19:25:37   
enna
dinciii samo da ti kazem da sam se tog rijesila tek prije neki dan.Ena je isto tako dole imala malene crvene tackice pa je svrbilo vidim kadskinem pelenu cese se vodila je pedijati rekla m da je gljivicna infekcija kojoj su djevojcice izlozenije dala mi kremu pomogla je u nekoj mjeri i onda smo je morali prestti koristiti.Ako kod kuce imas orginala Pavlovicevu mast mazi je sa njom i skidaj joj pelenu sto vise tj.da bude bez nje sto je vise mogce znam da je tesko na ovoj hladnoci ali pokusaj i to ce sigurno trajati nekih 15-ak dana dok se skroz ne povuce.Ipak ako vidis da se siri potrazi lijecnicki savjet pusa malenoj princezici!!!

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2151
13.10.2009 21:36:10   
aazra
Drage moje mame,

Kao sto se da i pretpostaviti mi smo u pripremama za rodjendan - torta i poklon slavljeniku, spremanje stana..
Vjerujte da se najmanje brinemo oko gostiju, jer ih nece biti punouser posted image
Mi smo to raspodijelili - prvi dan MM, ja, moji mama i dajdza i naravno "slavljenik" a poslije nek dodje ko hoceuser posted image tako nam je i zgodnije jer imamo mali stan.
Uglavnom najvise paznje usmjereno je na tortu koju namjeravamo pravitiuser posted image
Inace, zvao me je tata da mi je opet nasao neki posao pa sam mu rekla da mu je bolje da je ovaj put ozbiljno, jer mu necu oprostiti razocarenje par dana prije Bilalovog rodjendana!!
kad se samo sjetim lani kada sam se porodila bilo je pravo proljece a sad ova zima..
Inace, nadam se da ce biti sta u kesu da stavimo na banku nismo odavnouser posted image , a poklon cemo mu mi sami kupiti. tako smo planirali.
Enna, i ja bi da vidim slike - imam li te na FB?
inace i moj Bilal voli reklame, odredjene spotove - Deena, Medu Brundu, ali reklame su glavne.
Kada cuje reklame s teleshopa ostavlja sve posloveuser posted image , cak i onu zenu koja vazi da je vec dvadeset godina bole ledja pa je citiram "malo neurozna.."Joj jesam luda cak sam ih naucila napametuser posted image
Anushka, sto kazes bolje ovako dok jos nisu prohodali lakse ih je stici. Pripremas li se ti za proslavu, vi ste na redu poslije nasuser posted image
Bebbe, bas mi je drago da smo istog zanimanja koje je stvarno zahtjevno i nazalost malo cijenjeno..
Nita, procitala sam da si prestala dojiti - nadam se da je proslo bez problema.
Idana, jedva cekam da nam se javis i ispricas bar ukratko kako je prosla proslavauser posted image ?Nije mi jasno u vezi te vakcine - nama su rekli da dodjemo u trinaestom mjesecu, dakle s godinu i mjesecuser posted image .
da nema to veze sa tim sto smo mi ovu zadnju primili sa zakasnjenjem?
Malo me je priznajem strah jer sam na jednoj drugoj temi procitala da je ova vakcina kod nekog djeteta izazvala autizamuser posted image Ali necemo sad misliti o tome...
Pusa svim mamama i bebama - i onima koje sam preskocilauser posted image

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 2152
14.10.2009 7:24:54   
Anushka
dobro jutro, kratko cemo:)
poremetili smo spavanje, pa vec drugu noc imamo budjenje i 2 sata igre u gluho doba noci, a danju spavamo samo jednom i zaspi onda prerano (oko 6 popodne) a ne mogu ga drzati duze budnim - onesvjesti se od umora, i prenervozan je ako ga probudim kad mu ne odgovara, place vristi sve dok opet ne zaspi, a jutros sam u 6.20 vec isla u prodavnicuuser posted image  tako da mi je bas veselo ovih dana. Brine me i vrijeme odrzavanja rodjendana kad nemam pojma kad ce zapravo spavati, kad biti nervozan a kad ce biti nagodan! jos i moj tata i svekar rade subotom i to jedan do 18 popodne a jedan od 19h sto je prekasno za alena - vec je premoren oko 18h.. bas ne znam sta da radimuser posted image  joj aazra ja sam skontala koju tortu tj torte praviti - jednu za goste a jednu za alena bez jaja i to za bar dvije "zabave" vidjet cemo kako cemo to izvesti.. mm mi nepomaze nimalo jer je i njemu muka od tih porodicnih zavrzlama pa odgadja brigu o tome a ja se vec mjesec dana jedem oko togauser posted image  a koliko sam skontala ta vakcina se daje poslije prvog rodjendana kad dijete proba bjelance i ako prodje bez reakcija, neke RR mame su vodile bebe i sa 15-16 mjeseci bez ikakvih problema, pa se ne sikiraj. dinciii alen je ljetos imao gljivice (ali pedijatrica u dispanzeru me uvjerila da je to ojed pa smo se patili 7 dana dok nismo dosli kod drugog pedijatra u bolnicu i dao nam nistatin kremu i rivanol za obloge i proslo za 3-4 dana). bebbe ma je li to Ema prohodala!?cestitke za veeliki poduhvat maloj curici!!!nita i mene brine dojenje, uzme par gutljaja pa frka hoce flasicu pa se poslije par gutljaja iz flasice opet okrene dojci i sve tako, ali svako jedenje pocne i zavrsi dojenjem a i u medjuvremenu se okrene i zgrabi koji gutljaj, ne znam ni sama na sta to vise lici. Dok ga uspavljujem skoro uvijek dojeci zaspi tj cim se pristeka zatvori oci i opusti se i lagano cejfi dok ne utone u san, sto nekad traje i po pola satauser posted image
idem drage drugarice mame i generacijo beba:) saljemo vam poljupce ja i moj alen iz ledene sive zenice!

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 2153
14.10.2009 9:39:16   
new mama
Pozdravcic i od nas,user posted image kako ste mi,e kod Ajnice rukica hB sve bolje i boljeuser posted image ,sad samo mazemo kremicom i uljem i ne motamo vise,tako da ce to biti nadam se ok,ali kaslje uzasuser posted image ,cak je popila turu antibiotika,ali kasalj se i nije bas nesto smirio,vodicu je svakako na kontrolu,jer moram uzeti i potvrdu za vrtic pa cu vidjeti sta kaze dr.,ma  ona i ne kaslje toliko koliko joj hropti u plucima kad diseuser posted image user posted image ,ako me shvatate,tako da me strah toga,pa nek je poslusa,a mislila sam je definitivno i u vrtic od iduce sedmice,e sad neznam zbog kaslja,inace ostalo ok,malo smo se mrznule juce jer je temp. bila 0,a grijanje su tek ukljucili poslijepodneuser posted image ,a jutros je vec ugodnije u stanu,mi danas odosmo kod mame,valja nam se mrznuti dok dodjemo,mislim nije daleko,ali nismo izlazile nikako kako je zahladnilo,pa dok se malo ne naviknemouser posted image
Anushka ti se bas zabrinula oko priprema,a bice to sve okuser posted image ,a sto se tice raspolozenja kod mene je Ajna bila uzasno nervozna na rodjendanu,ma nije to dijete bilo,iskreno se nadam da kod tebe nece biti takva situacija,a jel to jos niste probali bjelance,a ni mi nismo primili bocu ovu od godinu jer nikako nam se nedauser posted image ,bila bolesna,pa rukica,ali kazu da nju nije kasno primiti ni sa 16 mjeseci
Bebbe ma jel nam to Emica prohodala,iskrene cestitke i zelim joj puno,puno koraka bez padanja,user posted image user posted image a naravno i Ajna se pridruzuje cestitkama,user posted image user posted image
Enna gledala sam slike djevojcice,ma medic mali mashallah,a ono kako je zaspala je super stvarnouser posted image user posted image
Dincili
cestitke na zubicuuser posted image ,kako je Rejhanica jutros,jesi je vodila dr,ja Ajnu mazem bademovom i zna joj se guza i koka zacrveniti kad se ukaki,ako se odmah ne presvuce i ja malo vise namazem i odmah se povuce,neznam koj uti kremu koristis,meni je ova stvarno superuser posted image
Nita
i kod vas znaci kraj sa dojenjem,a ista stvar i kod mene ,mlijeko se samo povuklo,a Kanitica vec pocela imitirati dusa slatkauser posted image ,tako i Ajna neke stavri npr. kako tajo pusi ona pokaze ili kako nana kaslje,a sad imamo novi fol folira se i usta napuci,slatko skrozuser posted image
Manuela kako zujanje jel popustilo,mozda malo ove promjene pa zato,a joj mogu misliti kako je bez mm,ali brzo ce proci to razdvajanjeuser posted image user posted image
Aazra i vi ste u pripremama za rodjendanku,a svaka cast za tortu sto sama pravisuser posted image ,ja sam narucila,nekako se ne bi usudila sam pravitiuser posted image ,kopntam sigurno nebi dobro uspjela,a sretno za novi posao,nadma se da ce ovaj put biti uspjesnouser posted image
Idana Rijad mashalalh veliki momakuser posted image i mi bi trebali sad nekad na bocu pa ce Ajnu vagati da vidim tezinu
Pozdravcic od nas pa se javimo,ljubimo vasuser posted image

A&V ~moje sve na svijetu ~

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 2154
14.10.2009 10:34:17   
enna
Dobro jutro drage nese mamice i bebice 2008!!!
Posto je Enu nane malo odvela kod sebe da se poigraj a mama nezna gdje bi prije i onda sam sebi rekla stani prvo idi pisi na RR pa onda na posa hahahahh.Ja sam vam uzasna boli me svaka kost vjerujte mi sinusi me razavaljuju uhvatila me neka prehlada pijem neke lijekove nadam se da ce brzo proci.
Ena je masala dobro spavanje je uvijke isto eto im jedan pomak budi se sada 2 puta samouser posted image user posted image user posted image  docekat cu i ja aBd da prespava cijelu oc bez budenja hahahah.Pravi maleni nestasko je sve ladice po stanu otvara stalno hoce da ide vani a sada kako je zahladilo i nemozemo toliko dugo ko prije biti,brblja po citav dan nesto a mene nece da zove mama vec "mimi" hahahha mozete misliti i ako joj za nesto kazem ne ne ona se odmah udara po glavi pa mi to bas smeta pokusala sam joj govoriti da to ne valja da ovo da ono ali ona dzabe isto uvjek na tatu je tvrdoglava.
Bebbe ceestitke na Eminim prvim koracicima, ljubi mi malenu princezicu!!!
New mama bas mi je dago da je Ajnicu prosla rukica a sto se tice kaslja najbolje da je pedijatar poslusa jojjjj i ta djeca stalno prehladena a i vrijeme je uhhh nemam rijeci!!!
Aazra bas super sto ces praviti torticu jojjj i mene su izludivle pripreme za rodendan ja saam ga ovdje slavila pa ope dole kuci u Bosnu kada smo otisli ma ako nije najbolje u neki veci prostor zvati sviju odjednom i gotovo.A slike ima ovdje na albumu a i na fb sam pod Melisa Hadzisabic Kavaz.
Dinciii kako nam je Rejhana jesi li je vodia doktoru sta je rekao????Nadam se da c je brzo proci ljubi malenu princezu!!
Anushka gdje je nasa malena pricalica???Jojj gadno je kada poremeti spavanje ja znam prije Ena isla spavati u 18.00 a ustajala u 5.30 uhhhh al hB i taj period je iza nas.I meni je bilo tesko da je naviknem da jednom dnevno spava ali sada je super i meni lase i ona odmorna.Pokusaj ga drzati do jedno 14.00 pa ga lijepo uspavaj bar ko mene Ena je tako navikla bude malo nervozna pred kraj ali nista strasno i onda ona spava 2-3 sata nekad se budi popije caja,soka a nekad ne u komadu odspava.I onda ustane odmorna vesela igra se bas dobro i onda navece ide izmedu 22-23 leci i odmah zaspe uz flasicu budi se oko 02.00 pije caja i nastavi i onda oko 06.00 opet pij caja i spava do obicno 09.00.
eto mi smo uspjele uspostaviti neki red i gledam da joj taj red ne remetim da smo obicno u to doba kod kuce.Jojjj ako ima sta gore vec kada djete ne spava iscrpljujuce.
Nita ma gdje nam taj nas maleni imitator???I moja Ena brblja ponavlja ma haos sa njima nek su oni nama zivi i zdravi.Super sto ste se polako odvikli od sike i sto mama nije imala problrma a vidim i Kanitica je to dobro podnijela.
Manuela ja isto imam talno nizak pritisak u trudnoci je bio super malo visi od ovog mog pa sam se dobro osjeecala a ovako sam sva neka usporena hahahah meni je dr. rekao dosta vode obicne, supa masnija i setnja.
Idana Rijad je pravi momcina masalla.Dobroje da se oko rodendana i spremanja sve lijepo zavrsilo i da si sad mirna odmoi malo!!!
Eto drage moje nadam se da nikog nisam izostavila ako jesam ne zamjerite mi idem i ja ovakva bolesna sam digla kucu malo da uradimuser posted image  bas sam luda jelde hahahhaha.
veliki pozdrav i velika pusa svim mamama i bebama 2008 od Ene i njene mame!!!

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 2155
14.10.2009 10:46:37   
DM
Ma drago mi je čuti da nisam samo ja "luda"(ne mislim doslovno)!
I ja čim ugrabim malo vremena-daj da pospremim,ma neznam funkcionisati u haosu!
M.M.kaže-idi se odmori,a ja ko budala-kad završim poslove-hej ženo, a tad se djeca probude...
Neki dan sam ustala u pola 5 da pospremam i da nam napravim doručak(uštipke)!
Ma ja se ne znam ni odmarati u haosu!
P.S.Ovo moje pilo skroz loše spavalo sinoć, a i veliki nam dolazio u sobu, u naš krevet-probudim se jednom-on kod mene,drugi put-MM,treći put-obojica....
Kako li izgleda naspavati se!?

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 2156
14.10.2009 11:03:16   
idana_85
Evo opet i nas, prehladjeni, a tek se opravili. Mene prosli put nije zakacilo,a i ovaj samo malo nos,a Rijad...samo kaslje i slini, tako mi ga je zao. Preksinoc se budio svako 15 min,a sinoc...za divno cudo se samo jednom probudio da doji, spavao od 9 do 7 h.....
manuela, hvala na cestitkama u Rijadovo ime...
nita drago mi je da su te stolice ipak bile kratkotrajen...mala guza dobro rucala....kakvi su to radovi u toku? To su sada mali imitatori...zato oprez sta radite :)))) Rijad kad neko cuje da kaslje,kaslje i on. Kad mi peremo zube mora i on ili samo je li vidio svoju cetkicu u kupatilo,odmah trazi. Sto drugi jedu mora i on. Ja mu jutros dajem supicu,nece. Zaova jede sir i to hoce,napuco se pravo. A kad vidi monte ili milksnite....to ne propusta. Stvari koje su mu zabranjene voli po najvise, stane kraj njih i govori ne-ne i dira...jutros ja stavila mm tene da se osuse ispod radijatora, a on stao kraj njih i govori baba, skonto da su njegove. Mene mm  cesto okrene, kao da plesemo u prolazu i poljubi, on je to skonto,sad i on trazi ruku i okrece se ispod nje i salje poljubac...A kad krene sa svekrom u sobu, ja ga pitam gdje ces to,zna da cu ga vratiti,brze bolje da poljubac i otrci....Samo da znas u kakve se to bandite pretvara...
To za tezinu ne znam....ali mi djeluje tuzno. Rijad vise nije buca kao sto je bio,salufcici su se istopili,razrastao se,ali sam zadovoljna, i dalje mi djeluje ok. Mada mi je nedavno rodica iz USA govorila rekli joj dr da joj je djecak sitan,a ima 2 god i 14kg user posted image
anushka, cini mi se da je on poremetio ritam spavanja, moras to ispraviti,bolje jedan dan da se malo namucite nego stalno tako. misim da je za tako malo dijete stvarno kasno da ide na spavanje u pola 1. po mom misljenju ne bi trebalo iza 10h, kao ni da ujutro spavaju do 11h, nadam se da se neko nece naci uvrijedjenim,ali meni je to bas glupo. Ja Rijadu poremetim spavanje tako sto kad mu je vrijeme spavati, izvedem ga vani i on ne bude nervozan. Lijeze u 9h, ustaje u 7h, onda ima spavanje oko pola 11h,tad fino odspava i onda jos jedno krace oko 4 ili 5, to bude pola sata ili sat. Nekad nas zna zeznuti,zaspe u 6 pa oturi,ali to se rijetko desava i ja cim vidim da je pola 8,a ne budi se,probudim ga...bude nervozan i kenjkav ali izdrzimo do 9h. malo se igramo,ugadjamo mu,onda se nahranimo,okupamo,obucemo pidzamu i jos malo po kuci prohodamo i tako....Hehe, i Rijad koristi svaku priliku da poteze pisu, i u snu je to radio,dok je bio manji,sad ga vec rijetko presvlacim u snu, zna se pola 9 hranjenje,presvlacenje, pa zaspe oko 9 ili pola 10.
Zasto pravis tortu Alenu bez jaja' Odavno je trebao poceti jesti zumanjce,a sa godinu i bjelance, tamam lijepa prilika da ga malo kusa u torti....
bebbe cestitke nasoj drugarici Emi na prvim koracicima a mami porucujemo da se naoruza strpljenjem i kupi neku kremu za umorne noge user posted image
dincii, je li to prvi put se javlja? mozda joj pelene ne gode? mi nikada nismo dole imali osip, ali znam po sebi da bilo kakav osip lijecim jekodermom, samo joj cesto peri i mjenjaj pelenu,dobro osusi i stavi jekoderm. Mi smo onaj osip od vrucine lijecili i baby puderom,pa mozda da probas i to povremeno...Nemoj se brinuti, modza je imala jaku stolicu pa dobila malo reakciju, sta je jela? dusa pepa...smeta li to njoj jesi li primjetila?
aazra, ti bi mala u kesu,a...dobismo i mi mila zadnju naknadu....nadam se da ce biti to za poso,mada nisam bila utoku ni sta je bilo s prethodnim,sva ova frka....gledaj zime,a kad smo se porodile bilo ljeto covjece....setnjama je izgleda kraj,ali mozemo se naci u mercatoru ili tu negdje na kafi,bas smo vas pozelili....
moj ti je savjet opet kupi tortu. ja sam i pravila i kupila. ova sto sam pravila me smorila i izbacila iz takta, uvijek mi ispadne super,ali bas ta...ko za inat...uglavnom obje su se pojele. a stan ne cisti bas puno,bolje ti je poslije rodjendanan zavrni rukave...sto se tice poklona, mi smo rijadu od nas stavili nesto na banku,a kupili smo mu kockice. ubili smo se trazeci, sve one lego sitne...te nadjemo neke bezveze u interexu,ali su mu se pravo svidjele,danima se igra  s njima i ganja sviju po kuci da mu slazu...pa eto...vidjela sam da razmisljate o laptopu i mogu ti reci isto sto i suzana, i rijad je dobio djeciji laptop ali ga ni ne gleda, ima i sintesajzer i sve...ali njemu je jedino nas zanjimljiv.
Proslava je prosla super. Svima je bilo super osim mami. Brini se da kome sta ne fali, brini se kuda skacu tudaj djeca, sa svakim sjedi po minut, odnesi svakome rijada malo da ga vidi (posto su stolovi bili spojeni pa se nije bas moglo hodati), zovu te na sve strane...meni je proslo tako brzo,kao sat vremena, a cijela vecer...rijad i nije bio nesto odusevljen,sav je bio snuzden,samo bi se mazio,valjda pred ovu virozu...sve u svemu fino je proslo, hrane sve vuklo po kuci do jucer pa sam sve pobacala, a moja svekrva toliko panicarila nece moci biti. Bilo je 25 ljudi plus djeca i super je proslo, bez guzve i ikakvih problema. Jedino sam se zeznula sto nisam pripremila rijadu neku zanimaciju kad smo kosu rezali,otimao se,jedva smo uspjeli mali pramencic recnuti...slike sam stavila na fb pa mozes i vidjeti kako je sve izgledalo. ma samno lagano, i ja sam brinula, sad vidim da sam luda. spremis tortu i nesto od hrane,mezu i sta bude...svi se snadju za sebe, ne brini...ja sam cak i case kupovala da su mi iste,al hajd drago mi je sada, neka imam za ubuduce. jucer s mm razgovaram kad smo vodili rijada u setnju kako je dobro proslo i da cemo sljedece dijete ganjati da se rodi ljeti, u julu,kaze on tamam ovako u oktobru raditi na tome. Rekoh moze, pa se onda poceh smijati,ali neke druge godine,ne ove...
Vakcina...ide mjesec prije ili poslije, znaci u ta dva mjeseca. Vama su sigurno rekli kasnije jer ste kasno primili prvu, mi nismo,primili smo je sa 6,5 mjeseci. Uglavnom mozes ih nazvati i pitati. A imas i datum u od kad mozes doci,bar kod nas tako upisuju. I ja sam citala o tome i gledala, ali nigdje nije pouzdano da je to izazvano bas vakcinom. Rijad je lijepo podnio,a rekacije se ocekuju nakon 7 dana, 14 i 21, taj dan moze dijete biti cudno i kenjkavo,i da se daje paracetamol. nama je 7 dan u petak pa cemo vidjeti....to je vakcina protiv krzamaka, meni dr nije spominjala nikakvo bjelance ili slicnouser posted image
new mama, ne das se vidjeti...upratim samo tamo slike na fb, vjerovatno sad kako radis. Kako je Ajna, je li se navikla na jaslice? Joj, naumpadnete mi milion puta dnevno,kad pomislim da i meni ako iskrsne neki iznenadni posao morala bih rijada u jaslice,pa se tjesim da ste i vi tamo, mozemo i mi...javi kad budete isli na bocu,sretno!
enna, hvala ti. pusa za malu princezu

Pozdrav ostalim mamicama i puse bebicama, nadam se da ce se javiti i senka27 i skvo i ostale...pusa

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 2157
14.10.2009 11:09:40   
maja78 RR
Pa ja sam ziva sramota, toliko citam ovaj forum a sad tek sad vidim da ovdje se javljaju mame beba iz 2008 godine.
Eto samo da pozdravim za ovaj put.

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 2158
14.10.2009 11:19:48   
DM
New mama ne znam da li ti pije mlijeko princeza,moj stariji je u toj dobi pio kravlje(nije dugo dojio,pa sa ad prešli na kravlje)?!
Oko 8.mj imao i bronhitis,pa na inhalacije, pa ventolin sirup,ma srce da ti pukne...Ali sam onda sa "hemije" prešla na prirodne lijekove-probaj joj dati po malo kozijeg mlijeka-protiv kašlja,ne previše i ne stalno jer slabo ima željeza,a ako imaš od koga zbaviti pekmez od kruške-daj joj po kašičicu,provjereno djeluje(doduše ne možeš znati ni šta je pomoglo kad svašta istovremeno probaš)!
Ja bih njemu , po preporuci strine koja se s kašljem nadeverala,u mlako mlijeko stavi po kašičicu meda(domaći) i malo zrno kozijeg loja!
Nikad više bronhitis,mada se zna kod djece često javljati!

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 2159
14.10.2009 15:53:48   
bebbe RR
Pozdrav svima! Nq početku da se i Ema i njena mama zahvale svim prijateljima i prijateljicama bebama i njihovim mamama za čestitke! Mi hodamo sve u šesnaest, ali i pužemo. Maloprije je pred zgradom spustim na noge da uzmm torbu iz auta, a ona lijepo na koljena i ode... Uh... Mene je danas naljutila Anja. Ona, naime, ide sa školom u Berlin, nkada za mjesec i po dana, i već danima zna da danas mora sve donijeti, a kada smo Ema i ja stigle u šoping centar udaljen nam 15tak kilometara od kuće, ona zove sva panična da nema broja pasoša. Tako od našeg šopinga ne bi ništa - nazad u auto i kući udovoljavati princezi. Cijelim sam putem rondala. Mislim, od kada se je Ema rodila pretjerujemo s udovoljavanjem njenim željama, da se ne osjeća odbačena, ali izgleda i da smo pretjerali fakat... Uh, požalih vam se ja... A kome ću, ako vama neću...
Mi smo imali goste koji su otišli. Bila je tu i dvomjesečna beba kojoj je Ema uporno krala cuclu, iako Ema ima milion svojih cuca koje ne upotrebljava.
Kako ste nam svi vi?
Doublemum, sjećam se i da je moja mama mom bratu davala kozje mlijeko. Davala sam ga i ja Anji kada je bila mala, ali ne baš beba, i ne radi bronhitisa, nego onako, kažu da generalno popravlja imunitet. Ona ga je rado pila. A pekmez od kruške je jako lako napraviti, tako da ako ga ne nadjete, javite se za recept. I ja non stop pospremam, jer ne mogu zivjeti u hausu, a bas bih bila sretna da mogu.
Maja78, dobro došla među nas!
Idana85, ne znam šta te brine?! Meni zvuči super da ima 11 kg za prvi rođendan, a i visok je. A i na slikala, mašala, izgleda ko bombonče, tako da mislim da nema razloga za brigu. I još, vidiš mu folova... I Ema kada vidi Anju da jede monte skače od sreće jer zna da će se ogrebati barem za kašičicu ili dvije. Ma, presmješni su. A kad nas se sjetim, kao da smo juče bile na pdfu o čkanju poroda:)
Enna, lijepo je kada malo odu kod nane, zar ne?! Ja volim Emu svuda sa sobom voditi i nikada je ne ostavljam, ali neki dan ostala sa svekrvom sat vremena, uh šta sam sve ja uradila! Žao mi je zbog tvojih sinusa, nadam se da ćeš se brzo oporaviti. Nego, ja Pavlovićeve kreme uvijek imam u zalihama, donesem si je iz BiH, pa ako ti treba, pošalji mi na PP adresu, pa ću ti rade volje poslati jednu da imaš, ako bi zatrebalo. A inače, za to kada se ojed pšretvori u gljivičnu infekciju, postoji krema Canasten i može se kupiti u apoteci bez recepta. Osobno je nisam koristila, ali čula sam da je super i da dobro pomaže.
New mama, lijepe vijesti su da je rukica sve bolje i bolje. Nadam se da ce i kasalj ubrzo stati. Pusa princezici. Polako, ima vremena za vrtić, neka ozdravi. Naravno, ako ti je ima ko čuvati dok si ti na poslu, odnosno, ako možeš uzeti bolovanje.
Anushka, bas zezaju bebe sa svojim ritmom. Taman ulovis jedan ritam, a oni promijene. Mi sada imamo dva dnevna spavanja, iako ne duga, i u krevet idemo oko deset uveče. Tako nam najviše odgovara. Nadam se da ćete se i vi nekako organizovati do rođendana, tako da malom slavljeniku odgovara. Ma, u biti, ovaj prvi rođendan je daleko važniji roditeljima, rodbini, prijateljima, komšijama nego samim slavljenicima. Ali, hajde...
Aazra, i kod vas rođendanske pripreme sve u šesnaest. Ma, kako nam brzo narastoše ove bebice, mašala. 
Manuela, kako zujanje u ušima, da li je prošlo?! Možda je i od stresa jer si tako puno sama sa malenim... Gdje nam je Emir?!
Mynxlee, ja smoki još nikada nisam davala, jer kod nas nije neki običaj da ga kupujemo. Nisam još ništa sa kikirikijem davala, za sada. Pa, i ne žurim.
Dinciii, kako nam je Rejhana, da li je prošlo crvenilo?
Nita, ti si stvarno lagano i bezbolno prestala dojiti. Mene je strah i razmišljati o tome kako će biti, jer Ema je idalje opčinjena sikom. Slatki su sa tim oponašanjem, zar ne?! Ema loptu već zove "goga", zato što se na slovenačkom kaže "žoga" i uredno svako jutro i veče, kada ja perem svoje zube, i ona stoji pored mene i ćetka svoje:) Ma, medenjaci su!
Idem ja svog medenjaka uspavati. Ljubim vas sve!

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 2160
14.10.2009 17:12:41   
dinciii
Drage moje hvala vam na brizi..Malo se smanjilo tako da nisam ni isla doktoru nego radim i dalje kako sam rekla..Perem sa hipermanganom cesto i danas je dva puta bila bez pelena..Na maloj ne primjetim nista da joj smeta al eto samo sto ja to vidim kad je presvlacim...STo se tice bademove nju inace koristim al sad kako se zacrvenila stavljam jekoderm.NAdam se da ce uskoro proci..CItala sam na forumu da se zna desiti i od zubica pa kontam da je to!SAd sam samo na brzinu pisala pa se cujemo veceras..Ova moja me vec vuce za nogu user posted image user posted image user posted image

http://neckodina.weddingannouncer.com/

Slatka Rejhana rodila se 12.12.2008

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 2161
14.10.2009 18:57:08   
manuela RR
Vidim da ste se vi pravo raspričale user posted image user posted image user posted image user posted image
Malo smo bili zapostavili našu temuuser posted image

Meni i dalje zuji u ušima,ustvari sad samo u lijevom uhu,i mislim da ću morati otići doktoru,jer kad krenem na spavanje,u tišini,tek tad postanem svjesna koliko je jako je to zujanje,a po danu od svakakve buke i ne obraćam puno pažnju na to,čak mi se učini i da je prošlo,a nijeuser posted image user posted image user posted image user posted image .
Ema nam je prohodalauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image čestitke za njene prve korakeuser posted image user posted image user posted image
Rejhani prolazi crvenilo,baš mi je dragouser posted image .
Emir isto već duže vrijeme ima osip oko usana,čistila sam kamilicom,mazala hippovom kremom sa cinkom,stavljala nivein puder i ništa nije pomoglo,na kraju sam juče kupila Bepanten kremu da vidim hoće li mu pomoći,ako ne pomogne vodim ga pedijatru.

Idana_85
baš mi je žao što se Rijad opet prehladiouser posted image

aazra baš je super što ćete vi praviti tortuuser posted image user posted image user posted image user posted image i nama se bliži rođendan ali ja se ne usuđujem započeti sa pravljenjem pa ću je naručitiuser posted image user posted image user posted image user posted image ,možda ću za slijedeći rođendan i ja da se potrudim pa napravim svom pilencetuuser posted image

Anushka
baš mi je žao što se Alen tako budi i što i vas a i sebe izmori.
Možda to samo ovo vrijeme utiče na njegauser posted image

New mama drago mi je da se princezina rukica oporavlja,a sigurno da je od djece iz vrtića pokupila prehladu...

Veliki pozdrav od nas...
joj ubi me ovo zujanje u uhuuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio manuela -- 14.10.2009 18:59:13 >

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2162
14.10.2009 21:10:55   
aazra
Drage moje,

Evo mi sami muz otisao u Zenicu ali ne provoda radi vec su ga poslali da slika..
Nedostaje mi u ova doba obicno pijemo kafu, ali eto imam vasuser posted image
Idana,
Bas mi je zao Rijada sto je prehladjen, molim te nemoj ga siliti na neku hranu sada samo supice i malo voca, znam jednu mamu koja terorise dijete s hranom ali bas pretjerano, hoce da bude naprednije od ostalih, a ionako je napredno, a to nije dobro. I Bilal je od neke djece veci, neka su od njega deblja ali vjeruj mi nema potrebe s tim se opterecavati bitno je da mi vidimo da oni napreduju sve ostalo moze djetetu samo skoditi..A znam ja sta je kod tebe, htjela bi da te Riki odmah prestigneuser posted image , mi sto smo malo nize hocemo da nam dijete odmah naraste da budemo sigurni da nije na nasuser posted image
I ja sebe tako uhvatim kako razmisljam svi kazu da je Bilal isti ja a ja se samo nadam da nece biti i visinom...user posted image
Inace, torta se pravi definitivno sve je vec kupljeno, ne ocekujemo bas puno gostiju tako da nije neka trema, a kod mene i muz ima smisla za to (on je kupio kalup za torte i pravi tortu od sirauser posted image ), pa mi i to malo ulijeva sigurnost..
Naravno ovaj put ce biti bajadera, nasla sam ekstra recept na coolinarki bez jaja, s dodatkom djusa...
nekako mi je to kao neki poseban poklon djetetu - tako ja to dozivljavamuser posted image
Sto se tice poklona, vidjet cemo, mislim da je mali za te kocke, vec vidim samo bi ih skupljali po kuciuser posted image , u svakom slucaju najbitnije da se skupi sta u kesuuser posted image
I naravno - da nam uspije tortauser posted image
Anushka
, I kod mene Bilal navece dobije dodatnu energiju ja stvarno ne kontam - okupamo ga, ja ga podojim prije toga nesto pojede, i umjesto da spava on hoda po sobi, istrazuje..
Kontam da nije od "montea" uglavnom njega pojede naveceuser posted image
A to za bjelance - znam za alergiju kod Alena i sta si ti odlucila smijes li mu dati? Ustvari uopste nisam znala da ta vakcina ima veze s bjelancetomuser posted image , znaci da ga ne vodim dok ne proba bjelance?
I molim te - nemoj da ti rodjendan i proslava prodje u napetosti, razumijem da imas puno obaveza, ali organiziraj se na nacin koji tebi odgovara. Eto recimo nas nece biti puno mozda i bolje ne zvati puno gostiju zbog ovih viroza!!
I oni koji budu nece se ljutiti ako Bilal zaspeuser posted image
Manuela
, drago mi je da si se vratila hoces li ici doktoru, evo mene muce neke ranice u ustima kod desni ono kako kad se ugrizes ali meni je to skroz kod gornjih sestica - rasjecena koza bukvalno vidjela na ogledalu i bas boli. malo isperem vodicom za zube. ne znam od cega je da nije Bilal nekad navece spava s nama pa kad se naglo okrene malo me ponekad opali glavomuser posted image . Nije sad da hocu da svalim na njega, ali kontam da je od tog. tako i zujanje u usima - nije opasno a vjerujem ti da smeta...
Dincii, koliko sam shvatila Rejhana ima problema s ojedom - sto ne probas malo koristiti platnene?
Bebbe, cestitke na prohodavanjuuser posted image i nemoj se ljutiti na Anju..
Enna, ima li zime u Italijiuser posted image ? Evo cu te probati naci na FB i poslat cu ti FR pa da i ja vidim te slikeuser posted image New mama, drago mi je da je prosla ranica, a i da nam je stiglo grijanjeuser posted image . Mi smo u NS i jucer je fakat bilo hladnouser posted image
Pozdravcic svima od nasuser posted image user posted image

< Poruku je uredio aazra -- 14.10.2009 21:16:24 >

Neposredna veza do poruke: 2163
14.10.2009 23:02:43   
aazra
Enna, izgleda da su neka nova pravila na FB, ne mogu ukucati u trazilicu ime osobe koje nemam u adresaruuser posted image , probaj ti mene naci Azra Ugljesauser posted image
Ako ne uspijes onda probaj preko "zajednickih prijatelja" nadam se da cemo se naci i da cu i ja vidjeti Enine fotkeuser posted image Bebbe, ni tebe nemam na fb.

< Poruku je uredio aazra -- 14.10.2009 23:04:04 >

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 2164
15.10.2009 0:27:32   
dinciii
Azraaa ma nevjerujem da je to do toga jer se ovo prvi put pojavilo...A moram onda vidjet kupiti i platnene za svaki slucaj da imam!!!Veceras se po 4 put ukakila i odmah sam je presvukla i opet se sve zacrvenilo...Tako da sutra idem odmah ujutro  doktoru..Sto je najbitnije njoj ne smeta barem mi je lakse kad znam da nju ne zeza!

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 2165
15.10.2009 10:23:33   
enna
Dobrto jutro drage nase mamice i bebice 2008!!!
Evo da se i mi malo javimo nema nekih posebnih dogadanja Ena je masalla dobro jede lijepo igra se zeza mamu heheheh uglavnom je zdrava i vesela beba.Ja sam malo bolje pila sam juce tablete za prehladu pa me proslo ne skroz ali sam bolje nego juce a juce sam jos na to sve kucu cistila uhhh svaki cosak pa jos i umorila se pa sam bas bila nikakva.danas odmaram tj. spremat cu rucak i peglati ves nista vise hhehehhe i mozda poslije idemo u setnju ja i Ena.
Bebbe hvala ti od srca za Pavlovicevu mast ali evo svekar i svekrva bi trebali ici dole u Bonu za koji dan pa ce mi oni donijeti jedino ako ne bi otisli a meni bila prijeko potrebna javim ti se.Ja sam imala jednu kutijicu u kucnoj apoteci posto ja njoj uzimam kremu sto je koristila od prvog dana gore u bolnici sto oni stavljaju i bas joj odgovara ali kako je imala tu gljivicnu infekciju onda joj je malo pomogla krema sto mi je pedijatra dala i na savjet remzy pokusala sam je mazati sa tom Pavlovicevom masti i za 2 dana sve je nestalo a vec sam mislila moram opet doktoru.Emica vidim hoda ma to je prava malena princezicauser posted image user posted image user posted image  i ne ljuti se na Anju tu smo mi da im ugadamo da im budemo podrska mozda i nekad kada to nisu zasluzili ali eo i nama je to nekad neko bio zar ne???A to sto se tice nane i dide oni su u istoj kuci imaju svoj ulaz i svoj sprat tako da nije ona daleko od mene hahahahha cujem i kako trci gore a cim im dosadi vracaju e ali opet je lijepo da bilo koga imas eto juce sam isla u trgovinu pa nisam nju morala da nosim hB posto nije bas odusevljena prodavnicama.
Aazra ja sam tebe pronasla hahahahha samo me prihvati kao prijatelja.A to za uporedivanje djece neka te ne opterecuje.Kod mene Ena je rodena sa 3300 gr. izasla iz bolnice sa 3000 gr. na prvoj kontroli sa mjsec je imala vec 5200gr. tako da je ona bas naredna i sada je masalla isto napredna nebi joj niko dao da ima samo godinu i po.A ja nju niti sam dojila tj nekih mjesec samo niti extra cim hranila sto se kaze ona je po PS hranila se ovdje kada odes na kontrolu svaka 3 mjeseca pedijatra ti da list sta u kom mjesecu da se uvodi od hrane bebi i ona je bas tako jela i hB zdrava je sto je najvaznije,a jaje nevoli ni na koji nacin hahahhaha probali jesmo ga ali ono da ga ispecem ili skuham ona nece jedono je zavaram u neku hranu ubacim.A sto se tice zime kada ti kazem d sam tek juce stavila jorgan ti bi s smijala user posted image ovdje nikad nema snijega i to ako pocne padati svi izlaze ddive se a meni smijesno reko hajte vi malo u Bosnu da vidite sta je prava zima.Grijanje jos nismo upalili jer nije potrebno citav dan bude sunce pa se i kuca ugrije.
Dincii jesi li vodila Rejhanu ddoktoru sta joj je rekao???Nadam se da ce malenu princezu brzo proci ljubi mi je.
Anushka nadam se da ste veceras barem malo bolje spavali da je Alen uhvtio neki ritam,pokusaj mu ti naci neki ritam znam kako ti je da si iscrpljena do bola ali tjesi se proci ce i to aBd.A nemo previse da razbijas glavu oko rodendana znam da se brines prosla sam kroz to kao sto bebbe rece to je nama vaznije nego slavljeniku.Zato zakazi lijepo u neko vrijeme koje odgovara Alenu pa ko mogne a ko nemogne neka dode uglavnom su pozvani.
Ehhh evo moram da idem moja malena smia se ukakila pa da je presvucem.Javmo vam se veceras a do tada saljemo vam veliku pusu iz suncane Italije!!!!

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2166
15.10.2009 14:13:43   
nita
Dobar dan!
E, i Kanita se počela često buditi tokom noći. Ne znam razlog, jer nije ni gladna ni žedna, a neobično je da tada ni cucu neće. Ne znam, možda je nešto loše sanjala...
Bebbe, čestitke Emi na prvim koracima! Kanita i ja joj šaljemo puno poljubaca. Čini mi se da je Ema među bebama 2008 najranije prohodala, sa 10,5 mjeseci. A, i ja mislim da se ne trebaš previše brinuti oko Anje. Mislim da malo i njene godine čine svoje...
New mama, drago mi je da je mala rukica bolje, hB. Je li prestao kašalj?
Maja78, super da si nam se pridružila!
Idana_85, kako sa prehladom? Je li Rijad bolje?
Enna, ma, ti si prava vriijednica! Bolesna, a opet toliko radiš!!! Super da je Ena uhvatila ritam noćnog spavanja i da se budi samo dva puta. Vjerujem da će ubrzo prespavati cijelu noć, jer je već velika djevojčica. A, gledala sam sliku... ma, preslatka je! Bebe ne biraju kako i gdje će zaspati, pa su posebno interesantne kad spavaju.
Dinciii, kako nam je danas Rejhana? Jeste li išle doktoru?
Aazra, drugi put kad ti muž bude dolazio u Zenicu, kreni i ti s njim pa da organizujemo zajedničku kafu.
Manuela, i kod Kanite se ponekad pojavi osip oko usta. Ja mislim da je zbog toga što joj je tu stalno vlažno, jer još uvijek sve stavlja u usta, a malo i od cucle.
Evo, mala cura se probudila i zove...
Pusica!

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 2167
15.10.2009 21:40:24   
aazra
Drage moje,

Evo samo da vas kratko pozdravim danas...Mi smo mooooorali izaci, jeste da je vjetar i hladno ali moj beban je vec cetvrti dan proveo kuci i tako je bio nervozan...stvarno smo morali!
Taman da probamo zimsku jaknicu iz "Tiffanija".....user posted image
Ja inace nisam sportski tip, mrzim snijeg i zimu mogla bih komotno zivjeti u nekoj zemlji gdje ga nema nimalo mi ne bi nedostajao!!!!!
Mozda u Italiji kod Enneuser posted image Sretan rodjendan nasoj Emi od Emme L. nadam se da sam pravilno napisala nick- na temi ljiepe uspomene na porodjaj" vidjela sam da je njenoj malenoj danas bio rodjendan i nadam se da ce vidjeti ovu poruku!
Bebbe, Enna evo sad vas imam na FB, jedva cekam da vidim slike , ali sad moram zuriti da izvadim ves iz masine koji stoji vec nekoliko sati..
Nita draga, pa sto ne rece prije mogli smo se fino pokupiti ja Bilal i kod tebe i Kanite na sijelouser posted image
veliki pozdravcic i cmoka svima od nasuser posted image

(odgovor članu nita)
Neposredna veza do poruke: 2168
15.10.2009 22:09:54   
dinciii
Jutros smo odmah poranile i otisle doktoru,dobila sam kremu nadam se da ce joj pomoci...Inace smo cijeli dan bile u skitnji iako je bilo hladno mislim meni Rejhani nije sigurno u onoj njenoj vreci toploj user posted image user posted image user posted image   Poslije sam dosla kuci i nesto mi nije bilo dobro i ja izmjerim pritisak kad imam sta i vidjet 138/96 pa sam se malo prepala user posted image odmah pojela jogurt sa bijelim lukom (sto inace mrzim) i hvala bogu malo mi je bolje!!Pa sam se i nasikirala od mm otac ima sutra operaciju na srcu....Vjerujte da neznam kako da utjesim mm...Kad smo krenuli iz Bolnice tako je krenuo u plac da sam i ja s njim automatski!!!Bas mi ga je zao...Mislim operacija nije rizicna al ipak velika operacija a uz to sve oko srca!user posted image user posted image user posted image user posted image

ETo drage moje ja vam se izjada!!! ljubimo sve bebice i mamiceeee

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 2169
15.10.2009 22:13:40   
manuela RR
Dino držim palčeve da operacija dobro prođe.

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2170
16.10.2009 12:41:01   
nita
Dobar dan, drage mame i bebe!
Kod nas je opet bila burna noć. Sjetila sam se Mynxlee i njenih neprospavanih noći... Pretpostavljam da su opet zubići.
Aazra, bujrum! Stvarno, sljedeći put kreni i ti sa Bilalom, a pozvat ćemo i Anushku i njenog Alena. A, možda i Manuela krene sa svojim mužem u Zenicu i ona nam se pridruži.
Dinciii, iskreno se nadam da će operacija biti uspješna. Mislim da je TM-u dovoljna utjeha to što si uz njega i što suosjećaš njegovu brigu.
Gdje su nam ostale mame?
Pusa

Neposredna veza do poruke: 2171
16.10.2009 13:18:59   
manuela RR
To bi bilo zgodno(za kaficu mislim)samo što je vrijeme sad nezgodno

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu nita)
Neposredna veza do poruke: 2172
16.10.2009 16:15:03   
dinciii
Drage moje evo malo sam odahnula,sad me mm zvao probudio se i dobro je hvala dragom bogu...Operacija je dobro prosla...Vjerujte da mi je cijeli dan nesto stezalo u srcu!!!

Neposredna veza do poruke: 2173
16.10.2009 16:26:22   
Skvo RR
Mila, bas mi je drago sto je sve proslo kako treba. Ljubim!

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2174
16.10.2009 17:42:41   
new mama
IZVORNA PORUKA: dinciii

Drage moje evo malo sam odahnula,sad me mm zvao probudio se i dobro je hvala dragom bogu...Operacija je dobro prosla...Vjerujte da mi je cijeli dan nesto stezalo u srcu!!!

user posted image user posted image user posted image user posted image hvala Bogu da je sve dobro proslo

A&V ~moje sve na svijetu ~

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 2175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  85 86 [87] 88 89   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  85 86 [87] 88 89   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *